Sense mitjancer, la negociació amenaça de ser una ensarronada

  • Els independentistes, i molt especialment Junts, parlen d’un acord històric i no pas d’un acord d’investidura; els socialistes, en canvi, tan sols volen parlar de la investidura i oblidar-se de la història

VilaWeb
Pedro Sánchez després de la conferència de premsa que va oferir ahir a la Moncloa.
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Pedro Sánchez ja és oficialment candidat a ser investit president del govern espanyol. I ho ha celebrat parlant de tot allò que havia callat fins ara. L’home s’ha adjudicat la medalla dels indults als nou presoners polítics, com si Estrasburg no hi fos i com el país no s’hagués mobilitzat fins a fer impossible que romanguessen a la presó. I, sobretot, ha dit que res de negociar l’autodeterminació, que això no passarà.

Si fa setmanes va ser el president Puigdemont qui va marcar les línies vermelles, ara ha estat ell. Sánchez està disposat a impulsar l’amnistia –que ja veurem quina amnistia és perquè el text final serà el que li escriurà el seu exèrcit d’advocats de l’estat i no el que redacten més o menys d’acord independentistes i Sumar–, a arreglar tot això de la llengua que ja hi ha en marxa i prou. A Madrid creuen que jugant amb el rellotge en tenen prou i que tant Esquerra com Junts hi acabaran votant a favor perquè la pressió se’ls farà insuportable. Veurem què passa, però la dificultat principal que hi veig és que uns i altres parlen de coses diferents, de negociacions diferents, i així no sé si hi haurà manera d’aclarir-se.

Bàsicament, per a entendre’ns, els independentistes, i molt especialment Junts, parlen d’un acord històric i no pas d’un acord d’investidura. En canvi, els socialistes volen tractar tan sols de la investidura i oblidar-se de la història –evitar-la, de fet. I així tot serà molt complicat. És cert que Junts ha abaixat el to eufòric que feia servir –recordeu que fa uns quants dies invocaven els acords de Divendres Sant com a precedent i objectiu. Però, tot amb tot, el relat socialista d’ahir, el que va vendre Sánchez ahir, jo crec que purament i simplement no es pot assumir.

No solament pel que diu, que ja s’entén que forma part del mercadeig, sinó per la situació que dibuixa. Sánchez defuig evidentment qualsevol possibilitat de canviar les condicions de la política espanyola envers Catalunya. Ell vol negociar la investidura i prou, i per la manera com parla creu que ja fa massa concessions i tot.

El desllorigador, a parer meu, hi és. És la figura del mitjancer internacional, invocada per Puigdemont, que si s’acceptàs fins i tot podria justificar que les qüestions més complexes fossen discutides després de la investidura. I ho és per dues raons. La primera perquè la seua sola existència –si fos una mediació internacional reconeguda per totes dues parts– canviaria automàticament les condicions de la política espanyola respecte de Catalunya. Però sobretot perquè només la perspectiva d’una negociació obligada després de la investidura pot dotar la investidura d’ara d’aquest sentit històric que l’independentisme vol que tinga. Altrament, tan sols parlem de replegar prou vots per a mantenir Sánchez a la Moncloa.

Per això, escoltant ahir el dirigent socialista espanyol, vaig veure clar que sense tenir, ja abans de la votació, un mitjancer internacional –un que li faça respecte– qualsevol negociació no serà sinó un intent d’ensarronada, una oportunitat frustrada que l’independentisme hauria d’evitar de totes passades. I ho dic, especialment, perquè, essent com és indiscutible que l’amnistia per a tothom és molt important, cal també tenir en compte que d’ací a pocs mesos el TEDH pot tornar a emetre un veredicte tan dur o més que el que va obligar a alliberar els presos i fer caure el castell de cartes de dalt a baix. De manera que l’independentisme té alternatives sensates davant i no té cap obligació de regalar els vots.

PS1. Us recomane de llegir aquest article que escriu avui a VilaWeb Germà Bel, a parer meu una de les ments més brillants i afilades del país. Parla precisament sobre el procés d’investidura i aporta un punt de vista important: que cal que el pacte no siga reversible demà pel govern espanyol.

PS2. I m’agradaria també recomanar especialment, per tal com és actual, aquest reportatge de The Washington Post que publiquem avui, signat per Anthony Faiola, Michelle Boorstein i Kate Brady, sobre la possibilitat que el Vaticà faça un tomb imminent en la seua política tradicional, i beneesca les parelles del mateix sexe.

PS3. Vivim moments molt complicats, també per a la premsa. VilaWeb fa anys que ha pres l’opció de consolidar la independència editorial amb la independència financera que ens donen els nostres subscriptors. Però en necessitem més, molts més, per a continuar oferint una publicació com la que fem. Si VilaWeb us agrada i penseu que és necessari que existesca en un moment com l’actual, us demane, per favor, que us en feu subscriptors o, si més no, que feu una donació esporàdica en aquesta pàgina. Gràcies.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
03.10.2023  ·  21:55

Els socialistes mai han sigut de fiar. La única posició sensata és mantindre la posició.bA Sánchez, el temps li juga en contra. Si no vol pactat, pot tornar a les eleccions.

Octavi Ripollés
Octavi Ripollés
03.10.2023  ·  22:17

I a tot això, se’n sap res de les condicions dels altres partits per a investir al senyor del PSOE? Potser Sumar demana un referèndum entre monarquia i república? Ah, que ara això no toca, viva la segunda res …. tauración borbónica.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
03.10.2023  ·  22:18

Tot el que no sigui noves eleccions és una presa de pèl als Catalans.
Amnistia? Què t’importa l’amnistia si aconsegueixes la independència? L’objectiu és la independència O romandre a Spanistan?
Els “nostres” polítics, novament, ens han venut per quatre rals.

Joan Manau
Joan Manau
03.10.2023  ·  22:19

Com deia ahir la Clara Ponsatí; “a mi no em tornaran a enredar”. Doncs si el Pedro Sanchez només vol els vots que pacti amb el PP.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
03.10.2023  ·  22:24

El referendum per molts independentistes ja està fet i guanyat. Si es parteix d’aquest supòsit podem exigir tres coses:
1- amnistia que digui clarament que tot el que varem fer va ser legal, contràriament a la repressió espanyola
2- derogació de les llei mordaza, d’odi i de disturbios
3- mitjancer internacional

Amb tot això aprobat, ja trobarem el moment de fer efectiva la DUI sense represàlies.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.10.2023  ·  22:26

Opino que NO hi ha d’haver investidura de Sànchez.
Tot el que ha promès és absolutament reversible, eteri i conforme a la constitució que ens oprimeix des del 1978.

carles roses
carles roses
03.10.2023  ·  22:35

Cal fer ñordor ingovernable altre cop i Puigdemont mantenir-se ferm i podria obtenir tot el vot independentista descontent a les properes eleccions a Catalunya. Per cert, Dimissió i eleccions JA però al psoe ja li interessa que erñ vagi fotent el zombie i li van treient els votants.

Carles Boira
Carles Boira
03.10.2023  ·  22:35

Es una ensarronada com una casa d pagès
Per aconseguir la renúncia total, Sánchez necessita pactar amb Junts, els nois d ERC ja estan amortitzats
A qui interessa el pacte i la amnistia es a Sánchez i a lax seva política de ‘pacíficación y reencuentro’
Una amnistia light i de VIPS, com els indults
I Junts a qui vol enganyar?
Un acord històric diu Puigdemont
Si tal vegada es signar un acord històric serà amb l Estat espanyol, no pas amb un partit espanyol, i menys amb el PSOE

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.10.2023  ·  22:43

Aviam, si us plau, hem de tornar a fer el mateix paper de panoli què fem sempre?, que no coneixem l’estat espanyol? i en particular Pedro Sánchez?. Perquè esperem allò que no pot arrivar mai?. Amnistia per tots els represaliats des del 2012?, angelets!!, autodeterminació? Vinga home!!, mijantcer? Jajaja. Ja n’hi ha prou, no es pot tolerar tanta inocencia i, el més greu, ja no podem tolerar més tàctica possibilista per salvar situacions personals i no de país. Estic pensant que rodalies té pana diària provocada expressament perquè al final diran: a més de l’amnistieta us donem rodalies, que vosaltres ho fareu molt bé. Si, però els diners els tenen ells i sense diners no aniran bé els trens, com la sanitat anèmica que tenim i … més de vint-mil milions de dèficit fiscal. Prou milongues, no us deixeu enganyar. Si la situació actual no acaba essent la oportunitat que ens han venut i Puigdemont ens fa la pirula que se’n vagin a la merda.

Guillem Canet
Guillem Canet
03.10.2023  ·  22:46

Sanchez no hi perd res anant a noves eleccions, no donara res de res..

Esta clar ERC els votara, falta saber que fara Junts. Com mes calladets mentre duri la negociacio, millor si despres no han de donar el suport a Sanchez. Tota la parafarnalia mediatica que han desplegat ERCi Junts, nomes beneficia al Psoe quan anem a noves eleccions.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
03.10.2023  ·  22:47

No es pot forçar algú a fer allò que no vol. I Espanya (PSOE, PP, qualsevol) no vol negociar. No vol arribar a un acord. Ni històric ni res. No vol apropar posicions. No vol arribar a compromisos. Qualsevol rèdit que es tregui (inclós el de les llengües al Congrés o a Europa) serà temporal i prou. Els espanyols partidaris d’un acord són franca minoria.
És la seva posició, lamentable, però legítima (per a ells), i s’ha d’actuar en conseqüència:
No rebaixar les condicions, anar a eleccions (és inevitable i l’única opció possible) i augmentar la pressió fent el país ingobernable.

Josep M. Bla
Josep M. Bla
03.10.2023  ·  22:58

No perdem el temps amb fanfarrons. Res a negociar. A la propera vegada ja s’ho pensaran abans de repartir-se els càrrecs abans d’hora

Marc Mateos
Marc Mateos
03.10.2023  ·  23:08

La pressió insuportable per a Junts hauria de ser justament cedir a investir un president espanyol, sabent que amb la Ñ qualsevol pacte serà paper mullat. Això seria el seu final com a possible partit de govern a Catalunya.

ER no hi pinta res, car ja va regalar els seus vots al PSOE fa uns quants anys. I ja no tindrà la força per a governar mai Catalunya en solitari, sempre haurà de fer de gos faldiller dels seus amos espanyols.

Quo vadis, Puigdemont?
Tu tries!

Susanna Herce
Susanna Herce
03.10.2023  ·  23:11

Crec que tots tenim clar que cap partit a nivell estatal (ni les sucursals que tinguin a Catalunya) oferirà mai, no ja la possibilitat d’un referèndum, ni una amnistia irreversible, és que ni una millora econòmica ni res que s’assembli.
Qualsevol pacte que pugui beneficiar-nos, representaria perdre les votacions a la resta de CCAA.
Tots els partits espanyols i espanyolistes han basat part de la seva estratègia, és a dir que han aconseguit vots i unitat a costa de Catalunya.

Dècades denigrant la cultura catalana, culpant-la de gairebé tots els mals (ja se sap: som egoistes de mena, segons ells), traient totes les històries que els passaven pel cap (“poderosa burgesia sempre afavorida per l’estat espanyol”, “supremacisme català”, “Catalunya és rica gràcies als andalusos”, “els catalans es van fer rics amb l’esclavitud”, etc), han deixat massa petja en la mentalitat dels espanyols. Que no acomiadaven els cotxes de la guàrdia civil amb banderes i flors, com si anessin a les trinxeres? Què no s’han cregut allò de les “mirades d’odi”, el Fairy i que no donem aigua als nens petits de l’escola que no parlen català?
I això per esmentar només les “llegendes” més actuals.

I què pretenem ara, que tots aquests ara reconeguin que “potser” havien exagerat i que se’ns pot “perdonar”?

Això és impossible. I crec que el President Puigdemont ho sap.

Una altra cosa és aprofitar l’ ambició i el convenciment de Sánchez, que, com fins ara li ha sortit bé, o viu en la creença de que pot enganyar a tothom, tot el temps (contràriament al que deia Abraham Lincoln), o potser li és igual el que quedi darrera d’ell, mentre es pugui blindar un futur d’or per a ell i els seus íntims. Com que hi ha la possibilitat de que hagi sobreestimat la seva astúcia i intel·ligència, o hagi subestimat les del President Puigdemont, així com el grau de resistència de l’independentisme, pot cometre errors de càlcul i aquesta seria una oportunitat…si s’aprofita bé.

És essencial no renunciar al mitjancer internacional. El sol fet de que sigui un punt tan controvertit ja diu fins a quin punt pensen fer trampa. La idea de proposar un espanyol, sigui Zapatero, sigui un basc teòricament nacionalista, és un insult a la intel.ligència.

Vicenç Alay
Vicenç Alay
03.10.2023  ·  23:13

Subscric l article de cap a cap. I molts comentaris, també. No s’hi val a badar….

Josep Gualló
Josep Gualló
03.10.2023  ·  23:17

Cal anar a noves eleccións. Sabent bé que Espanya no renunciarà mai a expoliar Catalunya, perquè d’això viu, els independentistes rupturistes, hem d’exigir anar a noves elección passi el que passi.

Els Botiflers que amb voluntat de unir als catalàns, en Vicent ha inventat la parodoxa “independentistes reformistes”, que investeixin a Sanchez si volen.

En Miquel Roca Junyent va passar a la història. Jo dic cal anar a eleccións.

Jaume Riu
Jaume Riu
03.10.2023  ·  23:47

MOLT ÚTIL A LA REVOLUCIÓ

Després de sentir Pedro Sánchez, hem de tornar a dir que els silencis són determinants per fer efectiu un procés de negociació revolucionària i històrica. També hi ha altres elements determinants com l’escenari compartit i els precedents immediats.

1. SILENCI: Pedro Sánchez ahir ja va parlat massa perquè el franquisme el va obligar a posar límits i , és clar, va perdre l’oportunitat de negociar.
2. ESCENARI: A l’escenari hi ha el regne d’Espanya que necessita a Catalunya per sobreviure, mentre que també hi ha Catalunya que es vol treure Espanya de sobre, perquè no en té cap necesitat.
3. PRECEDENTS: En els darrers deu anys del Procés català, Espanya encara no ha guanyat res.

A l’hora de negociar per un bàndol la supervivència d’Espanya i per l’altre bàndol la independència de Catalunya, resulta que amb la gestió del silenci, amb el control de l’escenari i amb els precedents acumulats, portem un bagatge que és molt útil a la revolució.

PS1. És un plaer llegir l’opinió contundent de Germà Bel amb evidències objectives sense defugir els dubtes, en la línia d’aquell llibre seu: “Anatomia d’un desengany: La Catalunya que és i l’Espanya que no va poder ser”, que és un dels libres més positius que conec, perquè fa una anàlisi científica -no gens optimista sinó científica-, i el resultat és positiu i estimulant, també molt útil a la revolució

Joan Benet
Joan Benet
03.10.2023  ·  23:55

Si ara Junts és planta i anem a eleccions, hi ha la possibilitat que és repeteixi la situació amb diferents resultats. I Junts torni a ser essencial amb la posició reforçada. Per a negociar i de cara a les catalanes.
Si no, a fer la mà amb Esquerra i ja tornarem a votar quan hi hagi algú més capaç

Jaume Camps
Jaume Camps
04.10.2023  ·  00:18

Puigdemont no cedeixi. L’autodeterminació és el dret que no ha de caure. Si aguantem la posició, noves eleccions i Junts passarà de 7 a 14 diputats o més.
Si Junts cedeix, llavors Llista Cívica a les catalanes el 2025.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
04.10.2023  ·  01:03

Que Sánchez i l’estat España intentaran un cop més fer una ensarronada, era i és evident i previsible. Per això el president Puigdemont va exigir a Brusel·les una llista de condicions prèvies a qualsevol negociació. I algunes España no les pensa complir mai, “as usual”. Res de nou. Per tant només queda una sorytida lògica i seriosa: noves eleccions el 14 de gener!

I la pregunta de rigor és: podrà el president imposar aquesta decisió tan raonable a JxC , o no? Aqui està la qüestió de fons. Obeiran els set diputats de JxC la decisió del president o no?

Que una amnistia seriosa seria una gran derrota per a España? , sens dubte ho seria! Però quina “amnistia” ens oferiran Sánchez i cia.? Una insufuicient, segur, que després encara quedarà reduida a la meitat, i el PsoE dirà que no ho pot evitar, i que els catalans som uns intolerants sense visió d’estat i de “conjunt” amb España. El problema és que precisament aquest “conjunt” és de on volem fugir per cames l’abans possible! Amnistia per a seguidament revifar la DUI ja feta el 2017, SÍ. Amnistia per a una pax autonómica de pacotilla com aquests darrers anys, NO!

Que tinguem sort!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
04.10.2023  ·  02:48

Ara ve allò que jo deia d’esperar i observar. En el fons ara tot depèn de Junts: si deixa caure Sánchez i es repeteixen eleccions, la lliçó pels espanyols serà clara i contundent, però si accepta quatre coses com un peix al cove amb pretensions, s’ha acabat Junts. (ERC ja fa temps que s’ha acabat, excepte per un Palau de la Genialitat habitat per tota mena de fenòmens paranormals.)

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
04.10.2023  ·  04:56

Tota la gent amb capacitat crítica i analítica tenim ben clar (per sobradament comprobat) que Pedrito és un encantador eficient de serpents, les quals també tenen suficientment demostrat que són més llestes (els resultats electorals i i la incompetència, inoperància i deixadesa del parlament i del govern demostren). També hem de tenir claríssim que a Pedrito (malgrat que ell ho volgués) el estado no li permetrà de negociar seriosament el dret de decidir dels catalans. Si no volem repetir la vergonya, la frustració, la ràbia i el patiment per la venjança que el estado en dona per resposta, hem de exigir imperativament:
Anul.lació de les sentències judicials emeses pels tribunals contra actuacions i actituds en defensa de drets fonamentals. Aplicades tant als que han patit judici com als que en tenen de pendents.
EXIGIR, SINE QUA NON, un relator i mediador internacional que doni fe i publicitat de les esperables trampes provinents del estado Ñ. Una amnistía a la ezpañola , limitada, imprecisa o condicionada sería exclussivament per a ser utilitzada pel estado com a instrument per a retallar contingut i transcendència a la emissió de la sentència del TJUE contra la pantomima del judici del TS contra els promotors del “Procés”.
Un altre pas que cal donar és el d’exigir amb urgència unes immediates eleccions catalanes per assegurar racionalidad, eficàcia i consistència si hi ha negociació de veritat entre Catalunya i N.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
04.10.2023  ·  05:21

Tots sabem que és una nova estafa espanyola. I lo pitjor, que els dirigents ens volen fer veure que negocien sabent que se´ls pixaran de nou a sobre. Front cívic, no hi ha d´altre camí.

JOSEP RODÉS
JOSEP RODÉS
04.10.2023  ·  06:02

L’autodeterminació és un dret reconegut per les Nacions Unides i els drets no es negocien, s’exerceixen.

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
04.10.2023  ·  06:14

Jo penso com el Sr. Canet : Sánchez guanyarà vots si es planta i diu que prefereix afrontar noves eleccions abans de cedir als indepes . Sincerament crec que ell no hi perd . Aqui només podem guanyar quelcom si ens mantenim ferms i , ens les properes eleccions encara treiem mes vots ( res d’abstencionisme) . Fer Espanya ingovernable i forçar la intervenció internacional crec que es l’únic camí

Carles Ortiz
Carles Ortiz
04.10.2023  ·  07:36

Home Partal, per fi te n’adones de què tot això pot ser una ensarronada. Però no pas de Sánchez als i independentistes, sinó de Puigdemont a tot el poble català. Ho va dir ell mateix que vol esborrar el mandat de l’1 d’Octubre. Mireu el minut 28:50 d’aquest vídeo:
https://www.vilaweb.cat/noticies/video-directe-conferencia-puigdemont-brusselles-investidura-sanchez/

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
04.10.2023  ·  07:36

¿En mans de quins polítics som ?
https://www.youtube.com/watch?v=HuwujHNfXzo

Pepita Carlos
Pepita Carlos
04.10.2023  ·  07:44

President Puigdemont no es decebi, si no estem perduts nosaltres però també vostè.

Pep Agulló
Pep Agulló
04.10.2023  ·  07:58

És així… El mitjancer internacional és la única condició fora de les mans manipuladores del trampós Sánchez…

Donant per fet l’investidura, pretén deslluir les condicions de Puigdemont. Tot plegat massa evident pel NO… Veurem.

Magdalena Sans
Magdalena Sans
04.10.2023  ·  08:01

Per mi, bloquéix a espanya i govern fort a Catalunya, per tant dimissió ja del govern de fireta i noves elecciones a tot arreu

Montserrat Agulló
Montserrat Agulló
04.10.2023  ·  08:07

Sense amnistia noves eleccions i en aquestes seria primordial que tots els independèntistes anessim a votar com si fós un ‘referendum’ per avaluar si realment som més del 50% els catalans que no volem continuar formant part d’un estat que governi la dreta o l’esquerra no li va tremolar la ma per aplicar el 155 amb el beneplacit de la monarquia.
Els que han de ser castigats amb l’abstenció no crec sigui en aquests moments als partits independèntistes per molt que alguns polítics s’ho merèixen. Si no unim forçes, el PSOE ara i el PSc més endavant seràn els qui governaràn Catalunya.

Carles Serra
Carles Serra
04.10.2023  ·  08:37

Apreciat Vicent, com va dir la consellera Ponsatí, a mi no m’enganyaran més.
Si no hi ha un intermediari internacional, després de tots els incompliments descaradament d”aquest PPSO€, no tindria que fer-hi ni negociació.
ER no pinta res, sap que mantenir-se a la cadira de la Generalitat està a les mans de la sucursal del PSO€ a la colònia catalana.
Aquesta secta d’ER i els seu guia espiritual el Judes de Junqueres es putrefacció.

Albert Miret
Albert Miret
04.10.2023  ·  08:44

Davant d’aquest escenari en el que ja ha incorporat els trucs de sempre i la colla de saltimbanquis i els bufons d’acompanyament, i veient com es prepara el “donde dije digo, digo diego”, crec que s’ha de posar immediatament el nom i el dia d’incorporació del mitjancer que, evidentíssimament ha de ser un estranger sense arrels espanyoles, de provada imparcialitat i autoritat per desaprovar les imposicions mentideres d’una de les bandes, ja que tots sabem quina part serà la impositora d’animalades. President Puigdemont. Tots esperem que no es doblegui acceptant començar la negociació amb el triler major del regne. Si es comença s’haurà perdut. El més mínim indici que tot el promès serà falsificat: NOVES ELECCIONS! I si ens esperem, com més humiliacions contra Catalunya que faci el triler, més vots obtindrà. Els espanyols compren l’odi a Catalunya al preu que sigui.

Maria de
Maria de
04.10.2023  ·  08:50

També podria ser que tot fos un foc d’artifici d’en Pedro Sánchez, fent bullir l’olla, fent veure que està disposat a negociar una amnistia posant gairebé tota Espanya en contra i tota la pressió als independentistes i al president Puigdemont. Quan arribi l’hora de la veritat es farà enrere tot dient que no pot cedir al xantatge, convocarà eleccions i ja tindrà els vots segurs de tots els espanyols agraïts pel seu gest contra els secessionistes catalans.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
04.10.2023  ·  08:54

A vore: ningú ha pogut negociar mai res amb espanya (estat).
Si en saps un poquet d’història i matemàtiques, pots aplicar la lògica de “reducció a l’absurd” i concloure sense cap mena de dubte que NEGOCIAR AMB ESPANYA ÉS IMPOSSIBLE. I si al negociador espanyol li poses cara de mentider compulsiu com la del P. Sànchez… doncs això.

En el mon “real” creiem en els mètodes matemàtics, les lleis físiques i químiques, les teories de la lògica, i un llarg seguit de principis que ens condueixen a posicions de certesa indiscutible. Ningú creu ja en miracles d’èpoques remotes.

Però, noi, al mon de la “política” ens entestem en tenir fe absoluta en “cleptòmans i ludòpates” que ens prometen l’erradicació dels robatoris, del joc i dels seus greus efectes. Confiem en professionals de la mentida, la farsa, la traïdoria i els més abjectes comportaments del mon de la representació política per defensar les nostres llibertats, quan sabem (amb demostració empírica) que aquesta xusma és contraria a elles.

Auto-enganyant-nos fins a la nàusea no anem enlloc. PROU si us plau !!!, deixem-nos de considerar imbècils !!!
Preparem-nos per noves eleccions. Siguem conscients (amb visió adulta i lògica) que espanya ens està fent la GUERRA des de fa segles i fa ja anys que ens considera el seu PRINCIPAL ENEMIC (a banda que, des de la tardor de 2017, espanya s’ha convençut que els polítics fake-indepes han confirmat la seva rendició absoluta i incondicional, amb excepció dels de Waterloo).

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Carles Blas
Carles Blas
04.10.2023  ·  08:56

Tot dit, i anticipat per l’entrevista de Clara Ponsati.

Vicent Tur
Vicent Tur
04.10.2023  ·  09:02

No veig clar que, pel sol fet d’haver-hi un mitjancer internacional, el que es negociï vagi a missa. Estam parlant de l’Estat espanyol.

Josep Calbet
Josep Calbet
04.10.2023  ·  09:06

Fa temps que vaig sentir que en una negociació has d’ oferir quelcom que no depen de tu. Després, si no es compleix, pots dir que no ha estat per culpa teva.
Exemples: el català a europa, l’ amnistia (llegint l’ article d’en Casulleras, està clar que es reversible), etc.
Només queda el mediador, per negociar un acord històric per l’ autodeterminació (no un referendum).
Sino, eleccions al gener. No crec que el resultat canviï massa. Potser en Sanchez davant el PP i, llavors, gran coalició o noves eleccions.

Enric Viver
Enric Viver
04.10.2023  ·  09:08

Si el dret d’autodeterminació te l’han de reconèixer, no és ni dret ni autodeterminació.
Farien bé ERC i Junts d’oblidar-se de tornar a voler ser històrics i fer un bon cove.
Mentrestant, nosaltres hem de crear un partit independentista de veritat o aviat no votarà ni el tato.

jordi Rovira
jordi Rovira
04.10.2023  ·  09:22

Oh, i tant! I en aquest sentit és també molt important fer enfrontar a la dreta extrema i fora de lloc que en cas de guanyar unes noves eleccions pot situar tot l’aparell de l’estat fora del marc constitucional europeu. Així com donar pas a un moviment de resistència català que ja no respongui a un cas intern, sinó a una defensa dels drets i les constitucions que com a ciutadans occidentals i europeus, tenim. El tema és ben fàcil: el PSOE juga la partida de garant de l’ordre constitucional. I és aquí on cal fer-lo moure per endinsar-se en aquest compromís
i aquest paper , fins arribar al punt òptim de la fermesa interna que es necessita desplegar. Efectivament, no és una investidura, és construir un model d’estat que ha de poder assegurar el que se li demana en un entorn Europeu i en un context abastament competitiu.
Els partits independentistes estan coberts: en cap moment s’han negat a negociar. Al mateix temps han acceptat tots i cadascun dels passos previs per configurar una governabilitat i assegurar l’estat. Ara cal que l’estat estigui a l’alçada en assegurar aquesta negociació internacional. Això és més important que no pas del referèndum (tot i que tothom reconeix que ja hem fet un de referèndum i que era d’autodeterminació) sinó perquè el dret de l’autodeterminació és l’element clau que farà viatjar l’estat espanyol del seu castell franquista, al demandat nou model. És a dir, la transició real a l’estat Espanyol és un afer que ens ha d’ocupar, però amb la base que tenim un peu fora (i un Puigdemont a l’exili emparat per les lleis europees).

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
04.10.2023  ·  09:39

Jo crec que, com ens deia el President Puigdemont, no cal ser tan perfeccionistes.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
04.10.2023  ·  09:44

Per la igualtat, CUPO CATALÀ IDENTIC AL BASC. Prou alimentar als ganduls castellanos, andaluces, extremenyos i barbars murcianos. Igualtat o esclaus dels castellanos i la iglesia borbonica.pederasta del miserable SCC.OMELLA

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
04.10.2023  ·  09:55

Aquestes paraules de la editorial són, per a mi, bàsiques i per sobre d’una mala amnistia, per cert, perillosament reversible.
“…
tenir en compte que d’ací a pocs mesos el TEDH pot tornar a emetre un veredicte tan dur o més que el que va obligar a alliberar els presos i fer caure el castell de cartes de dalt a baix. De manera que l’independentisme té alternatives sensates davant i no té cap obligació de regalar els vots.
… ”

Així és, no te cap obligació de regalar vots, i tot comença posant, fins i tot davant de la amnistia, la presència d’un relator internacional de prestigi acceptat per ambdues parts.

Em permeto copiar el meu text d’un altre article, perquè s’escau totalment aquí.

***
D’entrada, vist lo escrit, el millor és ser independent. Amb total certesa, davant de lo exposat, la espanya franquista revocarà l’amnistia.

Ara bé, pel mateix motiu, ara Pedro Sánchez pot anul·lar la Amnistia del 77 i així processar a un munt d’assassins del regimen franquista que no han estat processats mai.
La revocació de l’amnistia és una espasa de Damocles que està a sobre del MHP Carles Puigdemont però també de tot el franquisme, permetria, si es vol, que la llei d’amnistia fos avalada també pel PP com a moneda de canvi contra el naZionalisme espanyol.

Tot i això, el més definitiu és ser independent.

També considero que potser ara no convé cap amnistia si això implica que el TEDH no emeti sentència sobre tot el procés.
Si la sentència ens resulta mitjanament positiva, és més solida que una amnistia feta abans d’hora.
Doncs ara si que potser no cal forçar cap amnistia, això si, condicionant al gobierno de Sánchez per una futura amnistia posterior al la sentència i si no se’l faria caure. Cosa posible si els del PP presenten una moció de censura de censura on tot l’independentisme s’absté.
Desprès pot avalar-se una contra moció de censura per a fer fora al PP.
En resum, la governabilitat d’espanya en mans de Junts, BNG, PNB, ER, BILDU.

Pere Planella
Pere Planella
04.10.2023  ·  09:59

La clau, per que no s’han convocat eleccions Catalanes, tot està pactat eleccions el mes de gener segures, deixaran Puigdemont amb el cul a l’aire i el desprestigi que li faran serà colossal, tot ho tenen pactat amb ……….

Aleix Gaus
Aleix Gaus
04.10.2023  ·  10:20

JUNTS ha rebaixat el to però segueix tenint la paella pel mánec. Crec que anirem eleccions al gener

Francesc Clarà
Francesc Clarà
04.10.2023  ·  10:40

I a on trobarem un mitjancer estranger, demòcrata i imparcial i acceptat per Spain? Ni amb la IA tan en boga el trobaríem…No a la investidura i a veure que diu el TJUE…I amb això va que xuta, prou palles mentals.

Ramon Portell
Ramon Portell
04.10.2023  ·  11:47

No es pot confiar amb en Pedro Sánchez!
Amb rés de rés!

Josep Soler
Josep Soler
04.10.2023  ·  12:11

Si no s’ha de guanyar una gran cosa, si al mateix temps, com diu Germà Bel, poden fer reversible a curt o llarg termini, quasevol acord, el millor es que “s’ho facin” i nosaltres seguir amb la nostra.
Europa i el temps (es digui el que es digui) juga a favor nostre I per tant no es el moment de perdre el cul per cap llaminadura.
Aquests darrers temps hem anat molt enrera, pero tambe tinguem en compte que el xollo dels traidors (els causants d’anar enrera) esta esgotat i que a partir d’ara, amb menys esforç, es fara molta mes feina.
Doncs endevant i fora.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
04.10.2023  ·  12:12

Negociar amb Espanya temes com la sobirania, si no és després de fets consumats, és gairebé impossible i tota la seva història ho demostra.

Els partits prou que ho saben, i tot i així hi insisteixen mirant de fer-nos creure que en algun moment serà possible. És obvi que no s’atreveixen a fer el darrer pas que falta, la declaració d’independència, i passen la pilota a l’altra banda, l’espanyola.
Resoldre el “conflicte polític”, un mitjancer, acords històrics, possibilitat d’un nou referèndum, etc.

Cada cop que això fracassa, els permet aparèixer com a víctimes, com a enganyats. Poden reivindicar, exigir, queixar-se, plorar a plaer i tornar a recordar-nos que els espanyols són molt dolents.

No és menys obvi que això és munició electoral (a benefici del partit) i que dona un munt de vots.
Fent veure que negocien amb Espanya sobre la resolució del conflicte polític tapen una mica la seva covardia i els pot permetre pujar a les properes eleccions autonòmiques que és la seva aspiració màxima.

Seguint el guió, Sánchez ja ha dit que nanai. L’únic que falta és veure quina és la decisió del President Puigdemont, la seva prioritat.

J. Manel Parcerisa
J. Manel Parcerisa
04.10.2023  ·  12:42

A Espanya ens tenen molt apamats. Ens coneixen. I ens coneixen molt bé perquè, entre altres coses, sempre han disposat d’algun, d’alguns polítics catalans venuts als interessos de Madrid. Catalunya és terra de masells: Borrells, Icetas, Batets, Fernández, Moragas…i me’n deixo molts.
Així com dir que saben quines són les nostres debilitats, parlem de peixos al cove, o be de”en casa hablamos catalán en la intimidad”. I nosaltres, xaf!!!a votar-los.
Tornem a l’actualitat, en Pedro Sánchez i la seva cort d’assessors saben que als polítics independentistes només cal deixar-los que es vagin muntant el seu castell, només no negant res ja n’hi ha prou.
En el moment oportú faran el tomb, és faran els ofesos pel munt de demandes impossibles de realitzar per part “de estos catalanes que nunca tendrán suficiente”.
Arrancarán una campanya de victimisme en la que es convertiran en “adalids de los intereses de España”. Deixaran el PP amb el peu canviat. I guanyaran les noves eleccions que tindran lloc aviat.
El que potser no tenen en compte és que, si en Puigdemont juga com l’estadista que sembla ser, Junts també guanyarà a Catalunya i s’encetarà una nova partida.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
04.10.2023  ·  12:54

Pactar NO, no I no
Noves eleccions SI

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
04.10.2023  ·  13:07

Estic d’acord amb tots els que s’estimen més votar al gener.
Molt bo el raonament d’en Partal i gairebé tots els comentaris.

Però vull felicitar el Sr. Soler per la frase:
“Aquests darrers temps hem anat molt enrera, pero tambe tinguem en compte que el xollo dels traidors (els causants d’anar enrera) esta esgotat i que a partir d’ara, amb menys esforç, es fara molta més feina”.

Amen

Josep Navarro
Josep Navarro
04.10.2023  ·  13:17

No hi ha dubte, que aquesta colla mafiosa, que ara ens dóna unes engrunes, no trigarà en ficar-nos amb els seus paranys. El molt honorable en Puigdemont, farà bé, de no deixar-se enganyar. Analitzant la història, no cal ésser molt eixerit, per veure, que totes les conquestes democràtiques que a un primer moment hem aconseguit. Sempre i de forma constant, han hi sigut arrabassades. Cal hi haver els ulls ben oberts. Ja que aquesta gent, són dolents de mena. I és evident, que el mitjan ser, seria internacional. Un grup de persones amb saviesa privada.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
04.10.2023  ·  13:20

Això del: Acord històric; el millor des del 1714, proclamat a tots els vents pel Sr. Puigdemont, en la posada de llarg del dia 5-S-2023:
Què és?
Una broma? Un desig? Una fal·làcia? Una estupidesa? O Simplement un eslògan publicitari?
Els més fidels, descriuen el Sr. Puigdemont com un GRAN ESTADISTA; però, si vaig al diccionari.cat, em diu això: Estadista “”Persona versada en els afers de l’estat. “”
Si segueixo al diccionari. Cat, com a servat em diu: Versat “”Que té grans coneixements, una gran pràctica “”
Aleshores jo em pregunto: El Sr. Puigdemont on ha adquirit aquests grans coneixements en assumptes d’Estat?
I segueixo preguntant-me Es pot tenir aquests coneixements grans només amb 22 mesos com a MHP?
La meva resposta és NO i si a això hi sumem 6 anys d’eurodiputat; doncs, tampoc no crec que hi hagi hagut el miracle per convertir-lo en un GRAN ESTADISTA.
Encara que possiblement jo sigui molt escèptic i massa subjectiu; podria ser.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
04.10.2023  ·  13:26

Excel·lent, com sempre, Vicent, portaveu assenyat de nostra consciència política, de País. Si no disposarem de Vilaweb caldria inventar-lo.
No acceptar, d’entrada, un mediador internacional per a una negociació amb acords vinculants per a les dos parts, és prova evident del qui té por de perdre el poder que gaudeix, amb les seues prebendes, conquerit a la força. Després d’una tal negativa, semblen quedar esgotades totes les possibilitats futures, racionals, pactades, d’arribar a un enteniment. Cal fer-ho saber a la UE, amb el suggeriment-propòsit, de fer-la implicar-s’hi o de resoldre el problema amb la DUI ja guanyada.

Mati Sancho
Mati Sancho
04.10.2023  ·  13:43

Sense amnistia ni mediador internacional reconegut per les dues parts, per a continuar negociant després, no té sentit donar cap suport a cap investidura d’un president espanyol.
No obstant, caldrà veure què fan uns i altres.
Si Junts es manté, i no dona suport a la investidura, pot recollir tota la gent abstencionista de les eleccions del 23J. L’estat espanyol ho sap i igual són els primers interessats en no repetir eleccions, per a evitar que Junts augmente els seus diputats al congrés.
Encara podem veure el suport del Pp al Psoe.

ignasi soler
ignasi soler
04.10.2023  ·  13:50

El Putxi farà cas del que diguin les bases del Consell per la República? perquè com a membre votaré que es bloqui la investidura. El sancheee encara esta massa verd.

Lluis Molist
Lluis Molist
04.10.2023  ·  13:54

Sense mediador internacional no es pot negociar res tal com diu en Partal, pero jo afeixexo………….I AMB MEDIADOR TAMPOC !!

Ja corren veus que un cop donada l’Amnistia, el tribunal Constitucional, (com aquells que ho afinaben tot) li faltara temps per derogar la llei………….AIXI DE CLAR.

El govern español dirà………..nosaltres ja em complert.

No ens deixem entabanar.

Jaume Vall
Jaume Vall
04.10.2023  ·  14:48

Susanna Herce ha escrit el que jo considero.
No afegeixo res mes.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
04.10.2023  ·  15:11

D’ERC ja no cal ni parlar perquè ja sabem que no serveixen per a forçar res a Madrid.
Amb Junts encara hi ha una certa incògnita, però tot apunta que els acabarà passant el mateix que a ERC.
I amb això, molts quedarem orfes de referents polítics.
Dit això, estaria molt sarisfet d’equivocar-me!

Berta Carulla
Berta Carulla
04.10.2023  ·  15:30

La consulta que vol fer el ConsellXR a parer meu és sobrera. Si el president español accepta les condicions tal qual van estar presentades pel nostre President, l’investidura va endavant. Que no s’accepten, no hi ha vots de Junts.
No hi ha més.
Altra cosa és ser no catalans sinó venuts.

Carles Benito
Carles Benito
04.10.2023  ·  15:36

Completament d’acord amb la transcendència del mitjancer internacional des del primer moment i amb un calendari de trobades establert.

Sense això no hi pot haver investidura del tafur.

Roser Caminals
Roser Caminals
04.10.2023  ·  16:47

Sense mitjancer no es pot esperar res. Amb Espanya la negociació és impossible. El President Puigdemont ha de pressionar Sánchez i nosaltres hem de pressionar els nostres líders.

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
04.10.2023  ·  20:43

Amb o sense mitjancer, la negociació serà una ensarronada. Algú confia res del senyor Sánchez? Aquest triller pensa comprar-nos amb una hipotètica amnistía/caritat, copets a l’espatlla i somriure Profident. Serem tant ingenus? Algú no te clar que ens cal marxar d’aquesta casa de barrets?

Cesar Sáez
Cesar Sáez
04.10.2023  ·  21:06

Negocieu, treieu tot el que pugueu i desprès voteu NO a la investidura, com fan ells.

Toni Bellido
Toni Bellido
04.10.2023  ·  21:54

Jo ja em donaria per satisfet amb l’oficialitat del català a la UE, amnistia, traspàs de rodalies i alguna coseta més. Perquè voler no és poder. I, malauradament, la correlació de forces és la que és. El catalanisme, que probablement ja ni tan sols és hegemònic a Catalunya, ha quedat molt debilitat per culpa dels dirigents processistes, que no van saber calibrar prou bé les forces (van infravalorar el poder de l’estat i van ignorar el sentiment d’espanyolitat d’una part molt important de la ciutadania de Catalunya). A “Madrid” ara ja saben perfectament quina és la força real de l’independentisme (sembla que van quedar molt sorpresos per la poca resistència que van trobar quan van intervenir l’autonomia catalana) i el PSOE només tolerarà un cert retorn al peix al cove. Res més.

Ara per ara, penso que l’objectiu principal del catalanisme i del valencianisme ha de ser la defensa de la llengua. I qualsevol avenç en aquest camp ha de ser molt benvingut.

Clara Salueña
Clara Salueña
04.10.2023  ·  23:00

Completament d’acord amb l’Àlex Rodríguez

Salvador Molins
Salvador Molins
05.10.2023  ·  03:12

Abans de res, dir-vos que espero amb impaciència i delit la propera tertúlia proscrita. És possible escoltar la tertúlia del Primer d’Octubre? Per a mi són una eina de reforçament i d’empoderament.

Com ha dit un de vosaltres “Quo Cadis Puigdemont?” tot això depèn de tu.

Partal fa servir el “podria” parlant del relator intermediari internacional, però el terme “podria” tractant-se d’Espanya no existeix, cap confiança, no duraria ni cinc minuts! El nostre Mur espanyol ha de caure com el de Berlín. Siguem ja independents, imperfectament independents, lliures també de la tradicional estètica que ens tenalla.

Aquestes foren les condicions de Puigdemont, del compliment que en faci el 130è MHP, en depenen ell mateix, Junts i també en certa manera el nostre país:

https://www.vilaweb.cat/noticies/text-discurs-integre-conferencia-president-puigdemont-condicions-investidura/

I nosaltres a lo nostre, sense perdre el temps …

Hem de tornar repetir l’embat, millor completar la DUI, preparar-nos, tirar pel dret, dir “Prou” i arribar fins al final, fins cap de munt del cim.

Quan uns alpinistes ataquen una muntanya i per qüestions adverses queden a 300 metres del cim, han de tornar a intentar-ho així que hagin recuperat les forces. Res no ens impedeix tornar intentar-ho.

Que com ho farem?

Doncs ho farem de la mateixa manera però intentant no quedar-nos a mig camí.

Ataquen de nou el Cim i arribem fins el final!

PS: La Llista Cívica, projecte polític sols per la Independència, per la Llengua i per la Nació sencera. Els partits catalans actuals portem el ròssec de la subjugació espanyola i necessiten Saba Nova que des de fora d,’ells els empenyi i arrossegui: La Llista Cívica! No ho dubteu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any