El nou despertar del manga en català

CONTINGUT PATROCINAT

El nou despertar del manga en català

La publicació de títols nous impulsa el renaixement editorial del fenomen d’origen japonès

El manga en català viu una nova edat d’or que promet de deixar empremta en una generació d’adolescents que, fins ara, tan sols n’havia sentit a parlar als seus pares. La primera gran eclosió del fenomen va sorgir a començament dels anys noranta del segle passat, amb un paper decisiu del Super3. El canal es va convertir ràpidament en el gran catalitzador a casa nostra d’allò que es va anomenar boladedracmania, una passió desfermada pel cèlebre manga que molts dels lectors més aferrissats s’han encarregat de mantenir viva i encomanar als més joves al llarg dels anys.

Per bé que, en un principi, el fenomen fou eminentment televisiu, el desembarcament del manga al país aviat derivà també en un esclat editorial de la mà de Planeta Cómic, que es convertí en el primer editor de manga fora del Japó. Durant la dècada dels noranta, l’editorial publicà Bola de drac, la seva sèrie més emblemàtica, tant en català com en castellà. Tanmateix, una volta passat aquest primer esclat, l’editorial tan sols en va mantenir la versió catalana, que va continuar tenint una bona xifra de lectors fidels al llarg dels anys següents.

Tot i aquest èxit primerenc, d’ençà dels anys 2000 i fins el 2020, el manga en català va viure anys complicats en què, tot i els esforços de les editorials, l’interès dels lectors per les noves sèries va davallar considerablement, més enllà d’un nucli estable de seguidors molt fidels.

Així i tot, l’esforç d’algunes editorials va permetre de continuar l’edició en català de les sèries més emblemàtiques. És el cas de Planeta Cómic amb El detectiu Conan i Bola de drac o bé el cas de Glénat/EDTen amb títols com ara Naruto, Bleach, Cinturó Negre i Musculman. Amb el temps, aquestes sèries van esdevenir fenòmens de culte, seguits ferventment per una petita comunitat de seguidors incondicionals que va permetre de donar continuïtat al sector i que ha acabat esdevenint el nexe d’unió amb el nou despertar actual.

Tot torna a començar enguany

En aquesta segona onada que ara vivim destaquen sèries editades per Planeta Cómic com ara Dr. Slump i My Hero Academia, que han aconseguit de mantenir la periodicitat de publicació i s’han anat posant progressivament al dia respecte de la versió castellana. En aquesta tasca editorial s’han afegit firmes pioneres, com Ooso, que també han tingut un paper molt significatiu al llarg d’aquests darrers anys, tot publicant noves sèries que han anat guanyant lectors de manera modesta, però constant.

A diferència del primer esclat, i potser paradoxalment, ara són actors del sector editorial com ara Planeta Cómic qui han empès el sector audiovisual català a cercar nous formats per arribar a un públic jove aclaparat per la gran oferta de continguts i canals d’un món cent per cent digital. En aquesta línia, les sèries del nou 3XL prometen de rellançar l’anime en català entre un nucli de nous seguidors que, fins ara, segurament tenien com a únic referent comú haver sentit explicar als seus pares les històries d’en Son Goku.

Les novetats que vénen el 2023

Després d’aquest nou despertar, Planeta Cómic –la principal editorial del sector, responsable segons l’empresa d’anàlisi de mercat GFK de nou de cada deu títols de manga en català venuts– continua l’aposta pel català amb nous títols de cara a l’any vinent.

Entre aquesta nova oferta que promet de fer bullir el sector i atreure nous lectors trobem sèries com ara Haikyu, el manga més venut en castellà, Ranma, una opció clara per la nostàlgia de l’anime de l’antic Super3 i One Piece, una de les sèries més famoses del mercat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any