Els Castellers de Vilafranca, favorits al Concurs de Castells de Tarragona

  • La Vella, els Capgrossos, la Jove de Tarragona i la Joves de Valls opten als primers llocs de la classificació · La 23a edició presenta un desplegament informatiu sense precedents

VilaWeb
Redacció VilaWeb Valls
03.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catorze colles participen avui al Concurs de Castells de Tarragona, que enguany incorpora novetats en la normativa, pel que fa a la limitació de temps per aixecar els castells. La tradicional plaça de braus tarragonina s’ha convertit en la moderna ‘Tarraco Arena‘, un canvi que ha fet disminuir l’aforament i ha aixecat queixes per la manca d’entrades disponibles tant pel públic com per les colles. A més, en aquesta edició es farà un gran desplegament informatiu: hi ha una multitud de mitjans acreditats, TV3 ho transmet en directe pel canal d’alta definició, i també pot seguir-se per internet des de la web del Concurs i des de la de Penedès Televisió.

Dos duels particulars en les colles del grup A: la victòria i la condició de gamma extra

La classificació del Rànquing Estrella del Concurs, tancat el 31 d’agost, ha determinat les quatre colles que exerciran com a caps de sèrie, és a dir, que tenen opció a triar la ubicació a la plaça i l’ordre d’actuació. Aquestes colles són els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. L’absència dels Minyons de Terrassa, que no ha actuat mai al Concurs perquè no està d’acord a dur els castells a una competició numèrica, fa que la classificació doni dret a ser cap de sèrie al cinquè classificat, que enguany és la Jove Xiquets de Tarragona. Per primera vegada, la Colla Joves Xiquets de Valls no ha aconseguit entrar com a cap de sèrie.

Els Castellers de Vilafranca, que van a Tarragona a cercar el seu cinquè títol consecutiu, volen obrir la competició amb el 4 de 9 amb folre i pilar, castell amb què obren sovint les actuacions. En la segona ronda els verds tiraran el 5 de 9 amb folre. Segons Toni Bach, segon cap de colla dels verds, es vol mantenir el ritme de la competició en les primeres rondes. Entre els castells que tenen pensats d’aixecar en tercera ronda hi ha el 2 de 8 sense folre, el 4 de 9 sense folre i el 3 de 10 amb folre i manilles; aquest últim no serà cap prioritat si no n’han quedat satisfets durant els assajos. Els vilafranquins actuaran en setena posició, que equival a la segona posició del seu grup.

Tot i haver tingut una temporada irregular, amb actuacions de tràmit com la de Sant Fèlix, la Colla Vella dels Xiquets de Valls lluitarà per endur-se el títol cap a Valls. La Vella, que actua en darrera posició, és la gran beneficiada per l’ordre d’actuació. Segons Xavi Pena, cap de colla dels rosats, actuar després dels verds pot arribar ser molt important segons com vagi el concurs, tot i que no sigui un fet cabdal. També remarca el caliu especial que es viurà a la plaça, ja que l’atzar ha situat la Colla Joves Xiquets de Valls just al seu costat. L’aposta de la Vella per l’edició d’aquest 2010 és el 5 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre i pilar. També podrien jugar una carta prevista des de principi de temporada, el 3 de 10 amb folre i manilles, castell amb el qual van guanyar el Concurs ara fa deu anys.

La tercera colla del grup A són els Capgrossos de Mataró, que esperen convertir-se en colla de gamma extra. Després de l’intent fallit a la Festa Major de les Santes de Mataró, el passat 25 de juliol, els de Lluís Feliu volen alçar d’una vegada per totes el 2 de 9 amb folre i manilles. Els mataronins també tenen pensat de tirar amunt el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i el 4 de 8 amb el pilar. Feliu és optimista i diu que no obrir l’actuació ja és un punt positiu per a la colla.

Qui obrirà plaça serà l’última colla del grup, la Jove Xiquets de Tarragona, provant el 3 de 9 amb folre. A partir d’aquí, segons el cap de colla, Jordi Crespo, intentarien el 4 de 9 amb folre i el 5 de 8. Però després de la gran actuació a Santa Tecla, els liles tenen ganes de convertir-se en colla de gamma extra i també han assajat el 5 de 9 amb folre. El 5 de 8 de postal que té la colla des de fa temporades fa que pujar-lo un pis més sigui una de les assignatures pendents dels tarragonins; en l’edició del 1994 la colla aleshores dirigida per Ferran Ventura es va quedar a les portes de carregar-lo i va ser la primera colla a intentar aquesta construcció.

Grup B: la Joves lluitarà per situar-se al primer grup i els de Lleida cerquen la condició de colla de 9

La Colla Joves Xiquets de Valls, una de les colles de l’anomenat G-4, necessita demostrar que quedar fora de les colles caps de sèrie és un fet puntual. Tot i que els diables vermells han signat una temporada irregular, encaren aquesta cita amb garanties d’èxit i amb l’objectiu de portar a plaça el 5 de 9 amb folre. Els d’Helena Llagostera també volen executar en aquest concurs el 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre, amb aquest ordre i acabant amb el 5.

Després d’una Santa Tecla convulsa els Xiquets de Tarragona volen reivindicar-se descarregant el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre en una mateixa actuació. Els Castellers de Sants volen repetir l’actuació de la Mercè i potser també intentar el primer 4 de 9 amb folre de la seva història, que segons Marc Febrer, el cap de colla, han assajat. Els Castellers de Lleida tenen l’objectiu de convertir-se en colla de nou pisos intentant el seu primer 3 de 9 amb folre.

Previsió de gammes altes de vuit per part de quatre colles del Grup C

Tres colles del grup C cerquen descarregar castells de vuit de gamma alta. Els Castellers de Barcelona, després de descarregar el 2 de 8 amb folre per la Mercè, tenen l’objectiu de repetir aquesta actuació i també intentar el 4 de 8 amb el pilar. Els Castellers de la Vila de Gràcia volen descarregar el 3 de 8 i els Nens del Vendrell intentaran carregar el 2 de 8 amb folre, que fa més de 35 anys que no porten a plaça. D’una altra banda, els Xicots de Vilafranca volen repetir l’actuació feta per Sant Ramon (4 de 8, 3 de 8 i 4 de 7 amb el pilar). Com els Nens del Vendrell, els Xicots també assagen el 2 de 8 amb folre i no queda clar si també s’arriscaran amb el pilar de 6. Les dues darreres colles d’aquest últim grup, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, amb dret a actuar al Concurs per ser colles amfitriones, plantegen una actuació amb castells de gamma alta de set.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any