Report diari sobre el coronavirus: la centralització de la crisi irrita més durant el desconfinament

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
13.05.2020 - 21:50
Actualització: 13.05.2020 - 23:15

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La centralització de la crisi sanitària i econòmica pel coronavirus irrita cada vegada més els governs del país. Ja fa setmanes que la Generalitat de Catalunya critica els tics autoritaris del govern espanyol i el fet que tracti els governs com a gestories i els presidents com a simples receptors a qui comunica decisions ja preses. Tanmateix, la negativa d’autoritzar la fase 1 a tot el País Valencià i la falta de concreció de les mesures econòmiques comença a ser la gota que fa vessar el got dels executius de Ximo Puig i Francina Armengol.

Avui el govern espanyol ha menyspreat l’infrafinançament del País Valencià. Si ahir Compromís advertia que podria votar en contra de l’estat d’alarma, avui la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, ha dit que no existia i ha causat indignació. El Consell ha demanat reiteradament que el fons de recuperació tingui en compte els territoris infrafinançats, però el govern espanyol hi ha respost amb menyspreu. A les Illes, creix el nerviosisme davant l’abisme de la temporada turística. Croàcia i Grècia negocien a corre-cuita per a establir corredors aeris turístics i aprofitar l’oportunitat, però les Illes Balears i Pitiüses, tot i presentar xifres sanitàries millors, ara per ara no hi poden competir per la falta de mesures i de concreció del govern espanyol.

Els governs del país han oficialitzat sengles peticions d’avançar en el desconfinament a partir de dilluns. La Generalitat de Catalunya ha proposat que les regions sanitàries de Lleida, Girona i la Catalunya Central passin a la fase 1, mentre que Barcelona i les regions metropolitanes romandrien en la 0. La Generalitat Valenciana vol que es resolgui el greuge de la setmana passada i tots els departaments entrin ja a la fase 1, mentre que Formentera ha sol·licitat l’accés a la fase 2 després de dues setmanes. Ara, el govern espanyol hi haurà de donar resposta. A la tarda, la Moncloa ha presentat les primeres dades d’un estudi de seroprevalença que indica que menys del 5% de la població dels Països Catalans ha superat la Covid-19. A València, el batlle, Joan Ribó, ha anunciat la suspensió definitiva de les Falles d’enguany, després d’haver-se cancel·lat ja les Festes de la Magdalena de Castelló i les Fogueres d’Alacant. En canvi, Andorra ha anunciat la reobertura de les escoles bressol dilluns.

En l’àmbit internacional, la Unió Europea ha proposat de reobrir les fronteres abans de l’estiu en tres fases diferents. Divendres, sis estats ja ho faran; en contrast, ahir el govern espanyol anunciava al BOE que tothom qui trepitgi l’estat haurà d’aïllar-se quinze dies. La vice-presidenta de la Comissió Europea Margrethe Vestager ha advertit que l’economia europea es recuperarà més lentament de la crisi econòmica provocada pel coronavirus que no pas la Xina. A Amèrica, nou focus principal de la Covid-19, el virus continua expandint-se: el Brasil ja és sisè país al món amb més casos, i supera l’estat francès.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 4.393.193 casos confirmats i 295.450 morts. Del total de casos, 1.636.843 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.417.398 casos i 84.141 morts.
—L’estat espanyol, amb 271.095 casos i 27.104 morts.
—Rússia, amb 242.271 casos i 2.212 morts.
—Regne Unit, amb 226.463 casos i 32.692 morts.
—Itàlia, amb 222.104 casos i 31.106 morts.
—Brasil, amb 180.049 casos i 12.599 morts
—L’estat francès, amb 178.060 casos i 27.074 morts.


Als Països Catalans hi ha 78.749 casos, 47.023 altes i 13.056 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 61.677 casos, 35.443 altes i 11.403 morts (avui hi ha hagut 322 casos, 313 altes i 42 morts)
—Al País Valencià, 14.045 casos, 9.268 altes i 1.355 morts (avui hi ha hagut 108 casos, 179 altes i 4 morts)
—A les Illes, 1.957 casos, 1.465 altes i 215 morts (avui hi ha hagut 4 casos, 43 altes i 5 morts)
—A Catalunya Nord, 310 casos, 271 altes i 34 morts (encara no hi ha dades noves)
—A Andorra, 760 casos, 576 altes i 49 morts (avui hi ha hagut 2 casos, 8 altes i 1 mort)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

A les Illes (com a tot arreu) ix molt car això de ser governats pels espanyols


La píndola de Jordi Goula: ‘Una altra pífia del govern espanyol encén els ànims del comerç’

‘Els establiments no podran anunciar ni dur a terme accions comercials que puguin donar lloc a aglomeracions de públic, ni dins l’establiment comercial ni als voltants. Aquesta restricció no afectarà les vendes de rebaixa ni tampoc les d’oferta o promoció que es facin mitjançant la pàgina web.’ Semblava evident que, segons l’ordre del Ministeri de Sanitat espanyol publicada al BOE de dissabte, no es podrien fer rebaixes a les botigues físiques, però sí per internet.

La mesura, de primer, va causar molta sorpresa i després, un gran malestar en el comerç en general. Grans i petits. L’ordre arribava quan els comerços havien estat tancats dos mesos per l’estat d’alarma, cosa que ha fet que acumulessin estocs tot aquest temps. Una solució per a donar-hi sortida quan tornessin a obrir era amb descomptes i ofertes a fi d’aconseguir prou liquiditat per a encarar la crisi, malgrat que es perdés rendibilitat. Causava sorpresa, això sí, que una ordre ministerial de Sanitat pogués anul·lar unes rebaixes que legalment ja no existeixen. Corren temps tan estranys i els nervis són tan a flor de pell…

A mitja tarda, tot semblava aclarit. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol ha emès una nota aclaridora responent a una petició formal d’Acotex –la principal patronal tèxtil–, en què s’interpreta ‘que es prohibeixen les aglomeracions i no la possibilitat de fer rebaixes i promocions en establiments físics’. Vet aquí que la descoordinació dels ministeris de Sanitat i Indústria havia motivat, doncs, un fort malestar durant moltes hores en un dels sectors més afectats per la pandèmia.

Les queixes anaven també perquè es donava avantatge a les plataformes d’internet. Una altra vegada els que venen en línia i, sobretot, Amazon! Durant aquests dos mesos, per Amazon s’ha pogut comprar de tot, perquè el govern espanyol no ha volgut fer com el francès, que tan sols els ha permès de vendre productes essencials durant el tancament del comerç. Els petits i Amazon, vet aquí una barreja insòlita i explosiva –només explicable per la tensió del moment– en la neguitosa ment dels grans, que tenen els magatzems carregats d’estocs –parlem de tèxtils, sobretot– que no han pogut sortir i ara han de buidar com sigui.

Al capdavall, la cosa ha quedat així fins al vespre, quan el ministre de Sanitat ha insistit en la prohibició de fer aglomeracions… i, per tant, rebaixes. Una altra vegada apareix  la descoordinació del govern espanyol. El problema és que plou sobre mullat. Aquests dos mesos ja n’hem vistes moltes, de situacions d’aquestes, plenes de malentesos, contradiccions i decisions d’última hora de la nit. No cal dir que això no ajuda pas, ans al contrari, a normalitzar una situació que penja d’un fil, en un sector que té una importància cabdal a la nostra economia.

Recordem que, segons dades de la Generalitat de Catalunya, l’estat d’alarma ha prohibit l’activitat al 54% dels establiments del comerç a la menuda, que abasta el 49% de la facturació del sector i n’ocupa el 45% dels treballadors. Això ha obligat a tancar 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any. Aquest tancament forçat, com també les mesures de restricció de mobilitat, han deixat en una situació extrema tots aquests comerços i establiments que, de cop i volta, es van quedar sense accés ni oportunitat de generar ingressos, cosa que en féu perillar greument la viabilitat. Molts han hagut de fer un ERTO. Veurem si després d’això que sembla el ‘no’ definitiu de Sanitat, demà hi ha més sorpreses. No m’hi jugaria pas un pèsol…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Per què el coronavirus és més letal en homes que no en dones?
– BBC: Com les notícies ens canvien la manera de pensar i de comportar-nos (en anglès)
– Clarín: Per què el cos ‘col·labora’ amb el virus i com seríem de febles en cas d’una mutació (en castellà)
– RTÉ: Estaríeu contents de tornar a volar al juliol? (en anglès)
– France Inter: Covid-19: assaigs clínics i investigació sobre tractaments (en francès)
– The Economist: L’esport pot sobreviure a la pandèmia de la Covid-19 sense espectadors? (en anglès)
– Infobae: Així és com acaben les pandèmies (en castellà)
– The Guardian: ‘La Covid’: l’acrònim del coronavirus és femení, segons l’Acadèmia Francesa (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Només el 4,36% de la població de Catalunya, el País Valencià i les Illes ha superat el coronavirus, segons un estudi del govern espanyol
El pas següent del desconfinament a Catalunya deixarà Barcelona i sis comarques fora de la fase 1
La Generalitat vol que tot el País Valencià sigui a la fase 1 dilluns vinent
Formentera, a punt d’entrar a la fase 2 dilluns vinent
[VÍDEO] Montero, sobre l’infrafinançament valencià: ‘No inventem problemes que no existeixen’
La Unió Europea vol restaurar la lliure circulació abans de l’estiu
València suspèn definitivament les Falles pel coronavirus
El 63% dels malalts per la Covid-19 a les Illes Balears, ingressats en hospitals mallorquins
Les escoles bressol d’Andorra reobriran dilluns
Vestager: ‘Hi ha el risc que Europa no es recuperi tan ràpidament com la Xina’
Forcadell surt de la presó del Mas d’Enric després de 61 dies de confinament
‘Confinem els cotxes’: una campanya demana de repensar el model de mobilitat per reduir la contaminació
Vanda Marujo: ‘Portugal ho ha fet bé, contra tot pronòstic’
Comencen les pre-inscripcions a escoles i instituts: com funcionaran i quin calendari seguiran d’ara endavant?


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any