‘La tertúlia proscrita’

El govern espanyol obliga un jutjat de Barcelona a enviar a Albània el cor d’un jove mort fa tres anys

  • La família de la víctima demanava d'analitzar l'ADN de l'òrgan quan el cadàver va ser repatriat sense el cor

VilaWeb
ACN
29.06.2023 - 16:16
Actualització: 29.06.2023 - 17:48

El jutjat d’instrucció 16 de Barcelona ha ordenat a l’Institut de Toxicologia espanyol que enviï a Albània el cor del cadàver d’un jove mort a l’Hospital del Mar el maig del 2020 perquè puguin fer-ne l’anàlisi d’ADN. El cadàver va ser repatriat sense el cor i la família ho va reclamar. Ara el jutjat els ha donat la raó, una vegada el Ministeri d’Afers Estrangers ho ha sol·licitat. La família i el seu advocat critiquen les irregularitats de l’hospital, l’institut forense i les autoritats judicials en aquest cas, ja que un informe d’autòpsia del cor portava una data anterior a la mort.

El jove va acudir el 8 de maig al centre sanitari amb febre acompanyat d’una germana, i va morir, segons el Defensor del Pacient, “durant les maniobres de contenció del personal de seguretat en resposta a una agitació que va presentar en el context del seu quadre clínic”. Mesos més tard, davant la insistència de la família, es va remetre a Albània l’autòpsia del cor, però l’entitat subratlla que s’havia practicat disset dies abans de la mort del jove. La família considera “summament irregular” la decisió de separar el cor del cos i no descarta un cas de tràfic d’òrgans.

El cas el porta el lletrat Carlos Sardinero, dels serveis jurídics del Defensor del Pacient, que ha explicat que l’Audiència de Barcelona ha rebutjat practicar la prova d’ADN al cor per corroborar que pertany al jove difunt, tal com li demanaven la mateixa família i el govern albanès.

La justícia albanesa investiga també el cas, i la Fiscalia del Tribunal de Primera Instància de Tirana ha dirigit una comissió rogatòria sol·licitant auxili judicial a les autoritats judicials espanyoles l’1 de febrer del 2021 i el 6 d’abril del 2022. En concret es demanava que es remetés el cor a Albània o, en cas que no fos possible, que se li practiqués una prova d’ADN.

El Defensor del Pacient lamenta que l’Audiència arxivés la causa “amb tots aquests dubtes”. La presidenta de l’entitat, Carmen Flores, va sol·licitar al govern espanyol que “per respecte als drets humans”, localitzi i entregui el cor a les autoritats albaneses “utilitzant les vies oficials i garantint la traçabilitat i cadena de custòdia” per poder-li fer la prova d’ADN “que Espanya ha denegat”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any