Report diari sobre el coronavirus: Rússia amaga dades sobre la Covid-19?

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
11.05.2020 - 21:50
Actualització: 12.05.2020 - 23:09

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Rússia és a prop d’esdevenir un nou focus de la Covid-19. El coronavirus encara no hi havia arribat, però en pocs dies el nombre de casos detectats s’hi ha disparat i després de superar l’estat francès a final de la setmana passada, avui Rússia (221.344) ja ha superat Itàlia (219.814) amb un augment d’11.000 positius. Demà probablement ja se situarà al tercer lloc, davant el Regne Unit (223.060). Tanmateix, l’expansió del virus a Rússia contrasta amb les defuncions que reporta el Kremlin. Si Itàlia té 30.739 morts i el Regne Unit 32.065, el govern de Vladímir Putin diu que només hi ha hagut 2.009 víctimes del coronavirus. A Anglaterra, malgrat les xifres esfereïdores, dimecres començarà el desconfinament anunciat per Boris Johnson, que no s’aplicarà a Escòcia, Gal·les ni Irlanda del Nord perquè tenen plans propis i competències per a aplicar-los.

Ací, mentrestant, mig país ha començat el desconfinament. Catalunya Nord ha entrat en una fase força avançada i Andorra ha anunciat noves mesures de relaxament que ampliaran el permís de sortida de la població. Les Illes, la Franja, deu departaments sanitaris del País Valencià i tres regions sanitàries de Catalunya ja han avançat a la fase 1 i s’ha tornat a veure gent a les terrasses dels bars i comerços oberts. Cal comprovar encara quin efecte tindrà el desconfinament en l’evolució de la Covid-19. Avui el govern espanyol ha alertat que s’observa un augment de pacients joves hospitalitzats, dues setmanes després de relaxar-se el confinament amb la sortida dels infants als carrers. Caldrà que passin encara dies abans no se’n pugui extreure alguna conclusió clara. A l’estat francès, el Constitucional ha avalat l’estat d’emergència sanitària, tot i que n’ha censurat alguns aspectes.

En l’àmbit cultural, després del fracàs del concert dels balcons promogut per Ada Colau a Barcelona, s’ha engegat la iniciativa ‘Mirades des del confinament‘, amb Òmnium Cultural, el festival Cruïlla i Joan Fontcuberta, per fer un fotomosaic que homenatgi la solidaritat de la gent contra el coronavirus. També s’ha confirmat la cancel·lació definitiva del Primavera Sound, l’últim gran esdeveniment del país que el virus ha impedit. La vintena edició, que s’havia de fer enguany, es farà l’any vinent.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 4.234.568 casos confirmats i 285.911 morts. Del total de casos, 1.519.085 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.377.408 casos i 81.190 morts.
—L’estat espanyol, amb 268.143 casos i 26.744 morts.
—Regne Unit, amb 223.060 casos i 32.065 morts.
—Rússia, amb 221.344 casos i 2.009 morts.
—Itàlia, amb 219.814 casos i 30.739 morts.
—L’estat francès, amb 177.423 casos i 26.643 morts.


Als Països Catalans hi ha 78.313 casos, 46.481 altes i 12.994 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 61.355 casos, 35.130 altes i 11.351 morts (avui hi ha hagut 248 casos, 208 altes i 88 morts)
—Al País Valencià, 11.937 casos, 9.089 altes i 1.351 morts (avui hi ha hagut 56 casos, 144 altes i 6 morts)
—A les Illes, 1.953 casos, 1.415 altes i 209 morts (avui hi ha hagut 3 casos, 14 altes i cap mort)
—A Catalunya Nord, 310 casos, 267 altes i 34 morts (sense variació)
—A Andorra, 756 casos, 557 altes i 48 morts (avui hi ha hagut 1 cas, 7 altes i cap mort)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

La Internacional Progressista com a possible nou model de fer política i d’organitzar-se


La píndola de Jordi Goula: ‘Dos mesos després d’abaixar persianes…’

‘El fet cert és que la primera setmana d’obertura amb cita prèvia ha anat millor que no es preveia, amb un nivell de vendes mitjà del 50%-60% sobre la xifra que podríem considerar normal, i això ha animat molta gent que esperava a aixecar la persiana fins que no arribés la fase 1 –sense cita prèvia– a fer-ho avui mateix’, m’explica Joan Carles Calbet, president de RetailCAT. Dins el drama del comerç aquests darrers dos mesos, aquest comportament s’ha de qualificar positivament. Em diu que, malgrat que poques botigues van obrir dilluns passat –al voltant del 10%–, han vist que la gent té ganes de comprar. Deixant a banda l’alimentació bàsica, em comenta que les botigues que avui han obert representen entre un 25% i un 30% de la resta. Un bon salt.

Evidentment, les xifres de facturació –malgrat les que acabo de comentar– són molt minses. En la nota que han passat aquesta tarda, Comertia diu que les empreses associades van reforçar els canals de venda en línia aquest mes d’abril, de manera que van obtenir creixements de vendes importants respecte del mateix mes de l’any passat, especialment els sectors d’alimentació, llar i moda. Amb tot, l’abril ha estat i es preveu que sigui el mes negre de la crisi per a les empreses associades, amb una baixada de l’indicador mensual del 68,4% respecte del mateix mes de l’any anterior. Sense tenir en compte el sector d’alimentació bàsica, la baixada de vendes ha estat del 81,7%. Per al mes de maig, els empresaris continuen pronosticant un gran descens de vendes: preveuen que la caiguda vorejarà el 40%.

La situació és molt complicada, però, dins la gravetat, sembla que el malalt no empitjora. Aquesta és la conclusió de la vuitena onada setmanal (4-10 de maig) de ‘l’anàlisi de l’evolució del comerç a Catalunya arran de la crisi Covid-19‘ que elabora la consultora J3B3 Economics.  Dins l’informe –certament interessant– hi ha un apartat que em sembla molt important: el baròmetre de l’estat anímic dels comerciants. ‘La fase 0 –diu l’estudi– ha comportat una millora de l’estat anímic en general i es torna a l’estat en què es trobava la setmana del 23 al 29 de març. En aquell moment, la proporció d’empreses que es decantaven per un estat d’ànim neutre era del 22%. Ara, la balança s’ha decantat i, si bé els preocupats són més, cal destacar que han disminuït els pessimistes en benefici dels confiats.’ Per l’autor de l’estudi, l’economista Jordi Bacaria, això és important, després de la sotragada que hi havia hagut les setmanes anteriors, en què el desànim era molt més fort. De fet, la tendència negativa de vendes que s’arrossegava d’ençà de la segona setmana de març ha notat un cert repunt arran del començament de la fase 0. De segur que hi ha tingut una influència positiva.

L’estudi és fet partint d’una base ampla de comerç petit, de proximitat, de tot Catalunya, és a dir, petits empresaris, i em destaca la importància que té per a aquesta gent l’estat d’ànim. ‘Hem fet correlacions entre la situació que viuen i diverses variables, i deixant al marge la facturació, aquest estat anímic és la variable més significativa. La setmana passada va animar molta gent. Només el fet de poder aixecar la persiana i veure que la botiga estava bé. Havien passat molta angoixa aquestes setmanes. Per ells és una bona dosi de moral tornar a la rutina –no pas a la normalitat– i sentir que pots lluitar pel negoci.’

Em diu que un dels factors que més negativament els han influït ha estat la incertesa. Ara en bona part ja l’han superada, després de comprovar que els dubtes que tenien sobre la recepció d’ajuts ja han desaparegut i ja saben que no n’hi haurà, i també de veure que ja hi ha fases definides de retorn a una certa normalitat. De fet, m’assegura que molts desitgen entrar a la fase 1 per pencar de valent. I la restauració vol entrar a la fase 2. Aquest sector és el que ho passa pitjor i té unes expectatives més complicades. Les restriccions explícites en totes les fases de desconfinament fan que no s’albiri un horitzó clar abans d’un mes i mig. Cal tenir en compte que els establiments de restauració són el darrer esglaó de tota una cadena de valor immensa. L’afectació que té aquest sector incideix directament en tota una indústria de què se’n desplega un teixit productiu, una cadena logística i de distribució i un mercat laboral de magnituds molt potents.

De l’enquesta, se’n desprèn una flaire no tan negativa com la que se sol trobar aquests dies. A la pregunta corresponent a la primera setmana d’abril sobre si pensaven deixar el negoci, perquè no veien manera de superar la situació, un 14% hi van respondre que tancarien; en canvi, a l’última d’abril, aquest percentatge baixava a un 3%. ‘Crec que albiren un panorama no tan desolador i es pot dir que han aguantat prou bé aquest primer embat de la crisi’, diu Bacaria. Ara ve el segon, afegeix, i tampoc no depèn d’ells. És la demanda, és a dir, com estaran d’ànims els clients. Com els afectaran els ERTO, la desocupació, el fet de cobrar menys… En definitiva, quina actitud tindran envers el consum. La primera impressió, com s’ha comentat, de la setmana passada va ser moderadament positiva. I cal esmentar un fet addicional que hi apareix. El comerç urbà que ha obert té la sensació que la clientela es troba més sensibilitzada en la compra local i de proximitat i que, fins i tot, alguns han tingut nous clients. Que continuï…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Joan-Ramon Laporte: ‘No s’ha de tractar el virus com sigui, s’ha de tractar el pacient’
– Vox: El coronavirus agreuja la crisi de la fam a Amèrica (en anglès)
– Clarín: Històries d’alguns dels centenars d’atrapats al país que esperen tornar a casa seva, a Europa (en castellà)
– The Guardian: Corea del Sud lluita per contenir un nou brot enmig d’una reacció antigai (en anglès)
– La Repubblica: Platges, aquestes són les normes: certificat serològic per a anar-hi de vacances (en italià)
– The Straits Times: Wuhan informa del primer clúster de coronavirus d’ençà de l’aixecament del confinament (en anglès)
– Ouest-France: Un portador sa o un pacient guarit poden transmetre el coronavirus? (en francès)
– CNN: [Vídeo] Què pot passar quan un vaccí és a punt? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Andorra avança en el relaxament del confinament i permetrà sortides més llargues
Catalunya Nord comença el desconfinament amb la reobertura gradual d’escoles i negocis
L’àvia de 113 anys que va derrotar el coronavirus
El constitucional francès avala l’emergència sanitària però en censura alguns aspectes
[Recull fotogràfic] El desconfinament divideix el país en dues parts
[DADES] El govern espanyol detecta ara més pacients joves hospitalitzats per Covid-19
El pla de desconfinament de Johnson no s’aplicarà a Escòcia, Gal·les ni Irlanda del Nord
Educació treballa perquè el curs vinent comenci amb classes amb la meitat de la capacitat i més professors
[ÀUDIO] Ayuso fa el ridícul en directe explicant el significat de l’acrònim Covid-19
El coronavirus entra a l’Ala Oest: ‘Fa por d’anar a treballar a la Casa Blanca’
‘Mirades des del confinament’, el fotomosaic que homenatjarà la solidaritat contra el coronavirus
El Primavera Sound d’enguany, finalment, no es farà
La segona aerolínia més antiga del món es declara en fallida pel coronavirus
Diversos partits demanen l’excarceració de presos vulnerables a la Covid-19
41 casos nous i 7 morts més per coronavirus al País Valencià
Les altes van quintuplicar les infeccions ahir a les Illes Balears
El drama de les ambulàncies: ‘L’empresa ens posa en risc als treballadors i als pacients’
El coronavirus: una nova pesta que acorrala els indígenes de l’Amazònia
El coronavirus troba nous enemics: ‘L’Agus i els monstres’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any