Sobre la infermera de la Vall d’Hebron i el funcionariat entès com una prebenda

Vicent Partal
02.03.2023 - 21:40
Actualització: 03.03.2023 - 08:24
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el llibre de Damià del Clot que vaig esmentar fa uns dies, l’autor comenta una definició del funcionariat espanyol que va escriure l’any 1972 Eduardo García de Enterría. Aquest conegut jurista, autor de La administración española, explicava que els funcionaris espanyols havien creat, emparats per la corrupció franquista, un “feudalisme prebendari” que ell mateix definia com l’apropiació de determinades àrees de l’administració pública per part d’una tropa de persones, vinculades al règim, que es prenien la seua feina no com un servei als ciutadans sinó com el gaudi per a tota la vida d’una prebenda personal. Una actitud que ells justificaven perquè, venint d’una guerra com venien, en el seu cap la idea de servir tota la societat no tenia sentit, car una part d’aquella societat, la part vençuda, els rojos, no mereixia res.

La cosa ve a tomb del vídeo viral de la infermera espanyola de l’Hospital Vall d’Hebron que s’ha permès el luxe de riure’s agrament del català i dels catalanoparlants, vídeo que ha provocat una reacció popular i institucional, aquesta vegada, ben significativa.

No crec necessari parlar avui de la catalanofòbia explícita de la filmació, perquè estic segur que tots compartim la indignació. Però sí que voldria aprofitar el cas per anar més enllà i remarcar allò que denota aquesta actitud, precisament en termes de prebenda, i com posa en relleu una vegada més l’excentricitat espanyola; com de rara i insòlita és Espanya i el seu funcionament en el panorama europeu.

I ho dic perquè l’actitud d’aquesta dona simplement seria impensable en la majoria dels estats europeus. Ningú no podria entendre que un servidor públic es burlés ni que fos d’una sola de les persones a les quals li paguen exactament per servir. Fóra intolerable.

I si això no passa ací, si hi ha alguns funcionaris –no tots, és clar!– que encara s’atreveixen a comportar-se com es comporta aquesta dona, la culpa cal anar-la a cercar, precisament, en la inversió de valors que va propiciar el règim franquista i que la pseudo-democràcia –com passa amb totes les qüestions fonamentals– no va canviar quan podia canviar-ho.

En un país democràtic, aquesta dona que treballa a l’Hospital Vall d’Hebron estaria preocupada per saber com pot atendre més bé els seus malalts, cadascun dels seus malalts, posant-los sempre a ells per davant seu. Però, en canvi, heus-la ací posant-se ella de referència central.

En un país democràtic normal, ella és qui s’esforçaria per entendre els seus malalts, perquè el concepte de servidor civil implica la necessitat de servir –i per a servir has d’entendre qui serveixes. Ací, en canvi, ens trobem que ella menysté els seus malalts, pretenent que siguen ells els qui s’adapten a les seues evidents limitacions.

I, per tant, no parlem únicament d’una qüestió de llengua –gravíssima per si sola. Darrere de la qüestió de la llengua traspunta una qüestió molt més profunda, de concepte. O entens el servei públic com un servei que tu prestes als ciutadans o l’entens com una prebenda per al teu gaudi personal, que és en definitiva allò que explicava tan bé García de Enterría i allò que fa tan excèntric el règim espanyol encara avui.

Perquè el fet és que han passat prop de cinquanta anys de la mort del dictador, però, tal com he explicat unes quantes vegades, nosaltres continuem vivint en un estat d’excepcionalitat, perquè la matriu en què es mou la major part de la institucionalització encara és la franquista. El franquisme sí que va fer taula rasa de la república del 1931, tan modèlica en tantes coses, esborrant-ne tot el rastre. Però el postfranquisme no va fer mai taula rasa del franquisme, i per això continuem immersos en les insòlites formes de fer, en tots els camps, que es van crear arran de la insurrecció militar i es van consolidar i convertir en rutina per les dècades de govern autoritari.

Aquesta és la raó per la qual la independència, que significa la possibilitat de fer foc nou en tot i en tots els terrenys sense cap límit imposat pel passat, és l’única solució possible si volem dotar la nostra societat d’un sistema polític modern i realment democràtic. A l’altura del que els Països Catalans necessitem en ple segle XXI.

PS. Avui, divendres, és el Dia de la Ce Trencada. Per aquesta raó us n’expliquem la història en aquest article del professor Gabriel Bibiloni, us donem les claus per a saber quan escriure-la en aquest “Ras i curt” i us posem a prova tant al Paraulògic com al Minimots, amb dues edicions especials que us faran gaudir molt.

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
02.03.2023  ·  21:49

Molts funcionaris, i jo ho sé perquè ho he sigut molts anys, estan convençuts y, una vegada guanyada una oposició (i sovint sont peculiars) ja no cal que es tornen a esforçar mai més. Han assolit el seu propi paradís d’on mai ningú els descavalcarà facen el que facen.

Camí Tous
Camí Tous
02.03.2023  ·  22:13

Els nostres representants polítics i governs, ens molts casos, ja donen aquest exemple. No es extranya doncs que molts funcionaris se sentin impunes.
Mireu si no a Colaus, Vergés, … bloquejant a les xarxes a qui fa crítiques a les seves gestions. Tenim un gran problema sistemic.. Està ben podrit.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
02.03.2023  ·  22:16

A Fregar waters

Josep Callís
Josep Callís
02.03.2023  ·  22:21

El que no entenc és perquè no la despedeixen “de facto” que és el que es mereix.

Isabel M.T. Jordà
Isabel M.T. Jordà
02.03.2023  ·  22:24

Els nostres sanitaris han de marxar del país perquè les nostres institucions no els valoren i en el seu lloc ens porten aquesta mena de pseudoprofessionals. Sincerament no voldria per res del món haver de ser pacient d’aquesta dona.

Maria Cinta Mitjana
Maria Cinta Mitjana
02.03.2023  ·  22:26

Primer agraïr i felicitar en Vicent per aquest escrit. Només volia afegir que com a treballadora del servei públic que sóc, i no funcionària, estic rodejada de persones com la noia del vídeo. No sé si només és l’herència franquista o el pensament d’estabilitat mal entès i antic. Per què avui en dia ni feina, ni parella, ni casa, ni re de re són per tota la vida. I he de dir també que de totes les administracions locals on he treballat puc contar amb els dits de les mans les persones amb vocació de servei i respecte a la ciutadania. Crec que les persones que encapçalen l’administració pública, alts càrrecs de confiança i polítics, són els que han creat aquest mal exemple. I a Catalunya n’és ple d’aquesta gentola. No cal anar al país veí. Per aquesta raó la independència també ens ha d’alliberar d’aquesta manera de fer.
Moltes gràcies

Rosa MONTSERRAT
Rosa MONTSERRAT
02.03.2023  ·  22:30

El que no s’enten és que hi fa aquesta dona a Catalunya…

Xavier Merino
Xavier Merino
02.03.2023  ·  22:30

Les haurien de despatxar immediatament a totes tres. La protagonista del vídeo i les seves acompanyants.

joan rovira
joan rovira
02.03.2023  ·  22:32

Efectivament (del feudalisme prebendari) 1972 de Garcia d’Enterria a la planificació del (desgovern del públic) 1982 d’Alejandro Nieto (1) del qual han participat d’una manera orquestrada la partitocràcia de les coloraines espanyoles i catalanes sense cap excepció i fins avui.

Fa quaranta anys repoblant els departaments universitaris, parasitant amb les seves militàncies les administracions locals dels ajuntaments i institucionals autonòmiques catalanes fins a arribar a perdre de vista l’objectiu de qualsevol servei públic perquè la degradació és colossal arreu.

Naturalment, al 78 calia fer foc nou, però de manera premeditada i ocultada sota l’aparença d’ideologia ha guanyat l’endogàmia a la universitat, el nepotisme a les administracions establint vincles clientelars amb el format publicoprivat que ha confós el públic amb un negoci “per a uns quants”.

Fins a arribar actualment a situacions similars a les del 78 d’endarreriment formidable que sens dubte era l’objectiu de l’estat per tal d’impedir l’emprenedoria, el talent, la cohesió social i l’alliberament de les nacions encapsulades dins d’aquest format colonial que coneixen arreu i que està col•lapsant a ulls nus.(2).

PS.
(1) “La organización del desgobierno”, Alejandro Nieto Garcia, Ariel, 1982.
(2) La jugada de (l’estat) està, com comento, a l’article d’Ot Bou d’avui. Tot planificat per tornar d’una altra manera al 78.
Un cop traspassat el (capital col•lectiu -privatitzacions- a les multinacionals-del règim-) repetir el control (indissimulat a les persones) i (dissimulat a les nacions) peninsulars per tal de retardar el seu alliberament.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
02.03.2023  ·  22:34

Sense independència no hi haurà ni llengua, ni salut, ni futur de cap casta per a la nació catalana.

Matilde Font
Matilde Font
02.03.2023  ·  22:40

Res més a afegir a l’editorial, llevat que com infermera i funcionària, me fa fàstic la mentalitat que demostra està xica “infermera”. No serveix per fer la seva feina perquè ni te empatia amb els pacients i familiars, ni és professional.
Ella ha passat per la universitat però la universitat no ha passat per ella.
Vergonyós, escandalós i insultant!

josep carles amengual
josep carles amengual
02.03.2023  ·  22:44

Tant de bò que hi hagi més comentaris públics com aquests de les noies i nosaltres reaccionem.

Fa més de 300 anys que això dura.

I no ens hem adonat.

Carles Serra
Carles Serra
02.03.2023  ·  22:53

En aquesta editorial apreciat Vicent no descobreixes res, és allò que ja fa molts anys i que he expressat més d’una vegada lo va dir en Pla: el 90% dels espaÑols tenen Idologia franquista.
Per això Vicent sense cap problema i con gallardia cantant A POR ELLOS.
El gran drama entre els drames que ens porta avui l’editorial, és que després de 300 any de colonització i una forta immigració de procedència espaÑola, que també cal incloure molts catalans i catalanes, com aquesta Cunillera, Vergés, Junqueres i així la llista és llarguíssima, uns participen i conbregan d’aquest odi per Idologia i altres amb el seu silenci/sou/apalanquen també en són còmplices.
Per desgràcia Vicent, ja veuràs que aquestes noies no perdran ni la feina, saben que formen part d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol que les protegeix; si hagués sigut l’inrevés no tant sols l’haguessin futut fora immediatament, si no estaria crosificat.

FERRAN FUERTES
FERRAN FUERTES
02.03.2023  ·  22:59

El taranná d’aquesta dona fa sospitar i posar dubtes sobre la seva competéncia professional. Que la fotin fora i que serveixi d’escarment….però tenin un govern feble, cobard i pusilànim, dubto q tot vagi més enllà d’una amonestació…

Ramon Perera
Ramon Perera
02.03.2023  ·  22:59

Vaig conèixer una persona, catalana de cap a peus, funcionaria amb una clara voluntad de servei a la ciutadania, que va expressar amb un llenguatge popular allò que Eduardo García de Enterría describia amb aquestes paraules tal com diu l’editorial: “una tropa de persones, vinculades al règim, que es prenien la seua feina no com un servei als ciutadans sinó com el gaudi per a tota la vida d’una prebenda personal.”
Aquesta persona va descriure com era el món del funcionariat [això passava cap a l’any 1976] i va fer-ho en castellà perquè, deia, el funcionariat no es pot expressar si no és en castellà.

“Los Mandamientos del Funcionario Prudente.

1º No tendràs otro interés más que el tuyo.
2º No te tomarás molestias en vano.
3º Acumularás las fiestas.
4º Honrarás a tus padrinos.
5º No te matarás
6º No te joderás.
7º No te robarás un minuto de descanso.
8º No levantarás la liebre ni dirás nada que parezca mentira.
9º No desearás lo mejor a tu prójimo.
10º No codiciarás ni los bienes anejos.

Estos 10 mandamiento se resumen en dos:
Amarás la mediocridad en todas las cosas i cuidarás de tí mismo hasta la jubilación y adiós.”

Joan Serra
Joan Serra
02.03.2023  ·  23:03

Com és que ha aconseguit el lloc que té ara sense saber res de català? Estaria bé que un mitjà seguís el seu camí fins a aquest lloc que ocupa.
Es demana el Cx que sigui, però per a ningú és obstacle per accedir al lloc. Aquí rau el problema.
Com la immersió que, de moment és llei, però que no s’ha fet efectiva a on més falta feia. Les nostres lleis quan són a favor nostre o no s’apliquen o, si s’apliquen promulguen una llei estatal que impedeix aplicar-les.

Llorenç Carreras
Llorenç Carreras
02.03.2023  ·  23:03

El grau d’imbecilitat d’aquesta noia la incapacitat per exercir la infermeria. El més curiós és la desinhibició amb què parla d’una qüestió tant seriosa, la qual cosa demostra que el missatge racista que emet, el té molt però molt interioritzat. És la prepotència del colonitzador que se’n a la colònia i es demana, indignada, perquè els nadius, pobres desgraciats no s’hi adrecen en la llengua de l’imperi. Al colonitzador, simplement, cal retornar-lo a la metròpoli. Arruix.

Ester Serrallonga
Ester Serrallonga
02.03.2023  ·  23:04

com a infermera del hospital de la Vall d’Hebron, amb més de 30 anys d’experiència professional, he de dir que no em sorprèn els indignants comentaris d’aquesta mal anomenada infermera!, es mes que evident que persones com aquestes no les volem al nostre hospital, ni al nostre país.
però el tema de la llengua a l’hospital es més greu que aquest video.
la llengua predominant malauradament es el castellà, jo intento viure en català al 100%, no canvio mai de llengua, només quan es estrictament necessari per atendre amb dignitat i professionalitat a pacients i families foranes, que venen a fer tractament al nostre hospital.
la immensa majoria de professionals de la salut utilitzen el castellà, encara que parlen perfectament el català, a mi em sap molt greu i m’indigna, quan hi ha nens i families catalanes que canvien de llengua perquè els “professionals” els parlen en castellà.
la discriminació lingüística es el pa de cada dia.
de qui es la responsabilitat?
dels catalanoparlants que canviem de llengua?
dels catalans d’origen espanyol que tot i saber el català no el parlen?
de l’administració que contracta personal de fora sense tenir en compte el coneixement de la llengua i tampoc la formació i professionalitat?
de la societat en general que permetem que el castellà se’ns imposi?
cadascú que reflexioni
jo seguiré treballant com infermera donant el millor de mi mateixa hi ho faré en català

Jordi Parera
Jordi Parera
02.03.2023  ·  23:11

Diu que necessita el nivell C per a l’oposició, el problema es que sense el nivell minim de catala ja no hauria de poder treballar atenent al public. La de metges i inferemeres (de llatinoamerica) que m’he trobat que despres d’anys aqui ni una paraula de catala em contesten, segur que hi ha excepcions pero no cal que siguem bledes i no diguem les coses tal com son.

Joan Benet
Joan Benet
02.03.2023  ·  23:29

El principal problema d’aquesta noia és que despenja de molt poc alt. Al final, causen més mal els estúpids que els dolents.
Respecte al funcionariat i les seves prebendes, és podria parlar molt. Baixes eternes que és van empalmant una amb l’altra, d’escàndol quan s’apropa la jubilació… A Vall Hebron van disminuir substancialment durant el període on la nómina és veia penalitzada. Ara que durant la baixa es torna a cobrar el sou íntegre, si no vaig errat, un 15% dels treballadors està de baixa.
Jo soc freelance i en 40 anys no he faltat ni un dia a la feina.

enric arquimbau
enric arquimbau
02.03.2023  ·  23:53

No ens hem preguntat mai, COM ensenyen la seva Espanya, a l’escola? Fora bo, saber-ho, no creieu? Segur que ens posaríem les mans al cap!…

Josep Jallé
Josep Jallé
02.03.2023  ·  23:55

Sempre hem viscut amb optimisme vers les realitats, especialment dels servidors de l’estat, dels servidors a clients / contribuents. Però cal que despertem perquè ni ha hagut transició cap a la democràcia ni cap senyal que l’ADN de l’essència espanyola hagi fet una evolució, de fons, apreciable.
Aquest cas comentat avui és un exemple més, ara “viralitzat” que no com abans que quedava entre cortines. Però la realitat supera tota esperança dels creients que, dins la colònia, pensaven que tot aniria evolucionant. Evolucionant? … involucionisme sense caretes.
I els clients / contribuents al servei dels proveïdors / servidors. Així son aquests arquetipus de funcionaris. També a la sanitat on el tracte hauria de ser, figura, més humà. Salut! … malgrat tots i totes, plegats.

Jaume Riu
Jaume Riu
03.03.2023  ·  00:00

LA IMPUNITAT DEL GENOCIDI
Més enllà d’allò que diu l’infermera, amb la mirada i amb el to de la veu, aquesta persona ens tramet un missatge molt més greu que les paraules.
Ens confessa que se sent impune, i pot practicat el genocidi de la llenguan catalana amb la certesa que hi té un dret reconegut.
Amb el seu posat burleta, fa evident que està segura de tenir la complicitat dels seus companys de feina i la protecció de les forces vives de regne d’Espanya.
Sap que no li passarà res perquè en el seu bàndol hi trobarà des la complicitat del cap d’estat i tot el govern, fins a la policia, els jutges i fins i tot obtindrà la complicat dels seus superiors a l’hospital on hi té una plaça laboral per exercir d’infermera, perquè no es pot entendre aquesta actitud d’un professional des de cap altre punt de vista.
Només fa aquesta mirada i té aquest to de veu la persona que està plenament convençuda de la impunitat del genocidi.

Lluí Mor
Lluí Mor
03.03.2023  ·  00:01

Els catalans, en gran majoria som un poble covard poruc i arrastrat.
Tenim moltes raons per no actuar, per deixar-ho passar tot, fins que la capa que cubreix el sant, és pudreix i se li veu les vergonyes.
També tenim dites mol contundents i encertades com aquesta: “de fora vingueren i de casa ens tragueren”
No tenim remei, molts dels nostres fills son fora i aqui ens han vingut molta gentusa com aquestes noies.
Els catalans erem els calvinistes del sur dels pirineus. Ara ja només som un reducte de la cultura cañi.
I els governs de Catalunya s’han anat adequant a aquesta metamorfosis, cada cop pitjors, fins al punt d’arribar al que tenim ara, que no tinc paraules per calificarlo.

NARCIS MARGALL
NARCIS MARGALL
03.03.2023  ·  00:04

Crec que l’actuació d’aquesta infermera és absolutament reprotxable. També estic d’acord vers el que es comenta de les actituds d’alguns funcionaris. Però estic totalment convençut que una immensa majoria d’infermeres treballen pensant com millorar l’estat dels seus malalts, sempre.La de infermera és una carrera vocacional cent per cent. Precisament no crec que es pugui comparar aquesta feina amb la del funcionari repapat en un despatx, que no tots, però sí uns quants, quan entren a treballar ja estan buscant l’hora de plegar.

Amir Bhular
Amir Bhular
03.03.2023  ·  00:14

Que els castellanoparlants s’han “empoderat”(paraula de moda) gràcies a l’atac cada vegada més intens des de instàncies espanyoles i a més aplaudit i protegit per la “justícia espanyola”, és cada vegada més evident. A més, hi ha un munt de gent vinguda últimament d’Espanya,sobre tot funcionaris ,que és evident que és calculat , sinó no s, entén que vulguin venir si ens odien tant…
He viscut situacions ben estranyes a l’hospital Trueta ( a Girona!!)…unes infermeres sevillanes eventuals atenent a un senyor gran i malalt a cardiología I diguent -li ,amablement, “como no me hable castellano ,no le entiendo de nada”…i una altra ,aquesta vegada amb infermeres veteranes, que jo havia sentit parlar català altres vegades, i ara es dirigien en castellà a un vellet que els demanava alguna cosa ( el senyor va acabar parlant com va poder en castellà

Mati Sancho
Mati Sancho
03.03.2023  ·  00:15

D’acord amb Maria Cinta Mitjana (02.03.2023 – 22:26).
Sóc treballadora del servei públic, en el meu cas funcionària, i em considere dins el grup del funcionariat que ens prenem la nostra feina com un servei a la ciutadania.
Com Maria Cinta, crec que les persones que encapçalen l’administració pública, alts càrrecs de confiança i fonamentalment polítics, són els que han creat, i afegiria fomentat, el mal exemple de la noia del vídeo.
Al capdavall, el funcionariat que creiem en el servei que donem som els que evitem que encara haja més corrupció (mentre ens deixen un poc tranquils, abans no ens fan assetjament laboral perquè no els deixem fer tot el que volen).

Mercè Gamell
Mercè Gamell
03.03.2023  ·  00:19

No els hi dedicaria ni mig segon més. No val la pena ni formar ni reformar, totes al carrer i a la terra on se sentin còmodes, sent com són.

Núria Coma
Núria Coma
03.03.2023  ·  00:25

Aquesta noia només és estúpida, pq els títols no garanteixen res.
Aquesta noia riu i està convençuda de l’estupidesa que diu…perquè vol, pot i la deixen….
El problema és nostre. Quan algú , tan petitó com aquesta infermera, ens menysté , ens menysprea i se’n riu a la cara, , el problema és nostre i ben nostre.
Aquesta estúpida titulada, no hauria gosat mai fer això que ha fet a cap altre lloc del món, ho ha fet on li permeten fer-ho.
I fa certa gràcia l’ofesos que ens fem tots quan llençant cada dia com fem, la nostra llengua a les escombraries , ens esglaiem perquè una estúpida titulada, diu i fa el què vol , pot i li deixen

Joan Benavent
Joan Benavent
03.03.2023  ·  00:45

El model d’estat castellà és d’inspiració militar. El franquisme és una variació més d’un mateix tema. La màxima aspiració dels súbdits del regne és aconseguir l’uniforme i desfilar costat de la cabra de la legió. Un cop superada la prova per ser funcionari, u ja té garantit un sou de per vida, tant si se és responsable o si se és un gandul. Què més s’hi pot demanar? El concepte de servidor públic no encaixa en aquest model. Per definició, és incompatible atès que el concepte de ciutadà, en el sentit dels països amb una veritable tradició democràtica, tampoc no hi té cabuda. Castella és un estat d’inspiració espartana, no pas ateniense. És un estat de soldats al servei del rei i la cort, una mica més refinat que Corea del Nord, això és veritat. Del regne de Castella no se’n pot dir pas que sigui el país de les oportunitats, sinó, més aviat, és un país de l’absurd fonamentat a sobre d’un sistema aberrant d’oposicions i capitalisme cibeles, de funcionaris i Ferrovials, d’espavilats que sempre guanyen i mai perden, de privilegiats que mai se’ls passarà pel cap la possibilitat d’haver d’assumir riscos, un país corrupte que sobreviu d’anar fotent mà a uns i a altres, que creu que hi té dret en tractar-se d’un cas especial i únic. A aquest estat dels uniformes, a l’estat uni-forme, els que som nacionalment diferents, els que som uns altres, no tenim dret de ser-hi.

Núria Feliu
Núria Feliu
03.03.2023  ·  00:46

Tots teniu raó amb els vostres comentaris. Però ella aconssegueix el que buscava: protagonisme. Que tothom parli d’ella.

Sara Fernández
Sara Fernández
03.03.2023  ·  01:15

Escriu Eusebi

Nose si el Col.legi d’Infermeria itindria quelcom a dir en concret el seu comitér d’èticaprofessional.
Als metges, per faltes greus el Col.legi els pot retirar la llicència per exercir.
Per altre banda, no crec que sigui funcionària si encara no ha fet cap oposició.
Precisament, el funcionari està per garantir a la ciutadania un accés als serveis, una aplicació de normatives, etc, etc, que no quedin sotmesos a la voluntat del càrrec “polític” de torn.
Precisament aquesta condició de funcionari m’ha permés, durant la meva vida laboral mantenir els criteris establerts i poder plantar cara als intents de pressió en sentit contrari.
A vegades aquestes pressions son molt fortes i amb possibles consequències a nivell laboral, però la condició de funcionari et dona seguretat i independència d’actuació.
I per últim, devant d’actuacions fora de les normes, també es pot actuar contra el funcionari.

Daniel Mir
Daniel Mir
03.03.2023  ·  01:39

Vist el vídeo, hi veig més una actitud de prepotència colonial que una rebequeria de funcionari rebotat: “A mi aquests nadius no em faràn parlar en quítxua”

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
03.03.2023  ·  03:15

Segons sembla a Andalusia (Consejería de Salud y Famílias) no la van admetre, a aquesta impresentable.
https://twitter.com/Estornino_C/status/1631246115415678980

Núria Castells
Núria Castells
03.03.2023  ·  04:47

Un tuit del Col.legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona recordava avui que “la llei és molt clara en aquest sentit i exigeix que els professionals de la salut coneguin les llengües oficials del lloc on treballen”.
Doncs, bé: tenint en compte, no només l’actuació de l’estúpida dona que ha mogut tant rebombori, sinó els NOMBROSOS casos, que constantment surten a la llum, de professionals sanitaris que diuen no entendre el català i arriben fins i tot a desatendre els seus pacients, hem de concloure que TENIM UN GOVERN que NO FA COMPLIR la LLEI.
No la fa complir en aquest cas, ni en el cas de la suposada immersió escolar en català, ni en l’etiquetatge, ni en el % de quota cinematogràfica en la nostra llengua, ni…
Un govern, doncs, que no governa. Com tampoc no governava l’anterior.
Recordem-ho a l’hora de votar.

Hem de ser la ciutadania qui recuperi i exigeixi als nostres governants de recuperar la dignitat.
Posem-nos-hi si volem que la nostra nació pervisqui. I parem, d’una vegada, de somicar llastimosament i d’indignar-nos molt… sense penalitzar els polítics que consenteixen aquest desgavell.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
03.03.2023  ·  05:10

Molt d’acord amb el comentari de Jaume Riu. A aquesta curta de gambals no li passarà res, absolutament res, per molt que es digui que se li ha obert expedient que, naturalment, quan passi la tempesta dormirà al calaix eternament. De fet ja han sortit associacions espanyolistes a defensar-la. I això a molts politiquets nostrats els fa venir basques i no gosaran fer res, no fos cas que els prenguessin per “no dialogants”…
I pel tema funcionarial, d’acord també amb els comentaris de Maria Cinta Mitjana i Matí Sancho. I gràcies Vicent per l’anàlisi que en fas.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
03.03.2023  ·  05:20

No cal buscar més raons que n´hi ha; amb els nostres impostos no necessitem treballadors públics que ens odien i que pensen que el lloc de treball és un centre d´esbarjo. Cessió immediata, ja feu tard.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
03.03.2023  ·  06:38

La cosa és greu, vos contaré una anecdota. Sovint he de trucar des del meu lloc de treball a l’Hospital Clínic de BCN, la centraleta t’informa en català, castellà i anglés, que ni no coneixes la extensió t’atendrà una operadora, si sempre en femini, quan es posa i li parle en el meu català de València, invariablement em contesten en castellà, he d’informar-les que em parlen en català……i no ho aconsegueixo. Lo de la infermera, ja està més que explicat a l’editorial.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
03.03.2023  ·  06:51

Aquesta noia si ha vingut a fer un “a por ellos”, ja sap on esta el camí de tornada. No la volem ni a la nostra salut ni en lloc.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
03.03.2023  ·  07:00

Sóc prou vell per recordar l’arribada de “El Corte Inglés” a la Plaça Catalunya de Barcelona. La tria del seu personal d’atenció al públic (venedors, sobre tot) va incloure el requisit de parlar correctament català. En ple franquisme!!!.

Ara, ja no. I això que ara tenim drets lingüístics! Però aleshores encara era recent el boicot a La Vanguardia fins que Galinsoga fou despatxat precisament per haver menyspreat la llengua catalana.

Potser sí que “contra Franco vivíamos mejor” (Vázquez Montalbán).

Joan López
Joan López
03.03.2023  ·  07:18

Aquesta dona ja habia fet el mateix a galicia,i ara torna fem-lo a catalunya,a veure que fan amb ella. S’anirà a la sanitat vasca? Qui hi ha darrera…..

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
03.03.2023  ·  07:40

Molt d’acord amb la Núria Coma , ho ha fet perquè vol,pot , i li deixen.
En qualsevol altre país , no s’hagués atrevit.

Pere Roca
Pere Roca
03.03.2023  ·  07:50

Ñ es el país del món a on hi ha mes separació entre el administrat i el administrador.
“el vuelva vd mañana..”

Antoni Roca
Antoni Roca
03.03.2023  ·  07:50

Per reforçar la idea principal de l’editorial. Consultant l’estatut del funcionari hom pot observar que els deures dels funcionaris s’esmenten en els articles 53 i 54, mooolt per darrere dels seus drets (art. 14) i de les vacances, dels permisos, de les retribucions, de la jornada laboral, dels drets sindicals…

Blanca Anguera
Blanca Anguera
03.03.2023  ·  07:55

Davant d’aquesta “infermera”, és més ferma Plataforma per la llengua, que paga qui vol, que el govern que paguem tots, que només demana un “expedient”.

M Rosa Vilar
M Rosa Vilar
03.03.2023  ·  07:55

Aquest és el tema:
Ensenya una manera d’entendre el funcionariat que no és per a servir els ciutadans sinó per a servir-se’n ella.

Pep Agulló
Pep Agulló
03.03.2023  ·  08:06

SABEN QUE NO ELS PASSARÀ RES…

L’enfocament de l’editorial és molt clarificadora del tipus de funcionariat espanyol, però voldria veure-ho des d’un altre aspecte…

La definició és bona: “tropa de persones vinculades al règim”, però millor “tropa de subalterns…”, perquè són la base, l’exercit dels que manen, dels que estan al cap de les institucions públiques franquistes que combreguen d’aquest supremacisme castellà.

¿Si no, de què una infermera eixelebrada es permet insultar el dret a la llengua de tot un país, si no és que sap que no li passarà res? Aquí, els togats no li aplicaran pas el delicte d’odi, que tan poc m’agrada perquè atempta contra la llibertat d’expressió… És un tema polític.

¿La Generalitat ens protegeix d’aquestes agressions? ¿S’atrevirà a castigar un atac a la llengua?

¿A Catalunya, tenim uns funcionaris al servei dels ciutadans, o com país colonitzat, estem dissenyats a imatge i semblança dels opressors?

Salvador Roura
Salvador Roura
03.03.2023  ·  08:16

Cal revisar el tema funcionariat.
Recuperar el seu sentit original d’assegurar serveis al poble. Funció pública. Avui pervertit.
Valdria la pena q es revisessin els seus privilegis, comparats amb el treballador mig, semblen una mena de noblesa elitista.
Potser valdria la pena plantejar q una oposició no assegura una plaça x tota la vida, i establir alguna forma de renovació periódica valorant els serveis realitzats i la formació permanent feta.
Tb cal dir q no s’ha de generalitzar perque hi ha funcionaris excel.lents i vocacionats, gràcies a Déu

Àngela Busquet
Àngela Busquet
03.03.2023  ·  08:19

Jo també em pregunto, com ha fet algú aquí, com és que ha aconseguit el lloc de treball que ara té sense cap coneixement de català. No ha de comprendre la llengua si no és funcionària per ocupar aquest lloc de feina? Qui permet que això passi?
Estem tips de llegir queixes contra metges o altres treballadors públics que exigeixen canviar de llengua. La responsabilitat final és dels polítics que ho permeten que potser no són tampoc servidors públics sinó vividors públics.

Marc Adell
Marc Adell
03.03.2023  ·  08:23

Avui no puc estar més en desacord amb tot el que s’exposa.

En primer lloc, la idealització del funcionariat d’altres països. No és cert que els funcionaris d’altres països democràtics tinguin tanta vocació de servei. Fan el mateix tipus de coses. La gent el que vol és cobrar a final de mes i hi ha gent amb més professionalitat i gent amb menys, aquí i a tot arreu.

Però aquest cas ha demostrat la hipocresia que tenim i com hem perdut els valors catalans, que som més espanyols que mai. Perquè tots els comentaris que he llegit són escrits amb paraules catalanes, però amb idioma completament espanyol.

Aquí no s’ha criticat això perquè unes noies estaven fent vídeos privats amb l’uniforme de l’empresa (pública) que serveixen. S’està criticant això perquè la opinió que expressen no és la que comparteixen. Perquè la noia de Sant Sebastià (amb qui empatitzo més) bé tothom l’afalaga i està mostrant la mateixa indisciplina perquè també porta l’uniforme.

Al meu entendre, i tot i no compartir gens la opinió que expressen sobre el català, tenen dret a opinar el que vulguin però en el seu espai privat.

I tampoc podem saber amb certesa (almenys les persones corrents) si estaven fent això en el seu descans, o no… per tant l’únic realment criticable és que facin això portant l’uniforme.

Ara bé, a mi tot això m’ha ensenyat més sobre nosaltres que sobre els altres, perquè aquesta anècdota m’ha demostrat que els catalans ens hem tornat més espanyols que mai, amb una reacció cavernícola , demanant el cap d’aquesta, insultant, fent apel·lació a la pàtria, criticant a la immigració com si ens deguessin un favor… molt lamentable al meu entendre.

La noia de Sant Sebastià ha mostrat interès i podrà oposar si vol. Les altres no, perquè hi ha el requisit. Punt, no fa falta res més. Això no era ni notícia, en un país normal no hagués ni sortit publicat. Importància zero.

Cada cop ens fem més els pobrissons i demanem a l’estat que ens solucioni la vida però la realitat és que no hi ha requisits administratius que ens salvin la llengua. Això és una pantomima, la llengua es salva parlant-la i la majoria de gent que es posa les mans al cap amb aquest cas són els primers en canviar a l’espanyol al seu propi país.

Els catalans s’han espanyols sempre mirant el melic dels altres. I el sector públic i el funcionariat és un desastre i està ple de gent interessada que mira el que li convé, la seva parcel·la… aquí i a la xina, i també a alemanya, suècia, on vulgueu. El sector públic és així, la política és així i la democràcia és així ens agradi o no. Prou d’idealitzar coses.

Si voleu exercir la democràcia directa, privatitzeu tots els serveis públic i segur que ens costaran menys, seran més eficients, i si no ens atenen en la llengua que volem podem prescindir dels serveis i anar a un altre lloc (perquè a mi personalment no em deixen triar i canviar.-me de lloc). Però privatitzar de debò, no amb consorcis semi-públics o concertats. No. Privatitzat al 100% i sense cap mena de participació de l’estat.

Menys plorar i més ser responsables, si us plau.

Jordi Torres
Jordi Torres
03.03.2023  ·  08:50

Com ja s’ha dit, aquesta noia només és un símptoma del mal funcionament de les nostres administracions i, també, de la nostra inoperància com a catalanoparlants per a fer valer la nostra llengua.

De ximplets malcriats que es creuen que el món gira al seu voltant, sempre n’hi ha hagut i sempre n’hi haurà. Ara bé: La família, l’escola, la feina i la societat en general, tard o d’hora haurien de posar-te al teu lloc, quan ets un penques i un gandul. Està clar que aquesta noia ha passat tots els filtres sense que mai l’hagin redreçat. El més preocupant és que la seva és una prepotència ignorant, la de qui ni tan sols sap que està fent mal fet, i arreglar això sí que és feina nostra.

Carles Blas
Carles Blas
03.03.2023  ·  08:56

Subscric el commentari de Marc Adell. Sobretot que a altres països es poden observar aquests comportaments impunes, molt sovint a la policia. Dit això, fins que no es vetlli més perquè els treballadors publics honorin les seves obligacions (lingüístiques, financeres, etcètera) veurem això. I de qui depèn? Dels polítics, I els polítics qui els tria? Nosaltres.

Àngels Medrano
Àngels Medrano
03.03.2023  ·  09:08

Aquest és el nivell. Si em pots llegir, nena, mira, els catalans no som com els castellans. D’aquí ve tot. I precisament hi ha tota una llengua per provar-ho. Vet aquí, que ets tan ignorant que penses que ara t’apallissarem pel que has dit. No veus, que per ser bones persones, hem arribat a aquest punt? Que si haguéssim apallissat qui va venir a viure a casa nostra, enlloc de deixar de banda la nostra llengua per parlar la seva, ara mateix no estaríem així?. Entenc que t’has acostumat a la bona vida. I ara costa pensar, oi? Però si alguna cosa has tret del que has fet, és a tenir cura del que dius i a no penjar-ho a les xarxes. Crec que ha estat una bona cagada per part teva, però es deu a l’adolescència que vius. Ara bé, la teva opinió, adolescent o no, ve carregada del que us ensenyen a fora. Que els catalans, som mala gent. I et convido a comprovar que no. Seria bo de part teva, reconèixer que estaves equivocada. Que mantenir la llengua d’una nació és feina d’aquesta nació i que si tu hi vens a viure-hi, tens l’obligació moral de conèixer-la.
Ah! I et recomano que estudiïs història. No per ser de ciències, la podem deixar de banda.
Benvinguda a Catalunya.

Fernando Oller
Fernando Oller
03.03.2023  ·  09:26

el problema no només és aquesta en aquesta noia sinó que dins de la mateixa espècie n’hi ha moltes i molts més i són els que ni respecten ni deixen viure els altres.
això només se solucionés amb independència i n’hi ha prou perquè aquesta mentalitat generalitzada de catalanofòbia no canviarà.

Joaquim Gregori
Joaquim Gregori
03.03.2023  ·  09:27

Posem el focus sobre la persona (és un dir) que fa el vídeo quan el problema de veritat és saber què farà el govern de l’autonomia, si és que creu que ha de fer-hi, i pot fer-hi, alguna cosa. Però pinta que això de “obrir un expedient” ja és en sí mateix un reconeixement de total impotència.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
03.03.2023  ·  09:29

Vicent, moltes gràcies per l’esforç tan fantàstic que feu des de VW. Darrerament veig un molt satisfactori petit tomb (però força punyent) que li esteu donant a la redacció per cobrir molt eficaçment l’actualitat i l’opinió, en objectivitat, en amplitud i en compromís. Si us plau, no defalliu malgrat les pressions que teniu i tindreu.

Espero i desitjo que als molts milers de lectors de VW els ajudi el vostre diari a veure com podem fer un Món millor, que el progrés de la Societat no és ni una utopia del Poble ni una estafa del Sistema i que, a l’àmbit dels PPCC, un futur més digne i sostenible només té un camí: el de l’apoderament del Poble juntament amb la INDEPENDÈNCIA d’espanya.

Bon dia a tothom (… i Llista Cívica ja !!!)

Agustí Palau
Agustí Palau
03.03.2023  ·  09:41

Vicent: En vida del Generalissimo si surties a l’estranger tothom entenia que venies d’un règim FEIXISTA i que Franco era un dictador feixista. L’estat és proclamava una Democràcia Orgànica i els franquistes eren els llepaculs de l’Eunuc. No s’ha dit mai Mussolinisme ni Hitlerisme. L’estat Espanyol era feixista i el que roman a l’Administració estatal i autonòmica i al caparró de molts ciutadans és feixisme. Les coses pel seu nom.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
03.03.2023  ·  09:52

Subscric i em consta que hi ha funcionaris molt competents que es prenen seriosament la seva feina i son conscients de que el servei és públic i pagat pels constribuients.

Anant, però, a la infermera del video, més enllà de la befa, del menysteniment a la llengua catalana i als seus parlants, de la seva supèrbia i impunitat a l’hora de mostrar públicament la seva disconformitat amb un requisit per a millorar el servei que, teòricament, ha de prestar, la noia és tonta, inculta, limitada i no sé pas per què la sanitat catalana se li ha passat pel cap de contratar-la.

Els límits de la seva capacitat son evidents doncs no pot incloure en el seu cervell cap altre idioma, com tampoc és capaç d’entendre que dos és més que un i que un pacient tranquil és millor que un pacient desconcertat o, directament, enfadat. En fi.

M’agradaria, però, saber per què a casa nostra hem de recórrer a aquestes persones que ni son competents ni ens estimen. És que no hi ha infermeres catalanes o infermeres com l’altra noia del video que sí que el parla i que, segons la primera, li esbotza el video?

Què voleu que us digui: potser tenim el que ens mereixem… per tontos!

Montserrat Soler
Montserrat Soler
03.03.2023  ·  10:00

Absolutament d’acord amb tot el que s’ha dit fins ara. Hi afegiria però, i la part humana? Com tracta aquesta noieta els pacients que es troben en inferioritat física, malats, operats? Quina delicadesa i empatia hi té? Infermeria és vocacional, si no val més dedicar-se a una altra feina.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
03.03.2023  ·  10:10

És possible que aquesta noia pensi que a Catalunya tothom comprén el castellà, doncs… cap necessitat d’aprendre el català. Si aquest fos l’argument, aleshores la pilota es troba en el nostre teulat. No?

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
03.03.2023  ·  10:23

Crec que, tot plegat, i després d’anys de no tenir cap victória al camp independentista, estem aprofitant una parida com el video aquest per esclatar i elevar-ho a la máxima potència.
L’unic “punible” (si ho és) és fer el video en hores de feina i amb uniforme de treball. La resta, fullaraca. De videos com aquests n’hi ha a manta, i no són “el problema”, ni tan sols “la part principal del problema”.
¿La nana aquesta és una inadaptada? Doncs sí, ella i centenars de milers més. El problema no és ella.

Ana Pocurull
Ana Pocurull
03.03.2023  ·  10:25

Potser el C1 és l’excusa de mal pagador per no presentar+se a unes opos per les quals no està prou preparada.

Paola Polacco
Paola Polacco
03.03.2023  ·  10:31

Aquesta noia ignorant i curta de gambals no mereix l’atenció que se li està prestant. Per la resta estic d’acord amb en Jaume Bonet. Malauradament sense gaire esperança.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.03.2023  ·  10:37

Hem viscut massa temps -encara ara- d’esquena a una realitat que ens fa por afrontar però, essent tan tossuda com és, es fa present cada volta amb més freqüència, obligant als nostres governants a fer el paperot, a fer veure que tenen recursos per revertir una situació tan crònica i tan assentada a la societat que només pot canviar fent foc nou, com diu en Vicent, sortint de la presó franquista espanyola. Encara que jo crec, pel què he llegit, que el problema del menysteniment de la nostra llengua ve de molt més enrere, no oblidem el Decret de Nova Planta. Què ens està dient el vídeo d’aquesta “innocent” i perversa noia?, doncs que la llengua catalana és de segon ordre -una parla regional- que l’idioma d’Espanya és l’espanyol i, per tant, no té perquè esforçar-se més. Aquesta afirmació la signa la majoria d’espanyols, però atenció -trepitgem de peus a terra- també molts catalans que jo en dic espanyols que viuen a Catalunya i que els nostres polítics frisen per guanyar el seu vot sense fer cap pas seriós per integrar-los, tot i que ja són la segona o tercera generació dels què van haver de migrar de la seva pobra terra. El pecat que va fer CDC primer i els tripartits després en no monitoritzar la immersió i abandonar el sistema educatiu sense inspeccionar i corregir, és tan gran com el junquerisme a l’afirmar que quan siguem independents el castellà seria la llengua de Catalunya tan com el català. El vídeo de la infermera ens pot saber tan greu com vulgueu però no ens hauria d’estranyar. Jo vaig anar, als anys 90, de Barcelona a Verin -Ourense- amb la meva família i en totes les aturades que vaig fer ens van cridar l’atenció al sentir-nos parlar en català, fins i tot en restaurants on se sentia parlar en anglès i alemany érem nosaltres els senyalats. Això no és espontani, obeeix a una intoxicació crònica per tal d’assimilar la colònia. He treballat més de 30 anys en un gran hospital i us puc assegurar que una bona part del personal no parla ni fa l’esforç de dirigir-se als malalts catalano-parlants en català i això passa inversament proporcional a la categoria que es té, s’esforça més un auxiliar que una infermera o un facultatiu. Us fa mal llegir això?, doncs és així. Ja ens podem calçar.

Marc Renau
Marc Renau
03.03.2023  ·  10:42

@Marc Adell

En general estic d’acord, menys amb la idea subjacent de “els catalans ens hem tornat més espanyols que mai, amb una reacció cavernícola , demanant el cap d’aquesta, insultant, fent apel·lació a la pàtria, criticant a la immigració com si ens deguessin un favor… molt lamentable al meu entendre.”

Potser és hora de ser “espanyols” i actuar amb la mateixa agressivitat i contundència amb la que ens tracten. Potser els catalans necessitem un feixisme d’ultra-dreta català, una Isabel Díaz Ayuso catalana, un VOX independentista català. Almenys ens servirien de parallamps de l’espanyolisme i nosaltres passaríem a ser els catalans “moderats”, els “progressistes” amb qui els espanyols poden dialogar. El punt de partida del conflicte seria diferent perquè tindríem una ultradreta catalana extrema que tibaria la corda posant la catalanitat al centre.

És una reflexió. Sovint les coses necessàries no són agradables. I si a Alemanya hi ha una AFD, a França un FN i a Espanya VOX potser nosaltres també necessitem un partit polític extrem encara que no ens agradi.

Puc estar equivocat, eh? Ho deixo com a reflexió.

Josep Abad
Josep Abad
03.03.2023  ·  10:46

Cal afegir-hi que com a interina, però ja treballa a la Vall d’Hebron. Això és, a l’ICS. Ja és a dins i treballant amb pacients catalans, i ningú li ha demanat cap acreditació de català. Anem bé per anar a Sants!

David Badia
David Badia
03.03.2023  ·  10:48

S’ha de ser tossut i parlar el màxim de català, a tot arreu, un exemple , en un supermercat una dependenta li parlo en català, en contesta en castella, a la segona li torno a parla en català i en contesta en castella, , a la tercera li torno a parlar en català i oh sorpresa en contesta en un perfecte català

Albert Llemosí
Albert Llemosí
03.03.2023  ·  10:56

Com pràcticament sempre, soscric completament la valoració d’aquests editorials, encara que no m’entretingui a expressar-ho cada vegada. Però en el cas d’avui m’agradaria fer una petita puntualització.

Massa sovint parlem del franquisme com d’un bolet sorgit del no-res, del qual en provenen tots els mals. Però el franquisme fou la conseqüència d’allò que Espanya era abans, i que encara segueix essent ara. El funcionariat espanyol entès com a prebenda personal, i no com a servei al ciutadà, ja el denunciava Mariano José de Larra a les primeries del segle XIX. La crueltat repressiva de l’estat espanyol també ha estat una constant. És que cal recordar que els Cien mil hijos de San Luís, posem per cas, eren de la mateixa època de Larra? És que cal recordar la crueltat de la repressió que seguí a la Setmana Tràgica, o a la vaga de La Canadenca, amb el sinistre Martínez Anido al capdavant?

El franquisme fou la conseqüència d’allò que Espanya és (i que probablement no tingui remei). I no tant al revés.

Gerber van
Gerber van
03.03.2023  ·  11:05

Espero que el vídeo d’aquestes infermeres conscienciarà la gent de la importància de preservar la llengua catalana i que finalment els polítics es despertin d’una vegada per fer alguna cosa contra el menyspreu de la llengua a les institucions governamentals.

Paco Jiménez
Paco Jiménez
03.03.2023  ·  11:14

El que no s’entén és perquè està treballant ara, quan és evident que no sap parlar català ni té cap intenció d’aprendre’n.
És una pregunta retòrica, perquè el sistema sanitari està en gran part sostingut per relacions laborals temporals, per a les quals no s’està demanant cap coneixement de català (ni el C1 ni el B). D’aquí plora la criatura.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
03.03.2023  ·  11:34

Les arrels franquistes encara hi son per tant en un pais normalitzat no crec que pases. La ùnica sortida del problema que tenim i de molts altres és independéncia

Josep Soler
Josep Soler
03.03.2023  ·  11:45

Quan veus gent com aquesta nena, que en definitiva representa i forma part del genere de gent que governa aquest país, no tens un esglai?.
Quan veus que en aquest nostre país, hi ha gent que es desviu per mantenir la continuïtat de gent com aquesta nena, per governar el nostre país. No tens un esglai?.
Quan veus que aquest país, podríem estar a un pas de poder lliurar-nos d’estar a mans de gent com aquesta nena (que ara diu que cercarà la baixa però que de cap manera vol marxar-ne, com cap dels seus ho vol fer mai) no tens un esglai?
Quan veus que que creies haver votat un President que et portaria a la independència i que ara veus que ho fa tot perquè aquesta no arribi mai. No tens un esglai?.
Despertarem un dia d’aquest mal son?.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.03.2023  ·  11:48

Avís dolgut a la Generalitat:
¿Quants ciutadans volen estudiar català des de fa molts mesos i no troben plaça disponible per estudiar la nostra llengua?

Quan es pugui estudiar fàcilment aquestes manifestacions anticatalanes es dissoldran.

NO HI HA PLACES SUFICIENTS PER DEIXADESA AUTONOMISTA.

He treballat molts anys a dos hospitals i sé que una gran majoria de treballadors estan disposats a aprendre’l.

Rosa Maria Jordà
Rosa Maria Jordà
03.03.2023  ·  12:23

Al meu poble, San Feliu de Codines, fa uns 30 anys va venir un metge de Toledo, el Doctor Julian de los Pinos, quan es va donar comte de que no entenia a la gent gran es va posar rapidament a estudiar catala , un gran metge i una gran persona, aixo ja o diu tot .El CAP de San Feliu l’hi em posat el seu nom.,a le seva memoria.🙏

CARLES ADELL
CARLES ADELL
03.03.2023  ·  13:25

Bravo Sr. David Badia, sí senyor! Aquest és l’únic camí que tenim per a mantenir la nostra llengua i fer-nos respectar. Jo fa temps que vaig decidir ser monolingüe, parlo a tothom i a tot arreu (dins dels Països Catalans) sempre en català (llevat de justificades excepcions) i puc dir-vos que he trobat més interlocutors castellanoparlants a favor que no pas en contra, perquè en el fons les persones immigrants agraeixen que se’ls tracti com si fossin d’aquí i no pas de manera “diferent” i excloent. Confeso que en el primer moment costa una mica esdevenir monolingüe, però al cap de unes 5 o 6 setmanes tot flueix sense esforç i amb naturalitat. us convido a fer la prova i quedareu parats dels resultats. Si els catalanoparlants tinguéssim aquesta actitud, faríem necessària la nostra llengua i això seria la millor garantia per a la seva supervivència.
Com a ciutadans és tot el que podem fer, però a banda d’això, també hem d’exigir l’acció decidida de les nostres institucions en la defensa del català, cosa que dissortadament no es veu per enlloc.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.03.2023  ·  13:57

Senyoreta infermera: “Su acento le traiciona”, perquè el té posat en la seua INTENCIÓ supremacista del castellà i de menysteniment humiliant vers nostra llengua a casa nostra on ha vingut a guanyar-se les garrofes. Naturalment no espere s’avinga a interessar-se de les opinions dels que ens ha trepitjat l’ull de péu. Vostè mateix s’autodenigra en la pròpia dignitat i la manca de respecte degut als altres.

Joan Parera
Joan Parera
03.03.2023  ·  14:06

El resum és:
Els catalans ens menjarem un altre gripau.
Augmentarà la catalanofòbia.
Aquesta noia ja te la vida solucionada.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
03.03.2023  ·  14:16

El que jo no entenc és, com es pot contractar algú que no parli català.
Suposo que aquesta noia, ha estat contractada per algú, que en última instància, depen de la Generalitat.
No ho puc entendre.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
03.03.2023  ·  14:45

Obriran un expedient, ho investigaran, veurem que es pot fer, no ens precipitem no sigui cas que… Sempre amb el lliri en la mà. Que no falti el lliri i les nobles invocacions a la llibertat d’expressió, no sigui cas que…
A aquesta noia, si algun dia vé a parar al País Valencià i li arriba un pacient valencianoparlant, el més segur és que li exigesca, amb un odi contingut mal dissimulat i tota la prepotència del món, que canviï de llengua “porque no te entiendo”. I si el pacient no vol plegar-se a la humiliació lingüística a què és sotmés i s’hi nega, aleshores (és el que passa sovint) el fan fora i se’n va sense ser atès:

https://www.apuntmedia.es/noticies/societat/l-administrativa-d-un-ambulatori-d-alacant-parles-castella-podrem-atendre-teua-filla_1_1556250.html

També pot passar que el pacient s’encaboti en mantenir la seva dignitat (nivell heroi) i vegi com el
sanitari el denuncia per alterar el funcionament del centre de salut i li clavin una multa de 601 euros:

https://www.ccma.cat/324/multa-de-601-euros-a-un-ciutada-que-volia-ser-ates-en-valencia-en-un-centre-de-salut/noticia/3190348/

Se’ns pixen a sobre i diem que plou.

Jaume Sastre
Jaume Sastre
03.03.2023  ·  15:22

És una qüestió de funcionaris espanyols a les colònies, ja sigui militars, jutges, guàrdia civils, policies, fiscals , periodistes… I també dels petits colonitzadors. Derivar-ho cap una qüestió de funcionaris espanyols que tenen la feina com una prebenda, és fugir d’estudi. Aquesta al.lota menysprea la llengua catalana igual que els jutges que atempten contra el català a l’escola, igual que Arrimadas es comportava al Parlament, igual que els policies i guàrdies civils que cantaven “a por ellos”…
Els colonitzadors, ells amb ells es fan costat, en canvi, els colonitzats defugim per por, que disfressam d’intel.ligència, la confrontació directe amb l’enemic. De tota manera, alguna cosa hem avançat: fa uns anys els mitjans no haurien publicat el vídeo ni el nom ni els llinatges, ni tampoc l’origen d’aquesta colonitzadora. El 1959 es van confrontar amb La Vanguardia de Galinsoga i se’l va obligar a fugir de Catalunya. Alguna cosa canviarà, el dia que facem igual amb jutges com Barrientos, el Grupo Prensa Ibérica de Francisco Javier Moll, etc.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
03.03.2023  ·  15:37

A l’Institut Català d la Salut , i als seus hospitals , no es demana formalment cap acreditació d coneixement del català . Només per a les oposicions . Per això hi ha molt personal q ni entén la llengua . Parlo amb coneixement .

Benvolgut Vicent i lectors , si teniu influència sobre els responsables d contractació , de l’administració o el govern ( en tenim ? ) aqesta situació ha de ser denunciada i corregida . Ès dret i deure dels professionals aprendre l’idioma del país q et dóna i paga feina .

D’altra banda cal denunciar la no observança d la Llei d Normalització Lingüística , pels governs d’abans d l’onada migratòria no espanyola de finals del segle passat q ara ja serà constant . El Sr. Pujol en té gran part d responsabilitat . Empresaris del comerç i l’hosteleria ( molts d’ells votants seus ) no van fer gairebè res per a integrar lingüísticament els nous migrants treballadors . Llavors era el moment de fer-ho fàcil , la migració castellana dels seixanta estava sensibilitzada i força integrada lingüísticament .

Mercè Duran
Mercè Duran
03.03.2023  ·  15:48

Ni investigació ni orgues, al carrer!
A la puta calle, perquè m’entengui

Antònia Mestre
Antònia Mestre
03.03.2023  ·  16:58

Ara resulta que està morta de por perquè diu que tem que l´agradeixin! I que necessita suport psicològic!
Però, guapa! Que no saps que qui fa por, no en té?
Que no vas començar tu, a agredir’ Ah, que sí?
Idò t´ho havies d´haver pensat abans, com ens deia una bona professora. Ara, en el pecat està la penitència! Els qui necessitam ajuda psicològica som els catalans que ens trobant convivint amb un monstre.
I jo que em pensava la estultícia era agosarada i ara veig que et cagues a les calces!
Apa! Cap a caseta a corrensos! I a les Balears ni se
t´ocorri aparèixer que estarem igualment atents i previnguts!

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
03.03.2023  ·  17:43

Podríem parlar també del funcionariat de la Generalitat o de l’Ajuntament de Barcelona, el tema no es pas per llençar coets bastants per no dir molts tenen una actitud de no molesti que no estic pas al seu servei. Com diu la Marta Sibina a OCTUBRE segurament l’expedient obert a aquesta enfermera quedarà oblidat en un calaix de la conselleria

Toni Delgado
Toni Delgado
03.03.2023  ·  17:55

Començant per el parlament, Vox, Ciudadanos, PP, es permet parlar castellà ja es un exemple per tots els que vénen a cercar feina a Catalunya.

Anna Garcés
Anna Garcés
03.03.2023  ·  18:16

El que trobo indignant és que la Sanitat Pública catalana contracti gent que no entengui el català.
Cal un seguiment del cas, però sobretot cal que demanem explicacions a les nostres institucions. És evident que amb un mínim de control, amb un protocol de mínims aquesta situació no hagués passat.
Demano sisplau a Vilaweb que faci un seguiment i no es quedi en anècdota.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
03.03.2023  ·  20:47

Rés a afegir a l’editorial. La indignació que sento pel menyspreu mostrat no me’n és suficient ni a mi mateix. Qualsevol mesura que en prenguin els d’ací, si és que en prenen alguna, tampoc em servirà. Perquè si no segueix tal com està, a fora segur que l’esperen amb els braços oberts, no sols pel que ha fet, sinó que encara l’oferiran un altre de millor.

Enric Mauri
Enric Mauri
03.03.2023  ·  21:13

A part catalanofòbia i el que entengui per funcionariat … és més fàcil … té mentalitat de, És una ocupant!

Xavier Peguera
Xavier Peguera
04.03.2023  ·  00:02

Darrera el menyspreu per la llengua hi ha el menyspreu per les persones i la democràcia que represen cadascuna i plegades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes