Especial 25-A: la consulta arriba a Girona

  • Visitem Girona, analitzem les grans xifres de la convocatòria i expliquem com podran votar també els valencians

VilaWeb
Redacció
21.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tercera tanda de les consultes sobre la independència ja ha entrat en la fase decisiva. Aquests últims dies de campanya són capitals per a aconseguir la màxima participació en un referèndum en què hi ha cridats a les urnes un milió i mig de votants de dos-cents dotze municipis. En aquest primer informatiu (vídeo) sobre el 25-A parlem de la mobilització ciutadana i política a Girona, de la implantació de les consultes al territori i de la novetat que els valencians puguin votar per primera vegada als municipis d’Alcanar i Ulldecona.

Les consultes d’aquest cap de setmana seran les més importants en nombre de municipis i de cens electoral. El 13-D foren convocats uns set-cents mil votants, el 28-F no arribaven als tres-cents mil, i ara seran un milió i mig. En nombre de municipis també és la tanda més important: el 13-D van ser cent seixanta-set municipis; el 28-F, vuitanta; i el 25-A seran dos-cents dotze. A més, la consulta es farà a quinze capitals de comarca, de les trenta-quatre que hi prendran part.

Girona és una de les ciutats més grans que participa en aquesta tercera tanda, amb un cens de quasi vuitanta mil habitants de més de setze anys. Va ser a Girona on es va fer l’acte central del principi de la campanya i l’anunci d’una Iniciativa Popular (IP) per a exigir al Parlament de Catalunya que convoqui un referèndum oficial fent valer la llei de consultes populars aprovada fa poc. Girona Decideix ha fet una campanya molt activa que culminarà diumenge amb la presència d’una trentena de delegats internacionals que assisteixen al Fòrum Mundial pels Drets dels Pobles (23-26 d’abril), organitzat pel CIEMEN.

A Girona, CiU i ERC han fet campanya pel sí plegats i han sumat esforços per convertir la ciutat en la ‘capital del dret de decidir’, com diu Carles Puigdemont (CiU) al vídeo informatiu, al costat de Cristina Alzina (ERC). El portaveu de Girona Decideix, Biel de Montserrat, explica com proven d’aconseguir una consulta ben organitzada i amb èxit de participació.

Diumenge també podran participar en les consultes sobre la independència alguns catalans que viuen lluny del país. És el cas dels que resideixen a Irlanda, als Països Baixos, al Quebec i a Suïssa. En aquests països hi ha comunitats de catalans que han organitzat la consulta, alhora que es proposen de fer d’altaveu internacional del moviment sobiranista. És especialment significatiu el cas d’Irlanda, on els catalans residents acudiran a l’històric edifici del General Post Office de l’avinguda O’Connell, on els rebels de 1916 van llegir la proclamació de la República d’Irlanda.

A més, diumenge hi haurà una altra novetat: Ulldecona i Alcanar (Montsià) obriran unes urnes a la participació dels valencians que s’hi vulguin acostar. El representant d’Ulldecona Decideix, Josep Lluís Millan, explica en el vídeo les motivacions que els han fet emprendre aquesta iniciativa: ‘la nació és una de sola’ i cal, doncs, cercar formes que ho facin palès.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any