Les nuclears i el gas natural són energia verda? El debat s’escalfa

  • La comissió d'experts per a valorar la proposta inicial de la Comissió Europea no es posa d'acord i ha d'allargar la data límit per a comprometre's

VilaWeb
La Central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu (Foto: Albert Salamé)
Redacció
11.01.2022 - 21:50
Actualització: 11.01.2022 - 23:26

Considerar les nuclears i el gas natural energia verda. I, per tant, que les nuclears i les gasístiques rebin copioses subvencions i inversions per a combatre el canvi climàtic. Aquesta és la idea sorprenent que la Comissió Europea proposa, estudia i debat. Ho debat de manera intensa. La comissió d’experts convocada per a valorar la proposta tenia fins avui per a posicionar-s’hi a favor o en contra, però la data, segons que informa la Comissió a VilaWeb, s’ha allargat fins el dia 21, cosa que mostra que el debat és intens i que la posició no és clara.

La llista d’experts es pot trobar ací, i inclou representants d’organitzacions molt diferents, variades i contraposades, que van de la Confederació Europea d’Indústries del Reciclatge a Iberdrola, Airbus, la Confederació Europea de Propietaris de Boscos, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura, Alianz, Bloomberg, World Wildlife Fund, BNP Paribas o el Clúster Alemany Verd i Sostenible. Ara tots ells tenen fins dijous de la setmana que ve per posicionar-se sobre la proposta inicial de la Comissió, la qual va sorprendre pel contingut i també pel calendari.

“La Comissió considera que el gas natural i l’energia nuclear tenen un paper com a mitjans per a facilitar la transició cap a un futur de base predominantment renovable”, resa la nota de premsa oficial de la Comissió del 2 de gener passat. Més clar encara es mostrava l’informe de la comissió enviat als estats, filtrat per Politico, en què s’afirma que “cal reconèixer que els sectors del gas fòssil i de l’energia nuclear poden contribuir a la descarbonització de l’economia de la Unió”. La Comissió Europea va informar els estats membres d’aquesta posició el 31 de desembre. És a dir, mentre el món celebrava el Cap d’Any, la Comissió deia que les nuclears i les gasístiques podien ajudar a lluitar contra el canvi climàtic.

Posicions contraposades

Les reaccions han estat contraposades. Per una banda, Alemanya la considera ecoemblanquiment, Àustria amenaça de demandar la Comissió, i l’estat espanyol i Luxemburg també s’hi han manifestat en contra. A l’altre costat, hi ha estats com França, Hongria i la República Txeca, tots molt pro-nuclears i que semblen favorables a considerar les nuclears i el gas natural camins per a lluitar contra el canvi climàtic. Defensen que les centrals nuclears de nova generació poden ser netes i segures, i que el gas pot ser una energia pont que permeti una transició suau als països que ara depenen molt del carbó i encara no estan preparats per a l’energia solar o eòlica.

Fa més d’un any, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va publicar un article a Financial Times en què explicava els deu punts de la seva revolució industrial verda. El tercer punt defensava: “Cal fer avançar els plans de nova energia nuclear, passant de reactors modulars de gran escala a reactors petits i avançats.” És a dir, que ja introduïa les nuclears en la revolució verda.

Contraris a aquesta tesi són els reguladors d’energia nuclear dels Estats Units, Alemanya, França i el Regne Unit, que aquesta setmana diuen en un comunicat que “el missatge central, repetit una vegada i una altra, que hi haurà una nova generació de nuclears netes, segures, intel·ligents i barates, és pura ficció”. I argumenten: “La realitat és que l’energia nuclear no és neta, segura ni intel·ligent; sí que és una tecnologia molt complexa amb el potencial de causar danys importants. L’energia nuclear no forma part de cap estratègia factible que pugui contrarestar el canvi climàtic. Per fer una contribució rellevant a escala mundial, caldrien més de deu mil reactors nous, depenent del disseny del reactor.”

Quant al gas natural, Greenpeace ha emès un comunicat en què afirma que “el gas fòssil ja és la principal font d’emissions de gasos d’efecte hivernacle procedents de la generació d’energia a Europa”. “Fomentar les inversions en gas fòssil donant-hi una etiqueta verda no farà sinó augmentar-ne l’impacte climàtic devastador”, diu l’ONG ecologista, que recorda que la decepció amb la Unió Europea arrenca de fa un any, quan la Comissió va considerar que cremar arbres per a produir energia era una activitat sostenible, malgrat que la combustió de fusta provoca escalfament del planeta.

Conseqüències econòmiques

Si les nuclears i les gasístiques es consideren energia verda, o instruments per a lluitar contra el canvi climàtic, podran entrar dins l’anomenat EU taxonomy, que és un sistema europeu que classifica els sectors sostenibles i els que no. Formar part de la llista fa que la Unió Europea en prioritzi les subvencions i ajuda a les inversions privades en aquests camps. És a dir, que les nuclears i les gasístiques experimentarien un creixement.

Calendari

El calendari previst suposa que la Comissió Europea faci oficial el seu posicionament abans del primer de febrer. Aleshores enviarà la proposta al Parlament Europeu i el Consell Europeu, que tindran quatre mesos per a aprovar-la, esmenar-la o rebutjar-la. Per a oposar-se a la mesura, el Consell necessitaria que, com a mínim, vint representants (dels quaranta-set en total) i el 65% de la població europea s’hi oposés. I el Parlament Europeu necessitaria una majoria de diputats en contra (353 diputats).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any