Absolts els cinc acusats del cas Egunkaria

  • L'Audiència espanyola segueix el criteri de la fiscalia i els absol de l'acusació de pertinença a banda armada, set anys després del tancament del diari

VilaWeb
Redacció
12.04.2010 - 12:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Javier Gómez Bermúdez ha absolt avui els cinc ex-periodistes i directius del diari Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga del delicte de pertinença a banda armada. Això passa més de set anys després que l’Audiència ordenés el tancament del diari, l’únic aleshores en èuscar i detingués els seus directius, que van patir greus tortures a mans de la guàrdia civil.

‘No s’ha acreditat que cap part del capital social o altres recursos fossin de procedència il·lícita, i tampoc no consta cap enviament o desviament de fons o actius de la societat editora o el diari a ETA’, diu la sentència, que estableix que les parts acusadores ‘no han provat que els processats’ tinguessin cap relació amb ETA, cosa que per si sola determina l’absolució amb tots els pronunciaments favorables’.

El tribunal no només insisteix en la manca de proves de les acusacions de les dues associacions d’ultradreta sinó que afegeix que ‘fins i tot els membres de la guàrdia civil que van comparèixer com a pèrits van reconèixer que no s’havia investigat si la línia del diari era o no de suport a ETA, cosa que fa incomprensible la imputació’.

El judici s’ha fet malgrat la sol·licitud de la fiscalia d’arxivar definitivament la causa perquè no havia trobat ni una sola prova de la vinculació dels acusats amb ETA.

Però l’any passat el tribunal va desestimar la petició de la fiscalia i va admetre les acusacions de Dignidad y Justícia i de l’associació Víctimas del Terrorismo, que demanen de dotze anys a catorze anys de presó per als encausats.

Fa dos mesos el cas es va cloure a l’espera de sentència. Durant el judici, Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga van tornar a declarar-se innocents i van recordar que havien denunciat la guàrdia civil per haver-los torturat. De tortura justament parlava Otamendi, l’actual director del diari Berria, en aquesta entrevista amb Vilaweb, i en deia que era una pràctica habitual de la policia i que no hi havia prou voluntat política per a posar-hi fi.

Des que Egunkaria fou clausurat, el febrer del 2003, per ordre del jutge Juan del Olmo, han estat moltes les mostres de suport al diari i als encausats, i la campanya va revifar-se amb vista al judici.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any