Tres preguntes urgents sobre Pegasus, ara que hem descobert que espien molta més gent

  • Ara que sabem que espiaven molta més gent, ens hem de preguntar com és que Pegasus l’han fet desaparèixer del debat polític català?

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Casulleras revela avui, en aquest article que publiquem a VilaWeb, que l’espionatge amb Pegasus contra el moviment independentista català va més enllà dels seixanta-cinc casos confirmats per Citizen Lab.

Perquè la lectura detallada de les diligències judicials contra diversos grups independentistes, ordenades pel jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència espanyola, proporcionen en efecte prou dades per a assegurar que l’ús d’aquest programari espia va anar molt més enllà d’on sabíem i és més generalitzat que no sospitem.

En relació amb això, cal recordar que l’informe de Citizen Lab ja va causar un enorme estupor internacional quan es va fer públic, perquè l’operació espanyola contra l’independentisme català era de llarg la que havia infectat més persones de totes les operacions que s’han fet amb Pegasus arreu del món.

La revelació, per tant, demana de fer moltes reflexions i de formular moltes preguntes, però ho centraré en tres, que són les fonamentals.

La primera és d’on trau l’estat espanyol els diners que calen per a fer servir aquest programari? D’on provenen els diners negres, abundantíssims, que es vehiculen en aquestes operacions, per a fer-les possibles? Per quins canals circulen i amb l’autorització i el coneixement de qui? Perquè els diners per a pagar això que les diligències judicials diuen que es va fer ni són al pressupost públic de l’estat ni es poden pagar amb els fons que en diuen reservats.

La segona reflexió té a veure amb la qualitat democràtica de l’estat espanyol. La reacció europea a l’ús de Pegasus és, indubtablement, d’un rebuig total. Ras i curt, es considera incompatible amb la democràcia. I, de fet, el comportament dels polítics espanyols a Brussel·les retrata d’una manera magnífica la seua excepcionalitat, la seua estranya relació amb la democràcia. Però això era tan sols amb la informació que en teníem fins ara. I què n’haurem de dir quan siga evident que aquesta pràctica en realitat consisteix a espiar-ho tot i espiar tothom, sense cap límit? No solament caps destacats o dirigents o gent assenyalada de manera pública, sinó tothom, fins a límits delirants?

I la tercera reflexió, que és per a mi la més incomprensible. Com és que després d’una primera reacció contundent, en què el govern va arribar a trencar relacions amb el govern espanyol, ara la política catalana sembla que passe de puntetes sobre Pegasus i gairebé ni en parla? És cert que els partits, tots, en parlen a Brussel·les, allà on s’han d’enfrontar a una campanya espanyola en contra que dificulta molt les coses. Però i ací? Com és que Pegasus ha desaparegut de l’escena? Com és que s’ha cremat en un tres i no res una cosa tan gruixuda com el Catalangate? Com és que es deixa passar una oportunitat tan grossa com aquesta? Com és que l’han feta desaparèixer del debat polític català?

 

PS. Bratislava viu en estat de xoc després dels fets de dimecres a la nit, quan un jove ultra de dinou anys disparà i matà dues persones que eren en un pub de la zona gai de la ciutat. Sobre això avui VilaWeb publica aquesta investigació a fons sobre l’assassí, que ofereix moltes claus per a la reflexió, obra de Lucia Osvaldová i Mária Benedikovičová, dues col·legues del diari Denník N.

Com potser deveu recordar, fa poques setmanes que VilaWeb va emprendre un projecte de col·laboració amb el diari italià FanPage.it, amb el Denník N eslovac i txec i amb el diari croat Telegram. Amb aquests mitjans –i amb més que s’uniran a aquest  projecte–, eixamplem  la col·laboració que fa anys que tenim amb Berria i NósDiario. Perquè la nostra pretensió és oferir als nostres lectors no solament la millor informació possible sobre tot allò que passa als Països Catalans sinó també a la resta d’Europa i al món.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.10.2022  ·  22:21

Supose que molts “polítics” creuen que podran restringir l’escàndol a l’interior de l’estat espanyol. El problema rau en que amb la magnitud de l’espionatge qualsevol persona d’arreu del món pot estar afectada. Per això acabarà rebentant tot. Els diners provindran de qualsevol partida de qualsevol ministeri. No tenen problema. Els poden malbaratar els diners que no inverteixen a casa nostra.

Pere Subirana
Pere Subirana
13.10.2022  ·  22:42

Ñ fa allò que ha de fer, que és utilitzar tots els recursos legals i il.legals, els diners que calguin, posar les trampes que calguin, els pegasus que calguin per tenir ben sotmesa la nostra terra. Sempre ho han fet així a tot arreu, també a Amèrica. L’engany i les trampes sempre han format part de la seva estrategia.

Allò que és estrany es que des de Catalunya protestem basant-nos en uns drets democràtics inexistents en la pràctica. L’unic dret que hi ha de facto és el dret de conquesta. El seu capteniment no ens hauria d’estranyar.

Les protestes contra les trampes que fa un estat fort només li fan pessigolles. L’àmbit jurídic europeu pot donar victòries simbòliques però res mes, les trampes ja han funcionat.

Només qui no veu o no vol veure la realitat es pot sorprendre quan algú altre la fa evident.

La resposta al teu article, benvolgut Partal, crec que és aquesta: la política catalana es nega a veure la bota militar que ens esclafa.

Xavier Alcón
Xavier Alcón
13.10.2022  ·  22:46

És una gran noticia que ampliem i compartim amb d’altres diaris europeus per lluitar plegats per saber i raonar amb més perspectiva. Aquesta és la defenesa més forta contra els Pegasus. Em temo però que el món digital. a més dels diners, amaga moltes més coses. Cal estar alerta. Llibertat Julian A

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
13.10.2022  ·  22:51

Pel que fa Pegasus, res a comentar, es comenta sol.

Enhorabona per la col.col·laboració amb diaris d’altres indrets.

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
13.10.2022  ·  22:59

Trist peró previsible noticia . Orgullós de pertanyer al colectiu de subscriptors de VWeb ….informació i qüestións serioses !

Sergi Barreda
Sergi Barreda
13.10.2022  ·  23:00

La resposta a les últimes pregunte és ben clara: perquè els partits polítics catalans no volen fer la independència.

Camí Tous
Camí Tous
13.10.2022  ·  23:00

Pel que fa al silenci de la política catalana, digueu-me malpensada però penso que forma part del pacte no escrit, o sí, de l’estat espanyol i la rendició catalana.
Els costos? Personals, tots. Econòmics? Venint d’aquest estat podrit m’ho crec tot: partides pressupostàries de defensa en augment per cobrir això?
PS: no ens hem rendit…la gent tenim molt a dir i fer.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
13.10.2022  ·  23:37

Aquesta tercera raó que esmenta el Partal és com aquell boxejador que té contra les cordes el seu contrincant i el seu mànager tira la tovallola. El manager del que guanya.
I que guanya aquest manager (polítics catalans), de fer parar el boxejador que guanya (poble català ) a l’altra que té entre les cordes i va perdent (Espanya)?

Resposta: traïció.

No és pot dir més clar ni amb altres paraules.

Marià Armengol
Marià Armengol
13.10.2022  ·  23:48

Des del moment en que el MPHT và dir que a ell ‘No li feia res que l’espiessin perquè no tenía res a amagar’, no es podía esperar gran cosa (tampoc) en que s’avancés en aquest assumpte.
Penosa la inacció, contribuïnt ‘al refredament’ pactat amb el seu amo (el de Madrid, vull dir, no en Gepetto).
Amb això, i, sobre tots els assumptes, amb el poc respecte pel represaliats (no s’hà mogut ni un dit en favor seu! Quina Vergona1), el ‘governet de merdeta’ ja hà demostrat el recorregut que té: CAP, i la credibilitat: ZERO.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
13.10.2022  ·  23:51

Por. Vanitat. Supèrbia. Indignitat. Pot ser, cobdícia…?
Tant s’hi val: el resultat se’n diu col.laboracionisme.

Jaume Riu
Jaume Riu
14.10.2022  ·  00:38

LA CASA REIAL CALLA
A l’editorial es formulen tres preguntes urgents molt oportunes. Primer sobre l’origen del finançament que se situa fora de cap contabilitat imaginable, després sobre al rebuig democràtic d’aquesta pràctica i, sobretot, Vicent Partal fa la pregunta sobre el silenci incomprensible de les víctimes d’espionatge a la política catalana.
Però amb aquestes preguntes no ens podem distreure de fer un plantejament estratègic global que ja vam fer de bon començament, i que consisteix a descartar responsables menors del CatalanGate, per arribar al fons de la responsabilitat.
Per raons obvies, al darrere d’aquest escàndol descartem una política de partit, i descartem una política de govern, perquè supera les possibilitats de partits i de governs.
Es tracta doncs, d’una política d’estat perquè, vista la tipologia i l’abast de l’espionatge, es verifica que el cap d’estat, el rei, seria el màxim beneficiat de tot plegat.
Vista la quantitat d’espiats i el cost unitari descomunal de Pegasus, només es pot costejar el CatalanGate amb una fortuna privada descomunal, d’algú desesperat, com no hi ha ningú més enlloc del país perquè, és clar, resulta impensable que s’espii Catalunya a aquest nivell des d’un altre país.
Precisament aquestes consideracions globals que posen la monarquia al darrere ens donen la resposta a les tres preguntes inicials. Per això, tot i el rebuig, suposem que Europa calla i per això encara callen els polítics espiats, perquè s’esperen proves determinants i evidents sobre l’origen dels diners com anunciava fa mesos un espiat il·lustre, l’advocat Jaume Alonso Cuevillas. Mentrestant la Casa Reial calla.

Joan J. ESTOQUERA
Joan J. ESTOQUERA
14.10.2022  ·  00:44

Dins de la meva ignorància, i per algun expert que vulgui investigar, alguna possible relació entre els casos espiats a Pegasus i el que ha passat aquesta setmana amb les dades robades dels servidors d’alguns centres associats a Catsalut?
Realment el tema de Catsalut és un tema de vulgars delinqüents informàtics o hi ha algun element de l’estat implicat per darrere? (Digueu-me malpensat).

Joan Benavent
Joan Benavent
14.10.2022  ·  00:55

Tot i la gravetat dels fets – terrorisme d’estat – encara hi ha pallusos a casa nostra que foten el crit al cel si crema un contenidor. Degradació moral absoluta. Si els pelessin, a uns i a altres, no hi sentiria compassió. Me n’alegraré de debò si un dia els explota tota la merda a la cara, a aquesta banda de delinqüents.

joan rovira
joan rovira
14.10.2022  ·  06:25

Quan la majoria de la premsa és un reflex de la distopia del món oficial que ha substituït la utopia del Primer d’octubre real i durant massa temps, cinc anys, no ha desbrossat aquesta planificació preestablerta pels qui lideren els partits en col·laboració amb mitjans i departaments universitaris esdevé tòxica en tant que els valors d’una societat rica i plena s’estan substituint per una altra submisa i esclava i on la identitat de persones capaces, emprenedores i equilibrades per unes altres, llonzes, capsigranys i beneites com els que hi ha al capdavant d’aquest escenari tan similar al dels veïns del costat de ponent i no als del nord enllà. Llavors, és l’hora del silenci en aquest escenari per no quedar-hi engolit i trobar altres camins per compartir l’escenari real que tant aquests polítics com els mitjans són incapaços de forjar a semblança del poble que hi ha encara; però, que amb la seva ocultació permanent creix de manera desmesurada, s’empobreix i es desllanguia sense posar-hi el crit i l’energia necessària de fa massa temps d’una manera col·legiada i compartida professionalment o; tot plegat, en tant que apleguen distintes hegemonies empresarials i egos personals ja els hi està bé. Com sembla en l’adaptació que cada mitjà fa en les seves capçaleres on prefereixen enfonsar-se que enfrontar-s’hi i posar-se amb continguts per davant de l’allau de migrants equivalent a una nova ciutat de 100.000 habitants cada any els darrers deu anys, unes feines cada cop més precàries pels habitants autòctons, amb una pobresa infantil de tres nens de cada deu, una persecució i pèrdua de la llengua pròpia; mentre es dona l’esquena a unes possibilitats enormes com a país en xarxa amb la resta de la nació sencera que només apareix en el paper i no en les accions diàries per tal d’evitar l’emigració del jovent del país davant de la manca de retribucions adequades que serveixen de mà d’obra als països del nord mentre la matriu es converteix en una empresa lucrativa per a usos amb poc valor afegit i molta despesa de recursos naturals i energètics o amb empreses que produeixen per a d’altres capgirant la seva oportunitat d’esdevenir un pol de valor afegit d’acord amb la seva identitat territorial, social i cultural. En definitiva, cal fer les coses bé i de manera pública i compartida de l’escola a l’habitatge, de la migració als salaris, des de la cura de la infantesa a la vellesa, des del treball a la cultura. Cal treballar per descolonitzar-nos parlant clar arreu i denunciant aquesta dissociació colonial imposada entre l’escenari oficial i el real. Conclusió: ensulsiada, aiguabarreig o redreçament urgent per tots aquells que habiten la terra de manera decidida i activa.

Marià Puig
Marià Puig
14.10.2022  ·  06:43

No en traurem mai l’entrellat. Hi ha massa gent amb poder, embolicat i molts dels espiats que no els interessa el que han trobat. I com sempre, Europa mirarà cap altra banda. Trista situació.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
14.10.2022  ·  08:13

Segurament és el preu dels indults del polítics que estaven empresonats. No parlar del Pegasus i tantes altres renúncies per matar el procés.

Pep Agulló
Pep Agulló
14.10.2022  ·  08:13

FOSCOR: AMAGUEN L’ESPIONATGE…
Perquè no es vegi tant la submissió total a l’Estat…

Pere Aragonès: “Una de les prioritats serà aprofundir en l’acord de la claredat”…

Sembla un acudit, però tot és molt clar…

Albert Miret
Albert Miret
14.10.2022  ·  09:05

D’acord, Pep Agulló. És evident que són ordres de l’amo de silenciar al màxim la marranada antidemocràtica i covarda a més no poder del Pegasus. És una combinació entre la “valentia española” i el “machismo español”, “l’honor patrio”, el “Todo por la tapia” i la cabra de la legión, que tots sabem perquè serveix, pobreta, el que els fa amagar darrere les portes i sota les taules amb tota la valentia de què són capaços “para vencer al enemigo catalang”.
No vull que em titllin de malpensat, però és que a més d’executar les ordres de l’enemic, pot ser que espanya, veient la total subordinació d’ERC, els deixi també jugar a espies amb el Pegasus i ens estiguin investigant a tots, i per això restin en un silenci criminal. Encara que em titllin de malpensat, estic segur de què és així.

Jordi Miralda
Jordi Miralda
14.10.2022  ·  09:13

Un aplaudiment per les noves col·laboracions amb els diaris FanPage.it, Dennis N i Telegram. Crec que això s’ha d’ampliar sobretot a altres diaris que defensen nacions sense estat, com a Sardenya, Còrsega i Occitània, perquè aquest àmbit de relació amb les nacions i llengües minoritzades no s’ha de veure en cap cas limitat per les fronteres de l’estat espanyol. Ni tampoc de la Unió Europea, i per tant també seria bona una relació amb publicacions amazighes i saharauis, que són també els nostres veïns geogràfics.

Carles Serra
Carles Serra
14.10.2022  ·  09:25

Gràcies Vicent per tot lo que estàs fent per donar-li dimensió a Vilaweb; per la resta que vols que et digui, és com comentar alçades d’ara que va ser Franco o l’amiga del gran botifler, cínic, hipòcrita Junqueres, Santamaria.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
14.10.2022  ·  09:34

El nostre sistema capitalista es basa en malbaratar infinitament els recursos per concentrar els diners i el poder en mans de molts pocs que, a més, acostumen a no ser “visibles”.
Aquest sistema que ens fa comportar-nos com imbècils descerebrats treballant precàriament i sense descans per produir coses absurdes que la societat consumirà compulsivament (ja que som això: una merdosa “societat de consum”), no fa més que fomentar uns valors i uns hàbits merdosos a una societat dòcil i alienada. Les revolucions són cosa del passat llunyà.
El capitalisme neoliberal insaciable i insostenible (la crisi climàtica és un fet abominable i inexplicable des d’una visió raonable) és cada cop més incompatible amb la democràcia. Ens surten i sortiran cada cop més Trumps, Putins, Xi Jinpings, Junckers, Bolsonaros, Orbans, Melonis, etc. per tot arreu. Tot ells titelles del sistema que, en una societat justa, amb valors, contestatària i basada en la raó, haurien d’estar a la presó.

Bé, aquesta és la visió global. Anem a espanya. Campiona internacional en tots els rankings negatius (corrupció, atur, drogues,…) i a on el concepte democràcia no s’ha practicat MAI !!! (als anys 30 del S. XX es va fer un primer intent que va ser avortat pels feixistes fent esclatar una Guerra Civil, que van guanyar i amb la que van perpetuar el control fins ara d’aquest estat fallit. Suposo que ningú nega ja que la “transició” post-franquista ha estat una súper-estafa més de l’estat espanyol).

En aquest context, amb un mon desbocat i abocat al desastre, amb un sistema polític-econòmic que només tolera líders titella (buits, llefiscosos, venuts), en un estat feixista i amb una població alienada encara més per la repressió de l’estat, que el nostre govern titella i col·laboracionista de la Generalitat s’empassi el Catalangate / Pegasus (com l’afusellament del nostre idioma i mil coses més) és totalment comprensible.
Eps !!! però no tolerable, si és que encara en som prou els que ho veiem com una autèntica perversió i un insult cap al poble.
I no parlo només com a Independentista. Ho dic des de la posició d’una persona que vol un món millor.

Fem fora aquests miserables !!!
Llista Cívica Ja !!!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
14.10.2022  ·  09:37

Ja empredonareu però totes questes preguntes tenen sentit en temps de pau. Però això és una guerra i que t’espiin és el mínim que es pot esperar de l’enemic en una guerra.

La pregunta que ens cal fer-nos és: perquè no estem nosaltres espiant-los a ells?

Espanya ens ha declarat la guerra i nosaltres ens estem limitant a presentar denuncies davant dels tribunals espanyols per les bombes que l’exèrcit espanyol ens tira al damunt.

Dídac Carbasa
Dídac Carbasa
14.10.2022  ·  09:46

“Com és que Pegasus ha desaparegut de l’escena? Com és que s’ha cremat en un tres i no res una cosa tan gruixuda com el Catalangate? Com és que es deixa passar una oportunitat tan grossa com aquesta? Com és que l’han feta desaparèixer del debat polític català?”

És molt fàcil, Vicent. S’ha suprimit del debat català perquè els Mossos espien a moltíssima gent, i si comencem a aixecar estores ploraran totes les cúpules d’Interior que han passat per Palau. Com queixar-te de que t’espien si tu també espies a tort i a dret?

Ferran Simón
Ferran Simón
14.10.2022  ·  10:10

Res es d’estranyar en un estat governat per un partit que ha contractat a sicaris per enterrar a gent en cal viva. Lo del Catalangate es lo de menys, lo que no sabem es encara molt mes pitjor. Estem governats per persones amb gens castellanes d’expolis, robatoris, dominaciòns i assesinats. Sols recordar que encara el estat Ñ té rei i constituciò hereues del franquisme i aqui no passa res.

Joan Sabater
Joan Sabater
14.10.2022  ·  10:13

Tot i que això és molt seriós i sordit, no deixo de creure que la realpolitic estat-Catalunya s’assembla cada dia més a un clip del Polònia. Per exemple, imaginem una ministra de defensa treballant al seu PC personal en una finestra de Wikipedia canviant el nom de Massanet de la Selva per Desamiadolimpio de la Selva; i en aquesta línia de pensament distòpic, imaginem els caps lúcids del PSOE, PP, VOX i Ciutadans, planificant una jugada mestra, comprar Pegasus per espiar catalans amb la recaptació dels impostos catalans (Madriz nos roba), les caixes de solidaritat d´els Comptes del Tribunal, el dèficit de milions de la diferència entre el pressupostat i el gastat en obra pública, una mica de defensa, un altre de fons reservats i ¡zasca!, la repressió contra els catalans se la paguen ells solets. Ah, i la llei de claredat no sortirà mentre no contractin com a conseller Carles Porta, és clar.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
14.10.2022  ·  10:19

Tot plegat, va en els gens de la Espanya que nunca se ponia el sol. De totes les seues excolònies, perdudes sense dignitat per mèrits propis, només restem nosaltres. I tanta humiliació ( + la pasta que li representaria), si ens perd, el seu possessiu, malentés i “trasnochado” orgullo patrio inserit als seus ciutadans, no la suporta.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.10.2022  ·  10:43

Sembla que PEGASUS ja no te cap interes a la nostra politica, quan ha sigut un gran escandol. Ignorar aquest afer de una falta de resposabilitat tant politica com personal

Maria Villarroya
Maria Villarroya
14.10.2022  ·  12:26

a ER no li interessa gens ni mica que es destapi..segons què
D’abans del 1O, ER ja tenia pactat amb el PSOE que faria tot i més per torpedinar la independència
el govern controla la majoria dels mitjans
avui és 14 octubre, fa 5 anys els nostres xiquets van ser molt VALENTS
Visca tothom que va anar a l’aeroport a defensar CATALUNYA

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
14.10.2022  ·  12:57

El Catalangate no afecta el president Aragonès i per descomptat els seus col·legues i assessors (Junqueras etc), per tant res més a dir.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
14.10.2022  ·  13:46

Sóm tan idiotes els catalans que hem propiciat i seguim permentent que un ramat de botiflers hàgin tingut ocasió de acaparar el pòder de les institucions polìtiques catalanes i les hàgin posat al servei del estado colonial opresor, a canvi de una permanència i vergonyosa en les seves poltrones i els seus tinglados. Están mentint-nos venent Catalunya i donant-la pel sac a canvi de donar satisfaciò a la seva avarìcia, supèrbia i vanitat . La història dirà la seva, però ELS TRIBUNALS HAURIEN DE DICTAMINAR MOLT ABANS. ARA JA, SI N’HI HAGUÉS CAP AMB FIABILITAT, CAPACITAT , ATRIBUCIONS I PRESTIGI.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
14.10.2022  ·  15:23

Tres preguntes molt oportunes, però de resposta ben clara: el govern català i qui el represtnta, tant a Catalunya con a espanya s’han venut amb la concessió dels indults. Això és pot interpretar com a traduiria i/o com a submissió. Totes dues interpretacions són indignants i denigrants, tamt per qui les suporta com per qui les avala. Visca Catalunya Lliure !!*!!

Josep Castelltort
Josep Castelltort
14.10.2022  ·  15:31

Aquí es perdona tot. Junts també va perdonar molt. Si JuntsxCat perdonava la no investidura del MHP Puigdemont, les destitucions del MHP. Torra i de la Presidenta la Laura Borràs, perquè no s’ha de perdonar el Pegasus?

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
14.10.2022  ·  15:32

Al govern Aragonès -que sempre que les càmeres de TV3 l’enfoquen, mai no li tremolen les cames,- no té recursos per afrontar una querella judicial contra els responsables de l’espionatge.
Al patriarca, aquests problemes, tampoc li convenen i menys ara que tot se’ls hi aguanta pels pèls.

Oriol Roig
Oriol Roig
14.10.2022  ·  17:21

The revolution will not be televised

Roser Caminals
Roser Caminals
14.10.2022  ·  17:24

El govern català passa de puntetes per damunt de Pegasus igual que ho fa amb el 25% d’escola en castellà i la destitució de Laura Borrás i altres abans que se’ls demostri la culpabilitat. Està a la mercè del govern espanyol, és un executor automàtic dels seus desitjos.

Jordi Torres
Jordi Torres
14.10.2022  ·  17:43

Responent a la tercera reflexió, Esquerra només pot mantenir la seva fantasia de diàleg amb el PSOE, per això no pot burxar en la ferida feta pel Pegasus, perquè si cau el PSOE, cau Esquerra.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
14.10.2022  ·  18:27

Gràcies, com sempre, per l’article. I molt bona notícia la coŀlaboració amb els altres mitjans!

Rafael Anglès
Rafael Anglès
14.10.2022  ·  22:10

Fa cinq anys els vam acollonir pero al pas que anem, cap enemic tremolará en veient la nostra ensenya.

RAMON PROS
RAMON PROS
14.10.2022  ·  23:35

A l’Estat més l’hi valdria utilitzar Pegassus amb la Mafia Marroquina. Espanya n’és una important base per el tràfic de droga. Amb els catalans amb uns bons negociadors seria més que suficient, donat que són gent educada i pacifica. Holanda te problemes terribles amb aquesta mafia i aquí a Espanya estem mirant el vent d’on ve.

Joan Ortí
Joan Ortí
15.10.2022  ·  02:30

A mi em sembla sorprenent i decebedor, que el cas “pegasus” a Catalunya no hagin sorgit, investigadors, advocats, científics, policies, polítics, enginyers informàtics, que s’hagin posat a treballar en profunditat i amb coordinació sobre el tema “Catalangate”.
Gairebé tot sembla com una xerrameca que està a l’abast de tothom, per parlar-ne a la barberia o a la cafeteria.
Ja sabem que tenim una monarquia corrupte un estat corrupte, però Catalunya volem que tingui un estat propi en forma de república, lliure de corrupcions i plena de cultura.
Volem ser estat? Volem ser república?
Doncs potser caldrà una mica de imaginació i haurem de posar en la nostra vida quotidiana, unes gotes de renaixença, unes altres de noucentisme i també de modernisme a veure si el catalanisme polític-cultural, omple d’esperit i de força el nostre tarannà general.
Encara que estiguem transitant pel full e ruta cap a la independència, crec que hem de treballar com si ja ho fóssim o precisament per poder-ho ser.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes