El jutge decreta llibertat amb fiança per a Assange

  • El jutge anglès li imposa una fiança de dues-centes mil lliures i l'obligació de romandre al Regne Unit · Romandrà com a mínim 48 hores més a la presó per l'apel·lació de la fiscalia sueca

VilaWeb
Redacció
14.12.2010 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge ha decretat llibertat amb fiança de dos-cents trenta-cinc mil euros per al fundador de Wikileaks, Julian Assange (llegiu-ne el perfil), que tindrà l’obligació de romandre al Regne Unit. Així ho ha decidit el Tribunal de Westminster (Londres), que examina la petició d’extradir-lo a Suècia. Assange encara haurà de passar 48 hores empresonat pel recurs d’apel·lació presentat per la fiscalia sueca, que actua com a acusació del cas.

Assange nega els càrrecs de delicte sexual que li imputen, i creu que aquesta acusació és un pas previ a l’extradició als Estats Units, on l’encausarien per espionatge. Assange haurà de tornar a comparèixer l’11 de gener per una nova vista. Detingut fa vuit dies a Londres, ha passat aquesta setmana a la presó de Wandsworth, aïllat de la resta de presos.

Les mesures preventives que li ha imposat el jutge són l’obligació de romandre al Regne Unit, la confiscació del passaport, la queda i una etiqueta electrònica de control. La fiscalia sueca, que actua com a acusació, ha presentat un recurs contra la decisió del jutge. Assange no sortirà en llibertat fins que el jutge no hagi resolt el recurs, probablement d’aquí a quaranta-vuit hores.

Assange es va presentar ell mateix a la policia britànica, dimarts de la setmana passada (comunicat de la detenció), quan va saber que Scotland Yard havia rebut l’ordre d’arrestar-lo. L’ordre era de les autoritats sueques, que volen portar-lo a judici per un presumpte delicte sexual encara sense aclarir, que ell nega rotundament. Ara el jutge ha de decidir si l’extradeix a Suècia o no.

Els advocats d’Assange temen que si el Regne Unit l’extradeix a Suècia, els suecs l’extradiran als Estats Units, on el tornaran a jutjar. És per això, i perquè sostenen que les relacions sexuals van ser consentides, que els advocats s’oposen a l’extradició.

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any