La Comissió Europea proposa que l’energia nuclear i el gas natural es considerin verdes

  • Els governs o el Parlament Europeu poden vetar la nova norma financera, però necessiten una àmplia majoria opositora

VilaWeb

ACN

02.02.2022 - 13:13
Actualització: 02.02.2022 - 13:50

La Comissió Europea ha presentat una proposta formal per etiquetar com a verdes les inversions en gas natural i nuclears, fonts d’energia que considera de transició. Malgrat l’oposició dels experts consultats per la mateixa CE, que veuen amb profunda preocupació l’impacte mediambiental, Brussel·les defensa que és una forma realista i pragmàtica d’accelerar la transició climàtica a la Unió Europea. “El gas i les nuclears no són verdes per se, però permetran la transició cap a un model energètic sostenible“, afirmen fonts comunitàries. Amb l’acte delegat per la taxonomia, una classificació per definir les inversions sostenibles en els mercats financers, s’obre un període de sis mesos d’intenses negociacions.

Tant els governs europeus com el Parlament Europeu poden tombar la proposta de Brussel·les, però necessiten una àmplia majoria per vetar-la. Per ara, hi ha discrepàncies al club europeu, sobretot perquè França i Alemanya no es posen d’acord sobre la catalogació de les nuclears. El moviment ecologista està totalment en contra de facilitar la inversió privada en infraestructures del gas i nuclears perquè consideren que endarrerirà el desplegament de les energies renovables. Després d’haver consultat les capitals, el Parlament Europeu i els experts, Brussel·les reivindica que ha posat sobre la taula una proposta equilibrada que té en compte els interessos de tots els actors. L’acte delegat –adoptat pel col·legi de comissaris per consens– és molt similar a l’esborrany enviat a les capitals el 31 de desembre i només s’han fet canvis quirúrgics.

Què diu la proposta?

La guia per als mercats financers de la CE planteja considerar algunes nuclears i tecnologies del gas com a energies sostenibles de transició. Fins al 2045 i el 2030, respectivament, els reactors i infraestructures de gas optaran al segell verd. Ara bé, hi haurà requisits addicionals.

En el cas del gas, hauran de ser plantes que emetin menys de 270 grams de CO²/kWh i que substitueixin energies més contaminants, com el carbó, en països que encara les facin servir. Serien només nou estats, segons càlculs de l’executiu comunitari. També s’exigirà que el 2035 les plantes ja funcionin al 100% amb gasos baixos en carboni.

Respecte a l’esborrany del desembre, s’han eliminat els objectius per obligar a barrejar el gas amb energies renovables pel 2026 i el 2035, ja que consideren que serien difícils d’assolir. A més, la CE ha mantingut el límit dels 270 grams de CO²/kWh per a les plantes de gas, en comptes de reduir el llindar a 100 de CO²/kwh com demanaven els experts.

Les inversions en plantes nuclears només podran adquirir l’etiqueta verda si compten amb cementiris per gestionar els residus d’alt risc. Davant la preocupació dels experts, l’executiu comunitari assegura que ha reforçat els requeriments de seguretat exigint que els residus més perillosos s’enterrin en dipòsits subterranis profunds.”Hi haurà conseqüències si no es compleixen els criteris”, adverteix Brussel·les, que podrà imposar multes per incompliment de la normativa.

L’opinió dels experts

La setmana passada els assessors externs de la CE van expressar l’oposició. En un informe fet a petició del mateix executiu comunitari, la Plataforma de Finances Sostenibles avisa que la proposta de Brussel·les podria perjudicar l’objectiu inicial de la taxonomia: evitar el maquillatge verd al sector financer.

Els experts admeten que el gas pot jugar un paper en la transició cap a les zero emissions en algunes circumstàncies, però subratllen que els criteris plantejats per Brussel·les no garanteixen una execució sostenible de la generació d’electricitat. Concretament, demanaven reduir el límit d’emissions a 100 grams de CO²/kWh.

En el cas de l’energia nuclear, l’informe dels assessors reconeix que ja forma part del sistema d’energia de transició perquè té emissions pròximes a zero. Tanmateix, diu: “Això no la converteix en una activitat verda i sostenible per als objectius de la taxonomia”. De fet, critica el límit temporal del 2045, ja que si es poden finançar fins llavors, els reactors estarien operatius massa tard per contribuir a limitar el canvi climàtic.

“No compartim algunes de les seves suposicions”, repliquen fonts comunitàries per justificar que han ignorat gran part de les recomanacions dels experts. Des de Brussel·les asseguren que la proposta respecta els objectius de l’Acord de París per limitar l’escalfament global del planeta a 1.5°. En tot cas, les mateixes fonts remarquen que la descarbonització de l’economia europea no només es farà amb la taxonomia.

Divisió a la UE

Ara el Consell de la UE, on seuen els estats, i el Parlament Europeu tenen fins a sis mesos per oposar-se a la proposta que divideix les capitals i els partits polítics europeus.

França pressiona per incloure les nuclears com a energia sostenible en la classificació europea, mentre que Alemanya aposta pel gas. Els països de l’est, reticents a desenganxar-se del gas, veuen amb bons ulls la proposta. En canvi, Espanya, Àustria, Dinamarca i Luxemburg formen el bàndol minoritari que no vol etiquetar ni el gas ni les nuclears com a energies verdes.

Al Parlament Europeu es repliquen, en part, les dinàmiques estatals. El Partit Popular Europeu celebra la inclusió del gas com a energia verda, mentre que el grup liberal de Renovar Europa, controlat pel partit del president francès Emmanuel Macron, està a favor de les nuclears. Per contra, els eurodiputats ecologistes i de l’Esquerra Unitària intentaran bloquejar els plans de Brussel·les.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem