El futbolista iranià Amir Nasr-Azadani és condemnat a mort per haver participat en protestes feministes

  • Ha estat acusat d'enemistat amb Déu, un delicte que es castiga amb l'execució a la forca

VilaWeb
Redacció
13.12.2022 - 11:32
Actualització: 13.12.2022 - 18:12

El futbolista iranià Amir Nasr-Azadani ha estat condemnat a mort per haver donat suport a les protestes en favor dels drets de les dones a l’Iran. Ho ha confirmat la Federació Internacional d’Associacions de Futbolistes Professionals (FIFPRO), que ha demanat a les autoritats iranianes que suspenguin la pena: “La FIFPRO ha rebut amb estupefacció i repugnància les informacions que el futbolista professional Amir Nasr-Azadani s’enfronta a l’execució a l’Iran per haver fet campanya pels drets de les dones i les llibertats bàsiques al seu país. Ens solidaritzem amb Amir i demanem l’eliminació immediata del seu càstig.”

Nasr-Azadani, ex-jugador del Rah-Ahan, el Tractor i el Gol-e Rayhan, de vint-i-sis anys, ha estat acusat pel règim iranià d’un delicte anomenat moharebeh (‘enemistat amb Déu’), segons IranWire. Implica l’execució a la forca, una pena que ja van aplicar als joves Mohsen Shekari i Majid Resa Rahnavard, penjat en públic a Mashad per les mateixes acusacions que Amir Nasr-Azadani, tot després d’un judici sense garanties.

El raper iranià Tomaj Salehi s’enfronta a la pena de mort pel seu suport a les protestes

El diari també informa que la família del futbolista ha estat amenaçada repetidament per les forces de seguretat de la República Islàmica si revelaven que el seu familiar havia estat detingut, notícia que finalment s’ha sabut.

Reacció del món de l’esport

L’anunci de la Federació Internacional d’Associacions de Futbolistes Professionals (FIFPRO) ha provocat mostres de suport per part de clubs i futbolistes, amb exemples tan diversos com la jugadora noruega del FC Barcelona Caroline Hansen, el jugador del Rayo Vallecano Radamel Falcao o clubs com la Unió Esportiva Sant Andreu.

La repressió contra els manifestants

A principi de mes, les autoritats iranianes van informar que cinc detinguts havien estat condemnats a mort per la seva implicació en la mort d’un agent de seguretat durant les protestes. El portaveu del Departament de Justícia va explicar que hi havia onze detinguts més, entre els quals tres menors d’edat, condemnats a llargues penes de presó. A més, una investigació elaborada a partir d’entrevistes amb desenes de metges de tot l’Iran i publicada al diari The Guardian va revelar que les forces del règim disparen deliberadament contra la cara, els genitals i els pits de les dones manifestants amb una freqüència molt superior que no en el cas dels homes, entre més abusos.

Per contra, les autoritats va anunciar la dissolució de l’anomenada policia de la moral. Aquest grup policíac va estar implicat en la mort de la jove Jina Amini per no dur el vel ben col·locat i mostrar part dels cabells i que va ser el desencadenant de l’onada de manifestacions contra el règim islamista d’Ebrahim Raisi que fins ara ha causat entre dos-cents morts i quatre-cents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor