Assange espera a la presó la resolució del recurs presentat per Suècia

  • El jutge anglès havia decretat la llibertat amb una fiança de dues-centes mil lliures i l'obligació de no moure’s del Regne Unit · Passarà quaranta-vuit hores més, pel cap baix, fins que no es resolgui l'apel·lació de la fiscalia sueca

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Julian Assange, fundador de Wikileaks (vegeu-ne perfil), ha de sortir en llibertat, sota fiança de dues-centes mil lliures (més de 235.000 €) i amb l’obligació de no moure’s del Regne Unit. Aquesta fou, ahir, la sentència del Tribunal de Westminster (Londres), que examina la petició d’extradir-lo a Suècia. Però Assange encara haurà de passar un parell de dies més a la presó, perquè la fiscalia sueca, que actua com a acusació del cas, ha presentat un recurs d’apel·lació.

Assange nega els càrrecs de delicte sexual que li imputen i creu que aquesta acusació és un pas previ a l’extradició als Estats Units, on l’encausarien per espionatge. Detingut fa vuit dies a Londres, Assange ha passat tota la setmana a la presó de Wandsworth, aïllat de la resta de presos.

Les mesures preventives que li ha imposat el jutge són l’obligació de no moure’s del Regne Unit, la confiscació del passaport, la queda i una etiqueta electrònica de control. La fiscalia sueca, que actua com a acusació, va presentar ahir un recurs contra la decisió del jutge. Assange no sortirà en llibertat fins que el jutge no hagi resolt el recurs, probablement d’aquí a un parell de dies.

Assange es va presentar ell mateix a la policia britànica, dimarts de la setmana passada (comunicat de la detenció), quan va saber que Scotland Yard havia rebut l’ordre d’arrestar-lo. L’ordre era de les autoritats sueques, que volen portar-lo a judici per un presumpte delicte sexual encara sense aclarir, que ell nega rotundament. Ara el jutge ha de decidir si l’extradeix a Suècia o no.

Els advocats d’Assange temen que si el Regne Unit l’extradeix a Suècia, els suecs l’extradiran als Estats Units, on el tornaran a jutjar. Per això, i perquè sostenen que les relacions sexuals van ser consentides, els advocats s’oposen a l’extradició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any