Report diari sobre el coronavirus: Els EUA permetran l’entrada de viatgers vaccinats. S’acaba el teletreball per als funcionaris del País Valencià

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

20.09.2021 - 19:50
Actualització: 20.09.2021 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui, els Estats Units han anunciat que hi permetran l’entrada als viatgers de la Unió Europea i del Regne Unit si són totalment vaccinats. El govern de Joe Biden posa fi a una normativa que va imposar Trump i que s’ha allargat vora un any i mig. La mesura també s’aplicarà als viatgers procedents d’Irlanda, la Xina, el Brasil, l’Índia i Sud-àfrica.

La patronal Unió Catalana d’Hospitals ha exigit al govern que, al pressupost de l’any que ve, incorpori un pla de xoc per a retenir els recursos addicionals de la covid-19 i apujar-los, per poder encarar l’emergència sanitària després la pandèmia. La patronal ha subratllat que era urgent de recuperar la confiança i l’equitat en l’accés al sistema de salut, per raons clíniques, però també socials.

El Consell ha anunciat que els funcionaris del País Valencià que feien teletreball podran tornar al lloc de feina. La Conselleria de Justícia i Administracions Públiques ho ha justificat fonamentant-se en l’evolució de la pandèmia i en el nombre tan alt de funcionaris completament vaccinats. El 15 d’octubre els treballadors de totes les conselleries hauran de tornar a la feina i aleshores el teletreball s’haurà de regular amb el nou decret aprovat pel Consell.

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha dit que va vaccinar 194 persones a la prova pilot de vaccinació a l’exterior dels camps de futbol de primera divisió masculina. Concretament, 120 van rebre el vaccí al camp de Mestalla, a València, i 74 al Martínez Valero, a Elx. Álvaro Bonet, gerent del departament de Clínic Malva-rosa de València, va explicar que la idea havia sorgit arran de la necessitat d’intensificar la vaccinació al grup de 25 anys a 40. Bonet destaca que aquesta tècnica oportunista és molt habitual en estratègies de vaccinació en massa.

A Catalunya, el Departament de Salut ha anunciat que a partir de demà habilitarà diversos punts per a vaccinar-se sense demanar hora als campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) a Terrassa i Sant Cugat del Vallès.

Per una altra banda, la farmacèutica Pfizer/BioNTech ha anunciat que el seu vaccí és segur i que se n’obtenen resultats de protecció als menors de 5 anys a 11. L’assaig clínic que han dut a terme mostra efectes secundaris tolerats semblants en el col·lectiu de 16 anys a 25. La farmacèutica confia a presentar les dades dels estudis clínics als òrgans reguladors dels Estats Units i la Unió Europea per aconseguir l’autorització com més aviat millor. D’una altra banda, la companyia preveu de publicar resultats sobre els estudis als nens de 2 anys a 5, i els de sis mesos a 2 anys, l’últim trimestre de l’any.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.564.799 casos i 33.069 morts, i actualment hi ha 324 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “Més de 30.000 treballadors catalans pengen d’un fil”

Ibèria ha anunciat avui un ERTO per a 5.000 treballadors per la manca de vols. Seat en va anunciar un altre la setmana passada per a 11.000 perquè no té semiconductors… Les grans empreses fan sentir la seva veu, mentre milers de pimes tenen problemes semblants –o més greus– i ningú no se’n fa ressò perquè, una per una, no són notícia. I això passa quan som a les acaballes –esperem-ho– de la pandèmia i la pròrroga dels ERTO s’acaba a final de mes. El panorama postpandèmia no sembla començar gaire bé.

De fet, ja som una altra vegada en el compte enrere. Manquen deu dies per a arribar a un consens per a tornar a prorrogar els ERTO. I, com unes altres vegades, ningú no sembla tenir gaire pressa. Potser perquè ja tenen parlat què volen fer i no ho han fet públic. El cas és que el Ministeri de Treball i Economia Social espanyol la setmana passada va començar les negociacions amb la patronal i els sindicats per a aprovar una nova pròrroga més enllà del 30 de setembre, data en què s’acaba l’actual. Tot i que encara no hi ha una proposta clara per part del ministeri ni dels agents socials, tot indica que hi haurà modificacions importants respecte de l’esquema actual. De moment, demà es reprenen les negociacions, amb la presentació de la proposta del govern espanyol. Recordem que el maig passat es va prorrogar la vigència dels expedients de regulació d’ocupació per cinquena vegada d’ençà del començament de la pandèmia, que donava suport als 558.000 treballadors de tot l’estat espanyol en aquesta situació.

Pel volum actual de treballadors en ERTO i per l’evolució de la pandèmia, tot indica que la nova pròrroga serà diferent. Segons paraules del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions espanyol, José Luis Escrivá, un dels punts clau serà la formació: “Tindrà un paper fonamental perquè alguns d’ells hauran de reajustar les activitats dins l’empresa o en unes altres empreses o sectors. L’esforç de formació de qualitat i orientada a una millora de les habilitats ha de ser un element addicional i central en el nou esquema dels expedients. En serà l’element principal.” No veig clar com es pot aplicar aquesta mesura, que és absolutament necessària, però suposo que els dies vinents anirem sabent-ne més detalls. Però, tot sigui dit, no em sembla fàcil de dur a terme.

El ministre va aprofitar la mateixa conferència de premsa per a donar les dades a 14 de setembre sobre els treballadors afectats per ERTO. Va dir que el nombre continua baixant i és de 254.000 a tot l’estat espanyol, dels quals 79.000 són en una suspensió parcial. La resta, uns 177.000, no treballa ni una sola hora. Malauradament, no tenim les dades de Catalunya, però recordem que, a final d’agost, teníem 53.000 treballadors –uns 35.000 en suspensió total i 18.000 parcial– en aquesta situació i unes 16.000 empreses afectades.

Un altre matís avançat pel ministre va ser la modificació de l’esquema d’exoneracions a les empreses que reactivin els treballadors perquè, segons Escrivà, la prioritat ara per ara ja no és tant l’activació perquè “ja s’han activat gairebé totes les que podien”. En lloc d’aquest esquema de bonificacions i reduccions, va dir que se n’articularà un de nou que servirà de pont cap al nou ERTO estructural. Aquesta és una figura que s’ha anat comentant durant tot l’estiu.

En síntesi, el Ministeri de Treball i Economia Social, per a combatre l’elevada taxa de temporalitat, s’ha proposat que les feines estacionals o lligades a campanyes deixin de cobrir-se amb modalitats temporals de contractació i es faci servir el contracte indefinit fix-discontinu. A més, vol que les empreses facin un cens anual amb el personal amb aquesta mena de contracte. Però, a més, el darrer esborrany de la reforma laboral parla de com serà el mecanisme estructural que actuarà com els ERTO.

El text anticipa que el Mecanisme de Sostenibilitat de l’Ocupació (MSO), una mena d’ERTO estructural –no temporal, com el creat a la pandèmia–, requerirà l’aprovació de l’autoritat laboral. Treball vol que mitjançant el MSO les empreses i entitats de qualsevol sector, en lloc de recórrer a acomiadaments, puguin reduir la jornada dels treballadors quan vegin impedida o limitada l’activitat per raons “de caràcter imprevisible, alienes a la voluntat empresarial, sigui quina sigui la causa”. Ja veurem quin recorregut té aquest esborrany que va preparar el govern espanyol i quins passos es van fent en aquest sentit, que em sembla positiu.

És cert que, ara per ara, a escala espanyola hi ha set sectors que tenen més del 5% dels treballadors en ERTO. El primer és el de les agències de viatges, amb el 32,6%. Després, el segueixen el transport aeri, amb el 15,5%, i els jocs d’atzar, amb el 12,2%. El quart és l’allotjament, amb el 10,7%, seguit de les activitats artístiques, amb el 8,6%. I, finalment, les activitats esportives, amb un 6,5%, i els restaurants i bars, amb el 6,1%.

Del punt de vista global, evidentment, la cosa canvia molt. El volum més important de treballadors en ERTO l’aporten la restauració i l’hostaleria, amb un 38% dels afectats (95.000). I si hi afegim les agències de viatges i les activitats esportives, pràcticament arriben a la meitat.

Fa mesos que les xifres van baixant i, a mesura que es van fent més minses, la baixada mensual, també. La pregunta que sembla obligada de fer en aquests moments de la pandèmia és què passa amb les empreses que encara tenen gent amb ERTO de suspensió total. La cosa que sembla més lògica de pensar és que moltes tancaran les portes a l’activitat i acomiadaran els treballadors que tenen. Molts analistes ho creuen. I és de sentit comú. Així doncs, ara ens podem aproximar força a aquesta xifra. Tal com hem vist, en el cas català, hi ha 16.000 empreses que tenen gent –totalment o parcial– en aquesta situació. I que, entre totes, tenen al voltant de 35.000 treballadors que encara no fan ni una hora. Això vol dir que pengen d’un fil i la seva incorporació potencial a les llistes de desocupació registrada no seria cap sorpresa. Si fos així, implicaria un creixement del 9% i tornar a travessar a l’alça la barrera dels 400.000 desocupats. Són, doncs, moments delicats en què es poden destapar moltes coses en el mercat laboral que fins ara han estat dissimulades sota el paraigua dels ERTO. És qüestió de poc temps.


A tot el món, les darreres xifres són de 229.509.011 casos confirmats i 4.708.723 morts. Del total de casos, 206.168.599 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 42.911.206 casos i 692.002 morts;
–L’Índia, amb 33.501.851 casos i 445.369 morts;
–El Brasil, amb 21.239.783 casos i 590.786 morts;
–Regne Unit, amb 7.465.448 casos i 135.252 morts.
–Rússia, amb 7.294.672 casos i 198.996 morts.

–L’estat francès, amb 6.955.333 casos i 117.526 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.935.534 casos i 85.901 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Vox: Tothom necessita tothom una dosi de reforç? (en anglès)
–Franceinfo: Les estacions d’esquí es preparen per tornar a obrir amb el passaport sanitari (en anglès)
–The Guardian: Els intensos i fugaços romanços de l’era covid (en anglès)
–Stat: L’hivern s’acosta: què podem esperar de la covid-19 mentrestant?  (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Els EUA permetran l’entrada als viatgers de la UE i el Regne Unit que tinguin la vaccinació completa


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem