La Comissió Europea proposa al Consell l’acord d’associació amb Andorra i San Marino

  • El pacte permetrà als dos països de participar en el mercat interior de la UE

VilaWeb
ACN
26.04.2024 - 18:33

La Comissió Europea ha adoptat avui dues propostes de decisions del Consell de la Unió Europea per a la signatura i aplicació provisional de l’acord d’associació entre la UE i Andorra i San Marino. El pacte permetrà als dos països de participar en el mercat interior de la UE i intensificar la cooperació en altres àmbits com recerca, educació, política social o medi ambient.

L’accés al mercat interior serà comparable al que tenen Noruega, Islàndia i Liechtenstein en virtut de l’acord sobre l’Espai Econòmic Europeu. L’accés al mercat interior de serveis financers, però, serà progressiu i dependrà de la superació d’una auditoria sobre la solidesa dels marcs normatius i de supervisió dels estats associats.

L’acord s’aplicarà segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i inclou un mecanisme de resolució de conflictes amb aquest tribunal com a àrbitre en última instància.

El pacte té en compte la situació particular dels dos països i les especificitats de cadascun, derivades de les relacions de proximitat amb els estats veïns membres de la UE, de la mida i del volum de població.

Procediments de ratificació

Quan el Consell ho accepti, la UE, Andorra i San Marino podran signar l’Acord d’Associació i, posteriorment, remetre’l al Parlament Europeu perquè l’aprovi. Després, el Consell podrà adoptar una decisió sobre l’acord. Un cop Andorra i San Marino hagin finalitzat els respectius procediments de ratificació, el pacte podrà entrar en vigor.

El 16 de desembre del 2014, el Consell d’Afers Generals va autoritzar l’obertura de negociacions per a fer un acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. La Comissió va assumir la responsabilitat de les negociacions el gener del 2022.

En les conclusions que va adoptar el juny del mateix any, el Consell instava la Comissió a finalitzar les negociacions abans no acabés el 2023. Entre el març del 2022 i el desembre del 2023, es van fer quaranta-nou sessions de negociació que van reportar avenços considerats significatius per la Comissió, cosa que va permetre de concloure les negociacions el desembre del 2023.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any