Torna la tensió a al-Aiun

  • El govern espanyol es desentén del conflicte al Sàhara i diu que correspon al Marroc i al Polisario de resoldre'l

VilaWeb
Redacció
09.11.2010 - 15:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després del desmantellament per la força d’ahir del campament de Gdeim Izik (vídeo), la ciutat sahariana d’al-Aiun ha quedat presa per les forces de l’exèrcit i policíaques del Marroc que han imposat la queda, segons fonts saharianes. A més, aquest matí han tornat ha haver-hi disturbis a al-Aiun protagonitzats per ‘familiars de desapareguts’ durant la intervenció d’ahir, segons que ha informat un cooperant a Europa Press.

L’ONG Thawra, a més, informa que s’ha decretat la queda i s’han tallat les comunicacions amb la ciutat: les carreteres d’accés són tallades i controlades per forces de seguretat, i les companyies Binter Canarias i Air Maroc no venen vols’. Segons aquesta mateixa font, la ciutat viu en una ‘tensió molt greu’, amb presència contínua de camions i helicòpters militars.

El Polisario ja parla d’onze morts, 723 ferits i 159 desapareguts, mentre que el govern marroquí diu que hi ha hagut sis morts (cinc agents marroquins i un manifestant saharià) i desenes de ferits.

L’assalt va començar a primera hora del matí: primer van demanar per megafonia que les dones i els infants marxessin, però molts s’hi van negar, i les forces de seguretat van disparar canons d’aigua, gasos lacrimògens i van fer servir porres per desallotjar els més de vint mil saharians que hi havia. Per la seva banda, la delegació del govern del Marroc a al-Aiun va defensar l’actuació, que es va fer, diu, ‘per mantenir l’ordre públic i per garantir la seguretat, després d’esgotar tots els intents d’establir un diàleg seriós i responsable’.

El govern espanyol se’n desentén

El govern espanyol, però, es desentén del conflicte. El ministre de presidència, Ramón Jaúregui, ha dit que no demanarien responsabilitats a ningú, perquè entén que és un afer que incumbeix el Polisario i el govern del Marroc. Ha afegit que l’executiu havia de mantenir un equilibri entre ‘la sensibilitat pel patiment del poble saharià’ i el fet que el Marroc té ‘compromisos molt importants amb Espanya’.

En declaracions avui al matí a RNE, Jaúregui ha declarat que ‘és evident que hi ha uns fets gravíssim’ i ha expressat el condol per la situació del poble saharià ‘que sofreix des de fa molt de temps’. Ara, el ministre troba que la informació encara és confosa, per les xifres contradictòries de víctimes mortals, i que la resolució del conflicte correspon al Marroc i al Polisario amb la mediació de l’ONU.

El Front Polisario i el govern del Marroc mantenen oberta la negociació sobre el futur del Sàhara, malgrat la tensió arran de l’atac marroquí d’ahir. Ahir hi va haver un primer contacte entre ambdues parts a Nova York, després de dos ays d’estancament de la negociació. De la reunió, no en va transcendir res, perquè aquest és el compromís de les parts implicades per continuar negociant.

Mentrestant, el president de la Republica Àrab Sahariana Democràtica, Mohamed Abdelaziz, va demanar ahir al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, l’enviament d’un dispositiu de seguretat per la protecció dels civils saharians d’al-Aiun. ‘demanem de forma urgent l’enviament d’un dispositiu de l’ONU, dins de les responsabilitats de l’organització internacional en el Sàhara Occidental, un territori que encara no gaudeix del dret a l’autodeterminació, per assegurar la protecció de vides i els drets dels ciutadans saharians davant la brutalitat i a violència de les forces de seguretat marroquines’, va afirmar Abdelaziz.

La UE evita posicionar-s’hi

L’Alta Representant de la Unió Europea de Política Exterior, Catherine Ashton, va evitar ahir de prendre posició sobre el cas del Sàhara Occidental. Va adduir que la UE no tenia una visió única sobre el conflicte i el cas corresponia a l’Organització de les Nacions Unides.

En una comissió de Desenvolupament del Parlament Europeu, l’eurodiputat socialista alemany Norbert Neuser va demanar a Ashton quina era la resposta de la UE a la situació alarmant. Ashton va respondre que la UE donava suport a l’ONU i que l’enviat especial de l’organització, Christopher Ross, ‘feia les coses tan bé com podia’.

Ashton es va comprometre a cercar una solució i va reconèixer que la UE havia de tornar a examinar el cas; però que ‘els veïns del Sàhara haurien d’ajudar més perquè és una àrea molt difícil, on la gent es troba en una situació extraordinàriament incòmoda’.

Mostres de suport al poble saharià

Avui hi ha convocades novament concentracions de protesta contra l’atac al campament saharià; n’hi ha convocades a València, a les 19.00 al consolat marroquí, al carrer Pelai; a Barcelona, a dos quarts de vuit, també davant del consolat marroquí, al carrer Diputació, i a Alacant, a les vuit del vespre, a la plaça de la Muntanyeta. Ahir centenars de ciutadans de Barcelona, València i Palma ja es van concentrar per protestar per l’assalt marroquí al campament. Les entitats convocants van demanar la implicació de les institucions internacionals en la resolució del conflicte entre el govern del Marroc i el Sàhara. Els manifestants van cridar consignes contra del regne alauita, titllant-lo d”assassí’ i van onejar banderes saharianes i van mostrar fotografies de l’adolescent abatut a trets fa uns dies per la policia marroquina al campament sahrauí.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any