El Tour homenatja el coll de Tormalet

  • En el centenari de la inclusió d'aquest port de muntanya a la cursa francesa, hi fa passar dues vegades els corredors

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coll de Tormalet és sinònim, des de fa cent anys, de l’etapa reina del Tour de France al Pirineu. Situat a 2.115 metres d’altitud i a 50 quilòmetres al sud de Tarba (Bigorra, Occitània), els corredors de la cursa ciclista més important del planeta han de superar pendents del 7,4% quan hi passen. El coll del Tormalet es va incloure per primera vegada a la volta francesa ara fa cent anys: el 21 de juliol de 1910, el ciclista Octave Lapize va inscriure el seu nom en la història ciclista passant primer pel port, en una llarga etapa que anava de Baiona a Luishon (325 km).

 

Des d’aleshores, el Tour ha passat setanta-quatre vegades per aquest Tormalet llegendari. I enguany, en el centenari de la primera ascensió, se n’hi sumaran dues més: l’una avui, en la setzena etapa entre Banhèras de Luishon i Pau (de 199,5 km), i l’altra dijous, en la dissetena, que sortirà de Pau i s’acabarà, justament, al mític coll.

En cent anys de presència al recorregut del Tour, el Tormalet és de llarg el port més visitat per la cursa. Però no va ser fins el 1974 quan, als 2.115 metres, s’hi va instal·lar, per primera i única vegada, l’arribada d’una etapa.

Al capdamunt del port hi ha dues estàtues lligades al ciclisme: un monument dedicat al centenari del pas del Tour i un bust de Jacques Goddet, director de la prova entre 1936 i 1987.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any