Una declaració (en tot cas, agreujada) de guerra

  • No oblidem que la guerra contra el català no comença amb l’arribada de Vox, sinó que és una guerra permanent que als catalanoparlants no ha deixat de castigar-nos mai. No ens confonguem

VilaWeb
Gabriel Le Senne (fotografia: Cati Cladera).

Gabriel Le Senne, secretari de l’entitat espanyolista Societat Civil Balear i autor ultracatòlic d’un llibre que porta per títol Dios nos hizo libres, és el nou president del Parlament de les Illes Balears. Malgrat el nom tan poc espanyol, aquest personatge és un dels dirigents de Vox a les Illes.

Amb aquesta votació, l’extrema dreta, després d’obtenir la batllia de Perpinyà, continua confirmant un pes institucional creixent al nostre país. D’ací a uns quants dies, també, el candidat de Vox serà el president de les Corts Valencianes, en tots dos casos gràcies al suport del PP.

El pacte de govern entre PP i Vox, pel contingut que té, ha estat definit per l’Obra Cultural Balear com “una autèntica declaració de guerra“, perquè violenta el consens lingüístic i anuncia un atac en tota regla contra la llengua.

L’acord, calcat del que pactaren fa pocs dies a València, insisteix en la unitat d’Espanya com a eix ideològic compartit de tots dos grups, el combat directe i sense embuts contra la llengua catalana i la identitat del país, l’atac a les polítiques d’igualtat sexual i el rebuig de la immigració. En definitiva, el rebuig de tot allò que s’identifique amb la diversitat i que vaja contra aquell model arcaic d’Espanya que els promotors del franquisme van definir durant l’ocupació del Marroc i la preparació del colp d’estat: una nació nascuda contra els catalans i les dones, contra els àrabs i els homosexualsGemma Torres ho va explicar, tot això, en el llibre La virilitat d’Espanya a l’Àfrica.

És evident que entrem en una època que reclamarà molta mobilització i una gran capacitat de reacció al carrer. Cal rearmar la societat civil. Però ens equivocaríem si no fóssem conscients que això no és cap novetat, sinó la continuació d’una tradició ben arrelada. La política no es fa tan sols al parlament, no en aquest país. I, precisament, tant la Marea Verda a les Illes com la Primavera Valenciana són dos exemples magnífics i memorables de maneres de plantar cara eficaçment als intents d’anorrear el país i la gent. De fet, ahir mateix en vam tenir un altre exemple, quan Alliot finalment es va fer enrere i va autoritzar les fogueres de Sant Joan a Perpinyà, després d’haver provat de prohibir-les.

El camí ara és aquest, i a això hem de dedicar les nostres forces. Però, per no tornar-nos a equivocar quan eixim del túnel, també és important de posar un moment com aquest en el context exacte. Perquè la guerra contra el català no comença amb l’arribada de Vox, sinó que és una guerra permanent que als catalanoparlants no ens ha deixat de castigar mai i que s’ha mantingut viva també durant el govern de progrés a les Illes i durant el pacte del Botànic al País Valencià, com sap qualsevol persona que tinga una miqueta de memòria. El PSOE, molt especialment, no és partidari d’estendre ni millorar la presència social del català enlloc. De manera que ara, amb Vox i el PP, la cosa s’agreuja, sí. Però no ens confonguem de partida ni confonguem els bàndols tan sols perquè els ultres estiren sorollosament des del seu extrem.

PS. Si en voleu saber més, del personatge, ací en teniu un bon retrat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
20.06.2023  ·  22:15

Aquest viatge no m’estendré, com sovint em retraus en privat. I tens raó.

1ª Sempre estem en la resistència, resiliencia, i aguantant les galtades. Particularment sóc pastat així. Fa 45 anys que vaig fer-me valencià per a “HO ACONSEGUIEREM SEGUR”
I això comporta guanyar aquesta guerra de descolonització. Com ? Atacant. No amb eixa mentideta tan principatina com inútil del…goita…com hem fotut als del R. Madrit…” q a ells ni els fa ni fred ni calor i continuen manant-nos. Sense avançar ni un pas de puça.

2º. Cal estudiar l’enemic com Maquiavel ens va ensenyar. On és allà on posen el 1r Manament. “en la Unidad de la Nación española” La resta són corol·laris del 1r manament. I aquest és el primer punt que cal batre si volem q la gent tinga renda garantida, allotjament, lloguers decents, la gent puga ser LGTB, Sanitat universal, ensenyament de qualitat, urbanisme i ecologia de qualitat i futur, etc, benestar, corredor de Casablanca a la mar Bàltica, ser en definitiva amos de llur destí.

Sense això tota actuació en cada camp que no duga el VERÍ DE LA INDEPENDÈNCIA el que fem en aquesta colònia s’esfumarà d’un dia a l’endemà.

Amb españa governant-nos tot és provisional i inestable.
I “retrotraurable”

No estem per a balafiar el nostre temps, ni diners, energies ni salut física i mental.

Josep Blesa (València)

Joan Guasch
Joan Guasch
20.06.2023  ·  22:23

En aquests moments la dicotomia rau entre el “càstig” que mereixen els “nostres” partits, perquè ens han enganyat, perquè s’han rendit, perquè ens aboquen a la irrellevància, per la seva mediocritat, etc., i el perill que la ultradreta acabi convertint-se en el que realment vol ser: una dictadura. Tornem a votar els nostres encara que, ara com ara, res indica que no ens tornin a aixecar la camisa? Deixem que Espanya, amb tots els seus accents, des del PSOE fins a VOX, es converteixi en un infern per a naltros? I, si aquesta és l’opció guanyadora, tindrem prou força per revoltar-nos-hi?

Joan Guasch

Ferran Moreno
Ferran Moreno
20.06.2023  ·  22:56

Nomes recordant el que van signar JUNTS, ERC i el PSC, que introdueix un 25% de castellà a l’ensenyament i es carrega la immersió lingüística ja hauríem de ser conscients de fins on hem retrocedit i de la mena de polítics “independentistes” que tenim.

Això és el que han fet aquí amb una majoria del 52%. I ho han fet per defensar-se i ells, no tenir problemes posteriors i poder viure tranquils.

Portem 6 anys on l’únic que hem vist és com van claudicant, com ploren i protesten i com fan el paperot.

Creieu que -com diuen ells- a Madrid ens defensaran i lluitaran per la independència?

Sincerament, millor que no hi vagin.

Maria Josepa Montagut
Maria Josepa Montagut
20.06.2023  ·  23:09

Realment portem molts anys defensant-nos com podem. No és algo d’ara mateix. Hem de continuar. Hi ha una ventaja, crec que actualment és més evident, i aleshores
és més clar i visible. Endavant

Jaume Riu
Jaume Riu
20.06.2023  ·  23:11

A L’ALTRE BÀNDOL NO HO TENEN
Veig que fins nou anys després de l’acabament de la guerra -no civil, sinó de la independència-, guanyada pel bàndol franquista, el 7 d’abril de 1948 quan jo ja havia nascut, el govern espanyol no va derogar oficialment l’estat de guerra decretat el juliol de 1936.
No es diu mai, però van ser doncs reconeguts oficialment, gairebé dotze anys d’estat de guerra.
Però en els periodes històrics posteriors, fins a la mort biològica del dictador, i encara després amb el règim del 78 i la constitució espanyola, els catalans ens hem acostumat a viure en estat de guerra com una cosa inevitable, com si la pràctica del genocidi cultural, judicial i econòmic contra Catalunya, fos una llei natural.
Que el PP, Vox, PSOE, ECP, o fins i tot ERC, tinguin una etapa d’alternança política per mantenir la guerra contra els Països Catalans, no canvia res.
El genocidi és el mateix.
En aquest moment històric, si tanco els ulls encara puc veure la guerra dels nostres pares, i sobretot la repressió de la postguerra, però ara fem servir unes armes noves que aleshores no tenien, com la declaració dels Drets Humans i el TEDH; la informació contrastada ara a l’abast de la majoria de la població; la determinació de milions de ciutadans expressada l’1-O de 2017; el reconeixement internacional del dret de l’autodeterminació de les nacions; el reconeixement de Catalunya com a Grup Objectivament Identificable GOI; la unitat d’acció de les entitats del Procés Constituent i, darrerament, el Consell de la República actiu des de l’exili, amb l’Assemblea de Representants disposada a practicar la democràcia radical. Tot això, a l’altre bàndol no ho tenen.

Josep Gualló
Josep Gualló
20.06.2023  ·  23:12

ESTEM CONDEMNATS A DEFENSAR LA NOSTRE LLENGUA I LA NOSTRA CULTURA PELS SEGLES DELS SEGLES AMÉN.

Amb molta bona fè hem organitzat cursos de lluites no violentes i hem agafat a Mahatma Gandh com a exemple de la violencia.

Amb el enemics encestrals que tenim, ens hem de plantejar si en el nostre cas la no violencia és una virtut o és un defecte. Els nostres enemics son ultra catolics i quan reben una bofetada, no posen l’altra galta.

No pretenc fer una apologia de la violencia però no confonguem les bones maneres amb ser masells.

Pensem bé la situació i actuem amb cosecuencia. Com has dit molt bé tu Vicent. Cuan eixim del tunel fem una parada i posem les coses en el seu context axacte.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
20.06.2023  ·  23:14

“Amics, el que ha de quedar clar és que el valencià, el català que parlem al País Valencià, és encara una llengua postergada, o pitjor, perseguida, la volen acorralar al reducte folklòric i no! Aquí hem acudit a manifestar-nos per la unitat de la llengua, per la supervivència de la llengua, pels drets de la llengua.

En realitat, o ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ara, o mai!”
Joan Fuster, Castelló 1982.
El seu discurs lamentablement mai ha deixat de ser actual.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
20.06.2023  ·  23:24

Amb la classe política, de la que “gaudim”, actualment als PPCC, no farem la independència fins que les granotes treguin pèl. Per qui vulgui entendre a que juguen els polítics, i com juguen amb nosaltres: https://www.youtube.com/watch?v=IPv36evZPqY https://www.youtube.com/watch?v=EqeFS_x2q30

joan rovira
joan rovira
20.06.2023  ·  23:30

Sr. director, efectivament, estem assistint al que ja albirava en aquest editorial del 2020. (1)

Forma part del format d’assimilació castellana, en qualsevol període i forma de govern, de les nacions confrontants.

Perquè, la mentalitat castellana no ha après a viure en convivència amb les nacions veïnes cal posar-ho un cop més de relleu.

Des del coneixement de què significa la llengua pròpia com a vertebradora d’una comunitat de valors i maneres de fer per tal de ser i participar en el present.

Recollint els seus dos darrers editorials i els comentaris es desprèn que estem assistint a l’agonia del sistema colonial castellà imposat (visió caòtica) a la vegada que a la versemblança de les nacions peninsulars (visió racional), que volen eliminar. Demostrant la seva impotència i fallida.

PS. (1) Comentari a l’editorial 07.07.2020 • 00:18
https://www.vilaweb.cat/noticies/la-llengua-natural-del-senyors-de-vox/

Posava en relleu la diferència entre: (común-comú) (ciudadano-ciutadà) (colonia-colònia) (entender-entendre) (enseñar-ensenyar) (actuar-actuar) (ley-llei), etc.
És a dir, paraules claus amb continguts diferents, que expliquen per què varen batejar (Barcelona en comú) o (Ciutadans) per tal que funcioni la dissonància cognitiva i confondre a uns i altres. És a dir, la diglòssia planificada des de la política com a eina de submissió i control colonial.
Compte, tant de l’esquerra com de la dreta espanyola. Perquè totes les coloraines polítiques espanyoles pengen del mateix fil: la negació de l’altre com a diferent. Tal com ho posa en relleu el contingut del llenguatge, també.
Si algú té ganes de comprovar-ho mitjançant la consulta al diccionari de la RAE versus DIEC, els aconsello que ho facin aviat perquè tot sovint l’afinen per tal d’amagar la imposició jeràrquica aliena a l’ús popular del castellà.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
20.06.2023  ·  23:34

Efectivament, no ens confonguem. Un exemple entre tants: el PP prohibeix TV3 i Cat Ràdio al País Valencià i el Botànic, és a dir, el PSOE i Compromís mantenen, durant els vuit anys que han manat, la prohibició.

Què vol dir açò? Doncs és molt senzill: el PP, o Vox o qui sigui, fan la feina bruta que no s’atreveixen a fer els xupiguais progressistes, i una vegada feta la mantenen. I suposo que, d’amagat, intimament, alcen la vista al cel agraïts per que algú els l’ha feta aquesta feina bruta.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
20.06.2023  ·  23:44

Heribert Barrera va ser rotund al deu últim discurs al juliol del 2011 “Deixem-nos d’eufemismes; no val la pena parlar més del dret a decidir. Tots sabem que, mentre estiguem a l’Estat espanyol els que decidiran seran sempre ells. Nosaltres no decidirem mai res”. També demanava uns diputats al Congrés “independentistes de debò que afirmin amb la seva presència el que és la Catalunya d’avui i que, en comptes de col·laborar, el seu objectiu sigui boicotejar l’Estat espanyol”.

Recordem-ho ara i per sempre més

Victor Serra
Victor Serra
20.06.2023  ·  23:51

Tenim el que ens mereixem. Ja ho sabem que la persecució del català no ha començat amb VOX, fa més de 300 anys que dura. Per això és tant estúpid regalarlos les institucions. Manifestacions i mobilitzacions ? Sí, però és molt més pràctic guanyar les eleccions i ocupar les institucions nosaltres en comptes d’ells.

alexandre Cases
alexandre Cases
21.06.2023  ·  00:01

Em sorprèn molt que des del catalanisme no es faci un argument bàsic del fet que el suposat espanyolisme vulgui exterminar llengües i cultures que, de moment, son espanyoles. És a dir, realment, NO SON espanyolistes. De fet l’imperialisme castellà és l’únic nacionalisme peninsular realment antiespanyol. Desitjar la igualtat de totes les cultures i la sobirania de tots els pobles de la península ibèrica no te res d’antiespanyol. Mai aprofitem dialècticament l’evidència que els que més ens consideren estrangers són ells mateixos. Realment em desespera la feblesa argumental i la mentalitat esclava dels polítics i intel.lectuals catalans.

Núria Castells
Núria Castells
21.06.2023  ·  00:55

Quan parleu “d’ocupar nosaltres les institucions”… a quin “nosaltres” feu refrència, Víctor i algú altre?

Personalment, he arribat a la total convicció que a Madrit no s’hi pot anar.
Perquè hi ha dues maneres de ser-hi:
1- en “mode Rufián”: dient q SÍ a tot el que els espanyols et proposin de “trascendental”, fent piulades de gallet, emmascarant els fracassos en les “negociacions” i tirant pilotes fora. És a dir: PERDENT com a bon polític autonomista català ( que sap que no aconseguirà res i s’hi avé… però, de cara a Catalunya, ha de dissimular i vendre sopars de duro. “Indignar-se”, plorar… COMÈDIA).
Així es pretén seguir transigint (i cobrant) però dissimulant tant com es pugui davant dels catalans que et voten perquè no s’enrabïin i DEIXIN de votar.

2- en “mode M. Nogueras”: to dur, cantant les quaranta amb dades i contundència, parlant A ESTONES en català i, de fet, enfrontant-se, a nivell dialèctic amb els gobiernos Ñ.
Resultat: el mateix, a nivell de CONSECUCIONS TANGIBLES, que amb el “mode Rufián”!
A nivell dialèctic TOT sembla estar força bé (l’ús del català, coixeja però “sembla” que es planta cara) … però, de fet, RES NO CANVIA: no ens deixen d’espoliar, segueixen vetant el català, les inversions aprovades no s’executen, no hi ha Corredor Mediterrani ni reciprocitat televisiva ni… RES de RES.
Amb aquest “mode” no sé bé què es PRETÉN… però sí que sé què s’obté: RES!
I, a sobre, l’aparença és d’oposició dura… cosa que CONSOLA part dels catalans, que pensen: “Aquesta diputada SÍ que els
planta cara!”
Reacció que pot ser, fins i tot, més perillosa i alienadora que les enrabiades i decepcions que proporciona el mode Rufián perquè emmascara més la situació real.

CAP “mode” d’aquests dos NO SERVEIX per a RES… perquè NO CANVIA LA REALITAT. No incideix sobre el maltractament i l’abús que pateix Catalunya! Ni hi incidirà mai.
En tot cas, blanqueja la submissió.

Digueu-me, doncs, perquè hauríem de votar gent que ens “representi” al Congreso?!
El “joc” dels polítics autonomistes només serveix per a “consolar” els catalans. O per fer-los creure que tenir representants a Madrit pot servir d’alguna cosa, algun dia, en alguna circumstància, potser…

Els únics representants que jo votaria a Madrit serien aquells que, des del primer segon parlessin ÚNICAMENT en català i fessin que la Batet els expulsés de l’hemicicle.
És a dir, que EVIDENCIESSIN que a Ñ els catalans no som admesos tal com som i se’ns expulsa del Congreso i… se’ns deixa SENSE REPRESENTACIÓ DEMOCRÀTICA.
Això potser serviria de revulsiu i de denúncia, fins i tot a Europa.
Per COMENÇAR, estaria bé.

Ara, com que els actuals partits “independentistes” no ho faran, jo votaré nul.
No enviaré ningú a Madrit amb el meu vot. A seguir la farsa autonomista, NO.

Salvador Molins
Salvador Molins
21.06.2023  ·  04:06

23J diguem “Prou”, el vot nul!

Serà la nostra sal de la india i el nostre cotó americà.

Aquest serà el significat del meu vot “no Spain”:
“1r d’Octubre i DUI”

No Spain i no als polítics supeditats al sistema i al partidisme.

Molt d’acord amb molts d’aquests comentaris i especialment amb el darrer de Núria Castells.

“Sense això tota actuació en cada camp que no duga el VERÍ DE LA INDEPENDÈNCIA el que fem en aquesta colònia s’esfumarà d’un dia a l’endemà.” (Josep Blesa)

Fem que es noti que som uns Països Catalans ocupats per la tirania espanyolista del Regne d’Espanya.

Banderes arreu, menys als edificis ocupats pels invasors espanyols. Que es noti que el País Valencià i les illes són terres pancatalanes invadides i sotmeses a la tirania espanyolista.

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, visquem la Independència, són indestriables!

Josep Vilà
Josep Vilà
21.06.2023  ·  06:48

Subscric Núria Castells ningú ens pot representar dignament que no es mantingui ferm en el català fins a l’expulsió eterna, i cap a casa deixant cadires buides. I fent cara de no entendre el castellà de la Baret de turno com si fos xinès…

Carles Ortiz
Carles Ortiz
21.06.2023  ·  07:19

Això continuarà així fins que anomenem les coses pel seu nom: Genocidi.
I el que comet Genocidi és un GENOCIDA.
Mireu si n’és de fàcil defensar-nos.

Albert Miret
Albert Miret
21.06.2023  ·  07:39

Espanya, tots sabem què és. És un país governat a tots nivells per quatre catetos. Però el problema real és que la Unió Europea és més feixista (sobretot els que hi manen) que la pròpia espanya. Amb els resultats del Tribunal veurem una altra vegada més que dissimulen els crims d’Estat amb què constantment espanya ens castiga i ens ofereixen una sopa boba i uns castiguets a Espanya dels quals no en fan ni cas i no passa res. Aquest és el problema real, que des de la Unió Europea s’està promovent que tota Europa vagi caient en el nazisme com va fer Hitler, però amb vaselina aquesta vegada.

Carles Serra
Carles Serra
21.06.2023  ·  07:45

GRÀCIES Vicent, i amb majúscules, per fi posar el mateix nivell el PPSO€ amb VOX, l’única diferència són els flecos i com s’expressen, però almenys els de VOX no enganyen, amb el PSO€ és una llarga agonia, però com deia amb el mateix objectiu, el genocidi de la nostra cultura i llengua.
I si tenim aquest partits Vicent, compartira’s amb mi és perquè el 90% de la societat espaÑola els seus valors són franquistes, també podríem incloure molts catalanets i catalanetes, com Collboni, Cunillera, Gay i així la llista és llarguíssima; més de 300 anys de colonització no passen en va, sempre hi han vividors sense valors.
Compte apreciat Vicent que el colectiu que fas esment dels homosexuals , són un potencial significatiu de votants d’aquest partits PPSO€ i VOX; ja em diràs aquest Collboni, ja que dir de l’immoral d’Iceta, aquest és manifestà arran del procés amb VOX, en Marlaska, reprovat ja no sé quantes vegades per la comissió del drets humans, la Cunillera, la virreina; et faig aquest comentari en coneixement de causa.
Si no fem una llista cívica amb gent amb valors democràtics i humans, no avançarem i la nostra agonia és/serà llarga per arribar amb l’objectiu del decret de Nova Planta, el genocidi de la nostra nació i dels PPCC; com ja s’ha fet a la Catalunya nord i falta poc el País valencià

Javier Baena
Javier Baena
21.06.2023  ·  07:51

Senyores, senyors, sembla que es comencen a aclarir els temes… molt bons comentaris. Ara, per a saber què fer aquest 23J a mi em surten 3 alternatives, glossant el que la Núria acaba de dir i que comparteixo al 100% doncs:
1- votar mode “Nogueres” que ja sabem que no porta enlloc… però ocupem un espai al Congreso… no sé exactament per a fer què… si ho clarifica i signa davant notari que no farà president ni per activa ni per passiva a ningú a Madrit potser m’ho crec…
2- votar nul amb papereta 1-O. No sè exactament si es com l’abstenció i on van els vots… si algún expert ens ho pot clarificar, seria interessant saber si sumen prou per a 1 diputat aquesta cadira queda buida? Un sou i una veu menys? Impossibilitat de formar majories? Que els x diputats de Catalunya no han estat escollits… 374 o menys diputats per primera vegada???
3- votar Vox. Si, sembla dur i contraproduent, però segur que fem que ER-Junts-Cup s’uneixin per a la confrontació… el com pitjor millor penso que pot funcionar…. Com va explicar a l’editorial d’ahir, Madrit no ens fallarà i passarà com un molí per sobre l’autonomia, que es el mateix que volem els realment independentistes… doncs endavant, i que la única sortida sigui aixecar la DUI…

Aquestes són les alternatives que penso porten a algún lloc, doncs les següents es continuar igual o no existeixen:
1- votar Rufian es com votar el PSOE … un preu mes alt?… que als següents pressupostos posin un euro mes al corredor mediterrani per a no executar-lo…
2- abstenció l’aprofitaran com vulguin a Madrit… el souflè s’ha acabat… els hem guanyat, s’han cansat de lluitar, i ens faran la política contra nosaltres…
3- agrupació d’electors compromesos a votar sempre contra tot i sempre en català fins èsser expulsats … cap llei feta a la meseta ens serà mai profitosa doncs sempre ens anirà a la contra… però ara no existeix…

Crec que escriure les opcions ajuda a pensar què fer però no tinc els coneixements ni la visió per a optar per una o altre ara mateix…

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.06.2023  ·  08:00

Evidentment que estem en guerra i al front hi tenim un lleva que es dedica a passar l´estona i fer acudits. 1r. Cap vot per a ells(que se´n tornin) i 2n. Agrupació d´electors amb un únic punt, la DUI .

Rafel Moreno
Rafel Moreno
21.06.2023  ·  08:01

No sé si algú ho ha dit ja o ho té al cap però no gosa dir-ho:

sense diners lliures (no controlats per la Hisenda estatal espanyola o francesa) no farem res, ens tindran agarrats pels collons dineraris.

Sense diners no hi haurà torronets.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.06.2023  ·  08:20

TANT SE VAL…

No cal recordar-ho, quan de tota la vida i més enllà, ells ens estan matant la llengua…

PS. No entenc aquesta insistència per anunciar a títol individual el que un votarà o deixarà de votar, en tot cas el que aporta són els arguments per fer-ho, no pas l’acció individual de cadascú, que és més l’expressió de la ràbia o el desencís amb els partits que altra cosa…

Pei Iborra
Pei Iborra
21.06.2023  ·  08:34

Gràcies Núria Castells per posar els punt sobre les is de manera tant eloqüent!

Josep Navarro
Josep Navarro
21.06.2023  ·  09:40

La veritat, no crec que l’ amstencionisme siga la millor recepta. Gràcies a ella, hem servit en safata molts ajuntaments als feixistes. Caldrà trobar altra fórmula.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
21.06.2023  ·  09:49

L’abstencionisme i el vot nul són les úniques eines que té el votant per dir als partits polítics que no el representen. Si no et representen i els votes, continuaran no representant-te. Mai un polític reconeix que el vot rebut està condicionat. Una vegada has votat, els guanyen. Punt.

Lluís Urpí
Lluís Urpí
21.06.2023  ·  09:52

El dia que deixem de mirar els partits polítics i ens organitzem, començarà a caminar la independència.

David Badia
David Badia
21.06.2023  ·  10:01

No anar a votar, comporta el que ha passat a les Illes i el Pais València, si ha Catalunya continuem amb la deria de no anar a votar, vot nul o en blanc aviat tindren un govern PSOE-psc, PP i VOX, aquest sera el tripartit i es possaran d’acord de manera rapida

Oriol Ribera
Oriol Ribera
21.06.2023  ·  10:12

Els independentistes a Ñ no hi fem re , a les properes eleccions tenim 3 opcions
1 : Abstenció
2 : Vot nul amb la papereta del 1O
3 : Qüestionar i tensionar el sistema votan a Escons en Blanc si es presenten

I a més crec que desde el Consell de la República caldria donar un cop d’efecte declaran la DUI ja des d’exili

Eduard Baró
Eduard Baró
21.06.2023  ·  10:18

El tema és que no reaccionem a dècades i dècades de retrocés en l’ús del català. Defugim tots, clarament, el plantejament correcte. Dècades sense poder lluitar contra la lògica Lerrouxisme de ciutadans, i ara també de molts catalans (catalanoparlants). El kit és tabú. Com en el tema de la immigració. I aquest no és altre que assumir, cridar, desemmascarar, que el bilingüisme sempre ha estat un assessinat. L’obligació d’aprendre castellà als PPCC és un pur dret de conquesta militar que s’utilitza per a matar-nos la llengua catalana. L’estat hispànic prohibeix directament amb lleis al congreso senado juzgados…… On no poden prohibir-la directament ho fan indirectament amb el bilingüisme. Prou d’acceptar el bilingüisme com animal d’enriquiment.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.06.2023  ·  10:47

Si mirem el famós mapa de Jorge Torres Villegas de 1852 veurem la península ibèrica dividida en quatre parts: Portugal, la “España uniforme o puramente constitucional”(Galícia, Lleó, Astúries, Castella, Extremadura i Andalusia), la España foral (Euskadi) i la “España incorporada o assimilada” (Països catalans). Fixeu-vos que en aquest mapa ja no existeix Galícia com a nació assimilada. Castella sempre ha tingut la fal·lera imperialista d’ocupar tota la península. Va perdre Portugal perquè no podia fer front -1640- a dos episodis a l’hora i va preferir concentrar les tropes a Catalunya per no perdre-la. L’imperialisme Borbó no en té prou amb el domini militar i econòmic-extractiu, és aniquilador de cultures com va passar a França o Amèrica. Per aniquilar una cultura cal acabar amb el seu idioma, el seu vehicle de transmissió i això és el que fa l’estat espanyol amb Catalunya des de el Decret de Nova Planta -1719- . No ens enganyem per més acords, autonomies o taules de negociació, PP, PSOE, VOX, Comuns i el què sigui que vingui de ponent, aquesta gota malaia no s’aturarà, la coneixien els nostres avis, besavis i rebesavis com la coneixem nosaltres. El dia que es perdi la llengua es perdrà la nació, això ho saben molt bé els espanyols. Un pagès que vivia davant de casa meva en tenia una de molt bona que cal entendre-la no en la seva literalitat: de ponent ni vent ni gent.

Carles Matute
Carles Matute
21.06.2023  ·  11:20

Ja n’hi ha prou de fer el préssec, no us sembla? Mentre hi hagi la possibilitat de què els del règim del 78 sumin més que el bloc -diguem-ne- independentista seguirà passant el que passa: que guanyen ells.
El “jo no vaig a votar perquè no serveix de res”, el “ja n’estic fins a la gorra dels polítics” (i que consti que jo també), el “ja s’ho faran” i d’altres arguments similars que només fan que fer pujar l’abstenció, serveixen per què, de forma percentual, guanyi “la competència” els quals, això si ho tenen, gaudeixen d’una disciplina de vot que ja m’agradaria a mi tenir-la.
Deixem-nos de fer càbales de si vots en blanc, de si abstencions i d’altres xorrades per l’estil. Aconseguim una candidatura unitària d’una pu… nyetera vegada, votem-la en bloc i les cagarrines de Madrit s’ensumaràn des d’aquí. Amb una participació del 85% la cosa no pot fallar.
Ah, algú de més d’hora ha fet esment de que potser el Consell de la República hauria d’aixecar la suspensió de la DUI; no seria mala idea.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.06.2023  ·  11:37

Aquetsta persecució ja fa temps que la patim i la seguim soportant i fins quan la seguirem aguantant?Sincerament dependrá de nosaltres mateixos si sortim al carrer o ens quedem a casa

Fernando Oller
Fernando Oller
21.06.2023  ·  11:41

completament d’acord en carles matute.
si no voten als nostres per tenir majories anirem malament.
tambe estic cansat de tanta bestiessa pero que volem? el mateix que ha passat a les illes?.
primer guayem i despres amb la societat civil ja farem cami.
votar en blanc es donar la victoria als altres.
penso que si no ho fem aixi ,desprs no hi haura motiu per queixarse

enric arquimbau
enric arquimbau
21.06.2023  ·  12:04

Sí; l’hora és greu. I el debat abstenció sí o no, ens pot jugar una mala passada. Cal recuperar la confiança dels electors.
Diputats i Regidores (sic) independentistes: Rebaixeu-vos el sou un 30% i feu-ne una bossa comandada per l’Administració i el Tercer Sector per exemple. Demostreu la vostra vocació de servei. Desfeu l’etiqueta de “pesseteros”. Feu-ho. Feu-ho ja.

Josep Soler
Josep Soler
21.06.2023  ·  13:04

Tots aquesta enutjaments i protestes m’agraden molt, però no paro de pensar perquè dimonis amb un 52% de vots dels catalans, i majoria absoluta al Parlament amb 74 diputats, no vam fer res del que calia fer (però si que van prometre de fer), durant la campanya electoral.
Ara si, correm-hi tots, que venen els dolents de debò i justament ara que ens agafen mes petits, mes dividits i mes enfrontats que mai.
Gracies Junqueras, sant del cel, gran estadista i millor persona, que amb la discreta col.col·laboració dels de JUNTS i la CUP, heu assolit que Espanya es mantingui mes forta i mes unida que mai.

Antoni Sans
Antoni Sans
21.06.2023  ·  15:53

Escriu Rosa:
Veig el mateix bla,bla, bla de sempre. Lamentacions des del sofà. Abstenir-se es ben fàcil i després seguir lamentant-se esperant que surtin les opcions “pures” que ens salvaran.
La realitat és que no hi ha cap partit que tingui totes les qualitat que volem, però no tots els partits són iguals.
La opció més efectiva hauria de ser deixar de lamentar-se i començar actuar per tenir alternatives. Si no hi ha un nou partit podem entrar massivament a dins d’un dels que ja existeixen i forçar a anar per on volem.
Però això vol dir mullar-se el cul i és molt més fàcil posar a resguard la “nostra puresa” i veure l’escomesa des de la barrera del “tots són iguals”.

Berta Carulla
Berta Carulla
21.06.2023  ·  16:54

Estic completament d’acord amb el comentari que em precedeix”:

“Veig el mateix bla,bla, bla de sempre. Lamentacions des del sofà. Abstenir-se es ben fàcil i després seguir lamentant-se esperant que surtin les opcions “pures” que ens salvaran.
La realitat és que no hi ha cap partit que tingui totes les qualitat que volem, però no tots els partits són iguals.
La opció més efectiva hauria de ser deixar de lamentar-se i començar actuar per tenir alternatives. Si no hi ha un nou partit podem entrar massivament a dins d’un dels que ja existeixen i forçar a anar per on volem.
Però això vol dir mullar-se el cul i és molt més fàcil posar a resguard la “nostra puresa” i veure l’escomesa des de la barrera del “tots són iguals”.

. . .

Creieu que heu tingut la iniciativa vosaltres de l’abstenció, però no és així. españa vol l’abstenció indepe, sembla mentida que una realitat tan monumental us quedi tapada per un gest orgullós que no ha anat enlloc ni anirà enlloc, i que a canvi ens ha portat i ens portarà a perdre poder, cosa que no ens podem permetre. Els polítics no compten, només són eina, instrument. La veritat, el que guanyen o deixen de guanyar ara mateix no és el problema, ni si estan aviciats o no del vellut de la cadira. Són l’instrument que estem obligats a brandar davant l’enemic.

La claveguera la teniu rere l’orella repetint cada dia la consigna de l’abstenció i creieu que sou vosaltres que dignifiqueu no sé què i bla nla bla. Si tinguéssim 4 anys més.. però no els tenim!

Rubén Cruz
Rubén Cruz
21.06.2023  ·  16:55

“ELS NOSTRES”?
El 23-J, l’objectiu dels independentistes ha de ser bloquejar la capacitat de decisió dels poders de l’estat. Li ho hem demanat als “nostres” actuals representants i s’hi neguen perquè venen “els dolents”. No en podem esperar res, dels “nostres” partits ni d’Espanya.

Però bloquejar la investidura d’un candidat a president es pot fer votant “Escons en blanc per deixar-los buits”. Cert que en segona volta s’investeix el candidat per majoria de vots (sense cap mínim), però aturar la primera embranzida i més tard dificultar l’aprovació de lleis orgàniques (per majoria absoluta de 176 o més vots a favor) és moltíssim més del que ens ofereixen “els nostres”.

A més, són escons que no van a parar als partits espanyolistes, que guanyen per golejada quan els independentistes ens abstenim o juguem amb paperetes testimonials.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.06.2023  ·  17:01

Dios nos hizo libres.
Por ésta razón, libremene, asumimos nuestra obligación de liberar Cataluña de sus costumbres, sus leyes y su extraña lengua muy inferor a la de Castilla.

Nuestros Reyes con su ejército liberaron para siempre ésta tierra española de levante y la ofrecimos al Diós de la libertat.

Debido a la obstinació en seguir sus barbaras costumbres y para el bién de sus habitantes, nosotros, siéndo fieles al Dios de la libertad, hemos tenido que bombardear Catalunya cada treinta o cincuenta años para enseñarles el camino de la verdadera libertad española.

Nunca nos lo han agradecido !!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.06.2023  ·  18:50

S’ha de declarar la lluita absoluta contra españa.castilla, enfonsant qualsevol Gobierno de España, votant a Catalunya contra l’estatut i anul.lant la Generalidad. Cap negociacio amb els españols, tractant.los com Castellanos, estrangers que son. Per cert, QUI NO PARLI CATALÀ, tractar.lo com estranger, o no tractar.lo. Temps de lluita i prou traicions, pactes i taules de venuts, traidors i panxacontents catòlics penitents. Volem polítics, no cagats i venuts com el junqueras

Josefina Timoneda
Josefina Timoneda
21.06.2023  ·  20:39

Totalment d’acord amb la Berta Carulla !!!

Paola Polacco
Paola Polacco
22.06.2023  ·  00:28

“Si no hi ha un nou partit podem entrar massivament a dins d’un dels que ja existeixen i forçar a anar per on volem.” De veritat algú creu aixó del forçar qualsevol dels ex-nostres partits ex-indepés a “anar per on volem”?!!! Votar en temps normals hauria de ser un deure i un privilegi, peró aquests no són temps normals i Catalunya viu a un minut de la mitjanit llinguistica i cultural.

Albert Ventura
Albert Ventura
22.06.2023  ·  01:28

Ja es pot rearmar la societat tot el que vulguis que si els “partits independentistes” es dediquen a tirar aigua a la polvora no farem res.

Eugeni Climent
Eugeni Climent
22.06.2023  ·  01:35

Quan ens haurem abstingut definitivament tots, tots i tots i haurem lliurat tota l’administració espanyola a mans dels espanyols, què pensem fer, prendre la Bastilla?
Llavors ja no viurem “a un minut de la mitjanit linguística i cultural”. Aleshores ja s’haurà acabat tot.
Fis ara es tractava de treure’ls poder, ni que fos poc.
Algú que no tingui febre que m’ho expliqui…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any