Com milions de joves van trencar les regles de la política del Paquistan

  • Aquestes darreres setmanes, el partit d'Imran Khan, el Moviment per la Justícia, ha trobat la manera de desafiar els obstacles amb què ha anat ensopegant

VilaWeb
The Washington Post
15.02.2024 - 21:40

The Washington Post · Rick Noack

Islamabad, Paquistan. Les accions empreses contra el partit polític de l’ex-primer ministre Imran Khan aquests últims mesos van seguir el mateix guió de tants altres moviments polítics caiguts en desgràcia al Paquistan. Khan va ser empresonat per càrrecs que, segons els seus partidaris, tenien un rerefons polític: van escorcollar les oficines del partit i a les cadenes de televisió del país se’ls ordenà que en menystinguessin la campanya.

Però aquests esforços per aturar l’èxit electoral de Khan subestimaren de manera colossal la generació que segueix aquest polític tan carismàtic per internet, i no pas per la televisió, un grup que ja representa gairebé la meitat dels electors del país.

A les eleccions, milions de joves votants van fer costat al partit al qual creien que la classe dirigent estava més decidida a parar els peus. El jovent paquistanès va contribuir decisivament a la sorpresa electoral més gran del darrer mig segle en aquest país, i els candidats aliats amb Khan van obtenir més escons que cap altre partit al parlament.

“Els resultats electorals han demostrat una cosa: els estratagemes antics ja no serviran de res”, diu Mohàmmad Malick, analista polític paquistanès. “L’exèrcit haurà d’adoptar noves tàctiques si encara vol mantenir la seva influència en la política del país”, afegeix.

Ara com ara, no sembla probable que el partit de Khan torni al poder aviat. Tot i que els seus resultats han superat amb escreix les expectatives, l’ex-primera ministra no ha aconseguit la majoria absoluta al parlament i no sembla tenir cap soci de coalició evident després de caure en desgràcia entre la resta de partits.

Com es preveia, el partit del qui fou tres vegades ex-primer ministre Nawaz Sharif va anunciar abans-d’ahir que es disposava a formar govern amb el suport del Partit Popular del Paquistan i partits més petits, en una aliança que compta amb l’aprovació tàcita de l’establishment.

Sharif deixarà el càrrec de primer ministre al seu germà petit, Shehbaz, que dirigia un fràgil govern de coalició després de la destitució de Khan pel parlament l’abril del 2022. No obstant això, alguns analistes vaticinen la desaparició del govern abans d’haver-se format i tot.

Aquestes darreres setmanes, el partit de Khan, el Moviment per la Justícia (conegut al país com Pakistan Tehreek-i-Insaf, o PTI), ha trobat la manera de desafiar els obstacles que s’ha anat trobant.

Quan les autoritats van prohibir el símbol del partit, un bat de criquet –un emblema en el qual molts votants analfabets havien confiat en el passat per a identificar el partit a les urnes–, els candidats de Khan van recórrer a TikTok per a promoure els seus nous símbols entre els votants rurals. I, malgrat estar a la presó, Khan va sorprendre tothom divendres amb un discurs de victòria generat per intel·ligència artificial. “Heu posat els fonaments de la veritable llibertat”, deia al vídeo.

La campanya del PTI ha tocat la fibra sensible dels joves votants, experts en tecnologies digitals, però els principals rivals polítics de Khan no han copsat la magnitud del desafiament generacional d’aquestes eleccions, explica Malick.

Quan Sharif, un altre ex-dirigent paquistanès que va entrar en conflicte amb els militars, va tornar del seu exili autoimposat a l’octubre, després de semblar haver-se reconciliat amb l’exèrcit, els seus discursos van versar “entorn d’ell, no entorn dels joves”, diu Malick.

Zulfi Bukhari, portaveu del PTI, va declarar en una entrevista que una anàlisi preliminar dels perfils dels votants indica que l’estratègia del partit de Khan va funcionar. “Tota una nova població: tots han votat el PTI.” Alguns motius de la frustració de la joventut paquistanesa podrien esvair-se si canvien les circumstàncies. Molts estan farts de la incertesa i l’estancament econòmics, que atribueixen a la corrupció i a dinasties familiars com els Sharif, que han dominat la política durant dècades. Però no s’han expressat mai aquests sentiments de manera tan cínica i pública com en les xarxes socials paquistaneses aquests darrers dies, cosa que podria afegir tensió al delicat equilibri entre els dirigents civils i els poderosos militars del Paquistan d’una manera que es podria deixar sentir durant molt de temps.

“Es mofen del nostre país, de manera que nosaltres ens mofem d’ells”, diu Uzair Choudhry, un venedor de telèfons mòbils de dinou anys d’Islamabad que va votar al PTI. En un possible indici de com l’establishment podria tornar-se contra els espais digitals, la internet mòbil es va suspendre sobtadament a tot el país quan els votants començaven a anar a votar, dijous, i va romandre tallada fins molt després del tancament de les urnes. Encara que els partidaris de Khan sospiten que és un intent de desbaratar els plans del partit per a mobilitzar els votants i documentar un presumpte frau electoral, les autoritats paquistaneses han justificat el tancament al·legant el risc d’atemptats terroristes que podria haver-hi per mitjà de la internet mòbil.

La cúpula militar del Paquistan ha negat repetidament les acusacions d’una repressió contra el PTI i ha mantingut que no s’implica en la política paquistanesa. Hi va haver indicis primerencs que internet podria significar un problema per a l’establishment del Paquistan. Quan Khan va ser destituït pel parlament l’abril del 2022, els partidaris del seu partit van acudir immediatament a les xarxes socials per denunciar allò que consideraven una maniobra orquestrada per l’exèrcit i els Estats Units.

Desenes d’usuaris de les xarxes socials van ser arrestats després de difondre publicacions antimilitars i antiamericanes en línia, en una campanya que els funcionaris de l’època van dir que havia estat llançada pel partit de Khan. Els funcionaris també van culpar les xarxes socials d’haver contribuït als avalots nacionals dels partidaris de Khan el maig, arran de la detenció de Khan. El govern del Paquistan va comparar els aldarulls amb l’atac al Capitoli dels Estats Units del 6 de gener de 2021 per part dels partidaris del president Donald Trump. La preocupació de l’establishment per l’impacte de les xarxes socials semblava haver augmentat durant el període previ a les eleccions. Sense culpar-ne directament el PTI, el cap militar del Paquistan, Asim Munir, va condemnar la creació d’una “atmosfera d’ansietat, desesperació i caos a les xarxes socials” el desembre.

Però el PTI i els seus partidaris diuen que en compte de ser una amenaça, internet podria fer que el debat polític del Paquistan estigués més informat. TikTok, en particular, ha tingut un paper important en la mobilització dels joves rurals, va dir Jibran Ilyas, que ajuda a dirigir els esforços de les xarxes socials del PTI. A TikTok, el partit va poder arribar a milions de votants analfabets que no fan servir Facebook i unes altres plataformes amb molt de text.

Asim Amin, de vint-i-dos anys, que viu al nord-oest rural del Paquistan, diu que TikTok va obrir els ulls sobre Khan abans de les eleccions. Tot i que el candidat empresonat no va poder fer campanya en persona, Amin va seguir els vídeos del seu partit sobre salut i economia. “Khan és el veritable dirigent del país”, diu. Per Malick, l’analista polític, el resultat electoral de la setmana passada indica que els partits hauran de treballar més per guanyar vots en el futur. “Aquestes són les primeres eleccions en què el candidat no cercava el votant, sinó que en realitat el votant cercava el candidat”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any