Xarxa de Llibres reclama per via judicial prop de mig milió d’euros a Àgora

  • La distribuïdora relativitza el deute i el relaciona amb les devolucions per la rescissió del contracte

VilaWeb
Esperança Camps Barber
16.03.2023 - 21:40
Actualització: 16.03.2023 - 22:38

Semblava que la tempesta en el món del llibre s’havia aquietat després de la crisi de la distribució provocada la tardor passada per l’empresa logística Entredós, creada per Àgora i les Punxes. El president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, va dir fa uns dies, a la presentació de la festa de Sant Jordi, que la situació havia estat complicada, però que la consideraven superada. Amb tot, el grup de vint-i-quatre segells editorials agrupats a Xarxa de Llibres denuncia que, quant a la seua relació amb Àgora, la situació és molt lluny de ser normal.

Xarxa de Llibres va decidir el mes de desembre de prescindir dels serveis de l’empresa logística Entredós i va optar per Elkar, una distribuïdora radicada al País Basc. Ara, d’una banda, denuncia que el procés de migració dels seus estocs cap a la nova distribuïdora és molt més lent que no s’havia previst. I, d’una altra, ha fet públic que Àgora els deu vora mig milió d’euros que corresponen a les liquidacions de l’agost, el setembre i l’octubre.

Mig milió de deute que Àgora no reconeix

Aquests impagaments vençuts són factures que s’havien d’haver abonat els mesos de gener, febrer i març que, com que els pagaments es fan a cent vint dies, corresponen a les vendes fetes els mesos d’agost, setembre i octubre. Enric Faura, responsable de Xarxa de Llibres, no en dóna la xifra exacta, però apunta que la suma d’aquestes tres factures impagades voreja el mig milió d’euros. Això, segons els editors, compromet molt algunes empreses perquè ara, a final del primer trimestre, és quan les editorials liquiden els drets d’autor.

Àgora diu a VilaWeb que els pagaments depenen de les devolucions, i que quan s’hagen quadrat els comptes pagaran tan de pressa com podran. La data que posen per a saber-ho és el 31 de març.

A l’altra banda, Enric Faura diu que aquest enfocament d’Àgora és erroni perquè les factures de gener, febrer i març ja han vençut, independentment de les devolucions que hi haja hagut. “Ens diuen que com que hi ha hagut una rescissió contractual i s’han pactat tres mesos que acaben el 30 de març per acceptar les devolucions, es faran una composició de lloc. Nosaltres no hi estem d’acord, perquè la cosa vençuda ja és exigible”, diu. Faura afirma que Àgora s’agafa a l’excusa de la devolució per dir que no sap quin és el deute. “És una excusa per a dilatar el pagament. Que vol esperar al 30 de març? Esperem. Ja t’avisaré el 5 d’abril que no han pagat.”

Sobre aquesta qüestió, Joan Abellà, director d’Àgora i conseller d’Entredós, ha dit a VilaWeb que no vol entrar en cap polèmica. “Mirem d’anar com més ràpids millor, tant pel que fa a les devolucions com en les expedicions cap a casa seva. Quan sapiguem l’una cosa i l’altra, hi haurà la xifra que es deu, que espero que sigui molt superior a la que jo em penso que és en aquest moment, i els la pagarem”, diu, en referència al fet que veu que hi ha molta devolució i que intueix que la xifra que haurà de pagar Àgora a Xarxa de Llibres no és tan alta com li reclamen.

“La xifra és molt superior a la possible devolució que hi haurà, que digui el que vulgui. Per això acabarem als jutjats”, diu Enric Faura.

Ara com ara, els advocats de Xarxa de Llibres han tramès un burofax a Àgora reclamant el pagament del deute. És, diu Faura, el primer pas cap a la judicialització de l’afer.

Menys de la meitat de l’estoc

El primer tràiler carregat de caixes de les editorials de Xarxa de Llibres va sortir del magatzem d’Entredós a la Granada de Penedès cap a la distribuïdora Elkar, a mitjan gener. En aquell moment, Enric Faura preveia que seria un procés llarg, però no tan dificultós com resulta. Fins ara només s’ha pogut moure entre un 35% i un 40% de l’estoc. “Això fa que ara, tan a prop de Sant Jordi, hi ha editors que tenen molts llibres blocats. Són llibres que es distribuirien i es vendrien. Alguns han decidit de reimprimir-los, i això és molt greu i costa molts diners als editors”, diu Faura, que confiava que a hores d’ara ja s’hauria traslladat prop del 80% de l’estoc. De fet, el mes de desembre, quan van anunciar que canviaven de distribuïdora, va afirmar que ho feien, literalment, per salvar Sant Jordi. “Tenim la sensació que, a mesura que s’acosta Sant Jordi, el procés es va alentint. La setmana passada, per exemple, només va sortir un tràiler.”

Faura parla de falta de diligència i de poca disponibilitat de mitjans per a accelerar el procés. Explica situacions crítiques, com ara quan d’Entredós els demanen que envien un camió per a transportar un carregament, i quan el vehicle arriba al magatzem li diuen que no hi ha res per a emportar-se i ha de girar cua sense res.

Joan Abellà ha dit a VilaWeb que no vol entrar en cap polèmica, i que entén que els editors de Xarxa de Llibres pensen que el procés va massa lent, però que miren d’ajudar-los tant com poden, accelerant al màxim el trasllat. Diu que són uns clients de molt llarga durada a Àgora i que els aprecia.

La crisi de la logística

Al grup comercial Xarxa de Llibres hi ha vint-i-quatre segells. Per exemple, Bromera, Angle Editorial, Editorial Barcino, Edicions Sidillà i Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Quan van veure que Entredós, la fusió logística d’Àgora i les Punxes no funcionava, van decidir de cercar una nova distribuïdora. Van ser les úniques que van prendre aquesta decisió; la resta van optar per donar un vot de confiança a Entredós.

La crisi va començar el mes de setembre, quan va haver-hi una fallada en el sistema i la nau immensa de la Granada del Penedès es va convertir en un caos de llibres sense identificar i sense la possibilitat de ser localitzats per a expedir-los. Això va fer que molt pocs llibres arribassen a les llibreries i, per tant, als lectors. Molt a poc a poc, el servei de novetats es va anar normalitzant, però no el del llibre de fons. La campanya de Nadal i Reis encara se’n va ressentir prou. Ara s’assegura que tot funciona amb normalitat i que no hi haurà cap impediment perquè els editors i els llibreters salven Sant Jordi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any