Protestes contra el règim iranià per la mort d’una jove detinguda per dur el ‘hijab’ mal col·locat

  • Mahsa Amini va ser traslladada a un hospital en coma després d'haver passat per la custòdia policíaca · Les protestes s'han estès fins a la capital del Kurdistan iranià, Sanandaj

VilaWeb
Europa Press
18.09.2022 - 15:49
Actualització: 18.09.2022 - 19:50

Les protestes per la mort de la jove Mahsa Amini, de vint-i-dos anys, després d’haver estat detinguda per la Policia de la Moral a Teheran per no portar ben col·locat el hijab o vel islàmic s’han estès fins a la capital del Kurdistan iranià, Sanandaj. La dona va ser traslladada a una seu de la policia per a una “classe d’educació i orientació”. Després de dues hores d’espera, el seu germà, que l’acompanyava, va descobrir que la dona havia estat traslladada en ambulància a un hospital, en coma. Ell i més testimonis van sentir crits i unes quantes dones que van sortir del lloc van dir que havien matat algú.

Ahir va ser enterrada en la seva localitat d’origen, Aychi, a la regió de Saghez, al Kurdistan iranià, i l’acte es va convertir en una manifestació de protesta que va ser dissolta per la policia amb gas lacrimogen.

També hi va haver protestes a Sanandaj amb consignes com ara “Mort al dictador!” i “Mort a Jamenei!”, en referència al cap suprem de la República Islàmica, l’aiatol·là Alí Jamenei, segons que recull la cadena saudita Al Arabiya.

Els manifestants també van arrencar un cartell en record de Qasem Soleimani, alt comandament de la Guàrdia Revolucionària iranià assassinat a l’Irac en un atac nord-americà, segons els vídeos difosos en xarxes socials.

“Saqqez no està sola!”, han cridat en referència a la localitat natal d’Amini. En aquesta localitat, divendres hi va haver mobilitzacions i algunes dones es van treure el hijab com a gest de protesta.

Repercussió del cas

Mitjans com ara el diari Etemad, afí als corrents reformistes, s’han fet eco de la notícia, però també l’agència de notícies oficial FARS, que depèn de la Guàrdia Revolucionària iraniana, cos militar i ideològic d’elit del règim.

FARS fins i tot ha publicat una petició oberta a signatures en què demana de posar fi a la llei no escrita de l’ús obligatori de hijab i una investigació de les causes de la mort de Mahsa Amini. El mitjà diu que les altes autoritats, començant pel president iranià, Ebrahim Raisi, han ordenat una investigació dels fets.

Al juliol, un policia ja va detenir a una dona que va ser assetjada, colpejada i enregistrada per haver incomplert la norma no escrita sobre el hijab. Va ser traslladada a un hospital amb hemorràgies internes i després obligada a disculpar-se públicament a la televisió estatal.

“Que es mori una dona després d’haver estat detinguda per com anava vestida és una prova d’una depravació inacceptable. És absolutament necessària una recerca transparent, que els responsables de la mort de Mahsa rendeixin comptes adequadament i que la família rebi una reparació”, ha apuntat Human Rights Watch en un comunicat.

El grup també demana l’abolició de la llei sobre el hijab obligatori i més normes que priven les dones de la seva autonomia i drets.

Amnistia Internacional també se n’ha pronunciat: “Investigar per via penal les acusacions de tortura i més maltractaments sota custòdia […]. Tots els agents i autoritats responsables han de ser sotmesos a la justícia.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor