Copa, lliga, Champions… i planxot!

  • La USAP guanya a París la lliga contra Clarmont · Feia cinquanta-quatre anys que l'equip de Perpinyà no aconseguia el títol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2009 - 22:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Han calgut cinquanta-quatre anys per tornar a aixecar l’escut de Brennus (el planxot). La USAP de Perpinyà ha guanyat dissabte al vespre a l’Stade de France de París la seva setena lliga, aquesta vegada contra el Clarmont occità, per 22-13. En un estadi ple de gom a gom i amb milers de seguidors catalans a les grades, l’equip de Jacques Brunel ha trencat una sequera de més de mig segle gràcies a una magnífica segona part. Després dels primers quaranta minuts de domini occità, el català David Marty ha aconseguit per als perpinyanencs un assaig al minut 44 que ha permès capgirar la tendència inicial. L’altre gran nom de la USAP a la final ha estat el jugador de Pesillà Jerome Porical, que ha transformat tot el que ha xutat. Amb la consecució del títol, ha esclatat la festa al mateix estadi i també al centre de Perpinyà, on milers de seguidors veien el partit per mitjà d’una pantalla gegant instal·lada al peu del Castellet.Per a la final, l’entrenador Jacques Brunel s’havia endut a París vint-i-sis jugadors. A l’Stade de France també hi era el fitxatge estrella d’enguany (vídeo), el mig d’obertura neozelandès Dan Carter, però no al terreny de joc: es va lesionar al començament de l’any i no s’ha pogut recuperar a temps per a la final.

La USAP, que havia quedat primera a la fase regular de la lliga, jugava avui la quinzena final de la lliga en els seus més de cent anys d’història, de les quals n’havia guanyat sis. L’última vegada que es va endur el títol va ser el llunyà 1955 (article de ‘L’Indépendant’ amb els protagonistes), i el 2004 va disputar la seva última final (perduda). L’únic gran títol recent de la USAP era la Copa, obtinguda el 1994. I el 2003 va arribar a la final de la Copa d’Europa, una competició que de moment se li resisteix. Per la seva banda, l’equip de Clarmont continua acumulant derrotes a les finals de lliga: ja n’ha perdudes deu, les últimes quatre seguides.

Festa grossa a Perpinyà

Milers de persones s’han aplegat a la plaça de la Victòria de Perpinyà, davant del Castellet, per veure el partit a través de les pantalles gegants que s’hi han instal·lat. Alguns dels seguidors que s’hi han reunit tenien la intenció d’anar a veure el partit a París, però es van quedar sense entrada. Els seguidors han seguit expectants tot el partit i el moment culminant s’ha produït quan han vist els guanyadors aixecar l’escut de Brenus (el planxot), el trofeu que s’atorga a l’equip guanyador de la lliga de rubgi XV.

Els carrers de Perpinyà s’han omplert de celebració. Els gairebé vint mil seguidors que s’havien desplaçat a París aniran arribant a Catalunya Nord a partir de la matinada i tot diumenge. Respecte als jugadors, tècnics i directiva de la USAP, és previst que aterrin a Perpinyà diumenge a dos quarts de vuit del vespre. Després els jugadors es passejaran amb un autobús i aixecaran el trofeu de lliga, el setè del club, davant el Castellet.

Enllaços
Ressò als mitjans: L’Indépendant, L’Équipe, Sport.fr, Le Monde, Le Figaro, L’Express, Europe1.
VilaWeb TV: Paul Goze: ‘La USAP vol ser el club de tot Catalunya, no sols del nord’.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Rugbi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any