Memòries antinuclears

  • Un ex-regidor de l'Ajuntament d'Ascó recorda en un llibre la lluita de fa trenta anys contra la instal·lació de les dues centrals al municipi

VilaWeb
Redacció
25.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En ple debat sobre el futur energètic i el grau de seguretat de les centrals nuclears del nostre país (Ascó, Cofrents i Vandellòs), Viena Edicions acaba de publicar ‘Memòries d’un regidor de l’Ajuntament d’Ascó‘ (presentació pdf), que recull el testimoni de l’ex-regidor de l’Ajuntament d’Ascó (1979-1983), Antonio Ribes Serrano, sobre la lluita contra la instal·lació de les dues centrals en aquell municipi de la Ribera d’Ebre, ara fa trenta anys.Ribes hi reviu, en un to (i un estil) molt personal, des dels anys anteriors a la construcció (quan al poble es parlava de la possible instal·lació d’una fàbrica de xocolata i es començaven a comprar els primers terrenys) a la seva sortida d’Ascó, el 1985, just després d’engegat el primer reactor. Al relat, farcit de records i de converses de primera mà, hi repassa l’important moviment de resistència antinuclear que es va aixecar al poble, amb el batlle del primer ajuntament postfranquista d’Ascó, Joan Carranza, al capdavant. Hi denuncia, també, les irregularitats i el desgavell que van envoltar la construcció dels dos reactors i les pressions que, després de l’entrada en funcionament, van rebre molts dels primers opositors.

Durant els quatre anys de govern municipal (1979-1983) de l’associació de veïns, en la qual participaven activament Joan Carranza i l’autor del llibre, Antonio Ribes, hom va provar de demostrar amb un informe tècnic la perillositat de les centrals nuclears, però interessos de tota mena van causar profunds efectes polítics i socials al municipi, dividit en dos bàndols.

L’autor

Antonio Ribes va néixer a Ascó el 1934, on va fer d’electricista, de missatger i d’obrer de la construcció. Del 1979 al 1983 va ser regidor, i el 1985 se’n va anar a viure a Malgrat de Mar. ‘Memòries d’un regidor de l’Ajuntament d’Ascó’ va rebre el Premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars 2007, atorgat per l’Ajuntament de la Roca del Vallès.

L’energia nuclear

Sobre les centrals i l’energia nuclears, n’hi ha molta informació a les webs del Consell de Seguretat Nuclear i de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, i també a les pàgines d’Ecologistes en Acció, Tanquem les nuclears, el Grup de Científics i Tècnics per un futur no nuclear i Greenpeace.

(Fotografia de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya.)

Enllaços
‘Memòries d’un regidor de l’Ajuntament d’Ascó’: presentació en pdf de Víctor Méndez Baiges.
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Energia nuclear.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any