Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
16.11.2015 - 21:55
Actualització: 16.11.2015 - 21:59

1a perla. Anonymous ‘declara la guerra’ a Estat Islàmic amb un comunicat en vídeo. Arran dels atemptats de París, el col·lectiu Anonymous ‘ha declarat la guerra’ a Estat Islàmic, mitjançant la publicació d’un vídeo a la xarxa. Un portaveu, amb la popular màscara de Guy Fawkes, ha llegit un comunicat en què anunciava ‘l’acció multitudinària més gran que hagin fet fins ara’. I ha afegit: ‘Anonymous us perseguirà per tot el món. Heu de saber que us trobarem i no us deixarem escapar.’


2a perla. Les fotografies falses que van circular la nit dels atemptats de París. Les xarxes socials tenen la propietat de fer circular les notícies amb més rapidesa que cap altre mitjà. Quan passa qualsevol incident, els primers impactes informatius —encara que de primer puguin ser confusos— arriben gairebé sempre per Twitter. Els atacs de divendres a la nit a París no en van ser pas cap excepció: internet es va omplir d’alertes per uns incidents amb trets i ferits al centre de la capital francesa. Certament, les xarxes tenen aquesta propietat, però també són molt eficients en la difusió de falsedats —per mala fe o per error— i de rumors no contrastats. I els fets greus i alarmants com els de divendres creen un ambient propici per a la circulació d’imatges falses que, de vegades, acaben essent publicades per mitjans de comunicació que, teòricament, haurien d’haver-les contrastat.

Vegeu ací la selecció de fotos.


3a perla. Albert Rivera i Carlos Herrera, criticats pels piulets desafortunats sobre París. La nit dels atemptats a París, molts polítics i personatges coneguts de tot el món expressaven solidaritat amb les víctimes i condemnaven la matança. Però hi va haver missatges que van ser desafortunats, com el del dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, que va publicar a Twitter unes fotografies seves a París, de l’any passat per aquestes dates, celebrant l’aniversari. I aquest matí el periodista espanyol Carlos Herrera ha publicat al seu compte de Twitter una autofotografia des de davant de la sala Bataclan, on hi va haver la matança més gran divendres passat. A la xarxa hi ha hagut una allau de crítiques i de mostres d’indignació per l’ús que van fer l’un i l’altre dels atemptats per a la projecció personal.


4a perla. El començament i el final de 75 grans films, encarats. No fa gaires mesos, el crític de cinema nord-americà Jacob T. Swinney va descobrir una nova manera de revisitar films clàssics i de gran èxit de taquilla: en va seleccionar mig centenar i va posar paral·lels el començament i el final. El resultat foren dos vídeos fascinants (primer i segon) en què es comprova que ben sovint els fragments inicials són extraordiàriament semblants als finals i complementen i completen el film.

El barceloní Miguel Faus es va trobar atrapat per aquell exercici i va decidir de seguir els passos de Swinney i fer el seu vídeo de començaments i finals de films. A ‘The Start of an Ending‘ concentra en cinc minut setanta-cinc arrencades i tancaments de coneguts films:


5a perla. Un piulet a Twitter per a cada víctima dels atemptats de París. Els atemptats de París han deixat 129 morts i més de 350 ferits. Però les víctimes eren més que no una dada. I per això la web de la revista Mashable ha activat un compte de Twitter que es diu @ParisVictims, on va publicant un piulet per a cada víctima, amb el nom, l’edat, el país d’origen, un apunt biogràfic i la fotografia. Tot acompanyat de l’etiqueta #enmémoire.

Vegeu-ho:


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any