Report diari sobre el coronavirus: incomoditat a la Moncloa amb la transparència de la Generalitat i augmenten les altes al país

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
16.04.2020 - 21:50
Actualització: 16.04.2020 - 23:39

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La publicació de les dades reals de morts a Catalunya per la Covid-19 d’ahir a la nit ha incomodat el govern espanyol, que continua sense comptar les defuncions fora dels centres hospitalaris i s’ha limitat a donar les dades diàries sense canviar de criteri. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit que es comptabilitzessin totes les víctimes del coronavirus per tenir un retrat més fidel de la realitat de la pandèmia, alhora que ha endarrerit la convocatòria d’eleccions al parlament fins que no hagi passat la crisi sanitària. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha respost acusant la Generalitat de crear ‘confusió’ i ‘desconfiança’. Per la seva banda, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha tornat a demanar a Pedro Sánchez que el desconfinament insular sigui especial, tot mantenint el tancament de ports i aeroports.

Al país, és destacable el ritme de les altes hospitalàries –a Catalunya i a les Illes ja n’hi ha més que no casos actius– i la rebaixa de la pressió de les UCI, que temen un rebrot d’ingressos arran del relaxament del desconfinament. Ambdues dades, que podeu veure en gràfics elaborats per VilaWeb, permeten que disminueixi la saturació del sistema sanitari. Al País Valencià, les altes continuen creixent i avui han duplicat el nombre de contagis, tot i que encara hi ha més casos actius que no altes. Més dades, les del Deep Knowledge Group: alerten que l’estat espanyol és el més insegur de la zona euro en la pandèmia. Andorra se situa també en la zona baixa de la classificació elaborada per aquest consorci internacional de recerca científica i tecnològica, probablement per la proximitat geogràfica amb l’estat espanyol i el francès, que també és a la cua. En canvi, Alemanya encapçala la llista.

On també ha començat el relaxament del desconfinament és a Andorra, en una primera fase preparada pel govern. El primer dia s’ha acabat sense incidències i amb imatges de la gent fent esport i passejant, tothom respectant les mesures de seguretat. Al Principat ja han aterrat amb discreció sis avions amb material sanitari procedents de la Xina. El govern ha evitat de fer-ne publicitat per a esquivar els possibles entrebancs de la diplomàcia espanyola. Dilluns s’haurien de començar a repartir a les farmàcies les màscares que va prometre el govern, i sembla que es podrà complir aquest compromís. Avui el Departament de Salut ha anunciat que es farien 27.000 proves PCR a les residències fins al 8 de maig i que s’han contractat més professionals per a alleugerir la càrrega dels centres.


L’editorial de Vicent Partal

De veritat que esteu a favor de la censura?


La píndola de Jordi Goula: ‘El desànim va fent impacte en els empresaris’

Avui s’ha fet públic l’Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (INE, Idescat i Cambra) del segon trimestre. La dada ha estat colpidora: Catalunya ha baixat d’un 30,2% respecte del primer trimestre i d’un 31,5% respecte del mateix període de l’any passat, i ha arribat als nivells més baixos de la sèrie, començada el 2013. Les institucions que l’elaboren precisen que la informació per a calcular aquest indicador es va aplegar després de la declaració de l’estat d’alarma, concretament entre el 16 de març i el 3 d’abril. Recordem que aquest indicador sintetitza l’opinió dels empresaris sobre la situació actual i futura de l’activitat del seu negoci, amb l’objectiu d’anticipar l’evolució de l’economia.

Una de les dues parts d’aquest índex, la que fa referència a les expectatives per al trimestre­ següent, recull la diferència o saldo entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables relatives al trimestre entrant. Doncs bé, la xifra de Catalunya és de -75, la qual cosa vol dir que, si fa no fa, un 87,5% ho veuen molt pelut i un 12,5% pensen que els anirà igual o millor que el primer trimestre. Una diferència abismal, que, tal com van les coses, encara podria ser pitjor. Val a dir que aquest trimestre tots els sectors baixen d’una manera semblant. La indústria és la menys negativa i l’hostaleria i la construcció, els que ho veuen pitjor. Per grandària, també les caigudes són similars en tots els segments.

La gent està espantada. I els empresaris, molt. La realitat és que les notícies –i deixem de banda la salut– no engresquen gens. Amb el comerç, la restauració i l’hostaleria tancats i moltes empreses no essencials funcionant al ralentí, amb retallades a les comandes, amb anul·lació de reserves, amb qualificacions de l’estat espanyol en l’últim lloc de risc per la Covid-19, amb perspectives d’un PIB que baixarà d’un 8% segons l’FMI… el panorama que tenim davant és per a llogar-hi cadires. Un panorama que l’FMI fa extensiu a tot Europa, amb caigudes del 7% a França, el 9% a Itàlia i el 6% a Alemanya. Vet aquí les previsions per als nostres tres primers clients. No cal dir que això té conseqüències negatives per a les exportacions, que han estat un dels motors de la nostra economia aquests darrers anys.

Però no ens descuidem un darrer factor: la incertesa en el marc jurídic en què ens movem. Des que es va decretar l’estat d’alarma, el dia a dia ha estat un seguit de sorpreses, i no precisament positives, del BOE. Canvis massa importants i sovintejats han fet impossible fins ara de pensar en cap estratègia a les empreses, en uns moments en què les decisions tenen un risc molt alt. Equivocar-se pot significar abocar-se a l’abisme. El fet que no hi hagi un suport més clar de l’estat perjudica molt també la confiança amb vista al futur immediat. Els empresaris veuen com als països veïns els governs s’han abocat a salvar empreses i a l’estat espanyol ni tan sols hi ha hagut condonació d’imposts ni de quotes per als autònoms. Tot molt estrany. Massa. No és normal que, ara que hi ha via lliure al BCE, per exemple, els diners que l’estat espanyol hagi posat sobre la taula per lluitar contra la crisi equivalguin a l’11% del PIB, tres vegades menys, per exemple, que a Itàlia…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Ramon Brugada: ‘Ara tenim mortalitat per la Covid-19, després en tindrem per les patologies que no hem pogut atendre’
– BBC: Els articles inesperats que els estats consideren ‘essencials’ (en anglès)
– Franceinfo: ‘Calmar la resposta immune’: proven anticossos en assaigs per a limitar la síndrome d’angoixa respiratòria aguda causada per la Covid-19 (en francès)
– National Geographic: Els ‘mercats humits’ probablement van iniciar el coronavirus. Això és tot el que necessiteu saber (en anglès)
– Infobae: Enmig de la pandèmia, els rics es fan més rics (en castellà)
– The Atlantic: El coronavirus migparteix Amèrica (en anglès)
– Corriere della Sera: Coronavirus, l’ira dels suecs: ‘Vosaltres, italians, no ens heu entès’ (en italià)
– The Guardian: Els homes són molt més propensos a morir per coronavirus, però per què? (en anglès)
– Ouest-France: Suïssa anuncia una desconfinament ‘lent’ i ‘progressiu’ d’ençà del 27 d’abril (en francès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Els avions ‘discrets’ de la diplomàcia sanitària catalana
Armengol demana un desconfinament especial per les Illes
[GRÀFIC] Les altes ja superen els casos actius a Catalunya i a les Illes
Les UCI de tot el país comencen a agafar aire: els gràfics que ho demostren
Un estudi desenvolupa un algorisme per a detectar casos de la Covid-19 enregistrant la tos
Torra allunya la data de les eleccions: ‘Estem centrats en gestionar la crisi’
Iglesias rebaixa les expectatives sobre l’anunci de l’ingrés mínim
Les altes ja dupliquen en un dia els nous contagis de Covid-19 al País Valencià
Així ha estat el primer dia de desconfinament a Andorra
Pimec demana que es reeditin els pactes de la Moncloa contra la crisi sanitària
[DADES] L’estat espanyol, el més insegur de la zona euro en la pandèmia del coronavirus
[VÍDEO] Una aclaridora classe magistral de deu minuts sobre com actua el coronavirus i com s’ha de combatre
Guy Standing: ‘La renda bàsica universal seria meravellosament alliberadora’
Massa morts per a continuar així: podem fer-ho millor | Article d’Assumpció Maresma


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 2.168.778 casos confirmats i 144.698 morts. Del total de casos, 546.273 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 666.949 casos i 33.875 morts.
—L’estat espanyol, amb 182.816 casos i 19.130 morts.
—Itàlia, amb 168.941 casos i 22.170 morts.
—L’estat francès, amb 165.027 casos i 17.920 morts.
—Alemanya, amb 135.663 casos i 3.867 morts.
—El Regne Unit, amb 103.093 casos i 13.729 morts.
—La Xina, amb 82.341 casos i 3.342 morts.

Als Països Catalans hi ha 51.965 casos, 23.404 altes i 8.708 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori]

—Al Principat, 39.375 casos,18.724 altes i 7.576 morts (361 casos, 1.427 altes i 479 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 9.615 casos, 3.360 altes i 945 morts (191 casos, 342 altes i 27 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.637 casos, 918 altes i 131 morts (31 casos, 37 altes i 6 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 295 casos, 225 altes i 23 morts (1 cas i 9 altes més que no ahir)
—A Andorra, 682 casos, 177 altes i 33 morts (9 casos i 8 altes més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
[GRÀFICS] Així evoluciona el coronavirus als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–  Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any