Mas: ‘Tremosa té les condicions per a ser el cap de llista’

  • ERC creu que la proposta facilita una candidatura europea amb CiU

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.01.2009 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha proposat avui l’economista Ramon Tremosa com a candidat de CiU a les eleccions europees, en substitució de l’eurodiputat Ignasi Guardans. Segons Mas, Tremosa reuneix les tres condicions necessàries per a ser cap de llista: ‘calia que trobéssim un candidat que entengués de l’economia del país, que tingués un perfil catalanista clar i que visualitzés el projecte de la casa gran del catalanisme’ (vegeu-ne el vídeo).Artur Mas, que ha valorat la tasca de Guardans, ha optat ara per un perfil diferent i per això ha proposat el nom de Tremosa a l’executiu del partit, un independent que s’aproxima al projecte de la casa gran del catalanisme, segons Mas. ‘Teníem solucions internes bones, com Guardans, però hem pogut atreure gent com Tremosa.’

Tremosa es va posicionar en contra de l’estatut actual, és un defensor del concert econòmic i va ser un dels signants del manifest ‘Economistes pel no’, crítics amb punts de l’estatut com el de finançament o les inversions de l’estat a Catalunya. El secretari general de CDC ha destacat que el fet que fos crític amb l’estatut ‘no treu que ara pugui encapçalar aquest projecte’ i que ‘construir una casa gran vol dir acceptar algunes persones amb un criteri diferent al que s’ha fet’.

Mas ha volgut deixar clar que la decisió de nomenar Tremosa com a candidat ha estat consensuada amb Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i el seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida.

L’avís de Guardans a Tremosa

Tremosa rellevarà Ignasi Guardans, que havia manifestat la voluntat de repetir com a cap de llista i que ahir va avisar Tremosa que a l’eurocambra ‘no s’hi defensa el finançament ni la independència de Catalunya’. Guardans ha dit que la política catalana s’acabava als Pirineus i que a Estrasburg ‘es parla d’immigració, de comerç d’energia o de la guerra de Gaza’.

L’eurodiputat de CiU va ser informat diumenge que no repetiria com a candidat. En aquest sentit, ha dit que respectava la facultat d’Artur Mas de decidir que volia presentar un altre perfil. ‘No sóc la persona adequada per a aquest projecte polític, aquest és el missatge que m’ha donat el secretari general de CDC’, ha dit Guardans, qui ha explicat que no deixaria de militar a Convergència però que no era clar que el seu futur professional continués vinculat al partit: ‘treballaré fins al final del meu mandat i, a partir d’aleshores, s’obrirà una nova etapa en què reorganitzaré la meva vida professional. Però no em jubilo. Després del maig dedicaré les meves energies a qui vulgui fer-les servir.’

López Tena es posa a disposició de Tremosa

En aquest últim mes, s’ha parlat de diferents possibles candidats, com Àngel Colom o Alfons López Tena. Justament López Tena, ex-vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), president del Cercle d’Estudis Sobiranistes i membre del Consell Nacional de CDC, ha dit que CiU havia fet bé de triar Ramon Tremosa, de qui n’ha valorat positivament la trajectòria professional. ‘És la primera vegada que CDC aposta per un cap de llista que planteja la sobirania’.

Tot i que López Tena va oferir-se a encapçalar la llista electoral, ha dit que ja s’havia posat a disposició de l’escollit, Ramon Tremosa.

ERC veu més fàcil una candidatura conjunta

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha dit que la proposta podia ‘afavorir l’acord entre ERC i CiU’ per a una candidatura conjunta. Ridao ha dit que Esquerra continuaria insistint en una candidatura conjunta del catalanisme a les europees, tot i que CiU ja va descartar-ho.

Al parer de Joan Ridao, amb la proposta de Tremosa, CiU ‘rectifica’ sobre el finançament, ja que l’economista va ser molt crític amb el pacte entre Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero per a desblocar l’estatut, sobretot pel model financer que van acordar. Així, Ridao espera que Tremosa sigui ‘un element que faci més fàcil l’acord entre CiU, ERC i d’altres’ per a una candidatura unitària.

Aquestes darreres setmanes s’havia parlat de diferents possibles candidats, entre els quals Alfons López Tena, Àngel Colom o Marc Guerrero. Ara la designació del candidat s’haurà de ratificar el pròxim 24 de gener al consell nacional de Convergència.

Enllaços
Bloc de Ramon Tremosa.
Bloc a MÉSVilaWeb d’Ignasi Guardans.
VilaWeb TV: Tremosa: ‘No reconèixer el dèficit fiscal farà que tot nou model de finançament sigui inestable’ l Ramon Tremosa presenta el seu últim llibre, ‘Catalunya, país emergent’.
VilaWeb: López Tena: ‘Si Mas no vol Guardans de candidat, estic disponible’ (5-12-08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any