Un domini a internet per a Galícia, amb permís de Grenlàndia

  • Una empresa ofereix el domini .gl per a identificar webs gallegues

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esperonada pel reconeixement, ara fa quatre anys, del domini de la cultura i la llengua catalanes .cat, l’associació PuntoGal ja fa temps que ha posat fil a l’agulla per aconseguir un sufix gallec de tres lletres. Però, mentre no arriba, hi ha qui repassant la llista de sufixos de màxim nivell territorials (de dues lletres) ha descobert que el .gl, corresponent a Grenlàndia, pot ser una bona opció perquè també es puguin identificar a la xarxa els gallecs. Dit i fet, des de fa unes quantes setmanes els internautes gallecs poden enregistrar fàcilment dominis grenlandesos a través de l’empresa DinaHosting de Sant Jaume de Galícia.

Amb el lema Nous temps per al domini .gl, DinaHosting creu que el domini grenlandès és una magnífica oportunitat per a particulars, institucions i empreses gallecs, atès que Grenlàndia sols té 57.000 habitants (i una llengua prou diferent del gallec) i que hi ha un nombre immens d’adreces sense enregistrar. Una de les primeres webs gallegues que han adoptat el domini .gl és l’agregador de notícies Chuza.gl.

Cal recordar que, en aquesta mateixa línia, algunes webs asturianes aprofiten que el registre de dominis de la Samoa nord-americana sigui obert a tothom per terminar les URL amb .as. A casa nostra també hi ha hagut algun intent semblant d’aprofitar el domini canadenc .ca, però és poc seguit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any