Jim Mather, ex-ministre escocès, defensa la viabilitat de la independència d’Escòcia i de Catalunya

  • Diu que si Escòcia i Catalunya fossin independents, Anglaterra i Espanya 'perdrien un estadant molest i guanyarien un bon veí'

VilaWeb
Redacció
21.09.2011 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-ministre d’Empresa, Energia i Turisme escocès, Jim Mather, defensa la independència d’Escòcia recordant que ‘els estats petits són molt més efectius’ i que ‘onze països dels vint més rics del món, en termes de PIB per càpita, són petits’. En una entrevista de l’ACN, Mather diu: ‘Quan Escòcia esdevingui independent, Anglaterra perdrà un estadant molest i guanyarà un bon veí. I això crec que també és així en el cas d’Espanya i Catalunya’.

El món ha passat de tenir 74 estats el 1945 a 196. ‘Hi ha una tendència real cap als països petits. Ja no necessitem ser grans per garantir mercats interns, ja no necessitem ser grans per aconseguir objectius en defensa’, explica Mather, membre del Partit Nacional Escocès (SNP). A més, ‘ser petit no només significa més eficiència i obtenir millors resultats, sinó tenir un major sentit d’identitat i donar alguna cosa millor als teus fills i als teus néts’. Mather aposta pel diàleg i perquè els estats, petits i grans, estableixin ‘més connexions’ i comparteixin idees.

Referèndum per la independència, abans del 2015

Després que la passada legislatura el parlament escocès aparqués el referèndum per la independència, ara l’SNP (amb majoria absoluta a la cambra) sembla decidit a convocar-lo abans del 2015. En aquest sentit, l’ex-ministre independentista es mostra confiat que el resultat de la consulta serà afirmatiu. ‘La gent cada cop entén millor que, com menys depenents siguem de Londres, millors resultats obtindrem. Aquesta és una gran oportunitat que hem d’atrapar’.

Estímul del govern a l’economia

L’ex-ministre escocès considera que la millor via per sortir de la crisi és que el govern incentivi l’economia a través d’inversions. De fet, els plans de l’executiu d’Alex Salmond es basen en mesures keynesianes per a la recuperació econòmica, que contrasten amb les retallades de Londres. En aquest sentit, explica: ‘Nosaltres, però, no som a l’eurozona i ens hem beneficiat del fet que el Regne Unit ha pogut imprimir més diners. En canvi, a Espanya i a Catalunya, no podeu fer això. Però crec que no és propi per part meva dir què hauríeu de fer’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any