L’ortografia i la gramàtica del IEC, en línia: cinc utilitats pràctiques

  • L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) publica l'ortografia i dues gramàtiques oficials en línia · Us en presentem alguns avantatges i utilitats

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
11.06.2022 - 21:40
Actualització: 12.06.2022 - 18:33

Dijous passat, dia 9, es van publicar a internet tres obres de l’Institut d’Estudis Catalans que fins ara només es podien consultar en paper: la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU) i l’Ortografia catalana (OIEC). 

És la segona edició revisada de totes tres obres i els avantatges d’aquesta publicació en línia són, principalment, que s’hi podran fer consultes amb un cercador i que es podran actualitzar, com ja es fa amb el diccionari (DIEC). Fins ara eren consultables a internet una versió en pdf de l’Ortografia (2017) i una versió exclusivament en línia de la gramàtica, titulada Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), a banda els diccionaris. Amb aquest pas, doncs, l’Institut completa l’oferta en línia de les seves obres.

Vegem tot seguit, amb exemples, alguns dels avantatges i utilitats pràctiques d’aquestes eines que ara es posen en línia.

1. La gramàtica, a l’abast de tothom

Quan una obra qualsevol es publica en línia pot esdevenir una eina d’ús més general. Ni que sigui tan sols per l’accés gratuït. En el cas de les gramàtiques, l’Institut va decidir d’elaborar-ne tres: la “grossa” (Gramàtica de la llengua catalana), la “mitjana” (Gramàtica essencial de la llengua catalana) i la “xica” (Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana). Podríem dir que com més petita, cada obra és més clara i va adreçada a un públic més ampli. Aquestes gramàtiques, doncs, esdevenen útils per a un autodidacte, per a un mestre de primària, per a un professor de secundària i per a un d’universitat.

Vegem, per exemple, com explica l’expressió de les hores la GBU (la “xica”):

“Les fraccions horàries s’expressen d’una manera diferent segons els parlars i els usos, que corresponen a dos sistemes: el de campanar i el de rellotge. A aquests dos sistemes generals, s’hi afegeix el sistema internacional.”

I tot seguit, aquest esquema:

L’explicació de la GIEC (la “grossa”), en canvi, és llarguíssima, amb tota la justificació i els matisos que requereix un aspecte tan important com aquest i, tot seguit, aquesta figura:

2. Escoltar el so de la llengua

Un altre avantatge d’una publicació en línia és, per exemple, que pot incorporar sons. I això, si parlem de llengua és molt interessant. Ho és per a qualsevol usuari, però ho és, especialment, per a un professor que hagi d’ensenyar fonètica i dialectologia (sobretot a l’ESO i al batxillerat).

Sense haver fet una indagació profunda, hem sabut trobar arxius de so en la Gramàtica bàsica, concretament en l’apartat de símbols fonètics i grafies. Simplement, posant el cursor damunt un dels altaveus vermells, podrem triar la pronúncia dels exemples en el dialecte que vulguem.

3. La conjugació verbal, de Salses a Guardamar

Si volem saber la conjugació dels verbs catalans, la trobarem en molts llibres, en paper o en línia. Per exemple, al Diccionari.cat (de la Gran Enciclopèdia) hi podem consultar la conjugació de cada verb en català central. I al Diccionari Normatiu Valencià, la conjugació en català meridional. Ara, el IEC ens ofereix la conjugació de tots els verbs en els tres grans dialectes (central, meridional i insular).

El conjugador de l’Institut el tenim a l’abast en qualsevol de les tres obres que s’ha publicat en línia ara. A la dreta del menú principal, hem de desplegar el menú “Conjugació” i podem triar si la forma cercada ha d’ésser coincident o parcial (que comenci en la seqüència proposada, que hi acabi o que aparegui en qualsevol posició):

4. Quadres aclaridors

Una altra de les utilitats de les obres que el IEC ha posat a la xarxa és l’ús de quadres i esquemes, molt adients tant a l’hora d’estudiar com a l’hora d’ensenyar.

A l’hora d’aprendre o d’explicar la transcripció fonètica, de vegades no sabem on trobar un quadre complet dels símbols emprats per a representar les consonants. A l’índex de quadres de la GIEC, hi trobarem aquest recurs:

5. Les figures: un recurs plàstic molt útil

Hi ha certes explicacions que són molt més entenedores amb un dibuix. La GIEC té, a més d’un índex de quadres, com les altres dues obres, un altre amb una cinquantena de figures, com ara aquesta sobre les parts del dia:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any