I demà farà quaranta-sis anys…

  • Encara falten pel cap baix vint anys ben bons perquè les lleis que impedeixen de jutjar els crims franquistes siguen canviades

Vicent Partal
18.11.2021 - 21:50
Actualització: 18.11.2021 - 22:13
VilaWeb
Acte d'obertura de la Fossa 21 al cementeri de Paterna, on van ser soterrats molts represaliats pel règim franquista (fotografia: Prats i Camps).

He seguit amb una certa amenitat i amb molt distanciament el debat que hi ha a Madrid sobre la possible reforma de la llei d’amnistia del 1977 o la possibilitat d’articular algun mecanisme legal que permeta de jutjar els crims del franquisme.

I què voleu que us diga? Demà, 20 de novembre, farà quaranta-sis anys de la mort del dictador i en tot cas no deixa de ser significatiu que un debat com aquest es faça tant de temps després. Ho matise: que no haja estat resolt encara, tant de temps després.

I la raó crec i sospite que és extraordinàriament simple. El codi penal espanyol, malgrat la creença popular, no limita l’edat màxima per a complir una pena de presó. Per tant, un home de cent anys, posem per cas, podria perfectament ingressar a la presó, tot i que tothom entén que, per raons humanitàries, no passaria gaire temps a dins.

Així doncs, es podria escaure perfectament que un funcionari del règim franquista que encara fos viu i que hagués comès algun delicte, posem per cas, als anys setanta, potser a final del seixanta i tot, si es canviassen les lleis i si algú s’atrevís a jutjar-lo i condemnar-lo, encara podria entrar a la presó. I això significa, per tant –i ja em perdonareu la brusquedat de l’afirmació i que siga tan directe–, que encara falten pel cap baix vint anys ben bons perquè les lleis que impedeixen de jutjar els crims franquistes siguen canviades.

Estic d’acord que un dia passarà, que es canviaran. Potser una part del nostre país ja se n’haurà anat i tot plegat s’ho mirarà a les pàgines d’informació internacional del diari, amb un posat no sé si enyoradís o cansat. Passar passarà. Però no passarà mentre hi haja viu un sol franquista que puga sentir-se amenaçat. Tan sols quan tots siguen morts, aleshores sí, l’esquerra espanyola aconseguirà un canvi que vendrà com a èxit històric i com una gran mostra que definitivament el seu estat és un estat normal i ells una esquerra homologable.

En unes altres latituds, més discretes potser, en veient que malament que hauria anat tot plegat si seixanta-sis anys després encara no haguessen pogut jutjar uns criminals feixistes, els polítics passarien discretament per sobre d’un fet que és passat i prou. Però em fa l’efecte que a Espanya això serà d’una altra manera. I estic ben segur que d’ací a vint anys un Zapatero o un Pedro Sánchez qualsevol farà un apegalós discurs a la Carrera de Sant Jeroni omplint-se la boca de paraules grandiloqüents destinades a amagar que l’histrionisme de l’esquerra espanyola a l’hora de proclamar triomfs que ja són completament inútils no és sinó l’altra cara de la seua, històrica i ben documentada, covardia.

Només a VilaWeb

El diputat de la CUP Pau Juvillà, membre de la mesa del Parlament de Catalunya, anirà dilluns a judici al TSJC, acusat de posar llaços grocs a les finestres del seu despatx a la paeria de Lleida. Arnau Lleonart l’ha entrevistat: “No vam obeir perquè era just de desobeir“.

Us recomane també aquest dossier elaborat per Esperança Camps sobre l’infrafinançament del País Valencià. Demà hi ha convocada una gran manifestació a València per a protestar contra aquest fet.

I Josep Casulleras Nualart signa un altre dels seus relats judicials imprescindibles: “Amic de Felipe VI i enemic del catalanisme: González-Trevijano, el nou president del TC“.

La fotografia

Ahir va tornar a obrir les portes l’Espai VilaWeb, situat a la seu de Barcelona del diari. Aquest espai, amb capacitat per a fer-hi petits actes fins a trenta persones, havia estat tancat al públic al començament de la pandèmia. I ahir s’hi féu la presentació del llibre Frontissa, del qual són autores Maria Victòria Secall i Patrícia Álvarez. L’Espai VilaWeb és a la disposició dels subscriptors del diari que el vulguen fer servir per a les seues activitats.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Alexandre Banhos
Alexandre Banhos
18.11.2021  ·  22:08

46 anys

Francesc Sabaté
Francesc Sabaté
18.11.2021  ·  22:09

Si no em falla la memòria demà farà 46 anys, no 36. Suposo que ja estat un lapsus.

Josep Agustí
Josep Agustí
18.11.2021  ·  22:13

Potser compto malament, però a mi em surt que en fan 46, d’anys, no pas 36…
Salut, gràcies per la vostra feina i Bona nit.

Josep Usó
Josep Usó
18.11.2021  ·  22:22

Quaranta-sis anys. Però no es canviaran mai, les seues lleis; perquè ara mateix, els hereus d’aquells franquistes ocupen el poder i tornen a delinquir. De manera que no es podrà fer mai net, allà. Per això, perquè és irreformable, és pel que és un país aïllat i cada dia més pària. Nosaltres només tenim una via d’eixida. Només una.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.11.2021  ·  22:57

Quina mandra fa observar com el regne d’Espanya només podrà fer la transició a la democràcia quan s’hagin mort tots.
Confio que marxarem abans.

Carles Serra
Carles Serra
18.11.2021  ·  23:36

Gràcies Vicent per l’editorial, més clar no es pot dir, com també ja fa molts anys ho tenia clar en Pla, lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola; doncs això Vicent, doncs això.
Però això de fer de TRILERS també passa a l’esquerra catalana, l’exemple és l’editorial que vares fer ahir dimecres

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
19.11.2021  ·  00:23

Efectivament són 46 anys, tinc una filla que va néixer l’11 de novembre de 1975. Encara tardaria uns dies la mort del cagalastics.

sergi gonzalez
sergi gonzalez
19.11.2021  ·  04:37

No passarà mai perquè els hereus beneficiats pel franquisme que formen part del règim del 78 ho impediran, entre els quals hi ha els bonosoe del meu pare era falangista….

Quan passin 20 anys més tot els fills de represaliats pel franquisme estaran jubilats O morts i els néts i besnéts es miraran aquest tema com els nostres pares o avís veien les guerres carlines com una història llunyana i poc mes. Com
a la transició es veia els delictes que van portar al desastre de la guerra del Marroc Anual i la setmana tràgica….
Espanya és un país que mai fa net amb la seva història, i així li va….

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
19.11.2021  ·  05:45

46 anys de vergonya per uns i de desvergonya per d’altres.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
19.11.2021  ·  06:01

Per tal que reconeguessin alguna cosa, ara o en 20 anys, caldria que l’esquerra i la societat espanyola fessin algun examen de consciència, cosa que no fan ni faran.

Recomano a tothom el llibre de Paul Preston “Un poble trait: història de la corrupció espanyola 1870-2017”. Paul Preston no és pro-català. De fet ens deixa força malament o ens considera simplement com una petita molèstia o un regionalisme més (veient el que estem veient potser al final té raó i tot), però descriu fil per randa els abusos, les arbitrarietats, les corrupteles, el pistolerisme, l’actuació del cametes, etc… Algú veu que Espanya hagi fet alguna mena d’autocrítica per res de tot això que va passar ?

Doncs això. Que un règim sigui corrupte, corcat i que estigui enfonsant a la misèria la seva població no vol dir que no continuï ni que amb el temps es reconegui res. Les coses només canvien si algú les fa canviar. Jo no veig que sigui el cas a Espanya, i a Catalunya la revolució que ens hauria pogut fer lliures i forçar el canvi a l’estat espanyol, va fracassar per covardia, miopia i ingenuïtat de tots (els polítics que anaven de catxa i nosaltres que no els vàrem saber empènyer ni empoderar-nos quan tocava), i ara estem en procés de reconstitució que ja veurem si podem concloure i tornar a intentar-ho abans no acabin definitivament amb nosaltres nacionalment i política.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
19.11.2021  ·  06:59

“La seva històrica i ben documentada covardia”: quina exactitud, no hi calen comentaris.

Albert Miret
Albert Miret
19.11.2021  ·  07:17

Quanta vergonya em fan tants assassinats, quanta vergonya em fa tanta injustícia, quanta vergonya em fa que algú d’un altre país es pugui pensar que soc espanyol i partícip d’alguna manera de tanta immundícia mental.

Victor Serra
Victor Serra
19.11.2021  ·  08:45

Amb llei d’amnistia o sense, el franquisme continua ben viu a l’Exèrcit, policia, Guardia Civil, alt funcionariat, Judicatura, mitjans de comunicació espanyols ( de propaganda i idiotització en dic jo) i gran empresariat espoanyol. Els polítics que surten a Espanya són fruït d’això. I els que no ho són no els deixen progressar gaire.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.11.2021  ·  09:00

Aquest régim els perdona els crims, són dels seus… La memøria històrica no els hi perdonarà mai…

Francesc Clarà
Francesc Clarà
19.11.2021  ·  09:12

Pel camí que anem, d’aquí a 20 anys encara hi haurà més franquistes que ara…

josep soler
josep soler
19.11.2021  ·  09:32

PRIMER ÉS LA MENTIDA, A CONTINUACIÓ EL FEIXISME; QUE A VEGADES PORTA ETIQUETA DE DRETES I ALTRE D’ESQUERRES.

La mentida del “franquisme” es va iniciar en Catalunya, quan els franquistes espanyols i els seus col·laboracionistes catalans van anomenar “guerra civil”. Però els fets demostren que: en Catalunya va ser una guerra d’ocupació militar, ocupació que encara perdura avui.

El fet és que l’exèrcit que hi havia a Catalunya l’any 36 era l’espanyol, no pas el català.
El fet és que ens van bombardejar vaixells i avions de guerra italians i alemanys, no pas catalans.
El fet és que ens va invadir per l’oest un exèrcit des d’Espanya amb soldats espanyols i marroquí, no pas catalans.
El fet és que parlaven castellà els invasors, no pas català.
El fet és que els militars, guàrdia civil i jutges que ens van imposar també parlen castellà, no pas català.

I encara en diem “guerra civil”, per què?
Serà pel síndrome d’Estocolm…?

En tant els jutges, guàrdia civil i soldats que hi ha a Catalunya no parlin la nostra llengua: Catalunya és i serà una zona ocupada. El franquisme és vigent encara. I els que pacten amb els franquistes a canvi de la nòmina i mantenir la gestoria colonial, són igual de col·laboradors.

Cada vegada que nosaltres mateixos diem, que el franquisme es va acabar l’any 75 o 77: estem enterrant encara més a fons la nostra alliberació del franquisme. I mantenint la mentida viva.

ELS FRANQUISTES ACTUALS, ESTAN ESPERANT QUE ES MORIN ELS VELLS CRIMINALS FRANQUSITES PER FER LA “LLEI” QUE ELS AJUDARÀ A DISIMULAR QUE ELS NOUS FRANQUISTES SÓN DEMÒCRATES…

Carles Ortiz
Carles Ortiz
19.11.2021  ·  10:30

D’aquí a 20 anys ja no existirà l’estat espanyol, o com a mínim, tal com el coneixem ara.

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
19.11.2021  ·  12:35

Tenint en compte que encara no s’ha aixecat la impunitat pels fets del “cu – cut” i l’assalt a la “Veu de Catalunya” de 1905, vint anys em semblen pocs.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.11.2021  ·  13:48

Quan Franco va ser proclamat Caudillo… ja feia tres-cents anys que Catalunya estava sotmesa militarment a Castilla/España.

Ja feia tres segles que el Regne havia suprimit il·lícitament les Lleis i Constitucions dels Països Catalans. Franco NO VA INVENTAR RES i la decisió de fer desaparèixer Catalunya era un fet consolidat.

És un error mortal atribuir a Franco la despiatada història de Catalunya. Franco era un simple aprenent de tirà que, això sí, va recopilar tot el mecanisme reial/borbònic que ens oprimia fins l’infinit.
Les dues republiques Espanyoles han estat radicalment contra Catalunya. Repeteixo que és un error atribuir la decadència de Catalunya a un general mediocre de Ferrol.
..
“La gran mentira del ‘Estado catalán’, el falso país aplastado tres veces por España desde 1873.
En varias ocasiones se ha proclamado de forma ILEGAL en el siglo XIX la independencia de la región, y en todas ha sido acallada por la legitimidad y el apoyo social al gobierno central”
(Manuel P Villatoro)

Mentre erròniament anem culpant Franco dels mals de la nostra Nació no serà possible arribar al bon port de la llibertat.

EL MAL ÉS ESPANYA I LA DETERMINACIÓ ESPANYOLA DE FER-NOS DESAPARÈIXER TOTALMENT.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
19.11.2021  ·  18:12

Res no mor, ni morirà, si abans no mor al nostre cor. Nostra autoestima com a país, és i serà, com l’Au Fènix, capaç de renéixer de les cendres si és menester. Siguem objectivament optimistes: “De la Espanya que nunca se ponia el sol”, què els resta? I en quines condicions als que , de moment, som obligats “por imperativo i-legal”. Porca misèria, la d’Espanya, que priva de llibertat i imposa el cinturó de castedat per assegurar-se la fidelitat a contracor de la seua amant. “No! Diguem no! Nosaltres no som d’eixe món!”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes