Les forces sobiranistes signen el ‘Compromís d’Arenys’

  • Es comprometen a proposar un referèndum vinculant al parlament · Arenys de Munt va celebrar ahir el primer Aplec per la Independència.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.09.2010 - 23:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants de totes les formacions sobiranistes van signar ahir el Compromís d’Arenys de Munt (pdf). El compromís que assumeixen els signataris és de proposar al nou Parlament de Catalunya que sorgeixi de les eleccions del 28-N ‘un referèndum vinculant en què tot el poble català manifesti la seva voluntat perquè Catalunya esdevingui un estat independent dins la Unió Europea’. Aquest compromís es va adoptar en el primer Aplec per la Independència que commemorava la primera consulta sobre la independència, tinguda avui fa un any a Arenys de Munt.

Centenars de participants van rememorar ahir ‘l’esperit d’Arenys de Munt’ en aquesta vila del Maresme. La consulta sobre la independència que s’hi va fer el 13 de setembre de 2009 va motivar que, després, se n’organitzessin a més de quatre-cents municipis catalans. A l’Aplec hi havia, entre més, els dirigents de Reagrupament, Joan Carretero, i el de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que foren rebuts amb crits de ‘Unitat!’

La reivindicació i la cultura va centrar les intervencions. ‘L’objectiu és d’aplegar tot l’independentisme català a Arenys de Munt’ va dir Jaume Rossell, president de la comissió organitzadora de l’Aplec, que es farà els anys vinents cada primer diumenge després de l’Onze de Setembre. I el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, va recordar que les consultes eren ‘una manifestació popular i una demostració que la consciència del poble no té aturador’.

La música, va anar a càrrec del cantant Jaume Arnella, de la cantant local Núria Inglés i de la coral ‘El poble que canta’, que, acompanyada de la Cobla Ciutat de Mataró, va interpretar ‘El cant de la Senyera’, ‘Els Segadors’ i més peces. En la part més reivindicativa, hi va haver intervencions, com la d’una representant de la comissió organitzadora de la consulta de Tarragona, que es farà el 17 d’octubre.

A la tarda el doctor Moisès Broggi va inaugurar el monument a la independència, obra de Jaume Rodri i de Pep Solé. El monument és una pedra de granit de deu tones i de quatre bigues de ferro recaragolades, que es dreça al parc de Can Jalpí d’Arenys de Munt. El sentit del monument és doble: recordar les consultes sobiranistes i ser un ‘símbol de la unitat del poble català en la construcció d’un futur en llibertat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any