L’inquietant atac contra Oriol Mitjà

  • Em preocupa constatar que una part de l'independentisme prova de consolidar un model de societat incompatible amb aquell país nou, més elevat i molt més lliure que tots volíem fer realitat al 2017

Vicent Partal
19.10.2020 - 21:50
Actualització: 19.10.2020 - 21:58
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Procure tenir al cap sempre el consell d’un col·lega periodista per qui guarde un respecte especial: ‘Vigila amb quin to dius o escrius les coses, que al lector la manera com li dius les coses li transmet tanta informació com els fets que descrius.’ Hi he pensat aquests dies, en veient com l’epidemiòleg Oriol Mitjà ha estat protagonista de l’actualitat, per culpa d’una reacció a unes declaracions seues que no sé qualificar sinó de desproporcionada.

L’origen de tot plegat està en diverses entrevistes que li feren la setmana passada. Per exemple, dijous Ricard Ustrell el va entrevistar al programa ‘Planta baixa‘ de TV3. Mitjà intentava de parlar en termes generals de la relació difícil i conflictiva entre els dirigents polítics ‘des de dalt de tot’ i els científics –una mala relació de la qual per desgràcia tenim exemples arreu del món. Però Ustrell li pregunta si parla de la consellera Alba Vergés. No li demana si parla del president Torra, del secretari Argimon, del govern o de la Generalitat. La pregunta concreta del periodista és sobre la consellera Vergés. I aleshores Mitjà dubta, però diu que accepta de parlar de la consellera, ‘per exemple’, mentre, de fet, intenta de continuar parlant del problema global referint-se a un editorial d’una revista, que no sabrem quina és… perquè Ustrell el torna a tallar immediatament demanant-li si a la consellera Vergés li falta ‘xispa’. Després de dues preguntes seguides en la mateixa línia del periodista, Mitjà dóna la seua opinió i sobre la consellera Vergès diu que li falten coneixements de salut pública i la humilitat per a escoltar els experts. Que és la seua opinió, expressada en nou segons exactes. Mirant el vídeo sembla força evident que Mitjà no té interès especial a parlar de la consellera, però arran de la insistència diu què en pensa. Com és lògic. Què hauria de respondre, sinó?

Finalment Mitjà diu: ‘Les persones que han estat al capdavant han estat perillosament incompetents i no hauríem de permetre que en unes eleccions mantinguessin el seu lloc de treball’, una afirmació certament dura. I tot seguit posa dades sobre la taula, concretament el fet que tenim una de les taxes de mortalitat per covid més altes del planeta. I quan li demanen a què atribueix una cosa tan greu l’epidemiòleg acaba dient: ‘Ho atribueixo directament a les decisions i a la manca de capacitat per a prendre decisions d’una forma suficientment àgil. I ho atribueixo al fet que des de les cúpules directives hi ha hagut batalles partidistes i no hi ha hagut la preparació suficient per a poder entendre quines eren les eines des del punt de vista diagnòstico-terapèutic que poguessin prevenir una part d’aquestes morts.’ Cal observar que en aquesta declaració no fa cap referència ni a la consellera Vergés ni a cap departament ni a cap partit concret.

L’entrevista és més llarga, però aquesta és la substància dels fets que, amb referències també a més entrevistes d’aquests darrers dies, ha desencadenat un atac contra Mitjà, a parer meu moltdesproporcionat. Tan desproporcionat que aconsegueix l’efecte que explicava el meu col·lega d’enviar al lector més informació per la manera com es diuen les coses que no pas pels fets que es descriuen.

I així una cua molt desafortunada en un editorial, per una altra banda molt raonable, de Catalunya Ràdio, una campanya d’atacs a les xarxes socials i uns quants articles de to pujat, com un de Sergi Sol crec que d’ahir, ens han deixat davant un panorama inquietant. Inquietant tant per la forma que ha adoptat l’atac com pel contingut.

Sobre el contingut, he de reconèixer que em costa d’entendre on hi ha el problema en això que diu Mitjà. Que a Catalunya no s’ha gestionat bé la covid-19 no sé qui pot discutir-ho. I no és una qüestió d’esforços o de bona voluntat. Els morts són els morts i la comparació amb uns altres llocs no ens afavoreix gens. Com a país no podem estar-ne orgullosos. Hem de mirar d’entendre les circumstàncies, sí, i hem de ser conscients de la complexitat de la situació, també. Però no podem vanagloriar-nos-en, de cap manera. Si de cas, hauríem d’aprendre de les lliçons i fer-ho molt millor d’ara endavant, que en tenim l’oportunitat. I si és així no entenc com pot originar cap mena de discussió que un expert explique precisament la seua visió sobre tot això que ha passat. Especialment si és un expert reconegut en el camp de l’epidemiologia, com és el cas; que ha viscut de prop la situació i no parla d’orella, com és el cas; i que és escoltat per l’opinió pública quan tracta sobre aquest tema.

De tot plegat, doncs, se’m fa difícil de no deduir que el problema no és l’opinió de Mitjà sobre la gestió catalana de la covid, sinó el fet que assenyale el partidisme i la poca qualificació dels dirigents polítics, dos elements que bona part de la població sabem, perquè és massa evident, que existeixen i que són preocupants.

I ací confesse que no entenc això que per a mi ha estat una gran turpitud: que tanta gent afí a ERC o militant se senta al·ludida i reaccione com reacciona. És públic que el conseller Homrani i la consellera Vergés no són dels més valorats per la població –hi ha fins i tot un estudi del CEO amb dades sobre això. Però per més que escolte una vegada i una altra les declaracions, amb l’excepció d’aquells nou segons, Mitjà no sembla que els acuse ferotgement a ells dos, sinó que entenc que parla en general. A què treu cap, doncs, una reacció tan desproporcionada per unes declaracions de pocs segons?

L’única resposta que se m’acut és que a algú l’han traït els nervis i ha desfermat els cavalls sense pensar-hi massa. Quant a Esquerra, no és cap secret que el partidisme i la qualificació dels seus dirigents són dos elements que una part dels ciutadans veu amb inquietud, i deduesc que per això algun sector del partit o de l’aparell s’ha sentit prou identificat en una desqualificació –que no necessàriament era directa– per a llançar-se al coll de qui la fa.

Però el cas és que el resultat que han aconseguit amb això ha estat pitjor encara. Perquè han originat reaccions poc usuals, com la del Consell Professional de Catalunya Ràdio, reacció que, afegida a les insinuacions que va fer temps enrere Mònica Terribas, projecta una ombra pertorbadora sobre la gestió d’un mitjà públic dirigit precisament per ERC. Però sobretot perquè han posat massa al descobert dues tècniques que, especialment a les xarxes socials, practiquen amb massa afany de fa temps, tot i que tenen un origen neocon i reaccionari: la controversalització i els atacs ad hominem.

La controversalització, tal com la va definir als anys seixanta el gran periodista nord-americà Robert Parry, és ‘la tàctica política de fer servir els mitjans per a aconseguir que una posició opositora semble més controvertida que no és en realitat, per provar, amb aquesta actuació, de marginar-la’. I l’atac ad hominem és l’intent d’amagar el debat polític tapant-lo amb el debat impostat sobre les característiques de la persona que emet l’opinió.

No és cap secret que totes dues tècniques es fan servir de fa temps per mirar d’ofegar o amagar un debat. Qualsevol debat. Per exemple, i això es fa molt sovint, acusant tota persona discrepant de ser convergent o de formar part d’això que en diuen la ‘dreta nacionalista’. La idea és que amb aquesta controversalització, el debat sobre els fets desaparega. Per exemple, s’intenta fer creure que Oriol Mitjà és convergent perquè d’aquesta manera els ciutadans pensen que la seua opinió és condicionada no pels seus coneixements sinó per una suposada militància i que, així, marginen les seues opinions i no les consideren ‘pures’ o ‘dignes’. Per una altra banda, la ridiculització del personatge, l’ús d’adjectius ampul·losos, les comparacions vexatòries, l’excés literari o les insinuacions indemostrables sobre el seu caràcter cerquen un efecte semblant. Amb la idea, coincident, d’impedir el debat i anul·lar la crítica. Cosa que, de tot plegat, confesse que és l’única cosa que realment em preocupa.

Que aquestes maniobres tinguen èxit o no a mi no em lleva gens la son. Perquè el temps sempre acaba posant les coses a lloc i les lectures simplistes del pobre senyor Gramsci no resisteixen gens bé el contrast amb la realitat. Però a mi em preocupa de veritat, i he de dir que m’entristeix d’una manera molt i molt profunda, constatar que una part de l’independentisme intenta –conscientment o no, que això no ho sé– consolidar un model de societat que és incompatible amb aquell país nou, més elevat i molt més lliure que tots volíem fer realitat el 2017.

 

PS. Ahir es va saber la sentència contra la mesa del Parlament de Catalunya per haver autoritzat els plens de la ruptura democràtica del setembre del 2017. Els quatre integrants independentistes de la mesa són condemnats, immerescudament, a una multa i divuit mesos d’inhabilitació. Fins i tot aquesta condemna és molt injusta, però cal recordar que contrasta enormement amb la sentència, absolutament abusiva i desproporcionada, contra la presidenta Carme Forcadell. Quina explicació té que pels mateixos fets uns membres de la mesa, els espanyolistes, ni siguen perseguits; uns altres, els independentistes, siguen condemnats a divuit mesos d’inhabilitació; i un membre més, la més important però una més al cap i a la fi, siga condemnada en canvi a onze anys i mig de presó! Quin escàndol…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
19.10.2020  ·  22:10

Una persona incompetent en un lloc de responsabilitat pot ser molt perillosa. Perquè pot prendre decisions molt forassenyades i contraproduents. Quan l’incompetent amb càrrec s’enfronta a una persona competent, mai el deixarà donar la seua opinió, perquè això seria sinònim de reconèixer la pròpia incompetència. Malauradament, la manera d’ascendir en els partits polítics, també en els catalans, no és la meritocràcia sinó la capacitat per lloar al superior jeràrquic. I això acaba garantint una bona proporció d’incompetents en els llocs més alts. En el cas de la pandèmia s’ha vist molt clar. Fins i tot en un aspecte com la traçabilitat, que els països africans han dut a terme amb bons resultats sense pràcticament cap mitjà, ací s’ha contractat una empresa que, segurament, es limitarà a cobrar. Tot el meu suport al doctor Mitjà. Sempre cal recolzar el coneixement per damunt de la ignorància.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
19.10.2020  ·  22:16

Aviam, que l’Ustrell és un impresentable no ho poso en dubte, que la conselleria ho podria fer millor també ho tinc clar, però que al doctor Mitjà li falta més humilitat i menys ressentiment em sembla evident.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
19.10.2020  ·  22:31

La controversalització i els atacs ad hominem. Gràcies per haver donat un nom a unes pràctiques tòxiques que, des del gener 2018, no sabia definir i que em provocaven un gran malestar.
Però, de fa pocs mesos, la tècnica ja no els funciona com abans. Cada cop som més els que hem comprés el mecanisme, malgrat no saber com es deia.
I això els fa desbarrar.
Ergo, mireu qui desbarra i descobrireu que té la cua de palla…i qui no heu de votar. Es fàcil.

Carme Garcia
Carme Garcia
19.10.2020  ·  22:42

Gràcies Vicens, fa temps que reclamo que es digui la veritat del que està fent ER amb els mitjans que ella mana, i amb els que li donen suport, que són pràcticament tots.
Ahir només llegir el títol del article del S Sol ja no vaig voler-lo llegir perquè ja m’imaginava que seria contra el Dr. Mitjà.
ER no suporta que ningú li porti la contrària, i poden a arriba r a ser més perillosos que la dreta tant a Twitter com en la cantitat d’aparadors mediàtics de que disposa.

Victor Serra
Victor Serra
19.10.2020  ·  22:48

L’article de Sergi Sol al Nacional és infumable. Destil.la politiqueta partidista de baixíssim nivell . Això em fa pensar que a ERC se li pot fer molt llarg arribar a les eleccions si continua amb gent incompetent al front de responsabilitats tant importants. Es impossible intentar desviar debats durant 4 mesos . Qualsevol persona intel.ligent intentaria rectificar per millorar la gestió. Però, potser Mitjà té raó quan diu que d’intel.ligència no en sobra a les cúpoles dels partits.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
19.10.2020  ·  22:57

Un problema greu és que el nomanament dels Consellers no es correspon amb els seus mèrits professionals relacionats amb la conselleria sinó amb el grau de suport incondicional al partit o al seu president. Un fet semblant seria intolerable a la majoria d’empreses privades.

Josep Salart
Josep Salart
19.10.2020  ·  23:01

El problema potser ve del senyor Sanchis, personatge que el senyor Partal el coneix molt be.

Per mi és molt senzill tot plegat: uns empleats d’una televisió intervinguda i al servei d’ERC, es creuen ser alguna cosa, fins i tot, fer propaganda electoral encoberta.
Sergi Sol és una cosa molt simple dedefinir: no és ningú, no és rés. Podríes caure al parany de qualificarlo com un Albert Boadella, com un Vidal Quadras, com un vulgar Duran i Lleida, com un Omella o com un Junqueras, però no, es molt menys que tots aquets, és un rés.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.10.2020  ·  23:15

Cada cop es fan més feixugues i desagradables un tipus d’entrevistes fetes per presentadors “estrella” en les quals es va acorralant l’entrevistat per tal que acabi dient el que el presentador vol que digui…que li acabi donant un titular de misèria que dona gasolina per dos dies.
Dissabte passat també ho van veure al FAQS.
Certament qui accepta ser entrevistat ja sap, o hauria de saber, on es posa però alguns periodistes-presentadors haurien de mantenir el respecte cap a l’entrevistat i no convertir l’entrevista en un espectacle a major glòria seva i del titular.
Que el sistema de promoció dins els partits premia l’adhesió al líder -i a l’aparell – i no la competència és ben evident arreu. Aquest és un tema que, si volgués, el Sr. Ustrell podria desenvolupar a fons i amb gran extensió. En tindria per donar i per vendre i nosaltres segur que hi aprendríem Al menys, sabríem en mans de qui estem. A veure si s’anima.
Menys titulars i més informació que som ciutadans i ciutadanes, paguem la festa i tenim uns drets.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
19.10.2020  ·  23:15

ERC S.A.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
19.10.2020  ·  23:19

diria que de la política de partit portada a l’extrem (els que no estan amb mi estan contra mi) se’n diu sectarisme. Em sembla que el que denuncia avui en Vicent, buscant el to màximament ponderat, és això: sectarisme. Tot el contrari del que reclama en Jordi Cuixart: sentit d’estat. En fi, no anem pa bé, que diuen a Olot.

Josep Gualló
Josep Gualló
19.10.2020  ·  23:22

GAIREBÉ D’ACORD AMB TOT ADMIRAT VICENT

Un sol desacord que ja fa temps que el tinc i tu persisteixes en el mateix. Poses a esquerra republicana al grup dels independentistes saben que no és independentista si no autonomista.

enric llaudet
enric llaudet
19.10.2020  ·  23:32

Se’m fa difícil pensar que podem cosir el país si fins i tot Vilaweb sembla partidista…

jordi Rovira
jordi Rovira
19.10.2020  ·  23:36

No continuem dient res de diferent a allò que constitueix la sèrie d’editorials per les quals anem posant en joc els respectius sottogovernos. I el més contundent que diu el senyor Mitjà no és altra cosa que això mateix. Ergo: ” cuando rio suena, agua lleva”. Que tal cosa provoca nervis? Doncs, és clar que sí! A mi tampoc no em preocupen gens aquests nervis. Poden ser partidistes; o només poden venir per la força que l’aigua del sifó que “tira avall” una situació difícil. O poden venir dels lligams entre una i altra. Quan l’Estat marxa claveguera avall, les puntades es trenquen. Però això només serà un mal menor. També un xàfec que alguns han d’aguantar. No en queda pas d’altra.
PD: Cada cada dia que passa és més clar que aguantar “l’autonosuya” és un exercici amb perill. I també queda molt clar, que algú ho ha de fer. Per tant, endavant les atxes, i fotem-li foc. Alguna cosa ressona amb més autenticitat ara, que aquella tardor del 17.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
20.10.2020  ·  00:07

“Però sobretot perquè han posat massa al descobert dues tècniques que, especialment a les xarxes socials, practiquen amb massa afany de fa temps, tot i que tenen un origen neocon i reaccionari: la controversalització i els atacs ad hominem.”

Això no ve l’època neocon, els soviètics ja ho feien servir. I diria que Robespierre també. I m’ensumo que algú que sàpiga d’història ens diria que això és tan vell com la lluita pel poder.

Pel que fa al tema en qüestió no sé si el Dr. Mitjà té raó o no, però per la seva professió deu saber sobre el tema una mica més que qualsevol polític.

Lluí Mor
Lluí Mor
20.10.2020  ·  00:27

ERC definitivament ha perdut el nord. Les actuacions i opinions dels membres de la cúpula del partit deixen entreveure cada dia més, amb aquesta soberbia, però també amb aquesta estupidesa, que ells són els elegits per l’Estat Ñol per desactivar l’independentisme i governar la Generalitat. Si, estupidesa i, no és nou, ERC mai ha tingut gent gaire competen, perquè una persona competen s’ho mire molt bé abans d’entrar en segons quin tipo de club.

A l’editorial d’ahir, reitero, que el senyor Partal és va posicionar davant d’unes eleccions com mai havia fet, és clar ell no pot dir ” aquests han trait la causa, voteu als altres “.

També trobo a faltar que no n’hi haigi uns quants d’Oriols Mitja. Un tertulia o un subscriptor d’un digital pot expresar el que vol i un cientific no? Un cientific moltes vegades per explicar i, que s’entengui un fenomen o uns fets, els ha d’exagerar una mica.

Senyor Oriol Mitja, te tot el meu suport, no és talli un pel.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
20.10.2020  ·  00:30

E éS REALMENT PÀTÈTIC EL BARROERISME QUE DESTIL.LA. eM TRECORDA UN ARTICLE D’ UN ANTIC PERIODIST ESPECIALITZAT EN EL MON DE L’ AUTOPMÒBIL ON , AMB TOT EL CINISME, AFOIRMVA QUE COM MÉDS COTXES I MÉDS AUTOPISTES MILLOR PER AL MEDIA AMBIENT, TOTR ARGUMNENTATN QUE EN ELS ESPAIS MORTS DE LES AUTOPISTAS I PODRA CREUERE UNA GEVTAVUIÓ ESPONTÀNIA I NATURAL…. ¨eS IBCREÏBLE EL GRAU DE CRETINSIME D’ ALGUNS, MOLT MÉS ELEVAT QUE EL QUE ELLS SUPOSEN QUE IMPERA ENTRE ELS CIUTADANS, QUE TANT MENYS PREEN…

encara estic astorat després de la lectura d l’ increïble article del sr. Sol. Com es pot retorçar tant un argumnent al servei d’ unes preteses idees? És realmen patètic el barroerisme que destil.la. Em recorda un article que vaig lelgir fa molts anys on un antic periodista especialitzat en el mçón del motor de casa nostra, amb tot el cinsime, afirmava que com més cotxes i més autopistes hi hagués millor tot seria millor per al medi ambient, tot “argumentant” que en es espais morts de les autopistes hi podri acrèixer amb tota tranquil.litat forçavegetació natural espontàniament… Comn veiem el cinsime i el cretinisme no són cosa exclusiva d’ara mateix, ja fa molt de temps que existeix, i, per cert, en grau forç elevat en alguns que en el seu fur intern menyspreen els ciuadans PER AQUEST SUPOSAT MOTIU,

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
20.10.2020  ·  01:01

Sembla ben clar que s’està produïnt una reacció visceral i de cabreig contra l’actuació decebedora de personatges acovardits que han descartat i oblidat l’ideari d’enfrontament pacífic contra el colonialisme ñol per passar-se a una submissió contemporitzadora que els permeti continuar en les seves poltrones i mantenir-ne les nòmines i prebendes. Estàn demostrant que no poden tenir perspectives de futur a causa de la inexistència de programa i de l’absència d’una ètica convincent que els garanteixin el support que están perdent cada día dels catalans que volem una República Catalana lliure, social i democràtica

enric arquimbau
enric arquimbau
20.10.2020  ·  01:34

enric arquimbau

Doncs jo sí que trobo que la desqualificació que va fer el Dr. Mitjans de la Consellera Vergès va ser de molt mala jeia, sagnant; i en canvi, l’editorial de la senyora Rosel va ser merescut, mesurat i correcte; i si un pot criticar l’altre també pot fer-ho. I permètem, Vicent, que digui que la Consellera de salut només ho és a Catalunya, i que els problemes que genera el Covid, amb les seves pujades i baixades, són maldecaps comuns dels departaments de salut de molts altres governs d’altres països.

Jordi Parera
Jordi Parera
20.10.2020  ·  04:36

Sergi Sol i Roger Heredia firmen uns articles infumables en un mitja privat el problema es que surten sovint a Tv3 i catradio, per no parlar tambe del Toni Soler que cada dia esdespatxa a gust i no contra ER precisament.

ALBERT MAS
ALBERT MAS
20.10.2020  ·  05:24

ERC ja no sap com amagar les seves vergonyes i s”amaga utilitzan els mitjans que controla. On està la diferencia amb el que fa el PP i el PSOE amb el seus?
TV3 cada dia està mes lluny de der rl que tots esperem que sigui i a l’ARA li passa el mateix. Crec que aquesta opinió es compartida per molts.
Amb partits com ERC no aconseguirem mai l’independència.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
20.10.2020  ·  05:59

No se si el Dr. Mitjà té o no raó des del punt de vista de les actuacions dutes a terme pel govern.

Sincerament sovint algunes de les seves opinions em grinyolen. I entre els experts en epidemiologia, que n’hem vist molts en els darrers mesos, hi ha diverses tendències i fins i tot aproximacions a com tractar la pandèmia. Fins i tot pel que fa a mesures com ara tancar cafès, el toc de queda i la forma i nombre de les proves a realitzar, com i on.

La veritat també és que el Dr. Mitjà feia afirmacions sobre tests massius a la primavera en un moment en què la Generalitat no controlava gran cosa i no n’hi havia de disponibles, sense que això disculpi la incompetència, la inconsistència i els debats partidistes. I a sobre cal tenir en compte una cosa molt clara: segons com es faci tot, la gent acabarà morint de misèria, no de Covid. I la misèria és molt més mortífera i persistent que el virus.

D’altra banda també, les xifres actuals a Catalunya i a l’Estat Espanyol no són malauradament molt diferents ara de les d’altres països europeus, incloses les molt nòrdiques Holanda o Suècia, o sigui que incompetents, de fet ho deuen ser tots.

El Dr. Mitjà, com tothom que emet opinions públiques i té presència mediàtica, ha de ser capaç d’entomar crítiques al que ell diu. Públiques, publicades o privades.

També és força evident, i no se’ns escapa a cap, que la gestió de les conselleries d’afers socials i de sanitat no ha estat precisament una meravella. Especialment afers socials, i sobretot en allò que correspon a les residències o a les mesures per alleugerir la crisi en els sectors més vulnerables (en el limitadíssim marc en què la Generalitat intervinguda i sense diners pot fer alguna cosa).

Per tant de culpes i de pals a repartir n’hi ha per tots. L’important d’altra banda, no és haver-ho fet malament un cop, sinó saber rectificar. I sembla que si fa o no fa alguna cosa fan millor que a l’estiu o la primavera s’està fent (deixant de banda el desastre econòmic dels bars i restaurants que en bona part es deu a la precipitació en implementar la decisió i a que no tenen diners ni capacitat per rescabalar-los, tal i com correspon a la gestoria administrativa en què s’ha convertit la Generalitat, però diguem que, al menys, epidemiològicament ho estan provant…).

El problema bàsic, molt més greu que la pandèmia, es la intervenció dels mitjans de comunicació.

És un vici que ve de l’era Pujol, on TV3 o CatRadio eren TeleConvergència, i que jo sincerament pensava que era una de les coses que la nova república havia de corregir. I, de fet, encara ara si veiem el perfil de tertúlies i programes als mitjans catalans (llevat d’espais de propaganda descarada com ara el FAQs) tenim uns mitjans força més plurals que a l’Estat Espanyol.

Però hi ha signes inquietants, com ara la sortida de Mònica Terribas (sempre propera a ERC, però una professional honesta i independent), el caire que estan prenent els programes informatius de les cadenes públiques, on es perfila una línia editorial mesella, submissa i propera al discurs oficial (només cal veure ETB emetent reportatges com ara el del rei o la Guàrdia Civil mentre aquí toquem el flabiol per a evitat més problemes), o els atacs coordinats via xarxa que neixen clarament cada cop que hi ha algun personatge que amenaci la imatge oficial del govern.

Des de fa 2 anys no reconec en ERC aquell partit assambleari defensor a ultrança dels valors democràtics i republicans- també els de la crítica interna i externa. De fomentar la dissidència i el debat d’opinions, s’ha passat a un bloc monolític que penso sincerament que té una extraordinària por a que la crítica li faci perdre un altre cop les eleccions del 2021 i per això està intentant controlar desesperadament el relat pels mitjans que toqui.

Els diria, si volguessin escoltar, que la fi no justifica els mitjans. El poder no els permetrà transformar res, perquè la covardia, la submissió i el control hauran fet, com ha passat ja amb els comuns, que aquests valors republicans hagin quedat pel camí i que, un cop arribats al cim, i sense poder real, l’únic que els interessi sigui mantenir-s’hi. El mateix que va passar amb el tripartit, però ara en una situació molt pitjor, perquè en aquell temps encara crèiem que podíem controlar alguna cosa i a Madrid que podíem posar les coses molt complicades. Ara queda clar que no, no podem decidir res en aquesta malaurada autonomia, ni tenim cap mena de capacitat de pressió.

Arribats a aquest punt, el poder només pot acabar justificant-se com una manera de guanyar-se la vida, nominalment exercint una política d'”esquerres” sense contingut real. I per tapar les vergonyes, el control sobre mitjans de comunicació i sobre el relat a les xarxes, encara ha de ser més ferri.

Així moren les democràcies.

I amb tot això no deixo de banda la responsabilitat de la sopa de lletres PDECat, JxCat, PDC i Puigdemont, de la que ens podríem esplaiar molta estona, però és que el tema de l’editorial toca de ple les conselleries d’ERC i els seus apèndix mediàtics.

Mario Miguel Pérez
Mario Miguel Pérez
20.10.2020  ·  06:04

ERC …quina vergonya per a Catalunya…..mai han estat independentistes……Només volen manar i mangonear el nostre país

Antoni Andreo
Antoni Andreo
20.10.2020  ·  06:32

Els polítics, són persones que tenen que gestiona el País, En Tots els Àmbits de la manera més Correcta Possible, D’acord amb els mixans que disposa,. Per això cada departament els correspon el Millor assessorament Tècnic, Per Fer el correcte i que Obert a les crítiques dels Esperst per Millorar, Tot al servei dels que Confien en la bona praxis.
Tot els altres temas de Especulacion es la pixo gestió política especulativa del Sistema.
Estem FARTS DE TANTA MERDA

Joan López
Joan López
20.10.2020  ·  07:05

ERC te por de perdre l’eleccions de 2021,I com mana a tv3 I catalunya radio,ja ha colocat a dit a gent dels seus(com trovo a faltar a monica terribas)esta castellanitzan tot dos medis de comunicaciò, I demostra clarament que als seus mandataris no son independentistas, això ja queda molt clar. L’ordre molt diafana,enfosquir a Puigdemont I junts,I no aceptar cap critica,aviat veurem o patirem mes coses que confirmarà al que dic. No volan l’unitat

Carme Perello
Carme Perello
20.10.2020  ·  07:05

A veure, el sr. Mitjà és metge investigador,amb una gran experiència sobretot en malalties infeccioses.
I se li demana en un moment tan delicat i trascendental que, vagi en compte amb el que diu dels dirigents…sigui quin sigui, dels que han de decidir què fer amb el futur d’un país.
Dels dirigents que, demanen, i és el qeu escau, consell i anàlisis en experts del món sanitari.
Però ara, resulta, que com que un periodista vol emmerdar amb preguntes capcioses a un professional de la sanitat, els ciutadans i alguns professionals, aprofiten i tiren de l’am de la merda que han posat a la punteta??
Perdó, però el sr Partal diu que podrien ser preguntes sense resposta.
Si, són preguntes per fer crítica de la persona que posar sobre la taula la veritat.
Parlem clar, quan els periodistes diran pel seu nom què passa amb ER?
Ens venen fum del passat, de l’era Pujol, quan estan fent exactament el mateix, però ells ho fan covardament. I a sobre s’emparen en el moment del futur del país.
Si el futur de Catalunya ER, ja l’ha pactat amb MADRID¡¡¡¡¡¡

Rosa Guallar
Rosa Guallar
20.10.2020  ·  07:18

Tots els meus respectes per l’Oriol Mitjà. Jo de respecte n’hi tinc des que va aconseguir que les autoritats suspenguessin el Mobil World Congress, contribuint així a evitar morts, que, recordem-ho, és el seu màxim objectiu: evitar morts. Malauradament molta gent d’ERC està afectada d’odi partidista i té gent escampant-lo. Que ERC controla el Mitjans de Comunicació és molt evident, especialment a Cat Radio la qual, en els darrers mesos, ha empitjorat notablement sota el meu punt de vista. Jo recordo molt bé quan després del 21D ERC va negar-se a investir Puigdemont, i trencant la unitat estratègica de l’independentisme, vam entrar en el període autonòmic actual. Recordo especialment com van negociar el repartiment del “pastís” autonòmic i com ERC va esgarrapar els Mintjans de Comunicació Públics. Recordo com jo -de casa meva estant, que jo sóc una persona anodina- em vaig posar les mans al cap, perquè la Presidencia del Parlament i els Mitjans de Comunicació els facilitarien seguir destruir molta part del trajecte independentista unitari recorregut fins aleshores. Que no tot el mal el va fer l’estat espanyol amb el 155… I consti que jo no he votat mai CiU! mai a la vida!!! Però qui tingués els ulls oberts en aquells mesos ja ho podia veure venir això des del 21D… Crec que coincideix que en aquell moment Sergi Sol va canviar de “lloc de treball” situant-se en un lloc de més poder a ERC. Des de casa estant i amb els mitjans de comunicació que tenim és difícil lligar caps, però hi ha coses que s’entrelluquen, i el fàstic que fan és immens.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
20.10.2020  ·  07:27

Una gran desgracia para el Pueblo de Catalunya está chusma de ER… Y la desgracia está dentro de la cabeza de esta gentuza… Es la vulgaridad, la prepotencia, la gana de imponerse en la sociedad sin respetar a nadie, el cierre mental, la ignorancia monstruosa, el odio a la Verdad, a la Ciencia, a la Libertad y a la Inteligencia…

Si, esta chusma de desgraciados que están engañando el Pueblo de Catalunya es la expresión actual del más vomitivo fascismo sin ningún escrúpulo moral…

Son esta basura de gente el auténtico peligro de que Catalunya continue humillada y sumisa a la inmundicia autoritaria españolista.

La culpa de todo esto es de todos nosotros que no hemos sabido explicar con claridad que el fascismo no es un color político determinado…
El fascismo es la degradación de la dignidad humana que puede disfrazarse de mil y una maneras

Pep Agulló
Pep Agulló
20.10.2020  ·  08:20

UN CIENTÍFIC (INGENU O SUPERBIÓS?) ENFANGAT EN EL PARTIDISME

El problema de la controversalització és quan el perjudicat amb les seves paraules estén la catifa per facilitar-la. M’explicaré. Tot es desenvolupa com explica l’editorial en el combat entre els epidemiològics i els polítics. Ciència contra ideologia o al revés. Per descomptat tothom té dret a criticar tant la Laura Rosel com l’Oriol Mitjà. ¿Quin és el problema que engega la picabaralla a la xarxa?

Que l’Oriol sense ser-ne conscient, crec, es posa a fer de polític quan li insinua a Laura Rosel que aquella editorial no l’ha escrit ella, sinó que li han escrit (referència clara a ERC). L’efecte mirall és ben evident: ell se situa en el marge de ser titllat de l’altra posició política dins el món del partidisme salvatge. La mà de ferro del leninisme d’ERC desferma els dòbermans de la política.

Aquest partidisme caïnita és justament una de les coses a superar en la nova societat republicana.

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
20.10.2020  ·  08:21

“Sectari: Sequaç intransigent, fanàtic, d’un partit, d’una opinió”. (Diccionari Pompeu Fabra).
Veien les reaccions d’ER contra el criteri d’Oriol Mitjà, et cau l’ànima als peus.
No hem fet tant camí vers ser lliures, per caure en mans d’aquest fanàtics.

Carles Serra
Carles Serra
20.10.2020  ·  08:36

Gràcies Vicent, però sobretot per concretar, el nivell que estem ja no és pot anar a mitges tintes.
Comentar sobre l’escolanet del mossèn Junqueres, en Sergi Sol, és lo que diu el subscriptor Sr. Salart, no és res, simplement un vividor del partit.
La divisió que ha comportat ER en el l’independentisme només té un món botiflers.
Només cal llegir els dos volums m’explico del president Puigdemont.
Entre els comentaris que fa constar, és que el dia que es va proclamar la República Catalana, que va durar dos minuts, el vicepresident del govern Junqueres, no estava en el Parlament, és veu que aquesta proclamació l’importava una merda i a tots els que estaven per les places per celebrar-ho

M. Isabel Carreras
M. Isabel Carreras
20.10.2020  ·  08:38

El més important que has dit és que, amb tot aquest debat, ningú parla de l’objectiu del Dr. Mitjà: denunciar el que s’ha fet malament i demanar que es faci millor.
Ara bé, els catalans tenim el costum de criticar coses i alhora jutjar i condemnar d’adversari. Per exemple Torra va ciricar el govern espanyol per no confinar, perfecte, i va afegir que nosaltres ho faríem millor, i això li treu tot el valor al que ha dit abans. Mitjà critica el que el govern ha fet, o no ha fet, perfecte i necessari, però no ha de humilIar l’altre perquè això fa que el missatge no arribi. Us recomano el llibre Comunicació no violenta de Marshall Rosenberg. Quan miro totes les declaracions i missatges que fan els polítics, sembla que estiguin fetes només per als seus partidaris, no per als adversaris. M’ha agradat el seu article, Sr. Partal

Carles Lladó
Carles Lladó
20.10.2020  ·  08:47

–Amb tot el respecte, admiració i agraïment per els dos presos polítics d’ERC –Llibertat Presos Polítics!– dic que la majoria de tots els altres, o potser tots els altres sencers, sembla que estiguin tocats pel principi de Peter.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
20.10.2020  ·  08:53

Sobretot: ERC va d’independentista però no ho és. De fet, és espanyolista, només que no ho diu obertament. Mai no diuen res obertament. De manera que ara mateix al Parlament no hi ha en absolut una majoria independentista. Si de veritat ERC es dirigeix cap a un gran triomf electoral, ja ens podem acomiadar de la independència. Només espero que les enquestes s’equivoquin tant com de costum.

Pere Pisa
Pere Pisa
20.10.2020  ·  08:55

Per si algú no ho havia entès‼️
Perquè això, només es tracta de provocar una resposta per afegir i afavorir llenya a la lluita de poder d’ERC.
I el periodisme professionalment responsable, es digui Ustrell, o bé Rosel, mai hauria de provocar situacions com aquesta, especialment en moments de salut vulnerable, tan crítics com els actuals.
A la consellera de sanitat, a pesar de ser d’ERC, també se la pot valorar des del coneixement mèdic i sanitari. Hauria de ser normal i correcte. El problema no és, ni ha sigut aquest.
Sempre he respectat i valorat molt la feina feta per en Ustrell i Rosel, però en aquests moments, és evident que el seu perfil polític, ha prevalgut por sobre de la seva responsabilitat professional.
Que i qui hi ha darrera TV3 i CatRàdio?
Sap greu….

Albert Miret
Albert Miret
20.10.2020  ·  08:56

Espero que la secta faci implosió aviat, perquè conec molta gent que votava ERC i n’estan farts de la dictadura de quatre arreplegats que s’han apoderat del seu partit pactant secretament amb l’estat per destruir l’independentisme català. ERC és com el joc de l’oca. Cada dos per tres ha de tornar a la sortida.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
20.10.2020  ·  09:11

Considero un periodisme hipòcrita el que fan tan l’Ustrell com la Rosel.Està tot estudiat: la manera coma parlen, com canvien de tema…
En Sergi Sol, tan escrivint com parlant, desprèn odi per tot arreu.
Si amb el poder tan evident de manipulació que tenen tan a TV3 com a Catalunya Ràdio com a la Sexta (“amigo Sergi”) no guanyen en les properes eleccions….!?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.10.2020  ·  09:24

Copio una frase del Sr. Gilbert:
“…
Des de fa 2 anys no reconec en ERC aquell partit assambleari defensor a ultrança dels valors democràtics i republicans- també els de la crítica interna i externa.
…”

Estic totalment d’acord, només diria que potser des de fa quasi 3 anys, Desembre de 2017. Moment en el qual encara eren creïbles com a independentistes, ara ja no. Estic entre els enganyats pels junqueristes.

Del Sr. Partal trec el és el centre d’aquest editorial, no és dir que la consellera Vergés sigui una incompetent, no, al cap i a la fi no ho és més que altres polítics arreu.
El centre del debat és la mena de periodisme duta a terme per l’entrevistador, sectària i molt allunyada de voler transmetre opinió i informació donada per un professional com el Dr. Mitjà sobre un tema del seu àmbit. L’entrevistador cerca amb insistència no periodística que l’entrevistat digui el que potser la seva prudència li deia que no calia, doncs no era una entrevista de crítica política.
Sí,l’entrevistador és una mediocritat servil a unes directrius que li demanaven obrir una escletxa en la imatge de l’incòmode Dr. Mitjà.

I ja parlant del sectarisme i deriva espanyolista de TV3, controlada per ERConvergent, no ens oblidem de la ràdio.
Algú escolta els caps de setmana les tertúlies muntades per en Roger Escapa a Cat Info ?
Són d’una deriva servil a l’espanyolisme que fan feredar. Guarnides d’un cert pluralisme, doncs convida sempre a Ana Pardo de madrid, te un tertulià que es presenta con a jurista equidistant, que faria/fa les delícies de C’s o del PSOE, es diu Marc (no se que), i entre els altres tertulians no te un contrapès de posicionament semblant però independentista, la resta és independentista light, fins i tot l’Ana Pardo sembla de vegades més centrada. Tot aquest muntatge dona com a resultat final lo dit:
Programa vestit de pluralitat però al servei de la visió espanyolista d’ ERConvergent.

Francesc Xavier Moncho
Francesc Xavier Moncho
20.10.2020  ·  09:31

ERC sempre ha utilitzat aquesta tècnica menypreable contra els lliurepensadors del partit, no sé com faran la resta de partits, però que facin servir el mateix xarop que els governs espanyols contra l’independentisme diu molt del boicot intern que va rebre en Puigdemont d’un govern de transició ja acordat prèviament al seu mandat. Com bé diu en Partal, no són mereixedors ni exemple a seguir en un govern de valors republicans.

Rafel Balagué
Rafel Balagué
20.10.2020  ·  09:31

És increïble el sectarisme generalitzat que hi ha dins l’independentisme. Els mateixos que van acusar TV3 de fer fora a la Laura Rosel, per ser independentista, tot dient que TV3 estava dirigida per “falsos independentistes” , ara acusen la Laura Rosel d’estar actuant manada per aquests mateixos. Amb tota la barra del món es pot afirmar que la Laura Rosel va sortir del FAQS per indepe (per cert, quan la línia del FAQS no ha canviat gens, per què no la marcava ella) i que ara està col·laborant en les campanyes polítiques d’ERC a CatRàdio. Si segons vosaltres, ambdós mitjans estan controlats per ERC, com s’entén això. I també cansa això de que ERC és una organització que vol poder com sigui i bla, bla,bla i per contra la sopa de lletres del món post-convergent, són uns angelets de Déu, que tan sols volen el bé del país. Això sí, sembla que són tan rucs que s’han deixat prendre tots els mitjans de comunicació públics pel soci minoritari del Govern.

Mercè Duran
Mercè Duran
20.10.2020  ·  09:43

L’omnipresent Sergi Sol és un impresentable. Cada dia s’assembla més a Jose Zaragoza. D’aqui a posar micrófons als floreros en falta poc, si es que no ho ha fet ja.

Jaume Palau
Jaume Palau
20.10.2020  ·  09:47

Magnífic el senyor Partal, com acostuma. Ara comparem: el periodista Partal, l’Ustrell, el tertulià d’ERC Sergi Sol, els polítics i el Doctor Oriol Mitjá. El doctor creu que les coses es podien haver fet millor, i te raó, i el sapastre de l’Ustrell li demana que senyali responsables. El doctor Mitja no es un polític i respon el que pensa. El senyor Sergi Sol va d’intelectual d’esquerres, i se li veu el llautó de lluny, a mes de ser una lacre pel independentisme en el seu conjunt. El periodista Ustrell va d’estrella televisiva i no li arriba a la sola de la sabata a un Antoni Bassas per posar un exemple, i finalment en Vicent Partal posa petiodisticament cadascú al seu lloc, amb una finesa, coneixement de l’ofici i pulcritut periodística que honora la professió, tant falta de persones com ell.

Joan BOADA
Joan BOADA
20.10.2020  ·  09:54

Quants nervis desfermats a les files dels Convergents!!!……., tranquils nois, parleu dels mitjans de comunicació catalans com si us els hagueren robat, sembla que teniu assumit que SON VOSTRES (Convergéncia), i aquest descamisats d´ERC us els han robat….!!!!.
Ningú que dominés els mitjans toleraria la preséncia constant de la Rahola, alabant Convergencia i bescantant ERC a la radio i a la televió catalanes, cada dia i a totes hores.
Ningú que dominés els mitjans toleraria que la possible candidata del partit opositor (Laura Borrás) fos entrevistada sense cap motiu o causa justificada, en el principal programa del dissabte en hora punta,
Continuo…¿
No cal.

Marià Sust
Marià Sust
20.10.2020  ·  09:56

Benvolgut Vicent
Només informar que el Dr Mitjà no és pas un expert en Epidemiologia, com tothom pot comprovar a Viquipèdia i que resumeixo :
“Oriol Mitja: Metge investigador especialitzat en medicina interna i malalties infeccioses i expert en malalties tropicals relacionades amb la pobresa. De 2010-20 va desenvolupar des del centre mèdic de Papua Nova Guinea recerca en el diagnòstic i tractament de malalties com el pian.”
Aquesta és la qualificació del Dr Mitjà : ni virus, ni pandèmies, ni epidemiologia, ni política sanitària, ni tests diagnòstics, ni models matemàtics predictius. Té expertesa en malalties tropicals, control éxitos del pian, infecció bacteriana, en una illa del tercer mon

I aquest “epidemiòleg” es permet afirmar de la Consellera Vergés que “li falten coneixements de salut pública i la humilitat per a escoltar els experts”
Potser és a ell a qui li falten els coneixements de salut pública i la humilitat per a escoltar els experts que ho són de les matèries relevants pel cas que ens ocupa.
Tinc la sensació que ens ha “induït” molt bé a tots a donar per suposada la seva expertessa mogut pel que crec que és afany de notorietat… sense perdre mai la oportunitat de “vendre” el seu treball de recerca més recent, sigui la hidroxicloriquina o els tests ràpids d’antigen… i demanar-ne subvenció (#JoEmCorono)
Deixo això aquí com a informació per reflexionar

Gerard Palacín
Gerard Palacín
20.10.2020  ·  09:56

Ustrell és un noi que s’ha de fer gran. El seu programa ha deixat d’interessar-me, s’assembla massa als programes que fan des de Madrid, tot el que passa a les seves mans es converteix en banal. Pel que fa a Sergi Sol, és un home sobre el que és projecten ombres, no és de fiar. Per tant, m’apunto a la preocupaciò de Partal. Ha deixar de ser “neta” la informació?

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
20.10.2020  ·  10:00

Com més raó creus tenir, més has de vigilar com ho penses dir. Dintre de la meva experiència professional, vaig rebre un consell que l’he recordat tota la vida: Pots tenir raó, però en pots abusar segons com ho diguis. El Dr. Mitjà, com més convençut n’estigui de la seva opinió, més havia de cuidar l’expressió per no caure en l’abús. La meva opinió, sentint-lo, és que en gaudeix de la crítica i opina ja sobre el futur dels criticats, cosa que ningú li demanava. No he votat mai ERC. Però vull que siguin germans meus en el combat.

Núria Riba
Núria Riba
20.10.2020  ·  10:09

He estat votant d’ERC, fins que els fets, amb l’acceptació de les retallades entorn de 2012, em va fer adonar-me’n que d’esquerra, si calia plantar-se enfront de l’statu quo, poca cosa. Però mai, mai, havia vist el talibanisme d’ara. M’espanta i entristeix.

Àngels Mas
Àngels Mas
20.10.2020  ·  10:17

Crec que tenim un problema. Hem importat l’estil de polític espanyol i aixó em sembla molt greu. Gent poc preparada per ocupar el càrrec que se li otorga i que li impideix desenvolupar les seves funcions correctament i diligent. I especialment a ER se li veu massa el llautó. Per mi la paraula clau que conté l’entrevista de l’Oriol Mitjà, es “manca d’humilitat”. Un bon gestor, si no te prous coneixements del tema que se li encomana, ha de tenir cura de rodejar.se de gent que en sàpiga, , fer.los confiança i tenir l’humilitat d’escoltar a aquell que en sap. Molt decebedor. Esperem que els votants tinguin memoria.

Carles Farre
Carles Farre
20.10.2020  ·  10:26

Bon dia, perquè la conselleria de sanitat està en mans d’una economista, i no d’una persona provinent de l’àrea de la salut?, perquè el que compten son els números i no la salut:

https://www.eleconomista.es/economia/noticias/10680834/07/20/Asi-se-reparten-entre-las-CCAA-los-primeros-6000-millones-del-fondo-covid-no-reembolsable.html

En l’enllaç com pot veure qualsevol, la comunitat que tingui mes ingressats en l’UCI, mes nº d’hospitalitzacions, i faci mes proves de PCR, s’endú mes diners, això s’assembla molt allò de anar inflant les xifres com sia, vet aquí potser el voler fer PCRs a tota la població?, es un supòsit.
El Dr. Oriol Mitjà, em dona la impressió de ser com un D.Simón, no la sangria en tetra Bric, si no el Dr. de Madrid, però amb mes coneixements, es a dir un científic de camp, i que comparteixen una certa manera de vestir, amb camises de tipus excursionista, i almenys per a mi, ho facin millor o pitjor, em donen la impressió de ser mes honrats, ara be també l’Oriol Mitjà està dintre de l’establishment mèdic, i pobre d’ell que digui quelcom com que l’mms, cds, etc funciona, que es queda sense la feina de la OMS.

“consolidar un model de societat que és incompatible amb aquell país nou, més elevat i molt més lliure que tots volíem fer realitat el 2017.”
Doncs comencem pel mateix diari, perquè molta pluralitat que diguem no hi es, sobretot pel que fa al tractament de la pandèmia, es fàcil veure la palla al ull del veí, i no veure’s la viga en el propi..
Salut

Delfí Sabartés
Delfí Sabartés
20.10.2020  ·  10:28

Sergi Sol i bona part de l’aparell polític d’ERC no accepten crítiques a la seva gestió política. S’ha vist, una vegada més en el cas de l’opinió del epidemiòleg Oriol Mitjà. Enlloc de recorre a l’argumentari, cosa ben racional i lògica, ridiculitzen i desacrediten qui opina diferent per encasellar-lo en opcions polítiques diferents u oposades tot per condemnarlo. No accepten la controvèrsia a la partitocràcia!
Reaccions així, queden molt lluny de la nova política de què feia gala ERC fa uns anys. Actituds com aquesta els fan presoners de la vella política, la que cal desterrar per ser poc democràtica, plural i inclusiva.
Preocupa aquesta deriva.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
20.10.2020  ·  10:29

La pandèmia de la Covid-19 genera una gran confusió entre la població i entre els professionals de la medicina. No hem d’oblidar que es tracta d’una infecció nova de la que sabem ben poques coses i que té una capacitat de contagi molt alta i en la que intervenen factors encara no prou coneguts. Afegim-hi que l’interès polític hi ha entrat de ple com una espessa boira que dificulta encara més veure el camí de sortida. Els números que s’han donat i es donen d’infectats a diferents països o regions no han estat fiables o s’han posat en dubte, la voràgine inicial de compra de mascaretes i epis per part d’alguns països en va deixar d’altres sense, la confusió inicial dels epidemiòlegs que no van reconèixer la gravetat de la situació, recordem els dubtes en clausurar el congrés del mòbil el febrer passat i que ens deien que la mascareta no era imprescindible. Tot això quan a la xina no sabien què fer amb tants de morts com tenien i que a Itàlia ja començava a ser un drama. No podem negar que s’han produït errors, alguns evitables, motivats per interessos que no tenen res a veure amb preservar la salut de la població. El Dr. Oriol Mitjà és un referent en el nostre país pel què fa a la pandèmia. Ho és perquè, entre altres mèrits, ha tingut un protagonisme desproporcionat (?) als mitjans de comunicació. Les sentències que fa tenen un valor -per la gent- molt diferent, és un líder d’opinió en aquesta matèria. Dir públicament que a la consellera Vergés li falta coneixements de salut pública -com si això fos un mèrit imprescindible per ser consellera de sanitat- i humilitat per escoltar als experts -posant-se ell com a autoritat moral- és sobrepassar de molt el paper de científic per posar-se a l’altura d’un tertulià de barra de bar. No parlaré de l’Ustrell que ha fet la seva feina -es pot criticar- posant-lo en contradicció. Mitjà ho rebla insinuant que en les properes eleccions no l’hauríem de votar. Si no entenem que aquesta ‘opinió’ no es pot donar tan lleugerament des de l’estatus d’’expert’ que té el Dr. i que la consellera de sanitat ha de jugar amb moltes més variables que no pensem perquè l’equilibri entre psicologia col·lectiva, economia i salut és molt complicada, anem molt malament. Això és el que té a sobre la taula Alba Vergés que no és poc i que segur està assessorada per experts científics -que no són Oriol Mitjà- com no pot ser d’una altre manera. Honestament, Vicent, això no té res a veure amb ‘consolidar un model de societat que és incompatible amb aquell país nou, més elevat i molt més lliure que tots volíem fer realitat el 2017’. No fotem!.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
20.10.2020  ·  10:30

Sobre Oriol Mitjà, estic d’acord amb Miquel Gilibert. Com a opinió personal, crec que els catalans ho tenim molt això de llençar la pedra i amagar la mà. Mitjà s’ha auto-erigit com “the go-to man” de la pandèmia a Catalunya, doncs és normal que estigui sotmès a l’escrutini públic. Perquè pronosticar segones onades o suggerir intervencions de gran impacte no es poca cosa. I em puc imaginar que equivocar-se s’equivoca com tothom.

Ara bé, sobre el tema que denuncia l’editorial, és una evidència innegable que tenim uns mitjans de baixa qualitat altament intervinguts pels polítics i, per tant, una opinió pública timorata. En aquest sentit, giro la truita i aprofito per dir que aquestes tècniques per ofegar un debat es practiquen d’igual forma contra aquells que qüestionem la narrativa oficial sobre la pandèmia; “covidiots”, “conspiranoïcs”, “negacionistes”, són totes elles etiquetes que serveixen per aquesta finalitat.

Són tècniques universals, però referent a la pandèmia a casa nostra questionament, més ben poc. A d’altres països conviden experts que no estan d’acord amb els índex de mortalitat o l’eficàcia de les mesures. On són aquí? Vull puntualitzar que qüestionar és sà i que fer-ho no significa dir que tot és muntatge. Simplement hi ha massa coses que no encaixen i és força empíric afirmar que els govern i les corporacions transnacionals tenen una història sòlida i contrastable de crims contra la humanitat. Això s’hauria de poder debatre, i aquest és precisament el tema de l’editorial.

Jo, al contrari que el director, me n’alegro que aquestes coses es facin visibles, perquè ens fan despertar del somni aquest de la superioritat moral en què el pujolisme ens ha sumit durant tant de temps. Sempre teníem un enemic extern, Espanya, amb qui comparar-nos. Un enemic que era més barroer, més inculte, més políticament desinformat, més feixista, més corrupte, etc. Nosaltres érem bona gent, demòcrates, pacifistes, pulcres, etc.

Resulta que en realitat som com qualsevol altre país del món, amb polítics corruptes o incompetents, extrema dreta, estat autoritari de bioseguretat, col·lapse medi-ambiental, immigració, etc. Si volem ser un país haurem, doncs, d’afrontar els problemes responsabilitzant-nos-en.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
20.10.2020  ·  10:31

Carme Forcadell a part de ser condemnada com a Presidenta del Parlament de la Ciutadella, també ho es per activista independentista, com a promotora de mobilitzacions ciutadanes. El seu càstig és de venjança de l’estat espanyol contra tota persona que fa moure masses de persones per a canviar el sistema autonòmic d’una part d’aquesta Espanya, borbònica del ibex35 i dels poders establers al règim del 78

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
20.10.2020  ·  10:43

l’Enric Llaudet diu el que també penso jo.

M’agrada el que diu en Miquel Gilibert.

PERE SIO
PERE SIO
20.10.2020  ·  10:47

L’incompetència i el sectarisme dels dirigents d’ERC, en la gestió de la Generalitat, s’han posat en evidència amb la pandèmia.
La consellera Vergés n’es un clar exemple d’una responsable que a la realitat pinta ben poc al servei d’un partit ERC.
En la fosca contractació de Ferrovial,feta des de la cúpula del partit, va dir que es rescindia però avui, fent el ridicul, encara segueix vigent.
En plena pandèmia va tenir molt de temps el departament, sense un secretari general de salut, potser esperant que el partit escollís la persona, fins que el MHP Torra li va imposar el nom d’Argimón.
El cas Homrani amb les residències és de llibre i sense precedents. Però ERC tanca files i a hores d’ara encara no ha reconegut els errors i l’incompetència del responsable.
Oriol Mitjà, un dels més bons científics que tenim, té per ERC un greu defecte com ès dir el que pensa i parlar clar.
Va ser escollit pel MHP Torra, com a assessor en els moments crítics de la pandèmia, però la decissió no va agradar a ERC, que es va dedicar a fer-li la vida impossible fins que va plegar.
El sectarisme i la fam de poder d’ERC no accepten la crítica i per això surten els Sergi Sol, TV3 i companyia, fent la campanya de desprestigi contra tot el què no els agrada.
A les properes eleccions els catalans haurien de fer seves les paraules d’Oriol Mitjà i enviar, a casa seva, als incompetents polítics d’ERC.

Michael Tornabells
Michael Tornabells
20.10.2020  ·  10:55

El problema be del poc nivell cultural de la clase politica. No es valora el conexement si no lo llimacs i llepas q son amb els seus superiors. Estil ñ..

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
20.10.2020  ·  12:51

Ja era hora que es comencés a parlar clar. Noms i cognoms i que surti d’una vegada el que hi ha d’amagat en aquest país que no és, de cap manera, tan net i polit com ens agradava creure. Bé per l’editorial d’avui.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.10.2020  ·  12:58

És molt trist que un partit català tingui els mateixos vicis destructius que els partits espanyols.
Aquest partit quasi leninista portarà Catalunya a estavellar-se contra la costa.

Penso que Oriol Mitjà ha parlat com científic i no pas com partidari de Torra.

Talibanisme del més pur de la Ràdio pública catalana.

No és això germans.. No és això..

ramon Feixas
ramon Feixas
20.10.2020  ·  13:01

No sé si, fins i tot, un mitjà com vilaweb pot acabar essent partidista per insistència dels partidistes en dividir l’independentisme en dos grups polítics. Si mira només la seva parròquia pot veure un camí més planer. Tothom acusa a tothom de partidista encara que un pugui ser adepte d’un partit i amb afecció a rivalitzar amb un altres menystenint altres opcions. No volem veure la pròpia gepa i ens dediquem a bipolar.
Els flancs solen ser els punts més oberta per alliberaments. Cada opció pot ser la que trobi el camí d’eixida. En aquest moments en que es barreja el sentiment independentista amb el virus anomenat malèfic es juga a nyaus a veure si guanya la política o l’investigador.
Què és prendre la millor decisió? Finalment sempre acaba essent la que és presa per aquell que acaba imposant la seva.
Mentre la persona humana sigui l’enemiga, la rival, la bufona o l’estri de la persona humana, casos de foment sagrat a la religió capitalista, a nivell grupal no hi haurà decisions adequades per millors que siguin considerades, no hi haurà possibilitat d’eixugar la font de l’error fonamental i qui més qui menys acusarà d’incompetent a l’altra sense tenir en compte l’error de qui es creu massa competent.
A l’independentisme hi ha hagut qui hi ha posat saber i voluntat i h ha pagat com es paga a les comunitats religioses com ho és la capitalista amb la sagrada usura. La teologia per exemple va arribar a uns límits abastament irracionals, i altres ciències en copien aquesta essència encara que en la versió de credo capitalista. El virus, a nivell de natura, no és ni bo ni dolent i no ens preguntem quina és la relació final que ha de tenir el virus i l’espècie humana a fi de que aquesta segueixi la dinàmica evolutiva que per naturalesa li correspon. Però els conceptes àngels dimonis ens enlluernen i tots acabem admirant i venerant l’art d’acaparar diners en desmesura empobrint als indefensos i empenyen cap a la indefensió.

David Mascarella
David Mascarella
20.10.2020  ·  13:36

Vicenç, em sorpren que el sorprengui quan diu que la gent d’ERC ens sentim al·ludits. No espero cap resposta perquè ja tinc la meva pròpia. A mi em sorrprèn que no recomani en general (potser alguns tertulians es sentirien al·ludits) una mica més de respecte i menys insults, tal com fa a l’editorial.

No ens espanta la crítica, però l’insult barroer amaga qualsevol oportunitat de mantenir un intercanvi d’opinió des de diferents angles. Aquesta cançó de l’enfadós a diari demana creixer d’intensitat, i és repelent. Parlo d’alguns tertulians, no en general.

Naturalment això no té relació amb cap mena de censura, sinó de la dignitat general de tots. I la contrarevolució es troba en diferents àmbits.

Aprofito per demanar la seva opinió sempre aclaridora, si s’escau, sobre unes declaracions de Laura Borràs fetes el cap de setmana passat “Si l’independentisme supera el 50%, s’haurà de materialitzar la independència”.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
20.10.2020  ·  13:37

Si hem de fer un estat calcat d’Ejpaña ja no compteu amb jo, no val la pena ni perdre un segon.

OSCAR RESA
OSCAR RESA
20.10.2020  ·  13:42

Bon dia, penso que Mitjà deu estar molt resentit per no tindre mes protagonisme. Aixó no justifica les seves declaracions debaixa volada contra els que està al capdavent de la gestió COVID, la Vergés, el Simón o qui sigui.

Jaume Sole
Jaume Sole
20.10.2020  ·  13:56

Com es diu popularment, la culpa es molt negra i ningú la vol. La meva percepció es que tal com estava la Sanitat catalana, a primers d’any, era molt difícil que un govern del color que sigui se’n sortis amb bons resultats. Recordem les retallades del conseller Boi Ruiz que van deixar la Sanitat sota mínims. No n’hi ha prou en observar que hi havia menys sanitaris i pitjor pagats, també s’ha de pensar en la manca de renovació d’equipamnts i de protocols. La Sanitat segueix enredada en una burocràcia tremenda que la ralentitza i en uns sistemes informàtics quasi obsolets que fins i tot endarrereixen la posada en marxa de la app Radar-Covid, per la complexitat de connectar els sistemes informàtics a la nova app.
Un exemple d’avui mateix. Un alumne es trova malament el dimecres dia 13, va al CAP li fan una PCR i el resultat no es coneix fins dissabte 17, d’entrada tots els companys confinats. Avui dia 20 els hi fan les PCR i els resultats no els tindran fins dijous dia 22 o divendres dia 23.
Menstrestant, aquets nois fent la seva vida i ja hi ha families que tenen positius entre els convivents amb els estudiants. No pot ser que el cicle de comunicació sigui tant lent, 9 o 10 dies es un disbarat. El problema es que la comunicació es fa per telèfon o mail i sempre amb intervenció humana.
Podem jugar i comunicar-nos on-line amb persones de qualsevol lloc del món i la Sanitat no té eines per fer-ho. Aquest es un gran problema.
Ara podem repartir culpes entre uns i altres i quedar-nos tranquils. Também podem enviar missatges d’arrel partidista pensant en les properes eleccions. Però tot això no serveix per res, sols per gastar energies en discutir-nos.
I quan anem a votar, a veure què pot passar?, si no anem una mica d’acord, la sorpresa al febrer pot ser terrible i a lo millor molt dolenta pels favorables a la independència ja que no oblidem que els que governen son independentistes i pot haver molta gent decepcionada que no els voti.

Jaume Asens
Jaume Asens
20.10.2020  ·  14:30

No és pot demanar a tots els liders polítics que siguin experts. Però si que és important que tinguin capacitar de comunicació, lideratge i humilitat per escoltar als que, si, ho son.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
20.10.2020  ·  14:44

Ras i curt: 100% d’acord. El concepte del darrer paràgraf del seu article, fa uns any que el vaig repetí t en veure quanta misèria es mou en el món de la política que acabada fent impacte molt negatiu en la societat.

Pilar Bota
Pilar Bota
20.10.2020  ·  15:40

Hi ha algú que recordi “en Toni Bassas” a Catalunya Ràdio?
Amb una gran audiència, un saber fer professional extraordinàri, no es deixava res al tinter, catalanista? Si, com l’audiència, a qui molestava la crosta catalanista?
Feu memòria.
I la gran professional “Mònica Terribas ” explicarà algun dia que grinyolaba?
Quina mà vol manipular els mitjans?

Rosa Gispert
Rosa Gispert
20.10.2020  ·  15:45

Molt d’acord amb l’editorial.

Malauradament la TV3 ha perdut tota la professionalitat que tenia i ara prima anar al dictat del que diu l’amo (ER). Bona part dels periodistes han agafat l’estil Évole i els és igual fins i tot dir mentides. I ja vam veure en les passades eleccions com ER tenia centenars de comptes falsos per poder intoxicar. En el més pur estil espanyol.

El problema d’ER és que no té militants que siguin bons professionals i prou qualificats per ocupar aquests càrrecs tant decissius. Ni tampoc té el suficient sentit d’estat per posar-hi gent valuosa encara que no sigui del partit. Per això quan algú posa en evidència aquest fets, no tenen més argument que la barroeria i la difamació.

Tot el meu suport al Dr. Mitjà i a tots els professionals que s’hi estan deixant la pell per la salut de tots. Fins i tot dels que no s’ho mereixen.

jaume vall
jaume vall
20.10.2020  ·  16:21

Considero molt pertitent l’editorial d’avui. Un toc d’atenció sobre el perill de replicar els vicis d’ un país petit, sectari i guerracivilista com típicament ha estat ¨Ñ, o com sembla que s’està tornant EUA via el seu indigne president actual.

“Però a mi em preocupa de veritat, i he de dir que m’entristeix d’una manera molt i molt profunda, constatar que una part de l’independentisme intenta –conscientment o no, que això no ho sé– consolidar un model de societat que és incompatible amb aquell país nou, més elevat i molt més lliure que tots volíem fer realitat el 2017.”

O recuperem l’esperit de l’octubre de 2017, o no haurà valgut la pena, per al comú dels ciutadans, tota l’energia i la il·lusió. Civisme, també entre els nostres. Altura de mires, també entre els nostres.

L’educació i el civisme són cars i costosos d’obtenir. Però més cars surten la ignorància i l’incivisme.

Roser Caminals
Roser Caminals
20.10.2020  ·  16:22

El mot “convergent” ha esdevingut l’insult predilecte tant dels adeptes d’ER com dels d’en Puigdemont. L’ús i abús que se’n fa a les dues bandes el neutralitza, restant-li tot sentit i efectivitat. Faríem bé de retirar-lo.

Rogelio Correntes
Rogelio Correntes
20.10.2020  ·  16:24

magnific comentari

Dolors Botet
Dolors Botet
20.10.2020  ·  16:43

Els articles del Sr. Sergi Sol per mi no tenen cap interés, es de un partidisme com mai i plens de odi. Va a les tertúlies del programa de tv3 “Tot es Mou” així com el Sr. Roger Heredia, tots dos escolanets de ER . Estic d’acotd que amb partits com ER i també el diari ARA , la independència es farà difícil. Tot el meu suport al Dr. Oriol Mitjá

Joan Royo
Joan Royo
20.10.2020  ·  17:09

Si volem la independència és per fer un país diferent. Absolutament d’acord. Posant noms concrets si volem un país diferent, ERC fa servir una tàctica barroera, manipuladora i bruta quan parla del partit adversari Junts com a postconvergent, convergent, centre-dreta, dreta. A ulls clucs podem afirmar que Junts no és centre-dreta. Veig en ERC una actitud de la vella política, del vell país que volem abandonar. He llegit algun article del tal Sergi Sol i d’un tal Heredia i em fan fàstic, he deixat de llegir-los per no fer mala sang.

Antoni- Martí
Antoni- Martí
20.10.2020  ·  17:27

A Enric Arquimbau. Tot el meu suport al doctor Mitjà.
Segons tu, tot hom té dret a opinar ; però la Laura Rosel , a qui ( pobreta) tu defenses ( segurament perquè hi estas d’acord) , diu que el doctor ha d ‘ estar calladet.
ELLA actua com una sàvia, doncs sap QUAN han de parlar els altres. Franco està enterrat , però no mort.
Diria que negues la primera afirmació . Un oxímoron rere un altre. És el pa de cada dia.

tre

Xavier Marcet
Xavier Marcet
20.10.2020  ·  17:51

Recordeu allò que li digué el director de l’Oficina Antifrau, Daniel d’Alfonso, al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz: ““Les hemos dado en todos los morros con Ramón Bagó, les hemos destrozado el sistema sanitario, les hemos acusado, estamos jorobándoles el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació”. Doncs estem al cap del carrer. Els catalans tenim molta feina si volem treure el país del pou on l’ha enfonsat l’estat Ñol. Només anant junts i amb un lideratge sòlid en en sortirem. Si ens hem de fiar dels autonomistes d’ERC no anirem enlloc. El pròxim febrer cap fred.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
20.10.2020  ·  18:01

Realment el país que jo voldria no s’assembla gens amb el que estic escoltant i veient. Potser és perquè la pandèmia ens fa por i ens fa estar a tots més neguitosos?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.10.2020  ·  18:03

Els culpables no son els mediocres i irresponsables consellers d’erc, sino qui no els substitueix, quan tohom veu que no son responsables, ni dignes, ni competents del càrrec. Erc es junqueras, i ell,ha demostrat que Catalunya i els catalans li importen molt poc, i nomes pensa en ell mateix, i el seu partit. La seva figura excelsa, divina i creguda soberbia esinfinita

josep soler
josep soler
20.10.2020  ·  18:38

Viag deixar de consumir TV3 i de creure que ERC era independentista a partir del debat de candidats per les eleccions a la UE. En el moment que en Sanchís, seguin instruccions de Madrid mitjançant el lacai del PSOE Xavier Sardà, va obeir i no va passar el video d’en Puigdemont i sí el de Junqueres.

Després de més de 30 anys votant a ERC, aquell dia em vaig fer dues preguntes:
.-Per què el Règim neofranquista no vol a en Puigdemont i sí vol a en Junqueres?
.-Per què el representant d’ERC en el debat, en solidaritat a l’altre partit independentista i en defensa del dret d’expressió, no abandona el debat com sí va fer el de JuntsXCat?

La resposta només podia ser una i els fets d’ERC durant aquest tres anys han demostrat empíricament que ERC és l’eina del Règim per la CONTRAREVOLUCIÓ.

El preu de la traïció és molt trist i desolador: un parell de centenars d’alts càrrrecs en l’administració regional autonòmica. Això que ells en diuen “RESTAURAR LES INSTITUCIONS” i fer “GOVERN EFECTIU”.

Estan tant nerviosos amb les crítiques de la ciutadania que els varem votar, que per això ens diuen que “NO ÉS HORA DELS RETRETS”. Retrets és una paraula massa dolça per descriure tanta missèria humana. Les properes eleccions no seran determinats per ser més del 50%, ho seran per demostrar-nos si ens mereixem ser lliures o no. Serà directament proporcional als votants a ERC o altres….

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
20.10.2020  ·  20:51

Leial al president surgit a les eleccions el 21D. Tinc memòria, es cert, on era Junqueres el dia que MHP Puigdemont declaró la República?????? On????
ERC mai ens portará a l’independencia, mai… ho teniu clar, oi?

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
20.10.2020  ·  22:47

que tanta gent afí a ERC o militant se senta al·ludida i reaccione com reacciona.

Amic Vicent, com a director no saps que el 95% dels que contesten declaracions ERC son per
a tractar.los de ‘botiflers’? Doncs potser que ho sàpigues, inclòs hi ha gent que diu que esteu venuts a ERC(Sort que no diuen que també esteu venuts a la CUP)

I respecte a l’Oriol Mitjà, ara surten com a ‘bolets’ espavilats que no em sentit mai i que sentencien sobre aquest virus (propagat des de la Xina amb permís dels Serveis Secrets de massa països); per això hi ha tants rebrots, perquè el fan mutar i, una vegada ‘controlat’, en fan una nova ‘escampada’

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
20.10.2020  ·  23:49

El Dr.Oriol Mitjà no entenc per què suscita tant de rebuig i hostilitat. Suposo que a la gent no li agrada que se’ls parli tan clar, sense pèls a la llengua. Vaig veure l’ entrevista i efectivament ell parlava en termes generals i va ser l’ Ustrell qui el va arraconar cap a la convenient pregunta i la inconvenient resposta.Que tinguem gent tan qualificada i reconeguda internacionalment com l’ Oriol Mitjà i no pugui expressar la seva opinió en un mitjà públic quan se li està demanant expressament per l’ actuació de la consellera en plena pandèmia, demostra la classe de sectarisme inherent als mitjans públics. L’ editorial de la Laura Rosel em va semblar una estratosfèrica i acarnissada reacció contra un expert epidemiòleg que en tot cas, li dóna mil voltes a la consellera en termes de coneixement científic. Una defensa tan escandalosa d’ un partit des dels mitjans públics fa molta pudor. ER espero que es foti una gran castanya a les el.leccions perque estem arribant a punts intol.lerables. Ho han enfonsat i boicotejat tot. La gent del carrer tenim ulls, no som idiotes i podem discernir el que estan fent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes