Vieiros deixa òrfena la xarxa galaico-portuguesa

  • El veterà diari digital gallec tanca per problemes econòmics

VilaWeb
Redacció
25.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari digital gallec Vieiros, present a la xarxa des del llunyà 24 de febrer de 1996, plega. Així ho explica a l’article titulat ‘Fins sempre‘ el seu editor Lois Rodríguez. Els problemes financers d’aquesta publicació capdavantera de la xarxa galaico-portuguesa, agreujats per la conjuntura política i econòmica actuals, van empènyer els seus impulsors a tancar ahir la porta, vint-i-quatre hores abans de la Diada de Galícia d’enguany. Vieiros va néixer, com VilaWeb, com un directori de webs gallegues i, amb el temps, es va consolidar com una referència informativa. Seguint VilaWeb, també va apostar per les edicions locals (com la de Barcelona) i pels canals temàtics.

Durant els gairebé quinze anys d’activitat, Vieiros ha elaborat reportatges especials sobre esdeveniments importants de l’actualitat gallega i internacional, i en alguns casos ha aparegut en versió impresa. Disposava d’una àmplia secció d’opinió i els lectors s’hi podien enregistrar per a personalitzar el diari. La implicació amb el país de Vieiros, que des de 2006 era dirigida per Ramón Vilar, es demostra també amb el fet de ser una de les entitats promotores del domini .gal, que vol aprofitar la porta oberta pel PuntCat per a demanar un sufix propi a internet per a la llengua i la cultura gallegues.

El nom de ‘Vieiros’ era un homenatge a la revista editada de 1959 a 1968 pel Padroado da Cultura Galega de Mèxic, que amb tan sols quatre números va saber aplegar el bo i millor de la cultura gallega de l’època, de l’interior del país i de l’emigració. Partint d’aquest referent del passat, els seus responsables van decidir des de 1996 impulsar un diari digital per a una Galícia ‘moderna, oberta a Portugal i feta des de l’exili i l’emigració per a una comunitat única de gallecs al món’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any