Tan sols la meitat dels professors fa servir el català “sempre o gairebé sempre” a l’aula

  • Segons el darrer estudi sociolingüístic del Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, el català és la llengua d'identificació de tan sols un quart dels alumnes catalans

VilaWeb
Redacció
27.10.2023 - 21:03
Actualització: 27.10.2023 - 21:45
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Tan sols la meitat dels professors catalans (un 50,3%) es dirigeix als alumnes “sempre o gairebé sempre” en català, la llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. És una de les conclusions que es desprèn del darrer estudi sociolingüístic del Consell Superior d’Avaluació de Catalunya, que enquestà 3.519 estudiants de 54 instituts catalans públics, concertats i privats. El sondatge també revela que tan sols un 23% dels alumnes diu que el professor parla català “moltes vegades” a l’aula, i un 12,3% que el parla “sovint”. Per contra, la xifra d’alumnes que diu que el professor tan sols parla català “a vegades” o “gairebé mai” arriba fins a un 15,4%.

Quant a la identificació, tan sols un quart dels alumnes catalans (un 25,4%) respon que el català és la seva llengua, mentre que un 31,8% respon que és l’espanyol i un 34,5% respon que és tant l’espanyol com el català.

En comparació amb les d’altres anys, les xifres empitjoren la posició del català com a llengua d’identificació, que l’any 2022 era d’un 25,4% i l’any 2021 era d’un 27%. Alhora, l’enquesta evidencia que la identificació amb el català és més gran com més petit és el municipi: si en els municipis petits (menys de 10.000 habitants) el percentatge d’identificació s’enfila fins a un 40,1%, en els municipis mitjans (10.000-100.000 habitants) aquesta xifra baixa fins a un 24%. La identificació amb el català és encara més baixa en els municipis de més de 100.000 habitants, en què tan sols un 22,2% dels alumnes (és a dir: pràcticament dos de cada deu) s’identifiquen amb el català.

Quant a l’ús familiar, les xifres també evidencien la posició com més va més precària del català entre els alumnes catalans. I és que l’espanyol és la llengua que s’empra “tan sols o sobretot” a la gran majoria de llars dels alumnes catalans, amb un 45,4%. Es tracta d’una xifra que és gairebé dues vegades superior a la del català, que cau a un 27,6%. Un 15,7% combina ambdues llengües, i l’11,3% restant n’empra una altra.

L’enquesta també demana sobre l’ús del català a l’aula, amb xifres semblants. A l’hora de fer treballs en grup, un 33,8% diu que no utilitza el català “mai o gairebé mai”, mentre que tan sols un 22% diu que el català s’utilitza “sempre o gairebé sempre” i un 19,4% respon que s’utilitza “a vegades”.

Fora de l’aula, el català també queda relegat a un pla secundari entre els alumnes. I és que gairebé la meitat dels estudiants –un 47,3%– diu que no empra el català “mai o gairebé mai” amb els seus companys fora de classe, mentre que tan sols un 17% el parlen “sempre o gairebé” sempre. Un 14,5% l’empra “tan sols de vegades”, un 11,1% l’empra “moltes vegades” i un 10,5% l’empra “sovint”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any