Tres preguntes urgents sobre Pegasus, ara que hem descobert que espien molta més gent

  • Ara que sabem que espiaven molta més gent, ens hem de preguntar com és que Pegasus l’han fet desaparèixer del debat polític català?

VilaWeb

Josep Casulleras revela avui, en aquest article que publiquem a VilaWeb, que l’espionatge amb Pegasus contra el moviment independentista català va més enllà dels seixanta-cinc casos confirmats per Citizen Lab.

Perquè la lectura detallada de les diligències judicials contra diversos grups independentistes, ordenades pel jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència espanyola, proporcionen en efecte prou dades per a assegurar que l’ús d’aquest programari espia va anar molt més enllà d’on sabíem i és més generalitzat que no sospitem.

En relació amb això, cal recordar que l’informe de Citizen Lab ja va causar un enorme estupor internacional quan es va fer públic, perquè l’operació espanyola contra l’independentisme català era de llarg la que havia infectat més persones de totes les operacions que s’han fet amb Pegasus arreu del món.

La revelació, per tant, demana de fer moltes reflexions i de formular moltes preguntes, però ho centraré en tres, que són les fonamentals.

La primera és d’on trau l’estat espanyol els diners que calen per a fer servir aquest programari? D’on provenen els diners negres, abundantíssims, que es vehiculen en aquestes operacions, per a fer-les possibles? Per quins canals circulen i amb l’autorització i el coneixement de qui? Perquè els diners per a pagar això que les diligències judicials diuen que es va fer ni són al pressupost públic de l’estat ni es poden pagar amb els fons que en diuen reservats.

La segona reflexió té a veure amb la qualitat democràtica de l’estat espanyol. La reacció europea a l’ús de Pegasus és, indubtablement, d’un rebuig total. Ras i curt, es considera incompatible amb la democràcia. I, de fet, el comportament dels polítics espanyols a Brussel·les retrata d’una manera magnífica la seua excepcionalitat, la seua estranya relació amb la democràcia. Però això era tan sols amb la informació que en teníem fins ara. I què n’haurem de dir quan siga evident que aquesta pràctica en realitat consisteix a espiar-ho tot i espiar tothom, sense cap límit? No solament caps destacats o dirigents o gent assenyalada de manera pública, sinó tothom, fins a límits delirants?

I la tercera reflexió, que és per a mi la més incomprensible. Com és que després d’una primera reacció contundent, en què el govern va arribar a trencar relacions amb el govern espanyol, ara la política catalana sembla que passe de puntetes sobre Pegasus i gairebé ni en parla? És cert que els partits, tots, en parlen a Brussel·les, allà on s’han d’enfrontar a una campanya espanyola en contra que dificulta molt les coses. Però i ací? Com és que Pegasus ha desaparegut de l’escena? Com és que s’ha cremat en un tres i no res una cosa tan gruixuda com el Catalangate? Com és que es deixa passar una oportunitat tan grossa com aquesta? Com és que l’han feta desaparèixer del debat polític català?

 

PS. Bratislava viu en estat de xoc després dels fets de dimecres a la nit, quan un jove ultra de dinou anys disparà i matà dues persones que eren en un pub de la zona gai de la ciutat. Sobre això avui VilaWeb publica aquesta investigació a fons sobre l’assassí, que ofereix moltes claus per a la reflexió, obra de Lucia Osvaldová i Mária Benedikovičová, dues col·legues del diari Denník N.

Com potser deveu recordar, fa poques setmanes que VilaWeb va emprendre un projecte de col·laboració amb el diari italià FanPage.it, amb el Denník N eslovac i txec i amb el diari croat Telegram. Amb aquests mitjans –i amb més que s’uniran a aquest  projecte–, eixamplem  la col·laboració que fa anys que tenim amb Berria i NósDiario. Perquè la nostra pretensió és oferir als nostres lectors no solament la millor informació possible sobre tot allò que passa als Països Catalans sinó també a la resta d’Europa i al món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor