El govern és part de l’estat, però l’estat és més que el govern

  • Al procés d'independència de Catalunya una crisi oberta, descarnada, del règim, una baralla a mort entre ells, li convé, sens dubte

Vicent Partal
14.09.2023 - 21:40
Actualització: 15.09.2023 - 09:09
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Ahir us explicava dues característiques que fan diferent aquesta negociació que sembla que encara no ha començat, però que podria portar-nos a llocs impensables. Avui, dia en què el Suprem espanyol no ha volgut entrar a revisar els indults però l’estat ha atacat durament el conseller Buch i Lluís Escolà, voldria explicar un altre fet transcendental: que el govern és part de l’estat –i una part molt important–, però l’estat és més que el govern i pot tenir vida pròpia.

Tothom veu, per exemple, que el moment triat per a amenaçar de revisar els indults és evidentment polític. Feia dos anys que en parlaven i s’hi posen justament ara, quan més o menys tothom admet que es podria encarrilar una llei d’amnistia ben de pressa per permetre una possible investidura de Pedro Sánchez. No és casualitat, és clar.

Ni tampoc serà un cas aïllat, que podem esperar més maniobres i n’arribaran, segur. Del poder judicial, del monarca, de les forces armades o fins i tot del poder mediàtic i empresarial, de la famosa llotja del Bernabéu –mireu, si no, la violenta diatriba amb què es va desfogar l’altre dia l’amo Juan Luis Cebrián.

L’article de Cebrián, el totpoderós ex-director d’El País, mandarí per excel·lència i guardià solemne de l’essència de la transició política, és especialment destacat si el posem en context. Era seu un article infame a favor del 155 en què afirmava que calia empresonar els dirigents independentistes perquè així la gent, en compte de pensar en la independència, pensaria només a alliberar-los. Era seu, també, un article sorprenent en què es manifestava en favor dels indults pel bé d’Espanya, segons que deia. I ara ens trobem amb aquest violentíssim article en contra de l’amnistia, que la presenta com un trencament de la constitució i com una derrota evident d’Espanya.

Què passarà, doncs, si Pedro Sánchez, guiat per la seua obsessió malaltissa pel poder, arriba a l’extrem de travessar alguna de les línies vermelles que els guardians del règim ja li pinten i li remarquen? Ningú de nosaltres no ho sap amb certesa. Segurament no ho sap ni Pedro Sánchez mateix. Però hi ha una cosa que és segura: al procés d’independència de Catalunya una crisi oberta, descarnada, del règim, una baralla a mort entre ells, li convé, sens dubte. Si es barallen entre ells guanyem nosaltres.

En el millor del casos, perquè la guerra interna entre espanyols ens obrirà oportunitats inesperades i segurament justificadament unilaterals. En el pitjor perquè clarificarà una cosa que qualsevol moviment d’alliberament sap: que el combat no és de la nació oprimida contra el govern de la nació opressora sinó de la nació contra l’altra nació. I és per aquesta raó que amb els governs de torn cal comportar-s’hi, sempre, amb el màxim cinisme polític. Aprofitant-se’n i aprofitant-ne les febleses quan siga possible; i mai, mai pensant que puguen ser aliats, que puguen ajudar-nos perquè són millors o que puguen entendre les nostres reivindicacions.

Això –aquest moment que vivim– no té res de romàntic, i la tasca de l’independentisme no és ajudar ningú, en aquest cas el PSOE, a consolidar-se en el poder. Això cal veure-ho ben clar. Tot plegat tan sols és qüestió de saber si ens convé o no d’aprofitar una possible oportunitat, suposant que hi siga. Cínicament, escèpticament, desvergonyidament.

Ells ens l’han jugada i ens la juguen constantment, gràcies a les múltiples cares que posen en joc. I en vista d’això, nosaltres, vull dir el moviment independentista, hem d’aprofitar un moment com aquest per créixer i fer un pas decisiu endavant de maduració ideològica, el mateix pas que en un moment o altre han hagut de fer tots els moviments d’alliberament nacional que han triomfat al món. I que és incompatible amb qualsevol forma de romanticisme o amb qualsevol temptació de fer passar davant de l’eficàcia el fet que ningú no ens done la raó. Ara es tracta de guanyar i prou. O, si més no, de fer el pas endavant més gran possible.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
14.09.2023  ·  22:05

Que entre ells van a ganivetades ja ho veiem. Que negociar amb ells és perdre el temps ho va arribar a dir el propi Junqueras, abans de convertir-se en el què és ara. El que s’ha d’anar amb compte és de quedar enganxats en qualsevol mena de negociacions amb ells. Perquè mai hem de perdre de vista que ells entre ells s’odien a mort. No es poden ni veure , que deia ma mare. Però l’enemic som nosaltres. I si poden, ens faran la pell.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
14.09.2023  ·  22:06

Considero a la comunitat de VilaWeb la politicament millor informada de Catalunya. Per aquesta raó m’adreço a vosaltres perquè em doneu la vostra opinió -si sou tant amables i sense ànim d’ofendre per la llargària del comentari- sobre la proposta d’abstenir-se en la investidura de Feijóo. Ja ho vaig presentat ahir i no va cridar l’atenció, però entenc que pot ser d’interès, especialment pels abstencionistes i els més crítics en la potencial utilitat d’una negociació amb els partits espanyolistes.
Avanço el final: ens interessen més noves eleccions després de fer president a Feijóo o sense haver-lo fet president?
En tot cas: veieu possible el relat que exposo?
M’explico:
Antecedents: Sánchez ja ha decidit (veure l’editorial d’ahir del Partal i l’article de la sempre ben informada Sra. Beni al Nacional) que no tindrem l’anmistia abans de la seva investidura. És la
manera que ha escollit per pressionar Puigdemont perquè li “regali” la investidura amb la promesa del seu futur compliment i sense haver d’assumir cap altre condició addicional. Entenc que és inacceptable i espero que el MHP Puigdemont també ho vegi aixi.

Proposta: Vist el malèvol pla de Sánchez; per què no donar per sorpresa soport al PP (amb l’abstenció és suficient) en la investidura de Feijóo per desbaratar el seu joc brut?

Conseqüències: Feijóo president depenent de JxC per governar (pressupostos i lleis), PSOE en fora de joc i sense pilota i Espanya bloquejada.

Possibilitat complementaria: Donar soport a una moció de censura promoguda pel PSOE, una vegada acordats i garantitzats els punts ja definits per Puigdemont. Segur que hi ha maneres de garantir el compliment dels acords.

En aquest situació diabòlica per ells, possiblement PP i PSOE optin per anar a noves eleccions. També podrien pactar entre ells pero sembla encara prematur.

Si tot això és possible el merdé seria monumental i per més inestable estigui Espanya més oportunitats per a nosaltres.

Hipòtesi: En noves eleccions i tenint en compte que a Catalunya hi hagi un fort soport a JxC, el PSOE ampliat (Sumar + ERC + Bildo + PNV) ho tindria molt difícil per arribar a la majoria i l’únic perill és que l’obtinguin PP + VOX.

Ès tot una empanada mental o ès factible?

Si és factible, de les dues opcions de noves eleccions; quina pot debilitat més al PP perquè no obtingui majoria absoluta i que JxC segueixi sent decisiu?

Francesc Xavier Boluda
Francesc Xavier Boluda
14.09.2023  ·  22:17

Estic en tot d’acord pero recordeu la frase de España. Antes roja que rota.

Joan Benet
Joan Benet
14.09.2023  ·  22:22

El ni un paper a terra és una mostra clara de perquè no guanyem. Creiem que la independència depèn de que ens la atorguin perquè som la repera. I no, cal guanyar arrencant-la de les mans dels que ens oprimeixen. I estar disposats a pagar-ne el preu.

Joan Benavent
Joan Benavent
14.09.2023  ·  22:39

Excel·lent editorial el d’avui. El podriem resumir amb la frase “hem d’aprofitar un moment com aquest per créixer i fer un pas decisiu endavant de maduració ideològica”. Al cor de la batalla el romanticisme destorba i el seu lloc l’han d’ocupar el cinisme, l’escepticisme i el desvergonyiment, sense complexos.

Ramon Perera
Ramon Perera
14.09.2023  ·  22:50

– Deixant a part altres sentiments, seguir la política espanyola en aquest moment de la història és com llegir una novel·la d’aventures o mirar una pel·lícula d’acció.

– Que els espanyols se les tinguin entre ells, sí, afavoreix el procés de la independència. Cal saber-ho aprofitar [aquesta és la part difícil].

PS. Com he fet altres vegades, vull destacar el gran valor de les fotografies triades per complementar moltes de les editorials. La d’avui és senzillament genial.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.09.2023  ·  22:58

Bon article. Recordem que és un estat fet per psicòpates, per a psicòpates. I que la única manera de guanyar-los és tractant de pensar en els seus termes i a la vegada mirant d’agafar-los per sorpresa. Si més no, tenim un avantatge: la seva mentalitat és tancadíssima, i això els fa molt més vulnerables que no pas es pensen. Tenen molts pebrots, però una adaptabilitat quasi nul·la, sobretot a la realitat. Però no podem anar amb el lliri a la mà: només els guanyarem si estem decidits a guanyar-los i no abaixem la guàrdia.

Josep Gualló
Josep Gualló
14.09.2023  ·  23:12

Vicent, ara potser algú dira que semblo l’Aragonès amb el que diré ara. Estic content de que tornis a ser el periodista que dirigeix el diari VilaWeb que ens ens ha fet de guia tantes vegades.

Ha arribat el moment que ha començat la batalla entre el govern espaÑol presidit per en Pedro Sanchex i la resta de l’estat: Monarquia, exercit, policia, jutges, ibex 35, llotja del Bernabeu, partits polítics d’extrema dreta, franc tiradors i altres franquistes.

Johan Cruiff diria: “Así ellos perderán la pelota i la tendremos nosotros” Si bé, però si tenim la pilota hem de saber jugar-la bé.

No posem l’arada debant dels bous.

Agafem la paiella pel manec.

No matem tot el que és gras.

No pixem fora de test.

Jaume Vall
Jaume Vall
14.09.2023  ·  23:15

D acord amb editorial, amb Joan Benet, amb Josep Usó. I a tenir en compte el raonament en espiral de Jordi Sanahuja.
Si el ” moment no té res de romàntic”, potser cal ser disruptiu, fer el que menys s esperen, i anar acumulant forces.

Seguim!

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.09.2023  ·  23:18

M’adherisc a la proposta d’en Jordi Sanahuja/Sanaüja.

1r. Per la psicologia social d’aquell poble: els fa terror no “dominar i sotmetre la totalitat” d’ells mateixos i les societats i nacions alienes que gestionen i administren.

2n. Els aterra que llurs “dominis i nacions” que controlen no els obeeïsquen. Se’ls romp llur españa. Parafrasejant aquell governant i ara cara visible -i la seua família- dels fons d’inversió immobiliària estatunidencs.

3r. Cal “trencar españa” mitjançant posar-los en un estat de “suma zero” que els paralitze mútuament.

4t. Que es desgasten vigilant-se mútuament tots dos blocs en què es troba ja partida españa des de 1812 ençà.

5è. Que hi vegen que nosaltres també tenim “interessos” i ens és igual si aquests vénen d’una mitja españa o de l’altra mitja.

6è. Així, de pas, el nostre M.H.President de la República Declarada en Stand By, mostre que també sabem ser “diplomàtics” i no tenim “parti pris” de bestreta. Són igual de colonialistes els uns com els de l’altre bloc. I llurs col·laboracionistes nostrats en ambdues meitats irreconciliables: “constitucionalistes” i “no-constitucionalistes” usant llur argot de guerra civil permanent.

Josep Blesa (València)

Pep Agulló
Pep Agulló
14.09.2023  ·  23:27

Ahir titulava el comentari: Sànchez no és el poder, en el sentit de l’editorial d’avui. Jo diria que certament el govern és part de l’Estat, però perquè és la part que representa la façana que Europa ha de reconèixer com democràtica, està sempre sota el control de l’altra part de l’Estat que representa les essències del règim neofranquista del 39-78…

Sànchez és ventava de controlar els fiscals, però en realitat és al revés. L’ànsia de poder de Sànchez resta constrenyida pels garantistes aparells de l’Estat. Fins i tot dins el PSOE hi ha en els seus barons els guardians de l’Estat…

Bé que es barallin, però Sànchez és el feble.

Gerber van
Gerber van
14.09.2023  ·  23:30

El senyor de l’esquerra a la foto em recorda molt al majordom Lurch de la família Adams. Foto molt ben escollida!

Estic molt d’acord amb el comentari de Joan Benavent. Gràcies Vicent per donar una mica de llum sobre el tema.

Anna Linares
Anna Linares
14.09.2023  ·  23:36

El que ha quedat clar amb la diada, és que la gent hi som
que volem la independencia i que no estem de romanços ni d’amnisties ni punyetes, que no ens creiem als polítics, i que nosaltres no ens hem rendit, no sé que passarà però la gent persistim i ho aconseguirem, malgrat tot!

joan rovira
joan rovira
14.09.2023  ·  23:59

Sr. director, la via Maquiavel a la metròpoli i la neoliberal, espanyols i catalans, a Catalunya?

De fet, la via neoliberal ja funciona a l’Àrea metropolitana i ara ho intenta Trias a Barcelona.

Els interessos d’uns quants (PSC, Comuns, Junts i ERC) tenen prou força per tallar el nus?

Mentrestant, que faran els ciutadans que volen una altra manera de governar-se des del poble?

Animadors, espectadors, socis, consumidors, claudicants, desesperats, defraudats, abstencionistes?

Joan Mollà
Joan Mollà
15.09.2023  ·  00:37

Estem ben distrets amb el moment polític actual de l’estat. Casualitats del destí, estan en mans d’independentistes no rendits ( encara, si més no ). L’estratègia ha de ser, d’una manera o altra, fer Espanya ingovernable. Actuant de la manera que la inestabilitzi com més millor. Les tàctiques poden variar segons el moment. Però un camí pot ser que hagin de fer sovint eleccions, amb governs febles i transitoris.
Però no oblidem que el gran poder polític espanyol no depèn dels vots, sinó de les estructures judicials, militars i econòmiques, a més de les clavegueres, alt funcionariat, etc. Tots ells de clara tendència franquista. I si veuen que estan en un atzucac, en 4 dies modifiquen la constitució i la llei electoral a l’estil de Grècia, on regalen 50 escons al partit més votat per guanyar governabilitat. Llàstima que els pugui donar idees.
Ara bé, nosaltres hem de tenir clar que no ens hem de centrar en el decorat polític de l’estat, sinó en el nostre: hem d’aconseguir foragitar de les nostres institucions els aprofitats, els dèbils, els perucs, els inútils per fer altres feines, els venuts, els professionals del no fer res. Si no treballem tot això, si no presentem batalla i pressionem des del carrer i la societat civil per convocar noves eleccions, presentant una opció electoral que il·lusioni, mobilitzi i expulsi tota aquesta patuleia, pot ser que tinguem davant dels ulls el moment històric per alliberar-nos i cap dels nostres dirigents sigui capaç d’aprofitar-lo. Una vegada més.
En resum, atents a forçar la seva debilitat, però la prioritat ha de ser impulsar la nostra capacitat d’iniciativa popular i institucional.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.09.2023  ·  00:44

Els qui es fiin de qualsevol acord amb el PSOE o amb el PP seràn tan incompetents com els dirigents de l’Autoritat Jueva establida pels nazis que hi col·laboraren com a mal menor … No hi ha mal menor possible amb qui et vol fer desaperèixer del mapa!!!
https://twitter.com/jaumemoll/status/1695860975843320300?s=20 https://twitter.com/jaumemoll/status/1685581094417031168?s=20

JORDI PAGES
JORDI PAGES
15.09.2023  ·  02:27

D’acord amb Jordi Sanahuja, tal com deia jo ahir, es millor pactar amb els amos de la finca, que amb els masovers. I això desestabilitzat molt mes.
Per cert, avui l’editorial del Vicenç Partal, la millor en molt de temps, ara per fi entenem que es una guerra nació contra nació, i que nosaltres (com en totes las guerras),podem fer trampes , es a dir enganyar, manipular i desestabilitzar, aviam si entenem que Puigdemont porta 7 anys a l’exili, i las condemnes amb preso segueixen, i l’espoli economic i fiscal no te aturador, tenim el pais amb problemes de miseria, de ser el territori amb la taxa natalitat mes baixa del mon per la manca de vivenda i futur dels joves, nosaltres si tenin energia civica acumulada, i las negociacions no poden ser nomes amb uns diputats a Madrid, sino tambe amb accions al territori….fins quan el carrer estara aturat?

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
15.09.2023  ·  07:00

L’independentisme s’ha de mostrar fort, però justament el governet, és ara quan s’espanta i va a les rebaixes.

Toni Arregui
Toni Arregui
15.09.2023  ·  07:35

No hi ha res a pactar amb Espanya. Res. La República es va proclamar. Només queda fer-la.

Jordi Torres
Jordi Torres
15.09.2023  ·  08:04

Excel·lent editorial, Vicent.

Molt interessant la proposta d’en Jordi Sanahuja, un clar exemple del cinisme polític que demana el director de VilaWeb.

Subscric el comentari d’en Josep Usó, fil per randa, especialment aquestes dues frases:

– No hem de quedar enganxats en qualsevol mena de negociacions amb ells.
– Si poden ens faran la pell.

Afegeixo: I poden més que no ens pensem.

Per exemple, la proposta del bloqueig polític: Si aconseguíssim bloquejar la formació de “gobierno” un parell d’investidures, posem per cas, acabaria havent-hi un pacte d’estat. I arribats al punt en què el pacte d’estat els hi fes massa nosa -que els dos grans partits volen el pastís espanyol per ells sols-, il·legalitzarien a Junts i s’hauria acabat el problema. Mantenir l’independentisme classificat com a terrorisme va en aquesta línia de tenir el terreny adobat per una futura il·legalització. Eliminat Junts, eliminat el bloqueig. Esquerra ja està espanyolitzada i la CUP és irrellevant, políticament parlant.

No hem d’oblidar, ni per un moment, que espanya no és una democràcia i que el joc de la confrontació el juguem en un escaquer manipulat on l’estat pot canviar les regles quan li convingui. Per això és tan important dur la confrontació al terreny internacional. Qualsevol negociació que es faci exclusivament amb espanya, no val per a res.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
15.09.2023  ·  08:05

Molt interessant la proposta de Jordi Sanahuja.

Si Sánchez no passa per l’adreçador abans de la investidura Junts té dues opcions, una provocar la repetició d’eleccions i l’altra investir Feijoo.

Provocant repetició d’eleccions segurament en sis mesos tot tornaria a quedar igual amb més força de Junts però hi ha el risc de que el PP tingui majoria absoluta i perdre la posició.

Investint Feijoo el gobierno quedaria en mans del PP però el parlamento seguiria en mans de Puigdemont en tot en el que el PP i el PSOE no es posessin d’acord. El parlamento estaria en condicions d’aprovar l’amnistia i fins i tot re reconèixer el dret d’autodeterminació de Catalunya i el resultat de l’u d’octubre a canvi d’una moció de censura.

Ho veig una opció molt intel·ligent però molt difícil d’explicar a la ciutadania. Segur que l’artilleria mediàtica del PSOE, PP i ERC plegats dispararien contra Junts i li farien molt de mal de cara a les properes eleccions catalanes que són les que de veritat ens interessa.

Potser el més encertat sigui una solució intermedia. Anar provocant la repetició de les eleccions espanyoles fins passades les catalanes, llavors amb el govern de Catalunya en bones mans fer aquesta jugada si no és que abans Sánchez ha passat per l’adreçador o el PP i el PSOE han pactat entre ells.

David Jacob Climent
David Jacob Climent
15.09.2023  ·  08:17

Què mala cara que fan, xe!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
15.09.2023  ·  08:29

Respectant el “vot” abstencionista, va ser un vot molt útil votar al President Puigdemont.
Sinó no estariem on estem i on estan.

Antoni Morros
Antoni Morros
15.09.2023  ·  08:45

Hi estic totalment d’acord. No em cal dir res més.

Josep Menargues
Josep Menargues
15.09.2023  ·  09:00

Està clar que si es barallaven entre ells millor per a nosaltres. Però què farem? Qui hi ha al timó del moviment independentista? Hi ha algun pla? No sabem com maniobrarien els nostres capitans.
A més ens oblidem que per damunt de tot hi ha l’estat espanyol, una màquina canina que vigila cada moviment dels governs i ciutadans.
Ens hem d’acontentar amb fer la guitza i prou? Tan de bo estiguem preparats per aprofitar les possibles situacions inesperades i les oportunitats d’unilateralitat.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.09.2023  ·  09:29

Admetre que Espanya és una nació per mi ja és complicat. Prefereixo no confondre Espanya amb el pitjoret d’Espanya. Per molt suggerent que sigui, que el ratolí s’enfronti al gat, és un enfrontament desigual i perillòs.
Més que encaparrar-nos a anar en contra d’adversaris diversos ( inclosos els de casa) més ens valdria construir un partit capaç d’aplegar 3.000.000 de vots favorables a l’autodeterminació.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
15.09.2023  ·  09:29

El que hem de tenir clar és que el llirisme, el ni un paper a terra, el de la llei a la llei… tots aquest conceptes han caducat. Caldrà assumir uns costos i cal dir-ho a la població

Carles Serra
Carles Serra
15.09.2023  ·  09:33

Gràcies per la magnífica editorial Vicent; aquest Estat espaÑa, també ha estat fraguat per aquest pajaros franquistes de la fotografia; però llàstima que no poses també fotografies d’aquells pajaros de catalans i catalanes que els varen aplaudir i ja que dir obediència, com els Maragalls, Nadals, Lluch i així apreciat Vicent la llista d’esclaus que han servit al servei de l’esclavista es llarguíssima, però com ara amb aquest Judes de Junqueres i el gran mal nascut d’Illa
Insistí de nou Vicent que totes aquestes esperança en i “apostes” és gràcies que ara fer president en aquest franquista de Pedrito depèn del president Puigdemont, si tornés a dependrà de la secta d’ER i concretament del Judes de Junqueres, com ja han demostrat en les dues últimes legislatures, TOT estaria dat i beneït, tornant a fer president en el Pedrito i apalancant tot aquest Estat que dius Vicent

Eugeni Llopart
Eugeni Llopart
15.09.2023  ·  09:36

Crec que la independencia la tenim dificil, Perquè només l’aconseguirem fent allò que no estem disposats a fer. Responent els comentaris anteriors no podem perdre mai la coherència, no ho podem convertir-nos en terroristes polítics.
Crec seriosament que Espanya li ha arribat el moment de reformar-se i algú té que agafar aquesta torxa, la que tenim davant és una opció històrica que pot ser no es torni a repetir i el PSOE no li queda més remei que optar per la reforma i el recolzament de tots els partits perifèrics. On ens portarà això no ho sé però segur que en un lloc molt millor del que tenim avui dia i molt més a prop de la independència del que estem avui.

Magdalena Sans
Magdalena Sans
15.09.2023  ·  09:36

També és de Cebrián un article que li va fer la Cayetana Alvarez de Toledo el 20/2/2017 en el que anticipaba tot el que passaría mesos abans del 1/10/2017, però el seu error principal va ser la seva evaluació del poble català, es va equivocar tant amb els resultats.

Per cert en Cebrián és un invitat fidel del club Bilderberg ;-))

Salvador Aregall
Salvador Aregall
15.09.2023  ·  09:44

Si tenim en compte els antecedents i la perspectiva històrica, Sánchez és a la ratlla de l’abisme de la seva carrera política. Encara més, ja està totalment amortitzat i liquidat, això sempre que Puigdemont mantingui la posició. Si tira endavant l’amnistia i una negociació -amb relator- sobre l’autodeterminació, el faran fora els seus. Si convoca noves eleccions, les perdrà, guanyarà la dreta per molts anys. Què hi guanyem en aquests dos escenaris?, no ho sé veure, a no ser que en cas de noves eleccions és repeteixi l’improbable mateix resultat. Repeteixo el mateix que vaig dir ahir: desgastar el PIB, sortir als carrers, bons resultats electorals per bloquejar l’estat. La nostra feina és corcar la biga perquè s’ensorri l’edifici.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.09.2023  ·  09:51

La castilla franquista, catolica i criminal, i el seu REY de la dinastia fundada pel criminal i lladre Francisco Franco el GOLFO GALLEGO, te els dies comptats. ODIA CASTELLQ Y SUS CASTELLANOS es el que cal fer, com han fet amb els catalans la pura raza criminal i genocida. Temps de tractar als españoles todos com castellanos genocides

PILAR SERRA
PILAR SERRA
15.09.2023  ·  09:57

Si senyor és un moment importan.Tot i ser en un país de moltes cares.Les toges la corona les medallas a la patria , la llotja del Bernabeu les belles glories del PP PSOE i tambe el clero Nosaltres anem fent com una taca d’oli .Fins a la Independència

Joan Vila
Joan Vila
15.09.2023  ·  10:17

Interessant la proposta d’en Jordi Sanahuja. De moment es podría anunciar que ara com ara no tenim cap incentiu per votar en cap sentit a la investidura d’en Feijoo.

Victor Cucurull
Victor Cucurull
15.09.2023  ·  10:18

Molt d’acord amb la proposta de Sanahuja. A efectes pràctics seria com sumar el vot a Junts i Puigdemont amb l’abstenció activa i el vot de l’1 d’octubre dels independentistes més conscients de les eleccions del 23. La única dificultat serà explicar-se bé cosa que en política és molt important.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
15.09.2023  ·  10:42

Si els polítics actuen segons el poble, és gràcies al gran vot de càstig que els vam regalar. Ara toca que no investeixin a ningú i Junts aglutinarà el vot.

Josep Soler
Josep Soler
15.09.2023  ·  10:58

Si son moments delicats que cal aprofitar.
No em desagrada la proposta del Sr. Jordi Sanahuja nomes que la veig una mica agosarada.
La principal qüestió es que cal veure i assumir que Espanya es el nostre principal enemic (amb França d’ajudant) i que en conseqüència les enteses o els acords amb aquesta gent, han d’estar mil·limetrats i acompanyats d’uns coneixements d’aquest enemic que no em tingut i no se si tenim, perquè tampoc em estat a alçada fins el moment present (l’experiència darrera d’aquests d’ERC es demolidora i un exemple del que no s’ha de ser mai).
Ens cal actuar com una nació que està sota el control del que queda d’un imperi, amb llarga experiència de com s’han de tractar els seus membres.
Explícitament es el que hi ha.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
15.09.2023  ·  11:05

Contesto a en Jordi Sanahuja 14.09.2023 · 22:06.

“ens interessen més noves eleccions després de fer president a Feijóo o sense haver-lo fet president?”

Des del meu punt de vista. Amb qui s’ha de negociar és amb en Feijoo. Aquest i en Sánchez tenen una cosa en comú, per governar es vendrien a sa mare si cal. Però els poders fàctics estan més influits pel PP que pel PSOE. És com si tu a la feina vols demanar un augment de sou, pots parlar amb el teu responsable directe o amb el gerent (podem discutir qui dels dos seria més efectiu) o pots perdre el temps i marejar la perdiu parlant amb la cambrera del bar que et serveix l’esmorzar.

Afegeix-li que en Feijoo necessita governar ara i ja, o corre el risc de veure’s arrossegat per la serp de l’Ayuso.

Al Feijoo li hem de dir; Vols governar espanya? A espanya tens majoria absoluta, Catalunya és el teu gra en el cul? Què ens ofereixes per a deixar de ser-ho?

Un altre tema és que treure-li concessions no serà fàcil, però com l’exemple d’abans, potser el Gerent t’ensenya el dit del mig, i la cambrera és més simpàtica, però qui talla el bacallà és el gerent, no la cambrera. Ara canvia ‘cambrera’ per Pedro Sánchez.

Albert Miret
Albert Miret
15.09.2023  ·  11:19

Davant d’aquest esplèndid editorial i estant en absolut acord si no amb tots, sí amb la majoria de comentaris, només vull dir, perquè necessito dir-ho per si encara hi ha algú que no hi hagi pensat, que espanya està enfadada amb nosaltres, sinó en guerra oberta contra nosaltres, i nosaltres creiem que som tan bons i ben educats que ens tornaran les claus del que van robar el 1714 i ens deixaran marxar com fan els anglesos amb les seves colònies, amb la banda municipal i baixant la bandera espanyola, plegant-la curosament i donant-la al que ja se’n va. Cal que nosaltres ens declarem en guerra contra un enemic que fa tres-cents anys que ho està contra nosaltres sense pietat, robant-nos tot el que tenim i tancant-nos a la presó pel crim de defensar-nos i d’intentar alliberar-nos. És imprescindible que d’una vegada prenguem consciència que ens hem de tornar tant o més bèsties, cínics i cabrons que ells per a ser respectats, perquè encara que marxem, els continuarem tenint al costat, i ens cal aprendre a defensar-nos perquè ho haurem de fer durant molts anys.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
15.09.2023  ·  11:19

Felicitats per aquesta editorial si crec que si entre ells és brallen ara és el moment que nosaltres agafem el punt adequat per decol-locarlos. Nosaltres seguim

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
15.09.2023  ·  11:29

La situació és prou inestable. L’última, l’expulsió del psoe del Terreros i les manifestacions del baró de la Manxa. Si diu això el Page, què no diran el seu rei i l’estat profund. Potser, veient en perspectiva les opcions de futur, no és tan destrellatada la maquiavèl·lica proposta de Sanaüja d’abstenir-se i tenir controlat Feijoo mentre s’hi lliga bé Sanchez el triler. De fet, cap dels dos és de fiar i ja s’ho faran.

JOAN CRUSET
JOAN CRUSET
15.09.2023  ·  11:34

Jo crec que fan molt soroll fent veure que no volen l’amnistia , però es el que realment interessa als aparells de l’estat:: Tindran al President Puigdemont aqui a Catalunya i perdrem tota la força d’europa, que multiplica per 10 al món tot el que passa aquí.

javier velasco
javier velasco
15.09.2023  ·  12:11

Bé,
Escoltant la tertúlia proscita d’avui no deixa de sorprendre’m uns comentaris finals del sempre tan incissiu i interessant sr. Josep Costa.
Ha reflexionat sobre si no “s’hauria de repensar” ( literament, més o menys) alguna cosa en relació al seu sentiment de que sense independència mai no seria oficial el català a Europa i
ara si sembla que podria ser possible que ho siga (l’oficialitat del català a Europa) sens tindre la independència.
Què està volent dir exactament?
Què es replanteja quan diu que ara sí pot haver una finestra d’oportunitat de reformar Espanya mentre no hi ha eixa finestra per conseguir la independència?
Què planteja quan diu i es pregunta si recuperant l’estatut del 2006 alguns independentistes claudicarien?
Em fa l’efecte que repren la consabuda teoria de reformar i Espanya per hi encaixar Catalunya d’alguna manera?
Dubtes que em vénen en sentir-lo

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
15.09.2023  ·  12:26

Molt, molt bona editorial. Pedro Sànchez és, en efecte, una part insignificant del poder espanyol.

Vull fer esment dels milers de ciutadans que consideren una aberració imperdonable la submissió del govern als interessos dels colpistes psicòpates independentistes.
Per ells som colpistes a batre. Som psicòpates talibans que han de ser destruïts. Eliminats. Ofegats sense compassió… perquè no volem ser fidels a la pàtria espanyola.

Aquest brou de cultiu anticatalà (anti-diferencia) és tant o més important que el CESID, Exèrcit, IBEX, Faes, Vox, llotja del Santiago Bernabeu, OPUS i molts bisbes.

L’educació espanyolista comença als cinc o sis anys de primària i els proporciona l’ànim concret que els capacita durant tota la seva vida per menysprear Catalunya i els catalans.

I la constitució del 78 franquista posa el punt final sacralitzant l’extermini català.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
15.09.2023  ·  13:21

Una veu més un gran editorial. La fotografia dels tres subjectes que apareixen a la foto és pròpia d’una desfilada militar dels anys pretèrits.

Francesc Rodríguez
Francesc Rodríguez
15.09.2023  ·  13:32

Bon editorial, però no oblidem la fotografia dels barons, liderats pel senyor GAL. Ni aigua aquesta gentussa!

Jaume Sastre
Jaume Sastre
15.09.2023  ·  13:34

Vicent Partal a l’editorial d’avui afirma que entre els espanyols hi ha una “baralla a mort” i, la veritat, jo no la veig per enlloc. Partal sovint confon els desitjos amb la realitat i ja ha oblidat que PP, PSOE i Podemos-Sumar es van posar d’acord a l’ajuntament de Barcelona per fotre la batlia al guanyador de les eleccions, el pobre d’esperit i herba molla, Xavier Trias, que ja s’ha oblidat del “Que us bombin a tots” i ara ja torna a flirtejar amb els maltractadors que li han pixat a la cara.

Tornant a la frase de Partal en què assegura que entre els espanyols hi ha una “baralla a mort”, és cert que Espanya és una nació caïnita però també és igualment cert que només hi ha una cosa que uneix tots els espanyols, ja siguin de dretes o d’esquerres, monàrquics o republicans, i no és altra que la catalanofòbia, o sia, l’odi psicòpata, genocida, colonial, supremacista i criminal contra els catalans.

Segons la meva opinió, com ja va passar l’octubre de 2017, ens trobam davant un nou psicodrama colossal en què els espanyols s’han repartit els papers de polis bons (PSOE-Podemos/Sumar) i polis dolents (PP-VOX). Estam davant una obra de teatre espectacular en què per tal que sigui versemblant i els catalans tornem a caure com a nins petits en la trampa, cal que la “baralla a mort” que veu Partal, passi també perquè F. González i Alfonso Guerra escenifiquin d’una manera teatral i amb grans dosis de dramatisme un enfrontament amb Pedro Sánchez amb motiu de la suposada i maleïda amnistia.
Segons la meva opinió, el primer gran interessat que hi hagi un gran rebombori i que soni tota la trompeteria apocalíptica d’Aznar, Abascal, Cebrián, González, Guerra, PJ. Ramírez, Losdemonios, la Brunete mediàtica, …, és el poli bo, Pedro Sánchez, ja que com més dramàtica sigui la por escènica creada pels polis dolents, més acovardits i en estat de xoc estaran els dirigents dels colonitzats que que acabaran comprant com una gran victòria el que és quincalla, bijuteria barata, quatre collarets, dues pulseres, un mirall i una pinta. En resum: colonialisme, dur i pur!

Espanya, en aquests moments, és una gran orquestra dirigida en persona per Felipe VI i el gabinet de guerra psicològica del CNI que té com objectiu repetir l’èxit de l’octubre de 2017 en què, sense posar cap català mort damunt la taula, va aconseguir crear un clima de terror de tal magnitud que mig govern català se va entregar i l’altre meitat se’n va anar a l’exili sense plantar cara, defensar la posició i deixant tirat el poble enmig del carrer.

Voldria equivocar-me però tenc seriosos dubtes que Puigdemont i Comín hagin après la lliçó. En cas que reincideixen en l’error, no facin el cap viu i tornin a fer figa, políticament estaran acabats!

Miquel Martí
Miquel Martí
15.09.2023  ·  13:50

M’agrada la proposta del senyor Jordi Sanahuja.

Fer-los patir el màxim possible fins a doblegar-los, parant-los la llova del desgovern.

Carles Benito
Carles Benito
15.09.2023  ·  14:07

D’acord amb tot quant deis,
però els principis que, majoritàriament, els independentistes exigim a la República Catalana ens posen en desavantatge enfront de la immoralitat imperial…

Sovint m’he plantejat si és per aquest motiu que històricament hem perdut tants d’embats.

I també: estaria disposat a rebaixar els meus principis al seu miserable nivell per tal de combatre en igualtat?

Agustí Mas
Agustí Mas
15.09.2023  ·  14:12

Jo sempre dic el mateix: els bàltics, per independitzar-se, no van falcar la URSS ni Rússia, com part de l’independentisme català sí que ha fet amb Espanya. Així ens ha anat!

Daniel Mir
Daniel Mir
15.09.2023  ·  14:15

Avui dissenteixo una mica del company Albert Miret quan diu: “… ens hem de tornar tant o més bèsties, cínics i cabrons que ells per a ser respectats”… Com deia molt bé Mark Twain; No discuteixis amb un idiota, et farà posar al seu nivell on et guanyarà per experiència.

Cada terra té sa guerra. La nostra és la dels somriures; els treu de polleguera i és on ens movem millor nosaltres. No ens deu haver anat tan malament quan, sembla ser que els tenim acorralats en un carreró sense sortida.

Sols ens cal tapiar la entrada.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
15.09.2023  ·  15:09

Em sembla molt interessant i engrescadora l’exposició d’en Jordi Sanahuja, però coneixent els nyordos, abans el pso€ cediria 4 vots al pepe o, fins i tot, el pepe cediria 7 vots al pso€. O això o repetició d’eleccions, que crec que és el que passarà, amb empat tècnic esquerra/dreta nyordes i amb els escons encara més decisius de JxCat.
Salut i força !!*!!

Lluís Mª Bassas
Lluís Mª Bassas
15.09.2023  ·  15:11

Estic d’acord amb en Jordi Sanahuja, pot ser una bona oportunitat,…però…(sempre els ‘peròs’), el problema és com ho entomaria la resta de població catalana.
Estic d’acord que pels lectors de Vilaweb és una possibilitat i no s’ha de descartar però dubto que la població general sigui capaç de discernir-ne la motivació i l’objectiu.
A més un cop tens el PP i VOX al poder pot ser que t’acabin de treure el poder que tenies i et quedes amb un pam de nas i sense possibilitat de bloquejar res.
Vaja, no gaire res més del que manté en Joan Ramon Gomà.
Gràcies Vicent, gràcies subscriptors.
Entre tots en fem més d’un!

Albert Reinoso
Albert Reinoso
15.09.2023  ·  15:24

Primer de tot: demanar perdó, no m’he llegit tots els comentaris i es possible que algú ho haja dit.

Segon: lloar a Vicent Partal, Ets un far.

El meu argument: El PreParao apostà pel Tamayazo, el Feijoo li va comprar l’estrategia. Ara fan soroll per veure si algun Psoista de bien veu la llum i entra en el joc (és millor estratègia que demanr-ho directament com feia l’imbècil des de que va perdre amb més vots). Ara els toca fer molt soroll, i això sí que ho saben fer.
Ja veureu com hi haurà Tamayazo

josep soler
josep soler
15.09.2023  ·  15:34

Sortirà el sol per ponent abans de veure una amnistia que duraria dos mesos abans que els jutges franquistes, sentencien revocar-la

De debò Sr. Parcal vostè es creu lo de la “transició espanyola”?

Estaríem com estem ara si fos una “transició de veritat”. Els fets demostren que només van canviar de temporada amb els mateixos actors, però en diferent nom. Ja portem 44 anys de segona temporada de franquisme.

També han canviat poc els col·laboracionistes: en la primera temporada eren la burgesia industrial/botiguera, avui són la progresia burocràtica. Exactament el mateix però en forma d’incompetència majúscula.

Carles Blas
Carles Blas
15.09.2023  ·  17:05

Vaig veure resentment el documental Tina. Per si algú no està al cas Tina Turner decideix un dis plantar al seu marit maltractador Ike Turner, després des anys de pallisses i violacions. Es clar una nació és ben més complexe qu’uns persona. Peró el debat interior de Tina, veient les coses bones, les seva promesa de no deixar-lo mai, I la realitat del maltractament constant la va dur a dir-se mai més. Jo com humil individu he fet aquest pas. Jo no votaré mai més cap partit que no tingui com primer objectiu la independència, i que si mai no respecte el compromís els dirigents no siguin immediatament rellevants.

Cap engruna tàctica guanyada amb les negociacions de torn em farà canviar. I si com passa l’últim cop no hi ha un partit que correspongui, m’abstindre.

Jo no sóc espanyol des de fa temps.

Ramon Mir
Ramon Mir
15.09.2023  ·  17:18

Estic a l’ expectativa. L’ Estat espanyol té a mans la possibilitat de redreçar la seva història, lligada al regne de Castella i a la seva incapacitat endèmica de seduir a la resta, si més no als catalans. Esper que fracassin i que deixin ben palès de com la seva naturalesa no ho admet. Cadascú a casa seva, i tots en pau

Josep Carreras
Josep Carreras
15.09.2023  ·  18:33

Catalanets i catalanetes, catalanetes i catalanets: visualitzeu la pinicula OMAR MUKHTAR, està penjada a YOU TUBE, és gratis!!. Sabreu que és una taula de diàleg (minut 1h 08 m). recordeu: a l’espanyolada ni aigua!!!

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
15.09.2023  ·  19:23

Després de veure com s’han comportat i com actuen els espanyols des de l’u d’octubre del 2017… (mireu ahir mateix la sentència del conseller Buch) encara hi ha algú que s’imagini que pactaran alguna cosa amb independentistes catalans? Mireu, el dia que els sembli, i després d’haver fer teatre uns quants mesos i potser diverses eleccions, els espanyols de dretes i esquerres pactaran entre ells el seu govern i el que els faci falta. I punt.

Lluis Molist
Lluis Molist
15.09.2023  ·  19:39

Coincideixo totalment en lo que dius i insinues. Una cosa que ens va fallar en l’1 d’O, i en Puigdemont ho va reconeixer, va ser tirar-ho endevant…….a qualse-vol preu. Crec que ja m’enteneu.
Una Independencia no s’assoleig amb lliris a les mans, sino amb altres cosses.

El gran error dels politics en el seu moment va ser COVARDIA I MANCA D’ANALISIS D’ESPANYA de lo que SI estaven dispossats a fer.

El el passat 1 d’Octubre, de sang ja en varem tenir i molta………..i a mes amb avis previ 17 d’Agost (morts)

Enric Carbó
Enric Carbó
15.09.2023  ·  20:48

El preu no només se li ha de fer pagar al PSOE, cas de que es vote “sí”
Per votar “no” i repetir eleccions trobo que també se li hauria de fer pagar un preu a Feijoo.
Si no, el catalanisme li regala gratis a Feijoo una nova oportunitat

Ramon Samarra
Ramon Samarra
15.09.2023  ·  21:12

Com diu el comentarista “Francesc Xavier Boluda antes roja que rota” jo crec que a la votació al congrés sortiran quatre vots, i el PP manarà. No tindre’m votacions per Reis, els rancis tenen molt poder a Espanya.
No hi ha diferència entre PP i POSE, jo te’n deixo quatre i ja mels tornaràs, trist però real.

Berta Carulla
Berta Carulla
15.09.2023  ·  22:12

Si el pp i el psoe s’entenen i fan tamayazo quedaran ben retratats però el millor de tot és que l’independentisme estarem més legitimats per a tirar pel dret. Jo ho prefereixo, perquè qualsevol acord amb el espanyols ens obligaria a complir-lo, però a ells no, que tenen més cara que esquena, per tant seria una altra ensarronada humiliació escopinada a la cara, o les tres coses juntes, per a nosaltres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any