Jordi Alemany denuncia humiliacions de la policia espanyola durant la seva detenció a Madrid

  • El van rebre a la comissaria de Leganitos amb l'himne d'Espanya

VilaWeb

Redacció

18.03.2019 - 16:16
Actualització: 18.03.2019 - 19:45

Jordi Alemany, membre del secretariat de l’ANC, torna ara mateix cap a Girona després de tres dies a Madrid, on va ser detingut per la policia espanyola dissabte a migdia abans de la gran manifestació.

Alemany ha explicat que era a prop de l’escenari muntat a la plaça de Cibeles, on s’havien de fer els parlaments al vespre, quan va ser identificat i detingut. El trasllat a la comissaria de Leganitos, una de les més degradades de Madrid, va transcórrer dins de la normalitat. Però quan va arribar a la comissaria va començar a ser objecte de provocacions. ‘Quan vaig arribar a la comissaria van fer sonar l’himne d’Espanya i van començar els insults. Jo els responia que donessin la cara aquells que van agredir els nostres avis durant l’1-O.’ Alemany explica que Leganitos era literalment ‘plena de merda‘. Diu que no va ser objecte d’agressions físiques però sí de befes i insults. El van ficar a una cel·la, en un estat lamentable, amb més detinguts.

Denuncia també que va donar el nom i el cognom d’un advocat de Madrid quan el van detenir, però la policia espanyola no el va avisar. ‘L’advocat em va dir que m’havien fet “un Willy Toledo“: em va cercar més de tres hores per saber on era.’

Al vespre, cap a les 21.30, el van traslladar a la comissaria de Moratalaz, on va passar la nit, primer compartint cel·la amb uns altres detinguts i després tot sol. ‘Em deien Jorge i no Jordi. Aquesta falta de respecte va fer que la resta de detinguts em miressin amb un immens respecte.’

Diu que ignora si el registre que va fer en un hotel madrileny va activar un protocol de seguretat que va facilitar-ne la detenció. Demà ha d’anar a cercar un nou requeriment al jutjat de Girona, però no hi pensa anar. ‘Hem d’assumir que hi ha costos i sacrificis i que la repressió és això’, diu. Alemany explica que el seu advocat li ha confirmat que l’ordre de crida i cerca és vigent.

Agraïments a Paluzie i Cruanyes

Alemany expressa l’agraïment a la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie i al vice-president, Pep Cruanyes, que el van esperar durant unes quantes hores. També hi havia la germana del conseller Toni Comín, també membre del secretariat de l’entitat.

Durant la detenció es va parlar de la la possibilitat que el traslladessin al jutjat de Girona. Finalment el jutjat de guàrdia de Madrid va decretar-ne la llibertat sense càrrecs.

Quan ja havia estat detingut, Alemany va fer un fil de piulets. Explica que el tenia preparat de feia més d’una setmana i que una persona de confiança el va publicar.

Alemany es troba sota ordre de crida i cerca d’ençà del 7 de març, per no haver-se presentat als jutjats de Girona arran dels fets de l’aniversari de l’1-O, quan els manifestants van tallar les vies del TGV i van despenjar la bandera espanyola de l’edifici de la Generalitat.

Alemany forma part del col·lectiu 21 Raons, que es va crear arran de les detencions del 16 de gener passat a diversos punts del territori, sense ordre judicial, per aquests fets. Hi ha vint-i-un encausats, un dels quals és ell. Denuncien que les detencions són il·legals i les proves aportades per la policia, fonamentades en fotografies de les xarxes socials i de les càmeres de Renfe, són inconsistents i ni tan sols coincideixen amb les persones que van ser detingudes, com és el cas del batlle de Verges, Ignasi Sabater. Hi ha una denúncia presentada contra la policia espanyola per detencions il·legals.

Jordi Alemany arribarà aquest vespre a Girona i és previst que faci un parlament durant la concentració que es fa cada dilluns a la plaça del Vi en solidaritat amb els presos i exiliats polítics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor