Report diari sobre el coronavirus: La UE vol el certificat covid fins el 2023. L’OMS es mostra esperançada que Europa controli la pandèmia

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
03.02.2022 - 19:50
Actualització: 03.02.2022 - 19:59

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Comissió Europea ha proposat d’ampliar el certificat covid un any més, fins el juny del 2023. Considera que el virus continua essent prevalent a Europa i, per tant, en aquest moment no es pot determinar l’impacte d’un possible increment d’infecció durant el 2022 o l’aparició de noves variants. També proposa algunes modificacions, com ara que les proves d’antígens de laboratori siguin vàlides per a obtenir el certificat. L’objectiu és ampliar l’abast de les proves de diagnòstic en un moment en què “tenen una alta demanda”.

D’altra banda, el responsable a Europa de l’Organització Mundial de la Salut, Hans Kluge, ha dit que Europa tenia ara una oportunitat única per a controlar la pandèmia. Això s’explica, diu, per la coincidència de tres factors: l’elevada immunització a la regió, el pas de l’hivern i la menor “severitat” de la variant òmicron. Amb tot, recorda que la covid-19 no ha acabat pas, i que Europa ha registrat un rècord de dotze milions d’infeccions aquesta darrera setmana.

La fiscalia de Lleida ha presentat una denúncia contra la residència Fiella de Tremp pels delictes d’homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball. Considera que hi ha indicis de disfuncions molt greus que van influir de manera decisiva en el brot de coronavirus que va causar la mort de 64 residents.

En la visita que ha fet a l’Hospital Clínic i la Fe de València, la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha assegurat que aviat retirarien l’obligació de dur la màscara en espais exteriors. “Som en el bon camí i hi ha les condicions per a començar a relaxar mesures”, ha dit. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat l’ús de les màscares en exteriors i ha insistit que bona part dels ciutadans la duien encara que no fos obligatòria. Sobre aquesta mesura també s’ha pronunciat la presidenta de les Illes, Francina Armengol, qui ha subratllat que encara era aviat per a retirar la màscara dels espais exteriors. Tot i això, ha posat sobre la taula la possibilitat d’eliminar la mesura tan aviat com sigui possible sempre que es compleixin les condicions necessàries.

Ximo Puig també ha visitat el punt de vaccinació multitudinari que s’ha instal·lat a la Ciutat de les Arts i les Ciències i s’ha reunit amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per fer balanç de la vaccinació infantil. Segons que ha detallat el govern valencià, el 65% dels infants entre 5 anys i 11 ja han rebut la primera dosi del vaccí contra la covid-19. A més, s’ha superat la xifra del 75% en els grups d’edat compresos entre els 9 anys i els 11.

A casa nostra, les farmàcies del País Valencià cobraran de la Conselleria de Sanitat 3,75 euros per cada prova d’antígens positiva que s’hagi fet en algun dels seus establiments, i, en canvi, no cobraran res per les mostres que tinguin un resultat negatiu. El secretari del Col·legi de Farmacèutics, Vicente Colomer, ha dit que d’aquesta manera s’amplia l’acord de prestació farmacèutica. D’ençà del mes de gener, les farmàcies ja poden notificar els resultats de les proves d’antígens a la Conselleria de Sanitat.

Finalment, el Síndic de Greuges ha demanat alternatives per als aspirants a metges interns (MIR) que dissabte no van poder assistir a l’examen a causa del coronavirus. Els estudiants s’han queixat que no els van oferir cap més dia ni es va preveure cap espai segur per a fer els exàmens i que això hauria pogut comportar que molts aspirants hi haguessin acudit igualment, davant la perspectiva d’haver d’esperar un any per a tornar-se a examinar. El síndic ha demanat que es valorin alternatives que garanteixin l’equitat de les proves i el principi de mèrit i capacitat, juntament amb el dret a la salut i la seguretat.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 3.722.095 casos i 36.333 morts, i actualment hi ha 706 pacients a les UCI.

 

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 386.708.598 casos confirmats i 5.722.920 morts. Del total de casos, 306.453.518 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 76.882.290 casos i 917.600 morts;
–L’Índia, amb 41.803.318 casos i 498.987 morts;
–El Brasil, amb 25.813.685 casos i 629.078 morts;
–L’estat francès, amb 19.872.989 casos i 131.588 morts;
–Regne Unit, amb 17.607.832 casos i 157.730 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 10.125.348 casos i 93.857 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: El vaccí de Novavax, aprovat per als més grans de divuit anys al Regne Unit  (en anglès)
–Franceinfo: Després de l’aixecament de les restriccions, hem de continuar fent proves en massa? (en francès)
–Infobae: Suècia eliminarà totes les restriccions el 9 de febrer (en anglès)
–The Straits Times: Tres dies en primera línia de la pandèmia (en anglès)


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any