“Quant més curt ens lliguen, més perill tindran”

  • Som forts perquè som molts. Però no hauríem arribat mai a ser forts ni molts si, un a un, molts Manolos Miralles no hagueren fet la seua feina i l'hagueren feta tan bé com l'han feta

Vicent Partal
30.07.2023 - 21:40
Actualització: 31.07.2023 - 08:06
VilaWeb

Un dels moments que tots esperàvem cada vegada que Al Tall entonava el “Cant dels Maulets” era aquell en què Manolo Miralles treia la veu greu que tenia, profunda com la història del país, i avisava tothom que:

“Quant més curt ens lliguen
més perill tindran.”

El “Cant dels Maulets” és una peça clau d’aquell disc excepcional que Al Tall va gravar l’any 1979 amb el nom Quan el mal ve d’Almansa. Tot el disc és una meravella artística, literària i històrica i una obra imprescindible per a despertar la consciència del país, però el “Cant dels Maulets” ha pres vida pròpia i ha esdevingut un himne que s’entona de nord a sud com un cant contra els borbons –vegeu com a exemple, i és un dels més divertits que conec, com els dolçainers el van tocar precisament en ocasió de la visita del Borbó a València, a quatre pams d’ell i tot rient.

La cançó, amb lletra de Vicent Torrent i música de Ximo Caffarena, reprodueix l’ambient d’una taverna valenciana durant la guerra contra els borbons, on amb un aire festiu els maulets es burlen i amenacen els invasors espanyols. La seua eficàcia musical, pensada per a ser entonada per un grup nombrós de dolçainers, és tanta que molta gent la toca sense ni tan sols saber qui n’eren els autors. Al Tall ha aconseguit el que jo crec que és el mèrit més gran per a qualsevol músic: que generacions noves interpreten les seues cançons sense saber qui les ha fetes, confoses en la memòria col·lectiva, esdevingudes realment cant popular.

Som un país massa acostumat a les derrotes. Portem la derrota interioritzada i la vivim, equivocadament, com una part essencial de les nostres vides. Això –crec que ho he comentat més vegades– no tindria res de gaire especial si no fóra perquè sovint ens fa oblidar tot el que hem avançat i guanyat. I apreciar-ho.

I avui estaria bé apreciar, per exemple, que si la dolçaina torna a ser un instrument viu al País Valencià i un senyal d’identitat és gràcies, en la major part, a Al Tall. Que si avui tanta gent ens sentim maulets i connectem amb aquelles generacions que a Dénia es van alçar amb la senyera en alt i que van arribar fins a Barcelona per combatre, carrer a carrer, al Born en defensa de les llibertats catalanes, en molt bona part, és gràcies a Al Tall. Que si molta gent ens sabem i ens sentim néts i besnets d’aquell Tio Canya orgullós dels seus xiquets que mai parlen en castellà, això és gràcies a Al Tall. Que si avui hi ha rock i pop en català de qualitat, per tot el país, però molt en particular al País Valencià, és, en bona part, gràcies a Al Tall.

Hi ha una manera d’interpretar la política que només veu el curt termini, que només va d’elecció en elecció. És la preponderant en la política entesa com a màrqueting, en el mercat dels vots, els càrrecs i les pagues. I després hi ha la política amb majúscules, la que sap de la necessitat del pas de la història, de les generacions, de les dècades. La que entén que el combat principal és el de netejar les toxines implantades pel poder, la feina de bastir imatges, sentiments i voluntats, la política que no es cansa mai ni deixarà de treballar per més minoritària que siga.

Als Països Catalans hem entrat, d’ençà del 2017, en una fase històrica que és sociològicament diferent de tot allò que s’havia viscut abans, també del que s’havia viscut en la Renaixença i en l’efímera república espanyola. I evidentment, i clarament, del tot diferent del que vam viure en la transició després del franquisme. Una fase que després d’aquestes eleccions espanyoles potser també la visualitzarem d’una manera molt clara en el fet que una part del país ja es mostre completament immune a què diran, deixe de guiar-se per allò que els altres esperen i volen que siguem i es guie només per què volem ser. Aquesta és la gran força que va desencadenar el Primer d’Octubre.

Tanmateix, aquell Primer d’Octubre no s’entén sense tot allò que ens hi va conduir, perquè no es pot aïllar de la història de la nació. El Primer d’Octubre és una font que raja de la profunditat més gran del país i que porta barrejada amb l’aigua el pensament, els llibres, les cançons, les músiques, els escrits, els diaris, les empreses, els sindicats, els clubs, les associacions, les colles, els mapes, les banderes, els partits, els films, els somnis, els crits i les reivindicacions, els noms de les persones que han anat fent néixer i créixer, de vegades sense esperança de veure-ho quallar personalment, la nació que som.

Som forts perquè som molts. Però no hauríem arribat mai a ser forts ni molts si, un a un, molts Manolos Miralles no hagueren fet la seua feina i l’hagueren feta tan bé com l’han feta. I això és el que en el dia que li diem adeu m’agradaria que apreciàrem. “Quant més curt ens lliguen, més perill tindran”!

 

PS. No puc deixar de recomanar-los el visionament d’unes quantes versions del “Cant dels Maulets”. Aquesta d’Al Tall a la ciutat d’Almansa, commemorant la maleïda batalla, en un concert únic que VilaWeb va gravar.

Obrint Pas va popularitzar una versió en rock del “Cant dels Maulets”, que sempre en les grans ocasions va comptar amb la col·laboració de la gent d’Al Tall. Com ací.

El 2016, Al Tall va posar dempeus la plaça de bous de València, plena d’estelades, encara amb aquell cant estrenat quaranta anys abans.

I per entendre la projecció de futur, ací teniu un munt de xiquets de “Com sona l’ESO” entonant-lo i gravant-lo amb foc a la seua memòria.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep B.
Josep B.
30.07.2023  ·  22:12

Les àmplies campanyes de pressió per manipular/induir a la població, no tenen cap efecte entre els independentistes que tenim estratègia i no pas partit.

Jaume Vall
Jaume Vall
30.07.2023  ·  22:16

Deu ser que suplim la falta de poder real amb molta imaginació i creativitat.
Sense cap valoració política afegida, senzillament constato com d’útil per a la nació cultural representa la plèiade d’artistes com en Manolo Miralles, així com els testimonis a la manera d’en Vicent Partal que ens enriqueixen la memòria.

Josep Usó
Josep Usó
30.07.2023  ·  22:34

Res és etern. I sovint, les coses duren molt menys del que sembla. Jo recordes anar a veure Al Tall a Borriana amb els meus pares. Llavors, la cançó més coneguda era “Que vinga la llum”. Sembla que ha passat una eternitat, però només són poques dècades. I molts hem canviat tant que ja no ens sentim ni espanyols.

Joan Benet
Joan Benet
30.07.2023  ·  22:42

Un editorial que emociona

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
30.07.2023  ·  23:02

Com més serem més riurem, p’rò com més clars més amics

Jaume Riu
Jaume Riu
30.07.2023  ·  23:07

LLARGA VIDA A AL TALL
Quina forma més potent de fer Països Catalans des d’un editorial d’un diari digital, Vicent, ho trobo encertat i oportú. És una lliçó magistral de fer periodisme.
Gràcies per cada enllaç triat per entrar en uns moments memorables d’Al Tall, que triar també és fer periodisme.
Llarga vida a Al Tall.

Eulàlia Jordana
Eulàlia Jordana
30.07.2023  ·  23:11

Com ja heu dit, una editorial que emociona i engresca, tenim temps d’aprendre nos la per cantar-la tots per la Diada!

Jordi Tudó
Jordi Tudó
30.07.2023  ·  23:25

Al Tall, a Prada de Conflent a les escales del Liceu improvitzant, i fent deleitar a tots els assistents. I tantes altres ciutats d’arreu del país.
Al Tall és una banda imprescindible, les seves cançons s’han convertit en himnes per moltes generacions. Les seves cançons les hem cantant i formen part d’aquest univers de llibertat als Països Catalans. I com record aquella veu marcada i potent d’en Manolo Miralles, el qual, cada vegada sentint les cançons se’ns posa la pell de gallina i el Cant dels Maulets, alguna llàgrima de ràbia, també.

Josep Jallé
Josep Jallé
30.07.2023  ·  23:35

Emocionat … molt emocionat.
Gràcies pels records, director.
Salut!

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
31.07.2023  ·  00:17

Gràcies per aquest editorial

Joan Benavent
Joan Benavent
31.07.2023  ·  00:41

Espanya, espanyols? Què és això? Qui encara no ho hagi entés que escolti el Cant dels Maulets.

Ed Garrido
Ed Garrido
31.07.2023  ·  03:02

Excel.lent editorial Sr Partal, Al Tall per sempre.

Josep Gualló
Josep Gualló
31.07.2023  ·  03:26

VAIG SENTIR PER PRIMERA VEGADA A EL TALL EN UNA FESTA MAJOR DE FORMENTERA FÀ UNS QUARANTA ANYS

La meva familia i jo mateix passavem les vacances cada istiu a Formentera a casa d’uns mig familiars. Abanç que l’eixam de turistes descobris l’illa.

A la capital, Sant Fracesc, van programar com a plat fort un concert de “Al Tall” que jo no sabia que existis.

La plaça de Sant Francesc no és massa gran i asseguts a primera fila podiem sorprendren’s de la bona música que feia un grup valencià que desconeixiem.

Anardit amb “El pas del maulets” que era com una arenga per sortir a lluitar. Vaig rebre com si fos una descarrega de llamp una gran dossi d’emocio que em va deixar sensa alé una estona. Quan van començar a cantar “Tio Canya”.

Sense voler desmereixer les altres cançons, “Tio Canya”
es per mi la mes emblamàtica del grup.

Va ser en aquell moment que que sense deixar d’escoltar em vaig posar a meditar fins arribar a la conclusió que el conjunt dels Païssos Catalans son un tot inseparable.

Jo nascut al principat i casat amb una noia també nada al al principat de mare valenciana i pare mallorqui, esent a les Pitiuses vaig deduir que els Païssos Catalans, mal els hi pesi a Madrit o Madriz, formem una sola nació.

Ja que estem inmersos en la música, tal com resen en l’opera “El Mikado” Qui no en tregui una llissó en pot treure una bona ensenyança.

Matilde Font
Matilde Font
31.07.2023  ·  06:22

Una editorial molt emotiva com es mereix el Manolo Miralles. Gràcies Vicent.

Salvador Molins
Salvador Molins
31.07.2023  ·  06:41

Fem del proper 11S una gran festa, la festa de la Victòria de la nostra Nació!

Trenquem amb Espanya!
Apugem la desafecció a l’enèsima potència!

Si som, siguem!

___

Coses concretes a fer, per començar, segons el missatge i consells darrers, de Josep Costa, en la darrera Tertúlia Proscrita de juliol de 2023:

1r Posem Estelades als balcons i arreu. No ho dubteu, tornem-hi. Fem que ens vegin i les vegin, i així sàpiguen quin és el signe de la llibertat de Catalunya. Que vegin com som els catalans. Nosaltres no hem reprimit, picat, maltractat, jutjat, espiat, torturat, ni empresonat ningú. Aquesta nostra manera de fer és una actitud de pau veritable, no pas la falsa pacificació de que presumeix el president espanyol que ben al contrari està negant, reprimint i intentant emmudir, Catalunya.

2n Preparem autocars, avisem i animem, durant tot l’agost, perquè tothom vagi a la Manifestació de l’ 11-S d’enguany. Cal que sigui una mostra d’unitat, determinació i empenta, en defensa de Catalunya, del Primer d’Octubre, de la DUI, de la Llengua.

3r Qui encara no ho hagi fet, cal que s’inscrigui al Cens del Consell de la República. Fem-nos ciutadans actius de la incipient República Catalana Independent. Comuniquem-ho a tots els catalans que encara no han donat aquest pas.

4t Assegurem el present i el futur de la Llengua Catalana, parlem-la, no en baixem, no l’abandonem.

5è Comencem preparar la Llista Cívica per a la Independència, no per anular els partits sinó per a completar les seves mancances.

Hi ha més d’un milió de votants del Primer d’Octubre que han quedat orfes de partit radicalment independentista, fem tot el possible perquè en les properes eleccions al Parlament Català no s’hagin de tapar el nas amb els vots inútils o es vegin obligats a recórrer a l’abstenció.

6è Siguem activistes independentistes, com ens recorda l’Albano Dante Fachin, siguem membres del Moviment per a la Independència de Catalunya, siguin quines siguin les nostres afiliacions i tasques patriòtiques, tots som iguals i complementaris, així doncs sumem-nos, coneixem-nos, respectem-nos, enxarxem-nos sobre el territori i coordinem-nos.

7è Estiguem sempre apunt, determinats per quan Catalunya i la Independència ens necessitin, sobretot en el moment del Punt i Final, quan toqui primer aguantar i tot seguit negociar la marxa d’Espanya de casa nostra, i àdhuc la resolució dels actius i els passius.

8è Visqui Catalunya Lliure, la seva Llengua i la seva Nació tota i sencera!

Gràcies Al Tall.

Gràcies Manolo Miralles.
Serverem al cor el vostre nom per sempre, amb molt respecte i admiració.

Francesc Rodríguez
Francesc Rodríguez
31.07.2023  ·  07:58

Moltes gràcies, Sr.Partal. Al Tall, sempre amb nosaltres. Per molts i molts anys.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
31.07.2023  ·  08:19

Excel·lent editorial, Vicent. Ens fa recordar d’on venia, on som I on volem anar. Moltes gràcies.

Albert Dasí
Albert Dasí
31.07.2023  ·  09:04

Gràcies, Vicent

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
31.07.2023  ·  09:26

Som forts perquè som molts….
I som dempeus.
Gràcies a tots i casa un per ser-hi.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
31.07.2023  ·  09:50

Gràcies….., MANOLO! Gràcies, AL TALL! Gràcies, Vicent, gràcies VILAWEB! M’ha emocionat llegir l’Editorial d’avuí. Contra corrent, sou un referent de la dignitat de nostre País, de nostra nació sencera …. “que no vol morir”. Ni que la maten!

Josep Navarro
Josep Navarro
31.07.2023  ·  10:17

Tots uns estudiosos de la nostra música. Ells van obrir camí. Que han seguit altres com… – La Gossa Sorda -. I molts més, que inclòs al Japó, han tingut molta anomenada. Gràcies pels molts moments de joia que ens heu donat.

Clara Salueña
Clara Salueña
31.07.2023  ·  10:18

Hem de rematar la faena. Si no, del folklore no viurem massa temps més. La música no li fa por al poder, la censura fa la seva feina i els rapers són a la presó, cap indult els ha alliberat. El que li fa por al poder son 3M de persones reclamant el que volen i que és seu

Aleix Gaus
Aleix Gaus
31.07.2023  ·  11:10

Al Tall un grup de referencia, moltes gràcies per aquesta editorial

jordi Rovira
jordi Rovira
31.07.2023  ·  11:21

Quan a l’editorial es diu que “Som un país massa acostumat a les derrotes. Portem la derrota interioritzada i la vivim, equivocadament, com una part essencial de les nostres vides.” no ens adonem de la força i la virtut que hi ha al darrera de saber viure encarant les derrotes. I m’explico (encara que haver-ho de fer és una evidència de la nostra pròpia manca de autocentrament i seguretat en el què som). Les derrotes, com la mort, formen part de la vida. Hi donen aquest sentit de veritat, orgànic i real que conforma les nacions a partir de les experiències de vida. Tot al contrari passa amb els artificis: aquests no moren, simplement esdevenen ruïna, desferra, trasto. Però per una estranya raó cultural, comprem l’artifici de l’imperi per sobre la realitat de la vida. Ha de ser perquè les vides tenen ombres i flaqueses. Val a dir que els imperis també. Sempre m’he preguntat perquè en diuen “picaresca” de la novel·la castellana del “Siglo de Oro”. Potser seria millor i més clar dir-ne novel·la de supervivència. Deu ser perquè supervivència i “Siglo de Oro” no donen el to ostentós i ampul·lós requerit. És ben bé que l’imperi requereix litúrgia, i gestos sobrers…
El nostre país està ple d’aquells homes i dones que aposten la vida. Homes i dones que cedeixen la força de viure per deixar-s’hi la pell. I que ho fan sense medalles, simplement perquè viure és el contrari de morir. Som nació per això, i per això quan més curt ens lliguen, més perill tindran. I és per això que el nostre mode de viure la nació és tan especial i requereix tant d’amor propi, i tant de sentit universal. La nostra ja és una causa universal.

Eugeni Llopart
Eugeni Llopart
31.07.2023  ·  12:29

Al Tall insuperable, com sempre. La feina que fan no morirà mai. Un gran record per al Manolo Miralles, malauradament, un mes que no veurá la independencia, abans pensavem en els nostres Pares, pero ara ja son la nostre generació i com ens despistem seràn els nostres fills. La nostre cultura es magnifica i la estimem moltissim, pero a l’altre banda estimen les Institucions i els seus sous i tot el dia malden per que no s’els escapin i nosaltres no hi poguem entrar. No ho perdem de vista. Els nostres Polítics han de corretgir el tir i unificarse, si o sí, (i de moment semblen ininmutables). Separats només perdem. Mireu com es reparteixen els escons al Senat (això que es la cambra territorial) i ningú en diu res de res. Quedem tots fora menys ells.

Jordi Buira
Jordi Buira
31.07.2023  ·  13:34

Abans que res el meu condol a la familia i amics d’Al Tall per el traspas del gran M.Miralles.
A banda, agrairte Vicent aquest excels i sentit article d’avui, tant encertat en el moment politic actual de la nostra nacio.
I un prec final per tu : que malgrat l’agost trepidant qu’ens encalça, espero sapiguis prendre’t alguns dies de vacances, per que et necessitem descansat i “en forma”. Salut!

Carles Serra
Carles Serra
31.07.2023  ·  14:08

Gràcies Manolo Miralles per tot i per tant; també per tu apreciat Vicent per l’emotiva editorial

ANTONI CARRALERO
ANTONI CARRALERO
31.07.2023  ·  15:26

Moltes gràcies per aquesta llicó, Vicent… una més!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
31.07.2023  ·  16:12

Uns som catalans, i els altres son castellanos , borbones y mamones. I akguns es venen a castella per que son de izquierdas bobonicas y borbonicas. Guerra a Castella, SOM CATALANS, no sanchistes ni borbons, ni cabr…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
31.07.2023  ·  17:53

Som molts, Vivent, els que fem el que podem, però gent com Al Tall, com Manolo, com Vicent Torrent i Miquel Gil i tots els que els van seguir són excepcionals. Dol haver de dir-los adéu o vore com els de sempre volen esborrar-los de la memòria del poble. Sempre els tindrem al cor.
Cal seguir, i una forma de fer-ho pot ser crear un lloc pels vots que ara van a l’abstenció arreu dels Països Catalans, els Sense Veu a les antípodes de vox i els de l’ altra banda del port d’Almansa i recullen els fruits que els deixem. Com deia Fuster, la política que no fem la faran contra nosaltres. I ells no perden queixalada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any