El PSOE necessita pactar, perquè l’alternativa és la mort del partit

  • El PSOE no pot perdre de cap manera el govern d'Espanya, si no vol fer perillar la seua existència

Vicent Partal
01.11.2023 - 21:40
Actualització: 02.11.2023 - 07:37
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Una de les claus de l’actitud negociadora del PSOE és que, en vista de l’extrema feblesa en què es troba en la resta d’institucions, no pot perdre de cap manera el govern d’Espanya, perquè, altrament, perilla la seva existència.

Avui a VilaWeb us expliquem una de les claus de la investidura de Pedro Sánchez i del procés tan sorprenent a què assistim aquests darrers dies. Ho podeu llegir en aquest article.

Tal com es veu, i segons el que arriba, els socialistes estan disposats a acceptar-ho gairebé tot amb tal de pactar. Ja veurem fins on poden arribar, quan sapiguem el contingut real dels pactes, però ara com ara ja s’han tombat unes quantes barreres d’allò que no podia ser.

I això per quin motiu? Simplement, i no és poca cosa, perquè hi ha en joc l’existència del Partit Socialista. El PSOE és en el pitjor moment de la història quant a poder institucional.

A l’estat espanyol els partits s’aguanten vius gràcies a l’enorme quantitat de militants que col·loquen en les institucions. Totes són farcides de gent que cobra per una cosa, tant hi fa quina, però en realitat treballa –de manera parcial o total– per al partit. Els partits necessiten gent que dinamitze les bases, que mantinga cohesionada la seua gent al barri o al municipi, que s’ocupe de preparar coses, actes, que faça reunions, que escriga correus. Sense aquesta gent els partits no poden funcionar. En alguns països democràticament més madurs, la separació entre la cosa pública i el partit és total i la infrastructura se sosté amb els diners del partit i amb voluntaris. A l’Europa mediterrània els partits els paguem tots. Tots els partits els paguem tots.

Normalment, el negoci és molt estable. Perquè hi ha molts càrrecs a repartir –una barbaritat–, però sobretot perquè, com que hi ha nombrosos nivells institucionals i nombroses eleccions, és molt difícil que un partit quede fora de tot. El càlcul és simple. Hi ha cicles electorals, hàbilment separats per a permetre transicions, i això permet que algú, fins i tot sense saber-ne gens, siga avui regidor de Mobilitat en una ciutat, demà secretari de la conselleria de Cultura i despús-demà comissionat de la diputació per a la cria de gallines nanes o assessor d’una empresa pública d’energia que no crea energia. Ja m’enteneu la broma.

Quin problema té aquest esquema? Que si depens exclusivament d’una institució, estàs en perill. I al PSOE li passa això. Ja ho llegireu detalladament en l’informe que publiquem, però el resum ràpid és que ara mateix el PSOE pot col·locar molt poca gent en molt pocs llocs. I en eixes condicions es comença a desfer, perquè la gent ha de cercar feina.

A l’àmbit municipal, es troba en la pitjor situació dels anys vuitanta ençà. Únicament té Barcelona, gràcies al pacte anti-Trias. La següent batllia important que té és la de Las Palmas de Gran Canària, seguida de Vigo, l’Hospitalet de Llobregat, Vitòria, La Corunya i Sabadell. Sabadell, doncs, és la sisena ciutat més important de l’estat on el PSOE pot fer i desfer. La imatge és contundent.

Quant a diputacions, que són la gran cova d’Alí Babà per als partits, el PSOE també és sota mínims. Tan sols governa en dotze. L’any passat governava en vint-i-sis i havia arribat a controlar-ne el 80%.

Resta el nivell de les comunitats autònomes, i ací la situació no pot ser més clara. Solament governa a Astúries, Navarra i Castella – la Manxa, i a les dues primeres en coalició. Després de perdre Andalusia, el PSOE va deixar de governar en cinc comunitats autònomes més, i això és molt de sou.

Què el sosté? El govern d’Espanya, sens dubte la màquina que pot aportar més càrrecs, col·locacions i diners a repartir de totes les administracions que hi ha. I què li passaria si perdés el govern d’Espanya? Que no tindria res. El PP hi pot aguantar, a l’oposició, però la crua realitat és que el PSOE no. I d’ací vénen les presses i la sobtada capacitat d’acceptar coses. Que, segons que sembla i segons que s’explica en veu baixeta, encara no n’hem vist res, com aquell qui diu…

 

PS1. El PSOE sempre ha mirat els seus germans mediterranis per traure conclusions i avançar-se a problemes. Felipe González, per exemple, va calcar Mitterrand. I ara han vist, van veure fa uns quants anys, com François Hollande aconseguia –per un procés molt semblant al que travessen ells– l’increïble rècord de fer desaparèixer el Partit Socialista de França. Bé, desaparèixer del tot, no, però gairebé: 32 diputats de 577, 23 consells departamentals de 98, 45 batllies en ciutats de més de 30.000 habitants sobre 279, tan sols 4 consells regionals de 18. El PS francès és avui una anècdota insignificant, sense gens de poder, i és això que fa por al PSOE.

PS2. Josep Casulleras Nualart ha entrevistat Neus Torbisco, una veu especialment autoritzada i important a l’hora d’analitzar el moment en què som. Us recomane molt aquesta entrevista: “Aquest principi de realisme ens ha matat“.

PS3. Les anàlisis econòmiques de Jordi Goula són sempre una mina d’informació per als lectors i també una lliçó de sentit comú a l’hora de tractar-la. La d’avui interessarà de manera molt especial als qui tenen hipoteques.

PS4. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Camí Tous
Camí Tous
01.11.2023  ·  22:18

Molt cansada de la presa de pèl dels partits anomenats “independentistes”. És tracta de donar suport als nostres repressors? Salvar al psoe? Aquests discursos polítics i periodístics dient les bondats de les negociacions per l’amnistia cansen molt.
Volem la independència! I no pas afavorir governs que ens maltracten. Deixeu d’enganyar a la gent. TOTS!

Josep Usó
Josep Usó
01.11.2023  ·  22:22

Des de fa molts anys, els socialistes europeus han abandonat els treballadors i s’han adaptat a viure dels treballadors. Això els ha dut a la irrellevància a tot arreu. Menys a l’estat espanyol. Possiblement perque és un país més endarrerit, democràticament i de tota mena. Però al final, al PSOE també li arriba l’hora. Seguiran el camí dels partits socialistes francès, Itàlia i tants d’altres. Bona notícia.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
01.11.2023  ·  22:29

L’article de Vilaweb que jo recoman és l’entrevista a Alejandra Rayas, una de les persones ferides fortament per les SS espanyoles el primer d’octubre del 2017.
Entre altres coses que diu,
“No crec que l’amnistia sigui la solució, ni el principi de la solució. Si no s’agafa el bou per les banyes, si no es va a l’arrel de les coses, no se solucionarà res”, adverteix, abans de lamentar que s’equiparin els represaliats amb els agressors.
I també,
“Tinc un desencantament total amb la política i els polítics. Crec que hi ha un desig de poder, de protagonisme… Parlaven molt d’escoltar la gent, però al final només s’escolten a ells mateixos. M’he allunyat de tot perquè em fa mal.”
https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-alejandra-rayas-victima-1-o-amnistia/

Josep Almar
Josep Almar
01.11.2023  ·  22:33

Apostar pel PSOE es apostar per cavall perdedor. Faltava l’escrit d’avui del CGPJ i el discurs del rei i falten l’església i els militars.
Realment hauríem de fotre el camp quan abans si no volem pendre mal. MHP Puigdemont, pensi bé el que ha de fer Junts

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
01.11.2023  ·  22:37

Recordo algunes editorials de Vilaweb en què es feia palès que el PSOE era, al capdavall, el pal de paller del règim del 78:

https://www.vilaweb.cat/noticies/lambiguitat-del-psoe-es-la-trampa-essencial-de-la-transicio-editorial-vicent-partal/

https://www.vilaweb.cat/noticies/transicio-psoe-editorial-vicent-partal/

Si és així, si encara és vigent aquesta visió (jo crec que sí ho és), convindrem, des de una perspectiva independentista estant, que bloquejar la investidura del sr. Sánchez és la millor opció, oi?

josep soler
josep soler
01.11.2023  ·  22:49

Exactament pel mateix motiu, ERC està en la mateixa situació. I és també per aquest motiu que els partits que diuen ser d’esquerres, de facto, són l’altra forma de la dreta. I en el cas de Catalunya, ERC és també l’altra forma de l’unionisme de dreta.

Tot partit que té com idiologia col·locar militants en nòmina com ERC, mai farà de contrapoder perquè seria fer canibalisme…
Així és l’esquerra burocràtica i aquest és el motiu pel que el públic emprenyat vota extrema dreta: perquè l’esquerra s’ha mort i s’enterrat en la neoburgesia del càrrec públic.

Uns 15.000 càrrecs públics a Catalunya i uns 150.000 en l’Estat. La majoria totalment prescindibles i a més molt incompetents.

Aviat sabrem si JUNTS també s’ha ERCanitzat i acabarà pactant la rendició total en forma del perdó: la capitulació que comporta demanar l’amnistia.

Sembla que això serà el que passarà i farà augmentar tant l’abstenció activa de protesta, que el proper govern de la Generalitat serà unionista.

Si no tenim cap més opció creïble per votar amb garanties: jo prefereixo un president unionista en el govern de la Gestoria de la colònia, abans que un president botifler votat per mi.

Rosa Sole
Rosa Sole
01.11.2023  ·  22:55

Per molt que ara prometin la lluna, no hi ha cap garantia, ni que vulguessin, d’acomplir cap promesa. Anem a eleccions i que s’enfonsin. Fora caretes!

Marc Mateos
Marc Mateos
01.11.2023  ·  22:55

Catalunya ha de ser Caront per al PZOE, el Pp, Sumar… i per Ecspanya.

Robert Joan
Robert Joan
01.11.2023  ·  23:19

Representar impecablement la voluntad del poble català? Au va! Senyora, de cas heu oblidat la república dels vint i escaig segons, els posteriors passeigs pels carrers de Girona i la fugida final?

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
01.11.2023  ·  23:27

Gràcies Partal: l’anàlisi que feu de la situació i funcionament real dels partits polítics a España, és fonamental per entendre tot el que passa, ara i sempre. I certer i brillant.

Per altre part em costa de creure que el dit “regim del 78” deixarà caure el PsoE! si és que no volen suicidar-se, és clar. Ja han pensat que sense el PsoE la monarquia ja faria estona que hagués desaparegut? Que no s’enganyin: el franquisme i el feixisme mai han vist amb simpatia la monarquia, i s’han limitat a utilitzar-la per a poder seguint manant i robant des de darrera el taló i els decorats….

O sigui que crec que el PsoE té mala peça al taler. Per tant els catalans podem tenir una oportunitat certa però fugissera de apropar-nos a la independència i la llibertat. Però no és gens clar que aquesta oportrunitat es tradueixi en fets reals i positius. Per tant mobilització més que mai als carrers: hem de aconseguir fer por al deep state i al moll de l’os del franquisme regnant; sense això res servirà de res.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
02.11.2023  ·  00:02

El que anava a dir jo ho ha dit millor en J. Miquel Garrido. Potser sí que ens cal anar a eleccions, imagineu si de sobte el Règim del 78 depèn del PP com a únic partit majoritari, se’n van directes al precipici. Ja només els faltaria alguna militarada marca de la casa, aquest cop en plena Unió Europea. Reconec que fins i tot és divertit que anem tantes passes per endavant d’una “capital del reino” amb tan poques llums i tan mal informada… per ells mateixos.

Jaume Riu
Jaume Riu
02.11.2023  ·  00:05

SI CAU EL PSOE, CAU EL REI
Sorprèn que els socialistes estan disposats a acceptar-ho gairebé tot amb tal de pactar.
Per altra banda, sabem que vuit vocals del Consell General del Poder Judicial espanyol, vinculats al PP, han sol·licitat al president de l’òrgan, Vicente Guilarte, un ple extraordinari perquè el govern dels jutges s’oposi a la llei d’amnistia dels represaliats del procés. 
Partal analitza aquest escenari inèdit, i a l’editorial hem descobert que el PSOE en devallada, no té només l’inconvenient del CGPJ i dels seus líders històrics que pressionen Pedro Sánchez perquè no pacti amb els independentistes, sinó que el partit sobretot té un problema de supervivència perquè ha perdut moltíssim poder a tot arreu, i ha de conservar al menys el govern d’Espanya per mantenir el lloc de treball sempre privilegiat, de gairebé 50.000 persones vinculades i beneficiades directament o indirecta. És una dada convincent que explica perquè els socialistes estan disposats a acceptar-ho gairebé tot amb tal de pactar.

Però no s’acaben aquí les conseqüències del pacte de supervivència d’aquest partit polític.
Vull recordar que des del moment zero de la transició, i des d’abans i tot, el franquisme va comprar els serveis del PSOE per apuntalar la monarquia, i així ho han fet fins ara en diversos escenaris i en diverses crisis.
Sabem doncs que, a l’hora de negociar els pactes amb els partits per obtenir la investidura de Pedro Sánchez, també es negocia la supervivència del PSOE i, de retruc, el manteniment de la monarquia.
Aquesta és la fortalesa que Puigdemont coneix.
Si cau el PSOE, cau el rei.

Josep Gualló
Josep Gualló
02.11.2023  ·  00:08

El que ha descolocat a Sanchez és que el MHP Puigdemont, vulgui cobrar per l’endavant. Sanchez ha vist que Puigdemont no va de farol. I ha entès que el PSOE, o pacta o more.

Els economistes del seu partit, deuen estar fent hores extres per tenir disponibles dues xifres que son essencials per a la cupula del partit.

La primera.- Quans diners perdrem si pactem.

La segona.- Quansts en perdrem si no pactem.

En la resposta a aquestes dues preguntes hi ha la única clau per coneixer el nostre futur. Què senzill oi? DONCS ÉS AIXÍ. I és senzill.!!!

Joan Benavent
Joan Benavent
02.11.2023  ·  00:55

El putosoe no serà pas l’excepció. La socialdemocràcia ja forma part del passat. Els partits que encara fan valdre aquesta etiqueta com a eslògan de campanya electoral funcionen a la manera d’agències de col·locació de militants, parents, amics i coneguts, que no pas com a organitzacions polítiques que defensenn els interessos de les classes treballadora i mitjana. A França, a Itàlia i a uns altres països aquests partits han desaparegut si no del tot, gairebé. Al putosoe l’ha apuntalat l’independentisme en un doble sentit: regalant-los els vots que necessitaven; i deixant-se pegar. Si el putosoe encara es manté en l’escena política és perquè molts castellans encara el veuen com un partit capaç de garantir la unitat de la pàtria i el dret de conquesta contra els catalans. Paradoxalment, al putosoe l’acabarà tombant l’independentisme, també en un doble sentit: deixant de regalar-los els vots a canvi de res; i no deixant-se pegar. Quan a la majoria dels castellans els quedi clar que el putosoe ja no és pas cap garantia de la unitat de la pàtria i el dret de conquesta, aquest partit que diuen que va fundar un tal Pablo quedarà amortitzat. Negociar amb el president Puigdemont, ni que sigui de broma, i signar una amnistia serà interpretat pels bons fills de sa mare com un gest d’alta traició. A partit d’ací, res del que facin els podrà salvar del naufragi.

Roser Campi
Roser Campi
02.11.2023  ·  01:18

A Catalunya els partits votats com a independentistes ja van salvar el PSC donant-li aire, i diners, a la Diputació, per exemple, amb els resultats coneguts. I ara cal salvar el PSOE? L’anàlisi dels motius del PSOE per pactar està claríssima. En canvi, nosaltres no sabem encara de cap motiu clar per pactar. I que no vinguin amb promeses.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
02.11.2023  ·  01:43

Fa uns mesos que vaig explicar el cas d’un company de classe de batxillerat. Tota la vida ficat al psoE-psPV, enganxat com una llepassa. Sector ugetista i penjant com un clauer de José-Luis Ábalos Meco (que no dispara cap ni una en català malgrat ser de Torrent, la seua dona sí, saforenca). Però amb el mateix entusiasme per nostre idioma nacional que Mariano Raxoi pel gallec.

En l’anterior legislatura, recordareu que en entrar Ábalos al Congreso amollà un ” Bon dia! “…..i vaig pensar de seguida: “està borratxo !” :))))))

Mai en tota sa vida havia dit res en català !

Continuant amb el meu company de batxillerat l’home va anatr sempre col·locant-se en llocs estratègics. Primer assessor de socialistes als regidors del psPV, després regidor a l’Ajuntament on li Rita Barberà els clavà el gol per l’escaire del Parc Central amb el regal de les plusvàlues a llurs amics empreses del voltant de les FAES i IBEX-35 radicades a Màdrix, que hi havien escampat en les expropiacions diferides cap a llocs de la perifèria vorejant el Túria a un km del lloc de l’assassinat per a despistar. I que ni el meu excompany ni en Joan Calabuig i Brull van saber què collons estava passant. Casaven mosques a la batlia de València. I votaven junts amb el PP el que calguera. Tingueren mala sort perquè jo vaig ésser un dels pèrits judicials del cas. I mire sota les ungles dels peus a tots els sospitosos de “suborn”.

Mentrimentres el van fer membre del Consell d’Administració de Bancaixa, ni més ni menys !

La que acabaria en mans de Rodrigo Rato via José-Luis Olivas que encara està a un pas d’anar a fer companyia al Conseller Rafael Blasco a Picassent.

I ja, la cirereta del pastís: en fer vicepresident español Ábalos, el fan Peresident de la Companyia Nacional de l’Urani ! amb uns 200K euros anyals.

Que què ?

I us ben assegure que li venia justetes les operacions matemàtiques més senzilles quan estudiàvem.

La setmana passada em vaig creuar amb ell al carrer de l’Hospital (nova seu socialista) i sembla que no passava per allà des de feia mesos.

Doncs, sí, els partits polítics són oficines d’ocupació submergides que li fan la competència deslleial a les ITT’s.

PS: aclarisc això de la borratxera d’Ábalos. Tinc un amic de Valdemeca (província de Conca. EspaÑa), fanàtic del Real Madrid i amb el perfil d’un españolista clàssic. Doncs bé, només em parla valencià quan va pet perdut. I el parla de que t’hi cagues camals avall !

Seré només parla español manxec.

Com no he de creure que amb aquest material humà que existeix no ens independitzarem d’españa?

I és més, expulsarem aquell estat-caparra-sangonera que ens xupla la sang?

Per molt de mitjà de “persuasió” que tinguen encara que ens el venguen com “d’informació”

Josep Blesa (València)

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
02.11.2023  ·  06:27

Si efectivament benvolgut Partal, els partits han esdevingut agències de col·locació i una part del que reben va al partit, de fet votem llistes de gent que no sabem qui són. Forats negres d’institucions prescindibles com les diputacions. Circumscripcions petites a l’estil anglès faciliten votar a la persona, però això és impossible de reformar. Salut.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
02.11.2023  ·  06:48

J. Miquel Garrido he pensat exactament el mateix que tu i la meva resposta és “Sí”.

El canvi de rumb dels editorials, Vicent, m’espanta.

Fins fa “dos dies” haguessis estat d’acord que el millor és fer tot allò que vagi contra el “règim del 78”, però ara…

Carles Ortiz
Carles Ortiz
02.11.2023  ·  07:31

Sí, en Sanchez necessita “donar de menjar” a les seves bases. Però i en Puigdemont? Que no necessita alimentar les seves?.
Tranquil Pedro, tranquil, que en Puigdemont et farà presi a canvi d’un plat de llenties pels seus.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.11.2023  ·  08:10

EL PSOE LLENÇAT, NO POT FRENAR…

L’editorial ens dona les claus del que s’hi juga el PSOE. Vet aquí, també, que va a tall de boig per tal de signar un acord per fer callar les veus en contra i que pogueren alterar qüestions que estan a l’aire…

De moment, ja vam analitzar el doblegament del PSOE en la visita a Puigdemont, Sánchez haurà de presentar l’avantprojecte de la llei d’amnistia dies abans de la investidura, però encara més, diuen que el PSOE ha acceptat un mecanisme de verificació de tres potes no nacionals que es faria fora de la península…

No sabem el contingut real de les negociacions ni de l’acord, si és que n’hi ha, però podria generar més sorpreses…

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
02.11.2023  ·  08:13

Confio en que tregui el millor acord possible, tenint en compte que els sis anys en que ERC ha tingut poder a Espanya i l’ha utilitzat per destruir-nos i ara és molt difícil revertir tot el mal que ens han fet, però hem de començar a intentar-ho.
Pee això no entenc tantes veus Critique sense conèixer els resultats i tenint en compte la posició de partida tant feble en la que ens ha situat ERC (llegiu a la Neus Torbisco). Entre els comentaris n’hi ha de molt punyents als qui faig alguna reflexió:

Diu Robert Joan “de cas heu oblidat la república dels vint i escaig segons, els posteriors passeigs pels carrers de Girona i la fugida final?” . Encara no heu entès el què va passar i el paper de ERC?

Diu Camí Tous “És tracta de donar suport als nostres repressors? Salvar al psoe?“ No vàreu escoltar a Puigdemont al setembre?

Diu Josep Almar “Realment hauríem de fotre el camp quan abans” Penses que la secta de ERC que ha renunciat per escrit a la unilateralitat s’hi apuntarà?

Diu Jaume Bonet “abans de lamentar que s’equiparin els represaliats amb els agressors.” referit a la llei d’anmistia. Ve això no ha de passar i esperem que no passi

Diu josep soler “acabarà pactant la rendició total en forma del perdó: la capitulació que comporta demanar l’amnistia.” Precisament es tracta de tot el contrari i això en tot cas només es pot dir a posteriori.

Diu Rosa Sole “Per molt que ara prometin la lluna, no hi ha cap garantia” Precisament és per això que Puigdemont ha blindat els acords, en la mesura del possible.

Diu Robert Joan “de cas heu oblidat la república dels vint i escaig segons, els posteriors passeigs pels carrers de Girona i la fugida final?” Encara no sap el que va passar i el paper de ERC?

Diu Roser Campi “En canvi, nosaltres no sabem encara de cap motiu clar per pactar. I que no vinguin amb promeses.” No vares escoltar a Puigdemont el setembre?

Diu Carles Ortiz “Tranquil Pedro, tranquil, que en Puigdemont et farà presi a canvi d’un plat de llenties pels seus.” Sis anys a l’exili i lluitant perquè els “teus” et difamen aixi!!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
02.11.2023  ·  08:13

La sangonera politico.funcionarial de la secta Aragones ens roba com mai. Sous de catedratics a gent wmb estudis primaris i justets. ERCorrupcio de nomines publiques i no passa res de res. Impostos bestials per forrar aos amics, coneguts i i digent pel Junqueras sa. Casos i casos, diputacio de Lleida, quin fastic, aragones que fuig!!!

Carles Serra
Carles Serra
02.11.2023  ·  08:22

Apreciat Vicent, el PSO€ és la representació de la Constitució franquista del 78.
Evidentment que la majoria de partits són empreses de col.locacio; és una manera de comprar/controlar complicitats, com subvencionar amb els nostres impostos € entitats i ja que dir dels mitjans de comunicació.
ER aquesta manera d’actuar dels partits franquistes espaÑols, ha fet imagen y semejanza.
Com ja he fet esment més d’una vegada, estem amb aquesta esperança d’anar de nou a les eleccions perquè tot depèn del president Puigdemont, doncs si depengués de Més Mallorca, Compromís i ER, partits que pertanyen els països catalans, tot ja estaria dat i beneït.
Espero que el president Puigdemont demostri que és un bon estratega i que no impera els interessos de partit, si no de País.
Falta poc per comprovar-ho.

David Cortés
David Cortés
02.11.2023  ·  08:35

La veritat em fa una mica de gràcia que hi hagi molts per ací que diuen voler la independència JA, però es veu que no es volen tacar la roba ‘afavorint partits espanyols’.
A poques negociacions haureu estat.
I a moltes utopies.
Per treure fruits de la terra t’has d’embrutar les mans, bregar amb els rocs que hi trobes i pregar per què plogui quan cal i no massa.
I has d’aprofitar quan tens bona collita i si cal pagar-li a algú que hi té un tractor per recollir-la, ho fas. Per què d’altre manera, sols amb les mans poca collita agafaràs.
No sé si penseu que les oportunitats cauen del cel molt sovint, però no: són ben escasses. I per això cal aprofitar-les.
I ara m’esteu dient que no voleu regar les vostres terres, per què l’aigua també mollarà el camp del veí.
Doncs molt mala collita tindreu.
Vosaltres voleu continuar escridassant el veí, sobre una terra erma clamant per què no hi ha collita.
I a sobre ataqueu a en Vicent per què “els seus editorials” estan canviant. Renoi. Esteu ben cecs. Cecs de raó. Com que teniu raó, ja podeu disparar a matar, oi?
Vosaltres voleu la independència. Però només si s’hi va per un camí ben asfaltat i només si el veí passa gana.
Doncs que poc la voleu la independència si ha de ser amb tants requisits.
A mi no m’importa si al veí li va be, mentre jo sigui independent. No soc pas rencuniós.
Però sobre tot, soc pràctic.

Marc Fonts
Marc Fonts
02.11.2023  ·  08:35

Al meu entendre hi ha tres opcions:
1. Noves eleccions. Que vol dir que no hi haurà amnistia pactada, però el TEDH renyarà Espanya amb força contundència. Per tant hi haurà d’haver amnistia obligada des d’Europa.
2. Pacte JUNTS-PSOE. Mala peça al teler! Desconfiança total! Tot tard i mal fet. Si és el que volen ells, mala senyal.
3. Salvar EspaÑa! Ningú no la contempla, però a mi no em sorprendia un govern de concentració PP-PSOE. El PP renuncia a Vox, que ja li va bé, i el PSOE salva el plats anant de la maneta amb un “moderat” com Feijóo.

Evidentment, voto l’opció 1.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
02.11.2023  ·  09:29

Senyor Partal, “AMB TAL DE” és una CASTELLANADA, una traducció literal espúria i/o bastarda de “con tal de” .

En català s’ha de dir “PER TAL DE”.

Vejam si li passeu el corrector de tant en tant abans de publicar!

javier velasco
javier velasco
02.11.2023  ·  09:33

Sr. Portal, vosté està sempre dient-nos que…’vos explicaré’ , ‘us explique’, ‘vaig explicar’…
No li sembla un to massa paternalista i tutorialitzant?
No som els seus deixebles ni vosté el nostre professor.
Més encara quan els seus comentaris, de vegades, fan girs de 180 graus molt sorprenentment.
Si li plau, canvie eixes formes.
Gràcies.

Marià Armengol
Marià Armengol
02.11.2023  ·  09:56

Subscric paraula per paraula l’escrit del sr. Jordi Sanahuja 08:13.

Plena confiança en el criteri del nostre MHP Puigdemont!
El que faci serà el que consideri millor per Catalunya, mostres ha donat de no moure’s per altra motivació.
El que hauriem de fer, en lloc de posar-lo al mateix nivell d’altres ‘negociadors’ de pà sucat amb oli, es donar-li tot el suport que ES MEREIX.
Amb voste sempre Molt Honorable President!
Visca Girona!
Visca Amer!
Visca Catalunya!
//*//

Jaume Vall
Jaume Vall
02.11.2023  ·  10:23

Molt Honorable President. Puigdemont, és el títol, l’honor, la divisa, la responsabilitat del càrrec.

Estic segur que actuarà en conseqüència, que la decisió sera honorable pel país.

Molt d’acord amb el comentari Jordi Sanahuja, molt interessant la reflexió de David Cortés.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
02.11.2023  ·  11:12

D’acord amb el comentari d’avui del sr. Jordi Sanahuja.
Confiança en MHP Puigdemont

antoni miret
antoni miret
02.11.2023  ·  11:21

Doncs, si l’alternativa és la mort del P$o€, potser que el deixem morir, no?
Hem de tenir memòria. I ells ens deixaran morir, quan calgui.

Joan Royo
Joan Royo
02.11.2023  ·  11:29

És la “democracia” espanyola tan exemplar i admirable. El règim del 78 és la gran enganyifa. Si el PSOE peta tinc el xampany a la nevera.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
02.11.2023  ·  11:42

Doncs, per què no deixem que muira el PSOE com es va morir el PSF?

A vegades tinc la impressió que molts catalans independentistes no volen una Catalunya independent. Només volen que “el seu partit” o el seu Messies, siga esquerrà o dretà o no binari, guanye.

Quina maledicció! A Espanya els que salven Espanya són sempre els partits nacionalistes bascs i catalans. Aznar tenia raó: “Antes que España se romperá Cataluña” i no pas per la solidesa de la Cort del Regne sinó per l’ambigüitat de Catalunya.

Carles-Borromeu Rodés
Carles-Borromeu Rodés
02.11.2023  ·  12:31

De debò? Heu rellegit el que heu escrit? És a dir, ja no es tracta de salvar Espanya si no tan sols de salvar al PSOE? Al PSOE? Vaja, salvar al PSOE a costa d’ensorrar a Junts. Vinga, que ara vingui Illa i ja donem tot el poder al PSOE, que d’això es tracta, de salvar-los.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
02.11.2023  ·  12:32

PSOE contra les cordes sap perfectament el que s´hi juga
A veure com anira nosaltres endavant

Octavi Ripollés
Octavi Ripollés
02.11.2023  ·  12:54

Si cau el PSOE, altres seguiran “la broma”.

Que m’és igual, que jo només ho dic.

Josep Soler
Josep Soler
02.11.2023  ·  13:11

També subscric l’escrit del sr. Jordi Sanahuja 08:13.
Em sembla fer el préssec preveure que el President Puigdemont també farà com els d’ERC durant aquests darrers 6 anys..
Per ventura molta gent no ha llegit mai els llibres del President (M’explico i La lluita a l’exili) escrits i publicats, fins hi tot, abans que els d’ERC ens demostressin la seva poteta?.
Perquè tanta desconfiança amb qui des de sis anys d’estada a l’estranger, es dels poc que s’ha mostrat fidel als fets i criteris de l’U d’octubre?.
En Partal ens ho posa fàcil avui:
Si la conjuntura ens facilita negociar amb el PSC-PSOE per quins motius ho tenim de desaprofitar?.
Hi ha vegades que entendre’ns resulta difícil, francament.

Berta Carulla
Berta Carulla
02.11.2023  ·  14:19

La desconfiança en el president Puigdemont ve de dues bandes, benvolgut Josep Soler: dels seus oponents polítics, aquells que abans que l’alliberament nacional prioritzen la famiglia/poltrones/poder encara que sigui poder de pega que no serveix per a res més que per ampliar les altres dues (famiglia/poltrones), i l’estat español que escampa múltiples relats que arrelen en sobiranistes acomplexats o insegurs mancats d’amor propi (“us van enganyar”, “sou borregos”, “els burgesos usen l’independentisme per aconseguir el poder”, etc etc) mitjançant agents de diversa índole, fins a aconseguir que els mateixos indepes en siguin els agents transmissors del relat.

I aquí estem.

Confiar en el president Puigdemont -malgrat tots els malgrats possibles-, és debilitar l’enemic, pel sol fet de tenir-la, i independentment de l’èxit de la seva via.

I és molt fàcil llavors reconèixer qui està de la nostra banda i qui no.

Els qui no estan amb nosaltres ens trenquen, ens debiliten, de manera que no hi ha alternativa.

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
02.11.2023  ·  16:12

Doncs seria el moment d’enfonsar el PSOE, no?
Ai no, que els hem d’agrair el 155. I a més, els catalans som tan bona gent que així frenem als de Vox.
La veritat: hi ha butaques per a repartir, també, a casa.
La gent, a casa, que es fotin i s’adaptin. Com sempre.

RAMON PROS
RAMON PROS
02.11.2023  ·  17:15

Es bo que el PSOE necessiti pactar, perquè a nosaltres també ens va bé. Imaginem que el PSOE no és capaç de formar govern i anem a unes altres eleccions on el PP guanya i aplica immediatament el mateix que ha fet a València i Balears. Els catalans se subleven i apliquen immediatament la DUI.
Penso que per a fer això, tindríem que tenir com a mínim una resolució del TEDH respecte de l’u d’octubre de 2017 donant-nos la raó. Perquè en cas contrari, en un mon ple de cruentes guerres, on els morts cauen per milers, ningún en farà cabal de nosaltres.

Josep Carreras
Josep Carreras
02.11.2023  ·  19:02

Jonqueres, ja t’has canviat els calçotets?. Votants d’ERC, ja porteu calçotets/calcetes netes, ja heu glopejat salfumant?. Pugdemont: política no té que veure ni amb pactisme ni diàleg. Sí amb dignitat. Dignitat del treballador català o de la terra de maria santíssima que penca de sol a sol. Dignitat del treballador autònom que penca de sol a sol. Dignitat de l’empresari petit o gran que penca també de sol a sol i que sent l’honor i l’orgull de ser catalans i estimar aquesta terra siguin de quelsevol lloc dont vinguin. Fora les forces d’ocupació!! dels Països Catalans. Puigdemont: consens NO, NO i NO. Que vagin cagar a la via.!!

Rafael Anglès
Rafael Anglès
02.11.2023  ·  21:08

El Sr. Partal ens diu que pot ser la mort del PsoE i ho raona amb claredat. També es fa esment a la fi de la monarquia. Pero queda una pota molt inquietant i fonamental; les forces armades, que s-ho deuen mirar amb molt d,interès.
Agrairia al Sr.Partal que ens donés la seva opinio i si detecte soroll de sabres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any