Les mesures contra la covid durant la nit de Cap d’Any

  • Us expliquem quines restriccions contra la pandèmia hi haurà vigents a tot el país

VilaWeb
Redacció
30.12.2021 - 13:40
Actualització: 30.12.2021 - 13:46

S’acosta Cap d’Any i, novament, hi ha previstes diverses mesures per a mitigar l’impacte que puguin tenir les celebracions en plena sisena onada de la covid-19. A continuació, us expliquem què es podrà fer i què no durant la nit de Cap d’Any als Països Catalans.

Catalunya: toc de queda i oci nocturn tancat

El Principat és on hi ha mesures més estrictes contra la covid, les quals continuaran vigents la nit de Cap d’Any.  D’una banda, hi haurà confinament nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí en municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència superior als 250 casos per cada 100.000 habitants els darrers set dies.

A més, també es manté el límit de deu persones en trobades socials, amb l’excepció dels convivents, i el tancament dels locals d‘oci nocturn, com les discoteques i els bars musicals.

Per altra banda, el Procicat ha dictaminat que només es pot omplir el 50% de la capacitat interior dels establiments de restauració. I en les cerimònies religioses, la capacitat s’ha fixat en un 70%.

A més, caldrà presentar el certificat covid, com ja cal ara, per accedir a l’interior de bars i restaurants, a residències i a concerts.

Andorra: proves d’antígens i tancament a les tres de la matinada

A Andorra, les trobades socials dins les cases poden reunir, a tot estirar, deu persones que s’hagin fet una prova d’antígens durant les dotze hores anteriors. Per això, durant les festes de Nadal, el govern ha donat dos tests gratuïts a tots els més grans de sis anys.

Quant als establiments de restauració, serà imprescindible que els més grans de sis anys presentin el certificat covid i una prova d’antígens negativa. També s’estableix un màxim de deu persones per taula. No s’hi podrà ballar ni fer cap altra activitat que faciliti la interacció amb altres persones fora dels membres de la taula. A més, els establiments hauran de tancar a les tres de la matinada.

Les Illes: sense noves restriccions

Malgrat el risc alt de rebrot, les Illes no han establert mesures especials contra la covid per a la nit de Cap d’Any. Així doncs, el certificat covid es manté com la principal restricció, i serà obligatori per a accedir a restaurants, bars i cafeteries i en l’oci nocturn. També s’haurà de presentar en concerts, festivals i altres establiments culturals i esdeveniments amb motiu de festes populars. El certificat també serà necessari per a accedir a establiments turístics d’ús compartit a Mallorca i Menorca.

Es podrà omplir el 100% de la cabuda en establiments de restauració, però la capacitat es limitarà al 80% en esdeveniments culturals i al 60% en locals d’oci nocturn.

El País Valencià tampoc imposa mesures especials

Igual com les Illes, al País Valencià tampoc hi haurà mesures especials la nit de Cap d’Any. El certificat covid torna a ser la principal eina per a frenar l’avenç de la pandèmia.

El certificat s’haurà de presentar per accedir a l’interior de bars i restaurants, en sales de joc i apostes, en locals d’oci nocturn, en celebracions i festivals de música, per entrar a les residències de gent gran i visitar malalts als hospitals i en llocs públics on hi hagi menjar i begudes, com els cinemes, circs i sales multifuncionals. També caldrà presentar-lo en espais amb servei de restauració en allotjaments turístics.

Quant a l’hostaleria i la restauració, les taules podran agrupar deu persones a tot estirar, excepte en cas de convivents o diferents nuclis de famílies nombroses.

Catalunya Nord: certificat covid i oci nocturn tancat

A Catalunya Nord, el govern francès ha prohibit les reunions multitudinàries i ha limitat les celebracions a l’esfera privada. També ha ordenat el tancament de les discoteques fins el 6 de gener i ha prohibit el ball en altres tipus d’establiments, com ara els bars.

Per altra banda, el certificat covid continuarà essent obligatori per a entrar en cafeteries, restaurants, centres comercials, hospitals, residències de gent gran i centres sanitaris, a més d’espais culturals i llocs on es facin espectacles. També cal mostrar-lo per viatjar en transport públic en trajectes de llarga distància.

La màscara és obligatòria en espais interiors on no es demani el certificat covid.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any