Puigdemont, Yolanda Díaz i una fotografia a Brussel·les

  • Les fotografies no necessiten traductors: travessen les barreres del llenguatge i de l'analfabetisme per enviar un missatge clar a la gent

VilaWeb
Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comin, ahir a Brussel·les (fotografia: Olivier Matthys).

“Les fotografies no necessiten traductors: travessen les barreres del llenguatge i de l’analfabetisme per a enviar un missatge clar a la gent.” La frase és d’Ahmad al-Bukhari, un polític paquistanès que als anys cinquanta va exercir càrrecs importants a les Nacions Unides.

Bukhari era un polític molt innovador, que va saber entendre el gran paper que la imatge podia tenir en les relacions diplomàtiques, o simplement polítiques. La frase, aquesta frase seua, és tan clara que no requereix cap explicació addicional. I en tot cas la fotografia d’ahir, la del president Puigdemont i la vice-presidenta Díaz junts a Brussel·les, ho ha tornat a posar en evidència.

La reunió d’ahir tenia gairebé un únic objectiu: la fotografia i el missatge que envia aquesta fotografia, sobretot a Espanya però també a Europa. I això perquè avui el 130è president ha de fer un discurs del qual tots plegats hauríem de poder deduir què pensa fer respecte de la investidura –o no– de Pedro Sánchez.

Ara, creure, per això i prou, que la fotografia d’ahir és poca cosa i que serà superada en qüestió d’hores és un error d’apreciació greu. Una anàlisi equivocada. El gest, tot sol i passe què passe amb la legislatura, té importància.

És important del punt de vista polític. El president Puigdemont ha estat sotmès del 2017 ençà no solament a una persecució i a una repressió permanents de l’estat espanyol sinó també a un autèntic cordó sanitari, a un boicot total i absolut. Cap dirigent polític espanyol no s’hi ha reunit en aquests sis anys i això fa destacable que una força política com Sumar siga la primera.

És important, també, del punt de vista de la confiança. A la reunió hi havia Jaume Asens, amb qui Puigdemont manté bones relacions. Cal tenir en compte que Asens va ajudar molt Puigdemont quan se n’anà a l’exili, sense alçar mai cap barrera partidista, i que després ha treballat, tant si s’està d’acord amb ell com si no, per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Ara, és evident que Puigdemont, en aquest context de possibles negociacions, s’ha d’entendre amb Yolanda Díaz. I això és molt difícil de fer sense un coneixement personal previ, sense contactes continuats i sense construir un entorn de confiança del qual la fotografia és un primer pas. Perquè tampoc no és correcte passar per alt que ella se l’ha jugada també anant a visitar-lo. Mireu, si no, la reacció de la caverna.

I finalment és important també del punt de vista jurídic. L’absurditat de la persecució judicial espanyola és més absurda encara des d’ahir. El fet que una vice-presidenta del govern espanyol es reunesca amb normalitat total amb Puigdemont, vist des d’Europa, desmenteix tota aquesta versió ridícula de la fugida i el delinqüent i reforça el missatge enviat tots aquests anys per l’exili català: que s’ha de poder parlar de tot i cercar una solució política i no violenta al conflicte amb Espanya.

Dit això, dos comentaris finals: cal advertir que hi ha qui –d’una manera que a mi em sembla molt precipitada– ha volgut interpretar la fotografia, els vídeos, gairebé com si el pacte fos un fet i els dos polítics s’haguessen reunit per segellar-lo. I això és fer-se moltes il·lusions, francament. Ja veurem quan toque si és possible una negociació o no, però en qualsevol cas no serà tan fàcil ni senzilla per a matar-ho tot en tres hores.

I no podem perdre de vista tampoc que temps enrere Pablo Iglesias va visitar a la presó Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, poc abans de ser alliberats, i no va significar res ni va dur enlloc, més enllà del gest personal. Ara, no sembla que les circumstàncies siguen comparables, ni per la necessitat que tenen ara els espanyols ni, sobretot, perquè no és igual reunir-se amb uns polítics que havien acceptat el dret i la legitimitat de l’estat espanyol per a jutjar-los que reunir-se amb qui ha plantat cara i no ha reconegut mai aquest dret.

 

PS. Aquest mes d’agost no he pogut enregistrar la versió en àudio d’aquest editorial, per causes tècniques. Avui torne a fer-ho, de manera que em podeu escoltar, si voleu.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
04.09.2023  ·  21:55

És potent, la imatge. I des d’ací, s’aprecien molt bé les presses i també aquella “cultura” de creure que una negociació només consisteix en acceptar allò que una part proposa. Manca molta cultura democràtica. I només estem a cinc. D’ací a un mes, ja veurem.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
04.09.2023  ·  22:16

Però aviam, Vicent, ¿que no ens havien dit que el resultat del referèndum s’havia d’aplicar l’endemà o l’endemà passat d’haver-lo fet? ¿Que ja no és vigent? ¿Que potser pretenen de començar una reforma d’Espanya? En Puigdemont, en Junqueras i la resta, ¿ja no lluiten per fer efectiva la declaració d’independència? ¿Això potser és una “operació Tarradellas-2”?

Camí Tous
Camí Tous
04.09.2023  ·  22:17

Doncs a mi aquesta fotografia em molesta. L’engany que hem patit i patim els catalans des de abans de l’1O per part dels partits polítics anomenats “independentistes” ja no és pot reparar.
Cap confiança en aquells que busquen l’amnistia i la súplica a l’autodeterminació. Vam votar i vam guanyar i tornar a començar a la casella de sortida a mi no em val. No accepto més aquest engany i per aquest motiu em vaig abstenir i ho seguiré fent fins que tots aquells que ens menteixen pleguin i es quedin a casa seva.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
04.09.2023  ·  22:19

Aquesta gent que es va exposar perque els polítics havien convocat un referendum vinculant no es mereixen la traidoria dels qui ara parlen de fer-ne un altre … Ja està fet …. i guanyat … cal aplicar-ne els resultats.
https://spanishpolice.github.io

Els qui es fiin de qualsevol acord amb el PSOE o amb el PP seràn tan incompetents com els dirigents de l’Autoritat Jueva establida pels nazis que hi col·laboraren com a mal menor … No hi ha mal menor possible amb qui et vol fer desaperèixer del mapa!!!
https://twitter.com/jaumemoll/status/1695860975843320300?s=20

L’ANC diu que el referendum ja està fet i guanyat
https://twitter.com/LaRepublicaCat/status/1698671809728536671?s=20

Antoni Roca
Antoni Roca
04.09.2023  ·  22:22

Considero molt perillosa aquesta fotografia, que fa publicitat de la trobada entre el MHP Puigdemont i la líder de Sumar. La trobada no hauria d’haver-se fet mai. Les línies polítiques de Junts són, han de ser, haurien de ser molt clares i definides i irrenunciables, gravades en pedra. D’aquesta reunió em veig venir renúncies per una banda i imposicions per l’altra. No cal que digui qui penso que és l’un i l’altra. Entrevistes secretes o discretes encara se’n poden tolerar, però aquestes que pretenen provocar més divisió en el moviment, no s’haurien de fer.

Enric Viver
Enric Viver
04.09.2023  ·  22:34

Millor no deixar de ser escèptics, i tornem a mobilitzar-nos.

Oriol Gordó
Oriol Gordó
04.09.2023  ·  22:42

Doncs contrariament al que opinen alguns companys subscriptors, penso que la fotografia és important, i no veig que de moment el president Puigdemont hagi hagut de pagar res.
Una de les primeres coses que hauran de fer els socialistes si volen negociar és anar a Bèlgica a entrevistar-se amb el president. Això d’avui és un primer pas en el reconeixement del president Puigdemont com el representant d’una de les parts en conflicte.
I de l’acord ja en parlarem, si és que s’assoleix. Personalment, ho veig dificilíssim.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
04.09.2023  ·  22:47

Celebro molt que torni la locució de l’editorial amb la teva veu, Vicent. Si en féssiu un podcast m’hi subscriuria.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
04.09.2023  ·  22:49

Bé. Si. Però Yolanda Díaz també ha aprofitat la fotografia per deixar clar que estudiaran totes les solucions democratiqies i democràcia espanyola vol dir conformes a la constitució del 78.

En la mentalitat hispánica democràcia és sinònim de constitució franquista i una inmensa majoria de gent del Regne segur que ho ha interpretat en el sentit constitucional: TOT dintre de la constitució. RES al marge de la constitució.

Si es cerca la solució segons el Referèndum guanyat l’1 d’octubre seria també una solució democràtica però el Regne d’espanya, per ara, no hi està gaire disposat.

Que aquesta fotografia sigui històrica depèn de Puigdemont. No pas de Díaz o de Pedro Sànchez.

Un dia a Girona-Montilivi, Puigdemont alcalde ens va preguntar a un grup present “¿Em seguireu sempre?” I jo pensava: Tu, Carles, seguiras el poble que vol ser lliure?

Oriol Cusidó
Oriol Cusidó
04.09.2023  ·  23:02

Efectivament les fotografies parlen. I aquesta explica que Espanya és un país obert i dialogant. Cosa curiosa, quan just fa quatre dies l’objectiu era demostrar el contrari.

Definitivament hem perdut el focus i la partitura. La foto no és el pitjor. Un Puigdemont desvergonyit piulava que en democràcia les diferents ideologies han de debatre. Ara resulta que la cosa va d’ideologies, no pas d’autodeterminació. Sincerament, ja n’hi ha prou!

joan rovira
joan rovira
04.09.2023  ·  23:05

Consideracions temporals simultànies mutants:

1/ El passat no es pot canviar, però la relació amb ell, sí: oportunitat fugissera.

2/ El canvi individual i col·lectiu no s’atura, flueix: pathos, ethos i logos.

3/ Molt rellevant el lloc de la trobada: l’Eurocambra a Brussel·les.

4/ El GOI català s’atansa de nou a l’origen: el Born germànic.

SERGI ORTIZ
SERGI ORTIZ
04.09.2023  ·  23:12

Per mi, la foto no val res. Ha ha hi hi, i quan tinguin la Presidència… desapareixeran tots.

A Asens li agrada tot això… Sempre i quan surti a la foto i guany notorietat (no deu ser pobre, no) i si a més no sortim d’Espanya. Ja em diràs tu en què ens pot ajudar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
04.09.2023  ·  23:23

M’agrada veure fer comèdia els españols.

Als professionals i als anònims que s’escadalitzen debades.

Ell(o)s i nosaltres sabem que tot és farsa.

Fins i tot que un tal Fernando Grande-Marlaska, jutge designat pel PoPularespañols, i ara professional entre els Socioespañols professionals haja advertit que “els límits són la constitució española”.

Sent el jutge viu que més condemnes ratificades per violació de Drets Humans d’Europa adornen el seu palmarès particular.

Oblidant-se que els nostres límits REALS són el Tractat de Lisbona.

O que el seu estat colonial té un BOE on signa i assumeix legislativament el dret d’autodeterminació.

O que la jurisprudència de la Sentència sobre Kossove del Tribunal Internacional de Justícia de La Haia (Den Naag en nerlandès) de 22 de juliol de 2010 per la què la Declaració de Guerra en 1704 de l’antiga España obligava el regne de Castella a que abandone l’antic regne de València, avui País Valencià o Catalunya Tropical, l’antic regne de Mallorques, avui Illes Balears o Catalunya Insular i l’antic Principat de Catalunya, avui Catalunya Mitjana.

En fi, que tenim jurisprudència legislativa pròpia i europea on les jurisprudències locals i particulars amb cert aire feudal d’Ancien Régime comencen a ser-nos obsoletes i de passat llunyà.

Que cal erradicar el seu radi d’influència havent-les de constrenyir a un àmbit de particularismes pintorescos que els europeus hem de protegir i respectar.

Fins i tot, acoblar dites realitats exòtiques amb Estatuts autonòmics reduïts per tal de conservar pecularietats regionals que posen en valor la varietat i riquesa de certes societats-barreja d’aborígens en trànsit entre l’Europa occidental i l’Àfrica Septentrional.

Josep Blesa (València)

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
04.09.2023  ·  23:24

“Sigues aigua, amic”. Deia, si fa no fa Bruce Lee, suggerint que l’aigua s’adapta al recipient que la conté. “Eppur si mouve” deia Galileo Galilei, després de mirar de salvar els “trastos” davant la Inquisició .”Panta rei” deia Heràclit, per significar que res és immutable. “Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix” deia Albert Einstein.
El President exiliat, ha mogut fitxa.
Per algun motiu deu ser.
D’aquí a unes hores tindrem més elements de judici i les coses es mouran… Potser ja toca sortir del bucle i posar-nos a treballar.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
04.09.2023  ·  23:25

L’impacte de la fotografia és indubtable. I ho veurem a les portades de demà (avui per al lector). És tota una bufetada al deep state espanyol. Ben poca gràcia farà a l’alta judicatura, estaments militars, policies, alts funcionaris i tot l’entramat franquista inclosa la Corona. I tot açò al cor d’Europa i a plena llum del dia.
De moment tenim açò. No més, però tampoc menys.

Jaume Riu
Jaume Riu
04.09.2023  ·  23:34

QUAN S’ENSUMIN LA DUI DE CATALUNYA
Feia temps que no reia tant -políticament parlant-, com davant dels editorials alarmadíssims de la premsa i els comentaris no menys alarmats dels polítics de Madrid, que demostrem com Puigdemont els treu de polleguera.
Tota una vicepresidenta del govern més progressista de la història, és rebaixa per anar a Brussel·les, oficialment sense el permís -sense la complicitat-, del president del seu govern, i aconsegueix l’objectiu de poder ser rebuda pel més gran criminal pròfug de la justícia, que té la paella pel mànec. És un exemple magnífic una política de l’esperpent que signaria Valle-Inclán.

Però la funció no ha començat encara i no s’ha obert el teló de l’escenari, perquè en aquestes reunions protocol·laries de cortesia no es negocia res fins que no hi participi el cap d’estat, que és l’amo, els altres són els masovers.
Jaume Asens i Yolanda Díaz només són dos mossos de la massoveria que ni tan sols no són treballadors del partit del govern de Madrid.
Per cert, a partir dels editorials d’urgència de El Mundo i el digital de El Español, comprovem que amb el seu curiós ordre de valors, que ens volen fer creure que Franco no era criminal i Juan Carlos no és pròfug de la justícia.

Preparats estem doncs per sentir els escarafalls de la premsa franquista quan vegin les orelles del llop i s’ensumin la DUI de Catalunya.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
04.09.2023  ·  23:40

Companys opinadors: no caiguem en la precipitació i l’histèria. Tenim pressa, sí, evidentment; sobretot els que ja tenim una edat avançada. I estem hipersensibilitats a tot el que es pugui interpretar com una reculada en el camí a la independència; i és lògic i normal després del que hem vist i patit aquests darrers anys. La foto d’ahir, tanmateix, és de fet una victòria significativa. Per tenir la llibertat i l’independència haurem de fer al mateix temps confrontació radical i maniobres polítiques i diplomàtiques; no tenim més remei! I no oblidem que al final, no ara ni al principi, haurem de negociar la separació amb al menys algú, que segur que serà amb uns quants alguns, sobretot a nivell europeu i internacional. Tinguem mirada llarga sense renunciar a res!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
04.09.2023  ·  23:46

Està bé ser desconfiat, però penso que les passes que ha fet el MHP han estat de defensa de la dignitat de l’1-O i de no claudicar – amb totes les pressions rebudes- davant la INJUSTÍCIA de l’Estat, cosa que ha aconseguit fins ara.
Ni la confiança ni la desconfiança tenen perquè aplegar a ser absolutes i acritiques i, fins al dia d’avui, Puigdemont ha demostrat saber guanyar-se-la amb allò que fa políticament, fora del propi interès personal.

Berta Carulla
Berta Carulla
04.09.2023  ·  23:50

Dues coses:

als enfadats que funcionen amb els budells: si us plau madureu, mengeu-vos el sentimentalisme perquè resulta patètic haver-lo de suportar, estem en guerra i farem el que calgui, si cal parlar amb l’enemic s’hi parla si després cal barallar-si a garrotades ens s’hi barallem a mort. No suporto els morrets dels enfadats que repeteixen el mateix mantra de derrotats cada dia i que a sobre s’abstenen com si hi hagués demà i no n’hi ha, tot el que no fem avui es perd per sempre.

I segona cosa: per què parleu tant dels polítics i mai de la necessitat d’organitzar-nos la societat civil. La independència no es farà des del Parlament de Catalunya perquè l’estat mai no la reconeixeria, la independència l’hem de fer nosaltres organitzats en un cens i posant-lo sobre la taula de les nacions unides, tal com diu l’Albert Bertrana. Esteu disposats a votar el que sigui amb el cens español? Oi que no? Després tot serà fer els morrets que feu ara i dir que no voteu, però no haureul fet RES per a evitar-ho i poder votar en condicions.

Si us plau Vicent Partal, entrevisteu l’Albert Bertrana i parlem del cens, el Consell de la República ha de voler fer seu aquest propòsit.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
05.09.2023  ·  00:09

Calma companys.

Veurem que surt de tot plegat. Que la vicepresidenta vagi a Bruseles a parlar amb el President Puigdemont és bona senyal.
A partir d’aquí veurem com va tot plegat i què s’aconsegueix.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
05.09.2023  ·  00:13

Esperem i observem. I, mentre, pensem què fer des del carrer, perquè caldrà actuar, amb polítics o sense.

Anna Linares
Anna Linares
05.09.2023  ·  00:18

Tenim certa tendència a opinar sensa saber que passarà, jo dono un vot de confiança a Puigdemont i si ens falla llavors ja podrem criticar, mai avans dels fets.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
05.09.2023  ·  01:09

S’ ha de dialogar i després, si es veu clar, negociar, ara la partida és aquesta……..i això no fa despareixer el refrendum de l’ 1-0, si no que pesarà molt en el diàleg i més si hi ha negociació……la partida ara és juga a Madrid i no només per veure si se’n treu res de profit per la nacionalitat catalana si no per esclafar a Vox i al seu escolanet el PP.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
05.09.2023  ·  01:36

Es fa camí en caminar. Deixem caminar al president Puigdemont. Temps al temps.

Per cert, la foto és molt impactant, sobretot a Madrid i per extensió a Espanya. Trenca tot l’argumentari contra els exiliats, i a PP, VOX I CS el fa treure foc pels caixals. Això no és poca cosa.

Albert T
Albert T
05.09.2023  ·  02:38

Escepticisme al 200% sobre el que facin tots aquells que ja ens han enganyat, cap confiança, ni fe, ni res per a ningú més, fins que no vegi els resultats reals, verificats, palpables i sòlids!
Reunió de pastors…ovelles mortes, reunió de politiquets…,poble cardat!

Salvador Molins
Salvador Molins
05.09.2023  ·  02:54

Estic convençut dolorosament, que la dissoluó de l’Assemblea de Representants del Consell de la República es va fer per facilitar aquestes reunions i possibles pactes. No voldria que això fos cert, de moment només és una impressió meva.

Reafirmem la votació i el Mandat del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya, vinculant, i disposem-nos completar i implementar la Declaració Unilateral d’independència de Catalunya (DUI) del Parlament Català, guanyada per majoria absoluta de 72 diputats, el dia 27 d’octubre de 2017. Cal portar aquesta DUI al Tribunal de Dret Internacional de La Haia, perquè hi doni el seu vist-i-plau.

El MHP Puigdemont, 130è President de la Generalitat de Catalunya, no ens pot fallar una altra vegada.

El Poble lliure de Catalunya, tots aquells que vam votar amb ple coneixement de causa aquell Primer d’Octubre de 2017, no li podem consentir.

Cap pacte amb Espanya sense el reconeixemet i el respecte de l’1-O i la DUI.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
05.09.2023  ·  05:15

Gràcies, Vicent. I estic d’acord amb tu.

Carme Garcia
Carme Garcia
05.09.2023  ·  06:43

Haurien de estar contents només per la reacció de les portades dels diaris madrilenys.
Avui tindrem explicacions del President, ell es l’únic que no ens ha traït fins ara, doncs confiem perquè en totes les guerres hi han negociacions oi?.

Joaquim Ferràs
Joaquim Ferràs
05.09.2023  ·  06:56

La política és fa negociant si convé amb l’enemic. Si avui tenim aquesta oportunitat, és perquè el dia de les eleccions no tots ens vam quedar a casa fent l’enfadós. Des del sofà de casa no es fa cap revolució.

Albert Miret
Albert Miret
05.09.2023  ·  07:29

Que els espanyols mai compliran el que prometen i juren, és un fet claríssim, perquè no tenen dignitat i la seva història és anar a “salto de mata” i robant tot el que han pogut. El president Puigdemont ho sap molt més que qualsevol altra persona, i els dona deu mil voltes a presidentes i vicepresidentes, o sigui que no cal patir ni plorar, com veig avui en tants comentaris. Queixar-se perquè el MH President Puigdemont permet a la vicepresidenta del govern espanyol anar-lo a veure a l’exili per explicar que espanya el necessita per a poder governar aquell bordell, em sembla un èxit meravellós i una demostració que maltractant Catalunya mai podran governar allò que en diuen espanya. Les lamentacions d’aquells que facis el que facis ploren, no tenen la més mínima importància davant d’una hipotètica possibilitat de descolonització forçada. Quant al sempitern atac al president Puigdemont per haver estat traït per qui pactava a Madrid la presidència de la Generalitat mentre simulava que treballava en el que havia promès sense fer res, la frenada temporal davant l’atac imminent de la bèstia espanyola amb l’amenaça que hi hauria un bany de sang a Catalunya si continuava endavant amb el Procés, em sembla una manca absoluta de maduresa i inconsciència. Jo hauria fet el mateix davant de la possibilitat d’un atac de la bèstia tan sanguinari com tots els anteriors. Els ploraners de sempre si Puigdemont no ho hagués parat temporalment, ara l’acusarien de no haver impedit tanta mort. Una mica de serietat!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
05.09.2023  ·  07:42

Molt d’acord amb l’editorial.
En relació a les crítiques a qualsevol apropament i negociació encara és el moment que pugui entendre com pretenen fer la independència quan l’oportunitat del octubre del 2017 s’ha esvaït per la traició d’ERC. Parlen de la força popular i no sé on la veuen. De totes maneres veient l’egocentrisme que es gasten molts d’ells ja no em sorprèn res. El món ha de ser a la seva mida i si no ho és, s’enfaden i no ho accepten i pensen que tothom farà el mateix que ells perquè és el cal fer i no hi ha res més a dir.
Jo també voldria que la força popular fos imparable i que anéssim tots a una sense demanar permís a ningú i que totes les injustícies que hem patit durant tots aquests darrers anys es reparin amb judicis a policies, polítics, judjes etc. Però no té tes a veure amb la realitat d’un país ocupat i que durant els darrers 6 anys post-referendum s’ha deteriorat de forma pornogràfica. Ara toca trobar camins que ens permetin refer-nos i identificar i eliminar els entrebancs que no permeten avançar, com l’ERC de Junqueras. Com preteneu fer res amb aquesta ERC que ha estat colaborant amb l’Estat Espanyol distant els darrers anys?. Primer us enfadeu quan el Partal encara classifica a ERC com independentista i després demaneu que la força majoritària del 52% del parlament proclami la independència. Tanta contradicció us desqualifica.

Carles Serra
Carles Serra
05.09.2023  ·  08:21

Gràcies Vicent per el teu anàlisi de la reunió entre aquest pajaros de Yolanda i Asens amb el president.
Incredebilitat i dubtes moltes, totes, com també d’aquells que diuen de la mobilització i això del carrer, quant la feinada que hi ha per mobilitzar la gent el carrer, els partits i sobretot això botifler d’ER han fet molta tasca per la desmobilització, malgrat la reprèssio i l’espoliació que seguim patint.
Queden poques setmanes per poder fer un anàlisi més curós i tangible.

xavier solaní
xavier solaní
05.09.2023  ·  08:37

Impacta perquè impacta a la caverna? Ens impacta a nosaltres, sortirem al carrer demà? Sembla que no, no ens impacta. Aquí destaca més les coses del president anticatalà pujat per ERC (??). S’ha sumat junts a allò de No ho tornarem a fer? Demà o avui sabrem, diuen, però parlen del repartiment de medalletes, la imatge no promet gaire.

Jordi Martí
Jordi Martí
05.09.2023  ·  08:41

Doncs per a mi, la foto parla clarament.

La Yoli se l’ha preparat molt, aquesta foto: amb el seu dit índex fa com si estigués alliçonant al seu estudiant entremaliat de primària mentre, de reüll, dirigeix una mirada maquiavèl·lica a la càmera.

Pep Agulló
Pep Agulló
05.09.2023  ·  08:42

LA FERMESA ES POT EMBOLICAR AMB CEL·LOFANA…

“Enganyats, ferits, tots els polítics ens han fallat…” Caram, semblaria que la reacció de sobirania del poble està prop… Doncs no, un sector gran de l’independentisme eludint la seva responsabilitat històrica de ser actor en el procés, resulta que cerca l’heroi que els portarà a la independència o el traïdor portador de la culpa de la derrota, i de la seva impotència. Aquest rol que li atorguen a Puigdemont és perillós, perquè tots en som de responsables…

Puigdemont no ens torni a fallar, diuen… i el o la que ho diu, ¿què ha fet per la independència?

PS. Salvador Molins 2:54. La dissolució de l’Assemblea de Representants del Consell de la República es va plantejar molt abans que ni tan sols es pogués albirar cap possible pacte amb Sánchez. Això ha estat desmentit pel mateix Puigdemont. Prou ja d’especulat amb el tema sense fonament. ¿Que no veieu que és un argument de l’enemic?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
05.09.2023  ·  08:54

Independentment del que passi avui, demà…,la fotografia i el que significa, ha estat possible a molts que vam confiar i vam votar Junts.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
05.09.2023  ·  08:57

U d’Octubre un fet històric. Contundent . Pacífic . Democràtic. Just .

MHP Puigdemont president legitim de la Generalitat de Catalunya.
Yolanda Díaz Vicepresidenta en funcions del Govern de l’estat monàrquic espanyol.
Reunió d’ambós a la seu de l’Eurocambra. Cor d’Europa .
Teatre polític ? Fet històric?

La meva opinió es intrascendent , també el meu possible judici de la reunió. El que si sabem de forma viscuda pels catalans al llarg dels segles es que Espanya es un estat dominador i violent envers nosaltres (també envers altres pobles).

La vida continúa … viure per veure i veure per viure .

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
05.09.2023  ·  09:05

L’imatge fotogràfica, no fa res més que confirmar un conflicte entre dues parts davant d’Europa.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
05.09.2023  ·  09:06

A mi també em va impactar la foto.

Josep Navarro
Josep Navarro
05.09.2023  ·  09:13

Tant de bo, no es d’eixe entabanar per aquesta colla de mentiders mafiosos. Al voltant del cens, als Països Bàltics, tan sols van votar els naturals. Si ells tracten de plenar els Països Catalans d’ immigrants, per ensorrar-nos d’ una vegada, nosaltres hem d’ ésser molt curosos, de no fer-los el joc.

Juan Millán
Juan Millán
05.09.2023  ·  09:19

Això servirà per que sis diputats Socialistes votin la candidatura de Feijoo.

Joan Hernández
Joan Hernández
05.09.2023  ·  09:32

La foto posa en valor l’exili i la seva fermesa i l’absurditat de l’argumentari espanyol però sols si som molts i molt decidits al carrer farem efectiu l’1-O

Carles Ortiz
Carles Ortiz
05.09.2023  ·  09:33

I LA INDEPENDÈNCIA QUÈ?

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
05.09.2023  ·  10:04

Diuen que, “més val una imatge que mil paraules”. Ens al contrari. Mireu sinó quantes paraules ha donat una sola imatge. Cap d’elles coincidint amb exactitud amb la interpretació del que representa realment, i tot per una imatge. El valor d’una paraula mai no pot ser superat per una bona imatge interpretable. La imatge sense un text, només es una empenta a la imaginació. I si, és una bona imatge.

Anton Alabau
Anton Alabau
05.09.2023  ·  10:13

Trobo que el més transcendent de la imatge és que el MHP Puigdemont els hagi fet mostrar públicament al Parlament Europeu, que no és poca cosa (així que trina la caverna).
Ara pendents de la conferència de premsa.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
05.09.2023  ·  10:30

Mentre els independentistes seguim de dol i sense poder tancar el cercle de la decepció de l’octubre del 17, Puigdemont es reuneix amb la vicepresidenta del govern espanyol -càrrec que mantindrà segur en cas que Pedro Sánchez sigui investit- per tal d’aproximar-se a una “im” possible investidura perquè el PSOE, en cap cas, de cap manera ni en cap versió, admetrà un referèndum d’autodeterminació, que és el compromís que Junts no pot renunciar aquestes alçades de la pel·lícula. Tot això passa a les portes d’un 11 de setembre en que els ciutadans que es manifestaran ho faran per reivindicar l’1 d’octubre i les seves conseqüències democràtiques i també a les portes d’un 19 de setembre en que no està gens clar que el Parlament Europeu aprovi l’oficialitat del català a la UE. Què és el més fàcil?: noves eleccions. Si això passa, tots els abstencionistes haurien de tornar a votar, preferentment a les formacions que s’han mantingut fermes i no s’han mogut de l’amnistia i l’autodeterminació -no cal estendre’s aquí- i si finalment passa això Espanya tornarà ha estar bloquejada i, aleshores sí, estarem en una nova etapa, serem una paret per l’estat espanyol i, en el joc democràtic, si vol subsistir, haurà de passa per l’adreçador del referèndum. I “se non è vero, è ben trovato”, que maco!!!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
05.09.2023  ·  10:42

La cortesia no té per què afectar la determinació en l’assoliment dels objectius.
Dit això, se’m fa difícil vavolar qui beneficia més la imatge:
– Implícitament és un reconeixement, per part de l’Estat espanyol, a la figura del president legiítim de Catalunya (tant és així que, de seguida, ERC va reaccionar enviant els seus pesos pesants -Junqueras i Aragonès – a treure el cap als mitjans públics amb declaracions com la de la presència a la manifestació de la Diada).
– Però també és positiva la imatge per a l’estat espanyol, doncs neteja la seva imatge a Europa.
Val a dir, d’altra banda, que la sra. Diaz hi ha anat perquè la seva formació es juga els càrrecs, i el PSOE l’obliga a fer-li a feina bruta.
Hi estarem amatents.

Jaume Vall
Jaume Vall
05.09.2023  ·  11:09

Al s.XIX, els comandaments espanyols deien “más vale honra sin barcos, que barcos sin honra”

Bé.
Al s.XXI els haurem de fer una proposta per veure si encara hi estan d’acord.
Que triïn ells.
A. Si volen “honra sin barcos”, vol dir que no cediran amb els símbols, però cediran en diners. Perfecte.
Segons Gencat.cat, el dèficit de 2019 de Catalunya respecte a Espanya era de 20.000M euros, 8% del PIB català. S’ha de reduir fins al 4% , segons usos de països de referència.
Per tant, a canvi del vot perquè Sánchez sigui president, AQUEST 2023, JA MATEIX, HISENDA ESPANYOLA HA D’APRETAR EL BOTONET DE TRANSFERÈNCIES, I ENVIAR 2.000M A LA GENERALITAT, i així el 2024, 2025,2026, per tal de que al final de la legislatura, el dèficit només sigui del ja mencionat 4%.

B. Si volen “barcos sin honra”, és a dir, no volen reduir -de moment- el dèficit fiscal, han d’acceptar cedir elements simbòlics nacionals.
Primer, òbviament, ESTABLIR L’AMNISTIA PER L’1-O i una declaració institucional acceptant el mal comportament de les forces de seguretat, en agredir gratuïtament els votants, amb resultat de ferides en persones grans, inofensives i indefenses.
Segon, una CARTA A LA FEDERACIÓ INTERNACIONAL DE PATINATGE, RECLAMANT LA READMISSIÓ AMB EFECTES IMMEDIATS, de la Federació Catalana d’aquest esport, així mateix com disculpar-se per la mala pràxi de l’administració espanyola durant el 2004, en la reunió a Fresno, per tal d’amenaçar i / o subornar les delegacions, per tal de que revoquessin l’admissió de Catalunya com a membre de ple dret en la Federació Internacional de Patinatge, que les federacions havien acceptat l’any anterior.

Que triïn. O diners que són nostres i ens han de tornar. O declaracions institucionals de respecte a la nostra nació.

De fet, l’òptim seria exigir-los ambdues responsabilitats.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
05.09.2023  ·  11:16

M’apunte a la breu opinió d’en Joan Hernández , 09’32 h.

Albert Barrachina
Albert Barrachina
05.09.2023  ·  11:31

Estic d’acord en el fet que les imatges parlen molt. Crec que Bonaparte també va dir quelcom semblant. Però la proposta d’interpretació del Vicent és, des del meu punt de vista, incompleta.
Cadascú, a la foto, està fent un paperet de cara a algú altre. No és un missatge en general, va dirigit a persones i grups de persones concrets. Diria que cadascú pretén ensabonar la seva pròpia parròquia.
Concretament, la senyora Díaz treballa per a una una gent molt concreta i particular: aquells que la van aüssar per acabar de dissoldre el perillosíssim moviment conegut amb el nom “del 15 M” i que es va concretar en Podemos. Un moviment extraordinàriament perillós per a les elits extractives del país.
La Iolanda Díaz té en el seu actiu un èxit colossal: ha aconseguit dissoldre, reabsorbir o esclatar la marca del 15M. Els polítics d’aquest moviment han estat recuperats i apoltronats. Altres han estat defenestrats o brutalment perseguits i ella és la representant “oficial” de l’esquerra institucionalitzada, descafeïnada, també recuperada i inofensiva. Com ho diu en Vicent, de l’esquerreta caviar. Desencebat el moviment i eficaçment apoltronats els seus representants, o sigui, netejada la plaça, ara va de cap a netejar la balconada. I aquests som nosaltres. I el cap més eficaç i visible és en Puigdemont.
Crec que la Díaz i l’Asens no tenen cap càrrec de resoldre res. Van simplement a repetir el que s’ha fet amb Podemos i que ja està seriosament avançat: acabar d’enfonsar el moviment de l’1 O.
I, com deia, la Díaz ja hi té expertesa.
Així que, si em permeteu, dubto seriosament que surti res bo per a nosaltres de la trobada-pantomima de Bruxel·les i espero molt sincerament que en Puigdemont no es deixi engalipar pel cant de la sirena.
L’estat espanyol no té absolutament cap mena d’interès a resoldre res amb Catalunya. La seva naturalesa és l’engany i la imposició. I ja fa temps que ho hauríem de tenir clar: quantes promeses incomplertes? Gairebé totes.
Com es pot confiar en aquesta gent que ens han donat gat per llebre tanes vegades?
Qualsevol negociació amb ells és una pèrdua de temps i d’energia.
Llavors, què rediantres vol negociar en Puigdemont a part d’una bonica imatge per a la posteritat?

maria serra
maria serra
05.09.2023  ·  12:07

Jo crec que hem d’esperar per fer les nostres valoracions, deixem que treballin, tots plegats som molt impacients , en aquests moments només tenim aquesta fotografia i no sabem res de res , si han tingut aquesta trobada era amb el consentiment del president Sanchez, feia molt de temps que no teníem una oportunitat com aquesta, si serà beneficiosa, ja veurem….

Aleix Gaus
Aleix Gaus
05.09.2023  ·  12:19

Aquesta imatge és el primer pas, ja que ara falta una voluntat politica que ara no existeix, espero que el President Puigdemont no és deixi entabanar amb propostes de paper mullat

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
05.09.2023  ·  13:34

Qualsevol fotografia d’en Tortell Poltrona suggereix més interpretacions creatives, amb la diferència que ell ens fa passar bones estones. Altres opcions com Ana de Armas o Margot Robbie també les trobo força suggerents.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
05.09.2023  ·  15:40

Fotografies:
En Torra passejant amb el señor Sánchez pels jardins de la Moncloa.
I com va acabar en Torra?

Poca memòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any