Una cambra sinistra a Brians 1: l’informe del Consell d’Europa que alerta de maltractaments a les presons catalanes

  • El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa recull casos aïllats però preocupants de maltractaments a les presons, igual que fa nou anys

VilaWeb
Roger Graells Font
06.02.2020 - 21:50
Actualització: 07.02.2020 - 12:15

El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d’Europa va publicar dimarts un informe extens en què presoners de centres penitenciaris de Catalunya denunciaven maltractaments: bufetades, agressions i cops a diverses parts del cos. També s’hi recollien maltractaments en algunes comissaries dels Mossos d’Esquadra. Segons l’informe, els casos més flagrants van detectar-se a Brians 1. El mateix informe deixa clar que els casos denunciats són esporàdics i que normalment els procediments són correctes, però recorda que fa nou anys va fer les mateixes crítiques, i que per tant no s’hi ha posat remei. El Departament de Justícia, tanmateix, assegura que ha pres nota de les recomanacions de l’informe.

La missió del CPT es va dur a terme entre el 6 i el 13 de setembre de 2018. L’equip era format per quatre funcionaris i metges. L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) ha fet un recull d’alguns dels casos més polèmics. S’hi detallen els relats d’alguns presoners que han denunciat maltractaments. El CPT assegura que té ‘serioses preocupacions’ pel ‘patró de maltractaments físics infligits pels funcionaris de presons com una reacció desproporcionada i punitiva al comportament dels reclusos i en relació amb el trasllat a Brians 1, el Mas d’Enric i Ponent. L’informe també critica les condicions deficients d’algunes presons, com la de Wad-ras.

En els casos en què hi ha denúncies de maltractaments, el report ho apuntala amb descripcions detallades dels metges de la missió del CPT sobre marques, hematomes i cops que han rebut els interns a diverses parts del cos. Els presoners asseguren que són fruit de maltractaments del personal de presons.

Una cambra sinistra de Brians 1

Els reclusos de Brians 1 relaten maltractaments físics en una habitació del mòdul d’ingressos. Cops a la cara i al cos per part del personal de la presó, vestits amb guants negres. A la paret de la cambra, la delegació del CPT diu que va trobar escrit el lema ‘Àrea Lliure de Font‘. A les parets també hi havia pintades ofensives contra l’ex-director de Brians 1 Josep Font, que va dimitir el desembre del 2018 després d’haver rebut amenaces de mort d’alguns funcionaris. L’informe també recull maltractaments als mòduls de dones, amb cops i hematomes.

Casos a Ponent, el Mas d’Enric i Brians 1

Els relats dels presoners que expliquen maltractaments físics es concentren al centre de Ponent, al Mas d’Enric i a Brians 1. El 12 d’agost, per exemple, un pres denuncia que un grup de funcionaris de la presó de Brians 1 va entrar en a la seva cel·la i van clavar-li mastegots a les galtes. El mateix dia, un presoner assegura que una funcionària el va insultar i li va donar cops a les galtes, cosa que li causà una ferida al llavi. Després, quatre funcionaris el van arrossegar per terra i li van fer molt mal a les cames i al colze dret. I tot seguit, el van escorcollar i el van fer despullar mentre el continuaven pegant.

El 5 de setembre, a la presó del Mas d’Enric, quatre funcionaris van entrar a la cel·la d’un reclús amb material antiavalots per a colpejar-lo. Abans, el presoner –amb problemes de salut mental– havia pegat a un funcionari i havia trencat el vidre del llum de la cel·la. Més tard, relata que van immobilitzar-lo de bocaterrosa en una llitera amb corretges i que van subministrar-li una medicació a la força. La situació, assegurava, va durar divuit hores i havia d’orinar-se al damunt. Les subjeccions a la llitera durant hores és una pràctica que es repeteix en diversos casos que recull el report.

Recomanacions a les autoritats

L’informe del Consell d’Europa fa algunes recomanacions a les autoritats catalanes i espanyoles. Exigeix de posar fi a la fixació mecànica dels presoners, i que s’adverteixi el personal de presons del fet que els maltractaments físics, l’ús desproporcionat de la força i els insults són inacceptables i que se sancionaran.

Respecte de la situació de les dones a les presons, recomana als centres penitenciaris catalans que prenguin mesures per a donar resposta a les seves necessitats.

Les quatre querelles contra Iñaki Rivera

Organitzacions defensores dels drets humans, com ara l’OSPDH i el Centre Irídia, han col·laborat en l’informe i miren de fer una tasca de fiscalització de les actuacions a les comissaries de les policies i a les presons. El director de l’OSPDH, Iñaki Rivera, va declarar a TV3 que hi havia maltractaments en algunes presons catalanes. Aquestes declaracions, de moment, li han costat quatre querelles per injúries i calúmnies, entre les quals la de CCOO, el CSIF, ACAIP i dos-cents funcionaris de Brians 1. Front Line Defenders va emetre un comunicat de suport a Rivera.

Després de la publicació de l’informe, Rivera espera ara la retirada de les querelles i una disculpa pública. Considera provat que hi ha maltractaments i assegura que l’OSPDH i el Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de Víctimes de Tortura i Violència Institucional (Sirecovi) continuaran treballant i fiscalitzant el tractament que reben els detinguts i els presoners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any