Un portal de pel·lícula

  • Internet Movie Database, el banc de dades cinematogràfic, fa vint anys · L'any 1998 Amazon va adquirir el portal per la qualitat i la profunditat dels continguts

VilaWeb
Martí Crespo
22.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 1990, quan Tim Berners-Lee tot just començava a conceptualitzar la idea del web (WWW) a les instal·lacions del CERN de Ginebra, un grup de voluntaris apassionats del cinema van unir-se per bastir, en un grup de debat Usenet, un incipient banc de dades cinematogràfic. El grup rec.arts.movies, com es deia la iniciativa, era una aplicació de text que enumerava una sèrie de films de l’època. Progressivament, i gràcies a l’ajuda de més i més col·laboradors, la llista es va ampliar a actors i directors. L’animador principal del grup era un jove informàtic anglès, Col Needham, que va dissenyar ara fa dues dècades un rudimentari sistema de cerca per a ordenar aquelles llistes. Sense imaginar-s’ho, havia establert les bases de l’Internet Movie Database (IMDb), el fitxer de films més complet de la xarxa.

L’Internet Movie Database, la web que el 1993 va recollir els materials acumulats pel grup de Usenet rec.arts.movies, és sens dubte la principal font de la xarxa per als qui han de menester informació sobre qualsevol aspecte del cinema i de la televisió mundials. Han passat els anys i ha canviat el disseny, s’ha ampliat el volum de dades contingudes i el nombre de llengües (a més de la internacional, hi ha les versions alemanya, espanyola, francesa, italiana i portuguesa) i dispositius (ordinador, mòbil…). Però sempre amb Col Needham, des de Bristol, al capdavant del portal. I això malgrat que el 1998, en plena expansió de la nova economia d’internet, un monstre de la xarxa com la ciberllibreria Amazon va considerar que, per a entrar en el negoci de la venda de films en línia, era indispensable adquirir aquesta web cinematogràfica de referència. ‘Ja la primera vegada que vaig visitar la web de l’IMBd, em va sorprendre la qualitat i la profunditat dels continguts’, va exclamar-se durant el procés de compra el fundador d’Amazon, Jeff Bezos.

Actualment, l’IMDb rep mensualment cent milions de visitants únics, disposats a consultar l’1,7 milions de fitxes que té aplegades al servidor. Hi ha dades de tots els films i sèries televisives coneguts, dels directors i actors, però també dels tècnics implicats. Tot això, ho explica Col Needham mateix en una carta oberta als usuaris en ocasió dels vint anys del portal. L’aniversari també se celebra amb força rànquings especials sobre films, sèries i vídeos promocionals d’aquestes dues últimes dècades, i amb unes quantes entrevistes amb actors i directors de renom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any