Filologia Catalana es reivindica

  • Els departaments universitaris de tot el país diuen que caldran més professionals per a satisfer el mercat laboral · Constitueixen una coordinadora per a promoure els estudis de llengua i literatura catalanes

VilaWeb
Redacció
23.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els departaments de filologia catalana de les universitats de tot el país s’han aplegat en la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana amb la finalitat d’unir forces i de promoure els estudis de llengua i literatura catalanes, en vist d’un augment de la demanda de titulats. ‘Els estudis són útils, perquè la majoria de titulats troba feina i, a més, faran falta més estudiants’, diu a VilaWeb Albert Soler, representant de la Coordinadora i director del Departament de Filologia Catalana de la UB.

Un dels objectius de la Coordinadora és de ‘millorar la percepció social de la realitat d’aquests estudis’, i és que, tal com explica Soler, la percepció general és que filologia té poca sortida professional, una ‘qüestió psicològica que no és gens certa, car és un dels estudis d’inserció laboral més alta’: ‘Cal que incidim en aquest estat d’opinió, perquè, de feina, n’hi ha hagut sempre’, diu Soler, que també posa èmfasi en la qualitat dels estudis de filologia i nega que les matrícules de filologia hagin davallat.

A més, contra la percepció que filologia catalana és una titulació sense futur, Soler rebat: és necessari que ‘la gent tingui una nova percepció dels estudis’: el nombre de matriculats s’ha mantingut força estable, el grau de satisfacció dels estudiants que els han cursats és alt i la majoria ha trobat feina.

Ara els responsables dels departaments de filologia de les diverses universitats catalanes han començat una campanya de promoció dels estudis, sobretot per la previsió que d’ací a pocs anys la demanda de llicenciats augmenti un 20%. El motiu d’aquest augment és, d’una banda, el relleu generacional dels professors de secundària (‘calculem que a partir del 2013 hi haurà una de les onades de jubilació més significatives’) ; i d’una altra, el requeriment d’un coneixement bàsic del català que fa la llei d’acollida als nouvinguts. ‘En tots dos casos, caldrà més professorat de català per satisfer el mercat laboral’, diu la Coordinadora en un comunicat. I Albert Soler afegeix: ‘És important que aquests llocs, els cobreixin professionals preparats. I volem deixar clara la importància i la sensibilitat d’aquests estudis, en què ens juguem una part de la nostra identitat’.

A més de la constitució de la Coordinadora, els seus responsables també tenen previst de fer difusió de la campanya a través de les xarxes socials, conscients que és un dels llocs on es genera debat i opinió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any