Del Mercat de Música Viva de Vic a les sirenes d’Irene Solà, tot torna a començar

  • Després del daltabaix del 2020, tornen algunes cites clau com ara el Mercat de Música Viva de Vic i la Mostra Internacional de Mim de Sueca

VilaWeb
Joan Safont Plumed
16.09.2021 - 21:50
Actualització: 13.10.2021 - 13:35

Després d’un 2020 que va capgirar totes les previsions i va obligar a anul·lar, suspendre o repensar de manera virtual tots els esdeveniments, aquest és l’any del retorn a la normalitat. A una mena de normalitat condicionada, però, que ens torna a permetre de recuperar les cites que tots tenim marcades a l’agenda. Com el Mercat de Música Viva de Vic, que ha començat aquests dies, per trenta-tresè any, sense les tradicionals actuacions a la plaça Major, però amb més de seixanta concerts en set espais de la ciutat. Concerts presencials i música en directe amb totes les mesures de seguretat, pels quals ja hi ha acreditats prop de sis-cents professionals i que té molt clar que ha de servir per a dinamitzar el sector després de la patacada de l’any anterior.

Jansky, duet format per la poetessa Laia Malo i l’ambientòleg Jaume Reus, va ser l’encarregat d’inaugurar, amb Insecta Dance Music, una proposta d’electrònica i poesia creada a partir dels enregistraments fets enmig de fauna de les Illes, especialment insectes, i dipositades en una llibreria virtual, i que ha estat premiat pel Museum of Sound i The New BBC Radiohonic Workshop.

Cap de setmana d’humor a Figueres i Sueca

El MMVV és l’escenari de presentacions de novetats discogràfiques esperades, com el nou àlbum del Petit de ca l’Eril, No sabràs com acabarà la història, Memòria de Cesk Freixas o Totes les flors, del cantant Roger Mas, que aquesta setmana veia amb estupefacció com en un acte de puritanisme insòlit, Apple Músic censurava el títol de la cançó que ha dedicat a la xef Carme Ruscalleda, “Amb la polla i amb l’ou”.

Una situació còmica que, sens dubte, podria ser el tema d’un acudit del Festival Còmic de Figueres, que es fa aquest cap de setmana amb diverses propostes, com ara el Primer Concurs de Vídeos i Mems en Català, amb un jurat format per Miquel Montoro, Apitxat, Laia Argelaguet i Maria Bouabdellah. Carles Sans pujarà a l’escenari sense els seus companys, amb el monòleg Per fi sol, dirigit per José Corbacho, un enfilall d’anècdotes i records de quaranta anys del Tricicle, mentre el Soterrani s’emporta a la capital empordanesa una alineació de luxe, amb Oye Sherman, Ana Polo, Raquel Hervás, Irene Minovas, Marc Sarrats i Josep Català. El bo i millor del monòleg en català.

Mostra Internacional de Mim de Sueca.

L’humor també forma part de la programació de la 31a Mostra Internacional de Mim de Sueca, que ha arrencat aquest dimecres i que durarà fins diumenge, després del parèntesi de l’any passat, quan la pandèmia va obligar a suspendre-la. A la Mostra, una referència del teatre de gest d’escala internacional, s’hi podrà veure l’estrena de catorze espectacles, entre els quals es destaquen Perceptions, de la Cie. Bivouac; 4×4: Ephemeral Architectures, de Gandini; i Déjà vu, de la Cia. Manolo Alcántara.

A trenta-tres quilòmetres de Sueca, a la Sala Russafa de València, s’hi representarà aquest cap de setmana Cu cu, l’espectacle amb què la companyia de titelles Bambalina Teatre Practicable celebra quaranta anys. Recomanem de rellegir l’entrevista d’Esperança Camps a Jaume Policarpo, un dels fundadors de Bambalina.

Cu cu, de la companyia Bambalina Teatre Practicable
Fotografia de l’espectacle ‘Cu cu’, de la companyia Bambalina Teatre Practicable.

Palma, capital de l’art noctàmbul

L’arrencada de la normalitat també serveix per a recuperar un dels esdeveniments culturals i socials més destacats de Palma, la Nit de l’Art, amb què es tanca la temporada estiuenca i comença el curs artístic. Enguany fa vint-i-cinc anys que va començar. Dissabte, de les sis de la tarda i a les onze de la nit, la ciutat es vestirà de gala –i de nit– per acostar l’art contemporani a tots els públics.

Les principals galeries d’art contemporani i espais institucionals de Palma, com ara es Baluard Museu, la Fundació Miró Mallorca, el Centre Cultura Sa Nostra, Caixa Fòrum Palma, Can Balaguer, el Casal Solleric i Baró de Palma, a més de la CCA d’Andratx i la Galeria Major de Pollença, allargaran l’horari habitual i presentaran propostes d’una seixantena d’artistes, entre pintors, escultors i fotògrafs. S’hi destaquen els noms de José Dávila, Alicja Kwade i Gregor Hidebrandt, o Sidival Fila.

La Nit de l’Art es complementa amb una programació d’exposicions al carrer, instal·lacions, col·loquis i conferències, que converteixen Palma en la capital de l’art, i que coincideix enguany amb la Gallery Weekend de Barcelona. Trenta-tres galeries i setanta artistes omplen una programació que va començar dimecres i durarà fins diumenge.

Explicació a la Galeria Bombon dins del Festival Barcelona Gallery Weekend de la serie 'Redundancy', on Karlos Gil treballa amb fragments de neó recuperats d'antics lletrers publicitaris. 14 de setembre de 2021. Horitzontal. - setena edició - exposicions - Barcelona Gallery Weekend - galeries - cita professional - art
Explicació a la Galeria Bombon dins el Festival Barcelona Gallery Weekend de la sèrie ‘Redundancy’, en què Karlos Gil treballa amb fragments de neó recuperats d’antics cartells publicitaris.

Entretant, Vilassar de Dalt es prepara per convertir-se en la capital de la fotografia analògica, un any més, amb el festival Revela’t. S’hi han preparat trenta-vuit exposicions. Barcelona, Mataró, Vic, Premià de Mar i Torroella de Montgrí també hi participaran amb sengles mostres. Enguany, la fotògrafa Isabel Muñoz serà l’eix d’atenció: s’hi exposarà la seva obra Somos agua i rebrà el distintiu d’argent del festival. En un estil ben diferent, la Fundació Fotocolectania va inaugurar dimecres l’exposició “Txema Salvans. Perfect Day”, una mirada irònica i crítica a la sobreexplotació turística de la costa mediterrània.

La veu de les sirenes

Al Palau de la Música s’inaugurarà la temporada dilluns amb la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, que presentarà un recorregut per autors clàssics i moderns sota el títol My favorite things. Però aquest diumenge s’hi oferirà una proposta singular que no ens podem estar de subratllar.

Irene Solà i Laia Estruch, creadores de l'espectacle Sirena, al Palau de la Música
Irene Solà i Laia Estruch, creadores de l’espectacle ‘Sirena’, al Palau de la Música.

És la col·laboració entre l’artista performàntica Laia Estruch i l’escriptora Irene Solà, que en aquesta primera creació conjunta reflexionen sobre la figura mitològica de la sirena. Amb aquest títol, Sirena, l’espectacle es presenta com una “investigació de les possibilitats de viatge de la veu dins i fora d’un contenidor d’aigua”. Sirena forma part de “l’Hivernacle del Palau” i ha estat concebut per a la sala del soterrani de l’edifici modernista, on hi haurà una escultura plena d’aigua. Ja hi ha les entrades exhaurides.

Les dues creadores han partit de texts literaris que abasten d’Homer a Joan Maragall, passant per Hans C. Andersen, Atwood i Adrienne Rich i les diverses interpretacions d’aquest ésser fantàstic. Han dut a terme un procés d’assaig i treball conjunt de laboratori sonor i d’intercanvi d’imatges i idees que desembocarà en una sola peça escultòrica i sonora.

L’imprescindible

Si la setmana passada explicàvem que la nova directora del TNC inauguraria el seu mandat amb un espectacle a la sala gran a partir de texts de Víctor Català, aquesta setmana recomanem la lectura de La infanticida, a càrrec de Maria Callís Cabrera i Blanca Llum Vidal. Les dues poetesses s’alternaran per donar veu a Nela, a l’Espai Barberí d’Olot, que dissabte a les sis de la tarda es convertirà en la cel·la del manicomi on transcorre el monòleg, guardonat als Jocs Florals d’Olot l’any 1898 i que va aixecar un escàndol sense precedents, que a la llarga va empènyer Caterina Albert a amagar-se rere la màscara-pseudònim de Víctor Català.

L’efemèride

El 21 de setembre de 1941 naixia al barri de Sants de Barcelona la cantant Núria Feliu. Destacada per les seves versions en català d’estàndards de jazz nord-americans, la recuperació del cuplet i la interpretació de boleros i cançons populars catalanes, ha col·laborat amb més artistes, com ara el músic de jazz Tete Montoliu.

El nom propi

No podia ser sinó el de Biel Mesquida, premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català. El discurs en l’acte de lliurament del premi, que va tornar a ser memorable, el va cloure amb una idea ben clara: “Catalunya no és una nació; Catalunya és un bocí de nació. Visca els Països Catalans!” Mesquida serà el pregoner de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, que s’inaugurarà divendres al passeig de Gràcia de Barcelona, i que enguany arriba a la setantena.

Caldrà estar-ne al cas

taxa

D’ençà del tancament de la llibreria històrica la Puça, Andorra la Vella s’havia quedat sense cap, més enllà dels espais d’algun centre comercial. Per pal·liar aquest dèficit i per a la tranquil·litat i alegria de lectors andorrans i altpirinencs, aviat obrirà a la plaça de Rebés la llibreria i espai cultural la Trenca. A pocs quilòmetres, a la Seu d’Urgell, dos joves inquiets impulsen el Refugi, una llibreria cooperativa i crítica que obrirà en una antiga botiga de queviures del carrer dels Canonges i que vol ser un revulsiu en el món cultural pirinenc.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor