Titiana Can Matons, grans escumosos de territori DO Alella

  • S’han presentat tres escumosos de guarda, entre cinc anys i deu, elaborats amb raïm de pansa blanca, chardonnay i pinot noir adscrits a la DO Alella

VilaWeb
Els tres escumosos DO Alella de Titana Can Matons.
Montserrat Serra
10.06.2023 - 21:40
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Can Matons és el nom de la masia seu del celler d’aquest mateix nom, situat a Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), hereu de l’antiga marca Marquès d’Alella (els anys 1980 i 1990) i més recentment Raventós d’Alella (del 2006 al 2018). És un dels cellers més importants de la petita DO Alella.

El 2018 el grup Codorniu va comprar el celler, quan ja era propietat del fons d’inversió nord-americà Carlyle. En aquesta darrera etapa de Codorniu, s’ha fitxat l’enòleg del Priorat Ricard Rofes (del celler Scala Dei) per dirigir la marca Vins del Llegat, que aplega els cellers més petits del grup (Can Matons, Portal del Montsant, Scala Dei, Abadia de Poblet, Montargull i Sant Sebastià dels Gorgs). És aleshores que es decideix de substituir progressivament la marca Raventós d’Alella per la nova marca Can Matons, que remet a la idea d’origen i de terrer. Fa dos anys que es va començar aquesta renovació amb els vins tranquils i s’espera que els dos anys vinents ja no hi hagi vins amb la marca Raventós d’Alella al mercat.

Quan es va presentar la nova gamma de vins tranquils, ja vam explicar que Can Matons opta pels monovarietals de pansa blanca (la varietat de raïm més plantada i més icònica del territori) i pels vins de terrer. Són cinc referències: el Can Matons genèric, representatiu de tot el territori, dos vins de poble i dos vins de finca (la vinya del Músic i la vinya de can Xec). Aquests vins van substituint progressivament els vins de tina (tina 9, tina 20, Sarriera, Santa Maria) que s’elaboraven fins ara amb Raventós d’Alella.

Ho explica Ricard Rofes: “La feina de l’enòleg és evitar que en cada procés que fas el raïm perdi la mínima qualitat possible. De decisions, n’has de prendre sempre, però amb la finalitat d’aconseguir que el raïm ens expliqui les característiques de la finca d’on procedeix. Per això el celler només és una part més del procés.”

D’esquerra a dreta: els enòlegs Xevi Carbonell i Ricard Rofes, responsables dels vins Can Matons a Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), a la masia, presenten els vins.

L’enòleg de Can Matons, Xevi Carbonell, és jove, però ja fa dues dècades que elabora els vins del celler. Sap molt bé com s’expressa el terrer (majoritàriament de sauló, també argila vermella i fins i tot algun tros de llicorella) i les vinyes, moltes antigues, d’on surt el vi de pansa blanca. En sap el comportament i fa fermentacions llargues, de més d’un mes, d’on extreu una frescor i un bouquet característic. Gràcies a aquest saber del sòl i de la planta, i amb un saber tècnic, també, Carbonell construeix un discurs arrapat a l’origen, que és la vinya i el terrer i la seva expressió més genuïna. L’any vinent totes les vinyes de Can Matons tindran certificació ecològica.

Els escumosos Titiana Can Matons

Aquesta setmana, el projecte Can Matons s’ha completat amb la presentació de tres escumosos sota la marca Titiana Can Matons, que són emparats per la DO Alella: Titiana Can Matons Pansa Blanca 2016, Titiana Can Matons Pinot Noir 2018 (rosat) i Titiana Can Matons Vi de Guarda 2013, escumós elaborat amb chardonnay i pinot noir. Aquestes anyades (2013, 2016 i 2018) són les tres darreres anyades fresques de la DO. El Titiana ha estat sempre el cava d’aquest celler, elaborat amb raïm del territori DO Alella. Amb la idea de reforçar origen i procedència, aquests escumosos passen a ser DO Alella, després d’abandonar la DO Cava.

Per als vins tranquils, Xevi Carbonell treballa amb les vinyes de la banda del Vallès (la DO Alella té 31 municipis, 9 corresponen a la comarca del Vallès Oriental, 2 al Barcelonès i 20 al Maresme), però per als escumosos, ha triat les vinyes que tenen més proximitat o són de la banda del Maresme (Alella, Tiana i Sant Fost de Campsentelles): “El cantó del Maresme té el mar a tocar i la influència del mar aporta una temperatura constant, més elevada que a la bada del Vallès (poden ser 6 graus de diferència) i això ens permet de tenir unes maduracions més ràpides, que fan que siguin altes, amb un grau de frescor més important, perquè la fase de maduració és més curta i conserva més bé la frescor. Això ens permet de tenir un perfil de vins que s’adapten molt bé al sistema tradicional. En canvi, les vinyes del Vallès tenen una fase de maduració més lenta, que ens agrada més per als nostres vins tranquils, per a trobar el cruixent i la maduració fenòlica, de la pell.”

Continua Carbonell: “L’elaboració es fa segons el mètode tradicional, perquè crec personalment que aquestes vinyes donen el millor resultat amb aquest mètode. Després, el procés és l’habitual: raïm sencer, collita manual i amb els Tititana ens agrada fermentar en barriques i fudres, perquè el taní de la fusta ens permet de donar una tensió i una longitud en boca, que es tradueix en sensació de frescor, textura i amabilitat.” La producció oscil·la entre 25.000 ampolles anuals i 35.000 entre totes tres referències. De pinot noir i pansa blanca, se’n produiran entre 10.000 ampolles i 15.000.

I Ricard Rofes rebla: “El que busquem amb la marca Can Matons és que tots els vins que elaborem, siguin tranquils o amb bombolles, ens parlin de la vinya i representin el lloc d’origen del raïm. De fet, la mateixa etiqueta ens acosta més al vi que a l’escumós.”

I Xevi Carbonell: “Fugim de la idea d’escumós lligat a la festa, la celebració, la benvinguda. No, els Titiana Can Matons parlen de vi.”

Ricard Rofes: “Els Titiana s’elaboren aquí amb raïm d’aquí, per això la manera més honesta de parlar del territori és lligar-se a la DO Alella.”

Xevi Carbonell: “I segueix la coherència de tot el discurs que tenim amb el projecte Can Matons. Si parlem de vi i d’origen, hem d’anar per aquí.”

Tastem els Titiana Can Matons:

Titiana Can Matons Pansa Blanca 2016

Xevi Carbonell explica que el raïm per a fer aquest vi prové d’una vinya sobre sauló fi de la finca de can Torres, situada a Sant Fost de Campsentelles. “L’anyada del 2016 va ser fresca i plujosa. Del març fins a la verema van caure uns 400 litres (avui, enguany només n’han caigut 100; el 2016 al maig ja n’hi havia hagut 200) i també destaquen les hores de sol. Per les mateixes dates d’avui, el 2016 havia fet la meitat de temperatura. Va ser una verema tardana. És el més genuí dels tres Titiana, perquè és de pansa blanca i és raïm de Sant Fost, per mi, els que donen el perfil més clàssic i característic de la pansa blanca d’aquesta zona.” Al nas es manté la fruita madura característica de la pansa blanca, la flor seca. I en boca destaca la frescor, untuositat i bombolla fina. “La bombolla no és l’element principal, ens ajuda a fer que el vi flueixi. Volem sortir de la ment dels escumosos, que siguin més fins, amb una punta de bombolla.” (20,95 €/ampolla.)

Titiana Can Matons Pansa blanca 2016.

Titiana Can Matons Pinot Noir 2018 (rosat)

Aquest vi surt d’una parcel·la d’una hectàrea i mitja d’una part d’Alella i d’una altra de Tiana, una vinya sobre sòl d’argila vermella. “Ens va molt bé aquest argila per la frescor i el vigor de la planta. No és una vinya amb estrès hídric i això li dóna frescor i marca la fruita. La del 2018 va ser una anyada fresca i amb prou pluja. Això dóna una vivacitat i frescor molt maques. Al nas apareix la fruita vermella, el gerd, maduixeta de bosc, cirera… Es juga amb una part de tines d’acer inoxidable i una altra part amb tines de fusta, per donar més persistència, vivor i intensitat en boca. Dels tres Titiana, aquest és l’escumós que expressa més frescor.” Es considera un rosat, però té un color sobretot daurat. El vi no macera amb les seves pells, es fa una extracció directa, per això aquest poc color vermell, gairebé inexistent, tot i que la base és de raïm negre. El color anirà canviant segons l’anyada, expressió de les vinyes en un any concret. (20,95 €/ampolla.)

Titiana Can Matons Vi de Guarda 2013

“Aquí parlem de dues finques, una de chardonnay d’Alella i una de pinot noir de la finca mateixa de can Matons, de les més antigues, del 1988. Aquest escumós mostra la màgia dels envelliments en ampolla. Que un vi del 2013, deu anys més tard, es mostri amb aquesta elegància i vivacitat és espectacular. Quan trobes això, és clar, val la pena esperar-se deu anys. Sembla acabat de fermentar. Són finques de sauló, la de can Matons amb una mica de llicorella, que li dóna estructura. Es vinifiquen per separat i després fermenten en fusta, una part de fusta nova, si és un any més concentrat. Les condicions meteorològiques del 2013 gairebé van ser atlàntiques: molta pluja, van caure 600 litres només durant el cicle vegetatiu de la planta i va ser una anyada molt fresca. Vam collir el chardonnay i el pinot noir pràcticament a final d’agost. I la bombolla és subtil, fina.” (25,95 €/ampolla.)

Un moment del tast.

La qualitat d’aquests escumosos, l’expressivitat, va impactar tant els tastadors (periodistes especialitzats i prescriptors), que el tast es va acabar amb un agraït aplaudiment de reconeixement. Un fet molt poc corrent, però que mostra la dimensió dels vins tastats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any