Economia i associacions de foment del català a Catalunya Nord (i 3) Oliver Saquer

  • L'Oliver, el nostre cronista d'avui, proposa eixos de reflexions a partir dels fets polítics, econòmics i mediàtics a Catalunya Nord. Presenta, avui, l’última part d’una reflexió sobre les cooperacions, entre empreses i associacions culturals, per fomentar la llengua i cultura catalanes a Catalunya Nord...>>

VilaWeb
Redacció
25.05.2010 - 11:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Finalment es pot destacar i descriure el fenomen de col·laboracions entre empreses i associacions culturals per fomentar la llengua i cultura catalanes, amb la presentació de nous marcs d’actuacions, les reticències actuals i cooperacions futurs.

Aquesta voluntat d’estrènyer lligams aprofita de nous mars jurídics i de noves propostes.

L’any 2007, Òmnium Cultural nacional que representa totes les delegacions del Principat de Catalunya, firma un conveni amb Òmnium Cultural Catalunya Nord. Conveni que dóna d’ara en davant els mateixos drets de descompte entre socis del nord i del sud de l’Albera. Entre les conseqüències d’aquest acord, s’obre la possibilitat per empreses nord-catalanes que es comprometen amb el català relacionar-se amb les persones, entre els vint mils socis d’Òmnium, que volen conèixer productes nord-catalans.

Estrènyer lligam es manifesta també amb empreses o associacions d’empreses que es fan membre benefactor d’Òmnium Catalunya Nord.

També associacions culturals poden donar una empenta cap a Barcelona a una empresa nordcatalana compromesa amb el català, com és el cas d’un celler rossellonès que va presentar el seu vi etiquetat en català en el marc del sopar de la Nit de Santa Llúcia.

L’últim exemple de cooperació el 2009, és la primera Fira d’Entitats amb empreses sud i nord-catalanes i associacions culturals durant el Correllengua a Perpinyà.

Aquest increment de contactes i de cooperacions entre empreses i associacions culturals significa una manifestació més visible del català en l’espai comercial de Catalunya Nord?

Resulta de l’experiència de la rifla en català que les ajudes a la rifla en català pateixen d’una ajuda fundada sobre la relació de persona a persona, i els convenis amb empreses triguen a mostrar efectes concrets a Catalunya Nord tal com els convenis amb les institucions polítiques.

També actualment es prossegueix reticències a utilitzar el català pels empresaris nord-catalans perquè consideren sobretot el mercat francès i negligeixen el mercat català de proximitat.

No podem saber quins efectes visibles aquestes col·laboracions tindran sobre el català a Catalunya Nord però podem esperar molt de les noves cooperacions com la Fira Detotcat (http://www.detotcat.cat) al mes de juny vinent a Girona.

Fem Feina i Òmnium Catalunya Nord (http://www.detotcat.cat/cat/organitza.php) col·laboren per facilitar la participació d’empreses nord-catalanes a aquest esdeveniment. La Fira està organitzada per l’ajuntament de Girona i té per objectius promoure les empreses que fan servir la llengua catalana en els seus productes o serveis, oferir un punt de trobada entre empreses i clients sensibles al consum de productes catalans, i establir nous vincles comercials entre empreses i distribuïdors.

Oliver Saquer (16-5-2010)

——————————–
* Totes les cròniques (que només representen l’opinió dels qui firmen, no són cap editorial) com també les notícies que publiquem, estan sota llicència CreativeCommons que (resum) atorga autorització de reproduir i eventualment modificar-les ANOMENANT-ne la font d’origen de la manera més clara: ‘Vilaweb Catalunya nord’, I SI és de manera gratuïta Creative Commons License
obra de . El contingut del Vilaweb Catalunya nord està subjecta a una llicència de Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 3.0 No adaptada de Creative Commons.
* Per a ser encara més informats de l’actualitat nord-catalana podeu també anar a mirar en català (sobre i a Catalunya nord), uns dels més de 350 reportatges i entrevistes disponibles al Nettv cat, el complement, tot i que del independent, del Vilaweb CN, també de Vilaweb i Partal, Manresa i Associats i de Vilaweb TV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any