02.06.2022 - 17:24
|
Actualització: 02.06.2022 - 19:55
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha enviat una carta a la batllessa de Barcelona, Ada Colau, per recordar-li que el govern d’Aragonès treballa des de l’any passat en un impost als grans vaixells que fan escala al Port de Barcelona. Aquest nou instrument, ja previst a la Llei del canvi climàtic, permetrà de regular l’impacte que els creuers provoquen en els ports, ha assegurat Jordà. També ha indicat que el govern ja va aprovar la memòria preliminar de la llei que regularà aquest nou impost el novembre del 2021.
El govern espera de presentar en les setmanes vinents la proposta per regular les emissions en les zones portuàries de Catalunya. En aquest sentit, a la missiva subratlla que l’import que es recapti es destinarà a polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica. També ha aprofitat per recordar a Colau la celebració de la tercera cimera de la qualitat de l’aire, en què es va anunciar un acord per ampliar les ZBE a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans del 2025. Així mateix, ha subratllat que el Govern està al costat de l’Ajuntament en la defensa d’aquesta mesura a les rondes en els recursos a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Estudiar una regulació de creuers
La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han acordat crear una taula de treball per estudiar la regulació de creuers i el seu impacte turístic i ambiental. L’acord s’emmarca en la Comissió Mixta que s’ha celebrat avui. Les dues institucions han acordat que a la taula es convidarà a l’Autoritat Portuària i a representants de l’estat espanyol, per establir les millors solucions per a reduir l’impacte ambiental i la massificació turística dels creuers. Precisament la setmana passada la batllessa Ada Colau va enviar cartes al president del govern, el del Port i la ministra de Transports espanyola per a demanar una taula de treball.
Després de la trobada, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que el govern comparteix amb el consistori la preocupació per l’impacte mediambiental dels creuers i ha constatat que el turisme també aporta aspectes negatius que cal minimitzar. Vilagrà ha evitat, però, parlar de regulació o limitació tot i que ha indicat que no es tracta “ni del no a tot ni d’un creixement insostenible”.
Un 40% de creueristes només s’hi està quatre hores
Per la seva banda, la batllessa Colau ha destacat la preocupació de la ciutadania davant de la massificació de Ciutat Vella i ha assenyalat el poc retorn econòmic d’alguns creuers, ja que un 40% dels creueristes només s’estan quatre hores a la ciutat. En aquest sentit, ha celebrat la creació de la taula de treball i ha reiterat que en aquests moments l’activitat creuerística “no està regulada ni té establert cap tipus de límit”. Per això, ha afegit que la regulació és “una bona notícia” per al conjunt de la ciutadania i ha mencionat que cal valorar “algun límit”.